Hardver pre 2 a 4 uzivatelov pracujucich sucasne na 1PC

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
mrtn
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok

Hardver pre 2 a 4 uzivatelov pracujucich sucasne na 1PC

Príspevok od používateľa mrtn »

Dobry den, idem skladat PC pre 2 a 4 uzivatelov pracujucich sucasne na 1PC. Prosim o vyjadrenie ohladom komponentov.

Pocitace budu urcene do kancelarskeho prostredia a bude sa na nich pracovat s: Firefox, Thunderbird, LibreOffice, Skype, obcas GIMP.
Uzivatelia budu mat samostatne ucty a prihlaseni budu sucasne k 1PC. Kazdy uzivatel s vlastnym monitorom, klavesnicou a mysou.
Pripojenie monitorov (22" 1920x1200/1080) cez HDMI - so zvukom.

Toto riesenie chcem zvolit pretoze si od toho slubujem jednoduchsiu administraciu a menej pocitacov v miestnosti. Mozno aj nejake
usetrene €. Potrebujem hlavne poradit s typom procesoru a grafickej karty. A hlavne, su taketo riesenia vobec realisticke?
Bude na tom bezat OS GNU/Linux distribucia UBUNTU.

1.PC PRE 2 UZIVATELOV monitory budu pripojene k zakladnej doske cez HDMI
-Zakladne doska: mATX 2xHDMI
-Procesor: i3 Ivy Bridge (2jadrový) s Intel HD Graphics 4000
-Graficka karta: integrovana v procesore
-Pamat: 8GB
-Disky: SSD 128GB na system, HDD 2x 500GB RAID1
-Skrina: middle tower
-Zdroj: 350W

2.PC PRE 4 UZIVATELOV 2monitory budu pripojene k zakladnej doske a dalsie 2 ku grafickej karte
-Zakladne doska: mATX 2xHDMI
-Procesor: i5 Ivy Bridge (4jadrový) s Intel HD Graphics 4000
-Graficka karta: 2xHDMI (max 80,-€ ak bude stacit)
-Pamat: 16GB
-Disky: SSD 128GB na system, HDD 2x 1000GB RAID1
-Skrina: middle tower
-Zdroj: 500W

Dakujem vopred za rady. Ak sa takato vec niekde na fore riesi, prosim nasmerujte ma.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Hardver pre 2 a 4 uzivatelov pracujucich sucasne na 1PC

Príspevok od používateľa Gothar »

Vykonovo to je podla mna OK, ale mas overene, ze to bude fungovat tak ako si predstavujes? Minimalne na Windows by to nebolo mozne, lebo vsetky pripojene periferie sa zdielaju a stale ovladaju iba jeden kurzor. Ak to mas overene, tak v tom rieseni nevidim problem.
A ako na to pozeram, tak mi to vychadza, ze pre dvoch uzivatelov sa financne viac oplati nejake mini PC, napriklad: http://datacomp.sk/asus-eeebox-b1007-at ... TDEiKyQMqI
mrtn
Novice
Novice

Je to zatial v rovine zistovania (ci to pojde tak, ako si predstavujem), ale malo by: https://help.ubuntu.com/community/MultiseatX

Co sa tyka ceny 2xnejake "lepsie" kancelarske PC vs moje riesenie, je to zruba rovnaka cena. Tvoj tip na mini PC je pre nase
potreby nevyhovujuci, ale dakujem.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

na windows som už videl nejakú 3rd party app na 2 kurzory a tým pádom dve USB myšky, myslím, že ubuntu to bued mať tiež nejakú možnosť aspoň na dva kurzory so 4 to neviem a hlavne ako spravíš 4 klávesnice ale ubuntu má 4 rozdielne plochy možno tam je nejaká možnosť buchnúť jednu klávesnicu na jedno pozadie a určite budeš potrebovať ešte USB HUB keďže 4 klávesnice a 4 myšky to je 8 USB a toľko nemáš ani na jednom PC plus nejaké voľné USB by sa tiež hodilo aspoň v predu
veď pogoogli multiple keyboard ubuntu

//autoeditácia príspevku (01 Mar 2013, 16:37)
http://askubuntu.com/questions/45268/mp ... and-beyond
myška takto klávesnica bude asi problém
mrtn
Novice
Novice

Kazdy z tych uzivatelov bude prihlaseny do vlastneho konta t.j. kazdy bude mat vlastne nastavenia a vsetko co s tym
suvisi (uzivatelia budu mat pocit, ze kazdy z nich ma vlastne PC :-),ja menej prace s administraciou a v miestnosti menej
strojov.
USB HUB bude urcite nevyhnutny, tak ako hovoris.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

veď pre istotu si hoď na svoj PC jeden linux na nejakú 20GB partíciu pripoj myšku a klívesnicu externú a vyskúšaj to tam či to budeš vedieť spojazdniť plus tie watáže zdroju sú fajn len nech tam je niečo iné ako EuroCase predsa tam bude v jedom 2x GPU a obe budú musieť vykresľovať dva obrazy takže zataženie celkom slušné a aspoň jeden výfuk dozadu na odvetranie a jeden dopredu na nasávanie nech tam je prievan aj na disky, v raide1 sa ľúbia hriať

//autoeditácia príspevku (02 Mar 2013, 1:09)
čo ja vidím ako najvačší problém bude asi tá idea vlastného konta pre každého a vlastná klávesnica a myška a či bude vedieť ubuntu spapať ešte pred prihlásením že každá klávesnica je samostatná
proste over si hlavne to, že budeš vedieť vyriešiť problém, že ak by sa dvaja mali prihlasovať na PC súčasne do konta, že či sa klávesnice nebudú biť
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Neviem či to bude praktické.
Ak odíde nejaký hardware tak 4 ludia budú kvôli tomu bez prístupu.
Taktiež či budú mať pri sebe stoly. Ak nie tak ťahať usb káble z HUB zariadenia na 4 myšky a 4 klávesnice hmm. Neviem presne ako je to z dlžkou USB kábla na klavesnicu a myš ale napr. pri tlačiarni už cez 2-3 metre vzniká problém.
salami
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa salami »

podla mna, jediny dostupny sposob, ako sa toto da realizovat, je virtualizacia. vmware ect...
jeden bude sediet za kompom a bude mat pustene 3 virtualne masiny, ktore budu na ostatnych monitoroch bezat fullscreen. mapovanie peifeii nieje nejaky extra problem, ked budu vsetky usb. len sa z toho budes muset na zaciatku vysomarit, hlavne ak budu vseky klavesnice a mysky rovnake :) .

ale ako pisali predomnou, aj ja si myslim, ze toto je zbytocne krkolomne riesenie. v tcome teraz vo velkom riesia virtualizaciu a ver mi, ze to su sikovni pani(a je ch viacako ty jeden) a aj tak im to uz trva niekolko mesiacov. myslim, ze by si mal ist overenym sposobom: 1user - 1pracovna stanica. viem ze dnes je moderne byt kreativny, nadriadenym sa to paci, ale bacha, aby si sa do toho zbytocne nezamotal. saqa, cim dlhsie som v it,tym viac zacinam byt skepticky na nove riesenia. asi uz lenivost vyhrava nad zvedavostou...
Napísať odpoveď