Si si isty? Pansky desiatok je 10%, deviatok z toho co ostalo je prakticky dalsich 10%. Dan z prijmu je 19-23% + odvody to da dokopy az 42%. A k tomu pripocitajme dalsie priame dane (nehnutelnost, auto atd.) a nepriame dane (DPH ktora je sama o sebe na urovni desiatku+deviatku).eMPiko napísal:...Urcite na dani z nehnutelnosti pripadne dalsich poplatkov, ktoru by si tak musel platit odvedies menej ako volakedy pansky desiatok a deviatok pre cirkev...
Politika
-
javatar
Hardcore addict
Re: Politika
Ja tu rozpravam o samostatnom zivote na samote niekde, ako bolo vo zvyku napr. na Kysuciach este na prelome 19-20. storocia. Prijem nemas, tak ti ho nemaju ako zdanit. Obvody ti nemaju z coho vymerat, auto nemas, DPH ta netrapi, pretoze nechodis nakupovat do Lidlu. Ked si svojpomocne pestujes a chovas vsetko co k zivotu potrebujes, platis statu len dan z majetku a ta urcite nepresahuje tych 20% (desiatok, deviatok). Mozes sa nechat evidovat ako nezamestnany a mas pokoj od socialky etc. Podporu v nezamestnanosti mozes brat ako vitany bonus, ale vramci moralky ju mozes kludne venovat na charitu.
eMPiko: Vidno, že história tu moc nehovorí. Skús si niečo naštudovať, ako prebiehal proces posunu od toho "feudálneho" kopania zemiakov po rozvoj industriálnej spoločnosti (a teda aj kapitalizmu).
kali: Osobné donútenie sa to nazýva v iných systémoch. Priamo otrokár/zemepán ťa núti. V kapitalizme ťa ten šéf nenúti priamo on ako osoba, ide o systémový mechanizmus, neosobný.
A spolupráca je pekný eufemizmus. Taká pekná idyla spolupráce otrokára v starovekom Grécku a otroka.
kali: Osobné donútenie sa to nazýva v iných systémoch. Priamo otrokár/zemepán ťa núti. V kapitalizme ťa ten šéf nenúti priamo on ako osoba, ide o systémový mechanizmus, neosobný.
A spolupráca je pekný eufemizmus. Taká pekná idyla spolupráce otrokára v starovekom Grécku a otroka.
Princip ostava stale rovnaky, zbytok su len subjektivne pocity danych jednotlivcov v tom a onakom systeme.
Otrok v grecku o ktoreho bolo kvalitne postarane dostal co k zivotu potreboval mohol byt svojim sposobom stastnejsi ako schlachtic zo stedoveku ktory vlastnil obrovske feudalne panstvo.
Vidis to aj tu na fore, taky slay a seth sa citia byt uplne slobodni a tym padom aj stastni, ale taky korag co tu furt vypisuje o nejakom modernom otroctve ludstva sa asi moc slobodny neciti, takze logicky bude menej stastny ako slay a seth (tym ale nemyslim ze je uplne nestastny) a pri tom zije v uplne rovnakom systeme ako oni, dokonca zije aj na rovnakom uzemi s rovnakymi pomermi ako oni a dovolim si povedat ze dokonca bol vychovavany vo velmi podobnych majetkovych pomeroch. A vidis aj npariek tomu vsetkemu tu mas tak rozporuplne nazory a pocity.
Otazka stastia je dolezitejsia ako otazka slobody lenze ta je relativna lebo je to vec momentalneho pocitu na ktory ma vplyv obrovske mnozstvo premennych a udalosti ktore sa dotykaju priamo alebo nepriamo jeho osobnosti a obzvlast informacie a to aky vyznam im ten dany jednotlivec dava.
A len tak pre zaujimavost taky Seneca tvrdil ze bohatsi a mocnejsi (nie slobodnejsi) ludia maju vacsiu tendenciu podlahnut hnevu a zatrpknutiu.
Otrok v grecku o ktoreho bolo kvalitne postarane dostal co k zivotu potreboval mohol byt svojim sposobom stastnejsi ako schlachtic zo stedoveku ktory vlastnil obrovske feudalne panstvo.
Vidis to aj tu na fore, taky slay a seth sa citia byt uplne slobodni a tym padom aj stastni, ale taky korag co tu furt vypisuje o nejakom modernom otroctve ludstva sa asi moc slobodny neciti, takze logicky bude menej stastny ako slay a seth (tym ale nemyslim ze je uplne nestastny) a pri tom zije v uplne rovnakom systeme ako oni, dokonca zije aj na rovnakom uzemi s rovnakymi pomermi ako oni a dovolim si povedat ze dokonca bol vychovavany vo velmi podobnych majetkovych pomeroch. A vidis aj npariek tomu vsetkemu tu mas tak rozporuplne nazory a pocity.
Otazka stastia je dolezitejsia ako otazka slobody lenze ta je relativna lebo je to vec momentalneho pocitu na ktory ma vplyv obrovske mnozstvo premennych a udalosti ktore sa dotykaju priamo alebo nepriamo jeho osobnosti a obzvlast informacie a to aky vyznam im ten dany jednotlivec dava.
A len tak pre zaujimavost taky Seneca tvrdil ze bohatsi a mocnejsi (nie slobodnejsi) ludia maju vacsiu tendenciu podlahnut hnevu a zatrpknutiu.
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Trochu vás preruším...
http://gedra.blog.sme.sk/c/322998/Socia ... paign=blog
Nikdy, fakt NIKDY by som si nemyslel, že môže byť v dnešnej dobe až tak ideologicky zmanipulovaný...Na podobné propagandistické veci si pamätám, keď som písal diplomovku o interných vzťahoch komunistickej strany na Slovensku a Čechách, keď som musel čítať prejavy a komunikáciu medzi ich predstaviteľmi.
A takíto ľudia (samozrejme, wannabe právnik) sú zárukou toho, že sa gény terajších politikov prenesú aj na mladšiu generáciu. Niekto stále verí, že na Slovensku musí spoločnosť dospieť, aby sa vypracovala na úroveň tej západnej (prípadne tej východnej, ale nie tej našej, postkomunistickej), ale s takýmito nástupcami (nezabúdať na Kolesíka a toho druhého, neviem ako sa volá) zmena nenastane.
Priznám sa, že som sa pri čítaní toho článku usmieval a krútil som hlavou - toľko prázdnych bludov a odkopov do autu som už dlho nečítal...
http://gedra.blog.sme.sk/c/322998/Socia ... paign=blog
Nikdy, fakt NIKDY by som si nemyslel, že môže byť v dnešnej dobe až tak ideologicky zmanipulovaný...Na podobné propagandistické veci si pamätám, keď som písal diplomovku o interných vzťahoch komunistickej strany na Slovensku a Čechách, keď som musel čítať prejavy a komunikáciu medzi ich predstaviteľmi.
A takíto ľudia (samozrejme, wannabe právnik) sú zárukou toho, že sa gény terajších politikov prenesú aj na mladšiu generáciu. Niekto stále verí, že na Slovensku musí spoločnosť dospieť, aby sa vypracovala na úroveň tej západnej (prípadne tej východnej, ale nie tej našej, postkomunistickej), ale s takýmito nástupcami (nezabúdať na Kolesíka a toho druhého, neviem ako sa volá) zmena nenastane.
Priznám sa, že som sa pri čítaní toho článku usmieval a krútil som hlavou - toľko prázdnych bludov a odkopov do autu som už dlho nečítal...
- ano, da sa tak zit a dokonca aj z pocutia poznam par ludi ktori skoro presne tak funguju. Problem je skor v tom, ze v skutocnosti by drviva vecsina ludi taky zivot nechcela zit a mozno ani nevydrzala.TommyHot napísal:Ja to skor vnimam ako dobrovolnu vymenu know how za peniaze, pri manualnej praci vymenu manualnej sily za peniaze.. Kapitalista ta nenuti pracovat, nutis sa pracovat ty sam, lebo si podlahol konzumu a chces si dopriat veci, ktore nepotrebujes. Kludne si mozes kupit trochu zeme (resp v nasich koncinach ma vacsinou vzdy nejaky blizky znamy kusok zeme) a chovat si tam sliepky, pestovat rajciny a byt si sebestacny (a ak budes mat prebytok, tak to mozes predavat). Samozrejme stat ti tak ci tak nasere na hlavu v podobe dani, ale to uz nema s kapitalizmom nic spolocne.
Chapem ze asi aj pre niekoho ma svoje caro chodit rubat drevo do lesa na kurenie a mordovat sa na poli od rana do vecera. Vecsina ludi ale radsej chodi do prace kde osem hodin nieco porobia, pokecaju s kolegami a padla- idu domov, desiateho vyplata. Netreba zabudat ze starat sa o hospodarstvo /krava,sliepky,prasce,pole/ je velka drina ktora sa neoplati. Za sedenie v kancli a trochu tukania do pecka dostanes ovela viacej s mensou namahou ..
Je absolútne dobrovoľná. Ty chceš niečo od zamestnávateľa, on chce niečo od teba. Dohodnete sa na cene za akú si ty ochotný pracovať a akú je ti on ochotný zaplatiť. Ty mu predáš dobrovoľne svoj čas a schopnosti a on ich od teba dobrovoľne kúpi. Je to úplne čistý dobrovoľný obchod.hughito napísal:Námezdná práca nie je dobrovoľná.
Ak narážaš na to, že pracovať "musíš" inak zomrieš od hladu, tak to je skutočne absurdita. Dokonca ešte absurdnejšia ako zvyšok tvojich názorov. Každý živý tvor vyvíja aktivitu aby prežil. Aj pračlovek bol podľa teba donútený systémom ísť loviť mamuty? Určite sa mu to nechcelo robiť, vonku bola zima, nebezpečenstvo, ale sku**** sytém ho donútil ísť chtiac nechtiac loviť a zbierať.
Ty si .. och.. proste jeden veľký komediant hughito. Fakt. Nehnevaj sa, ale si. Poriadny.
hughito napísal:keď zamestnávam sám seba, tak stále tam figuruje mzda - proste platím sám sebe a takisto figurujem na nejakom trhu (konkurencia) a akoby v záujme prežitia vykorisťujem sám seba
A ešte niečo. Ja som podnikal už na škole a podnikám aj v súčastnosti. V pohode by som sa tým aj uživil, ale nepotrebujem to lebo súčasne aj pracujem. A pracujem preto, lebo ma práca baví, robím to rád. Môžem im kedykoľvek nakašlať na hlavu a ísť preč a oni to vedia. Keď raz budem mať deti alebo tak, tak asi odídem. Ale zatiaľ by som sa nudil. Podnikanie mám skôr ako hobby, nemám žiadnych zamestnancov, preto neplatím, žiadne odvody ani nič. Ale nevyberám z firmy ani žiadne peniaze, všetko čo sa zarobí, sa spätne investuje. Svojho času som uvažoval, že niekoho zamestnám.. ale to je na Slovensku skoro nemožné. Proste ak chceš dať človeku normálnu mzdu tak si ho nedovolíš zamestnať. Vy tu na fóre čo nepodnikáte nemáte ani predstavu koľko vysloených ko*ot treba aby človek mohol zamestnávať. Náklady na zamestnanca aj mimo odvodov, myslím celú administratívu spojenú so zamestnávaním, so mzdami, bozp a iné sprostosti. To je.. to proste sa na to človek radšej vykašle a freelancuje ľudí keď mu treba.
Predstav si, že si podnikateľ, chceš dať napr. človeku minimálnu mzdu. A nebudem rátať náklady na administratívu, mzdárstvo, sviatky, dovolenky, lekárov, bozp, idiotiny..
Minimálna hrubá mzda je 337,70€. Mňa ako podnikateľa to stojí s odvodmi 456,54€. Ten chudák z toho vďaka štátu uvidí v čistom posratých 292,48€. Ja by som kľudne dal na ruku tomu človeku tých 456€ čo ma skutočne stojí.
A teraz si predstav že mu chceš dať aspoň 650€ v čistom. To je hrubá mzda cca 850€, ale ako podnikateľ budeš mať celkové náklady s odvodmi a daňami 1 150€. A nato aby si na niekoho mohol vytiahnuť 1150€ ti ten človek musí vytvoriť výnos aspoň 1500€ inak sa ti s týmto ani neoplatí zahadzovať. Aj to by si bol ešte dobrodinec.
A máš zodpovednosť za toho človeka, tisíc vecí mu musíš garantovať inak si v prdeli, a keď ti vypadne máš straty. To znamená, že sa na to celé vysereš. Z vysoka sa vykašleš tomu poje**** boľševikovi na hlavu. Povieš si nech tu pokapú keď si tí čuráci volia ľudí, ktorí im zničia hospodárstvo.
kali: Zas si moc neidylizuj ten otrocký život, taká paráda to určite nebola, aj keď je jasné, že niektorí otroci sa napr. po tejto materiálnej stránke nemuseli mať zle. To však neznamená, že museli byť nadšení so svojím spoločenským statusom - tu zvykneš vyrukovať so svojou teóriou osobného vnímania..na to sa nedá moc čo napísať, možno aj niektorí Židia sa cítili super a v pohode v koncentráku, ja neviem. Asi to tak super nebolo, keď otrokársky systém padol, boli vzbury a pod. Podobne sa dalo pokračovať až dodnes - to, že slay a seth a celá táto pravicová kompánia je nadšená, ešte neznamená, že väčšina ľudí na svete je v sračkách a od nadšenia majú ďaleko. Takže asi toľko k tvojej zaujímavej filozofii.
slay:
To ďalšie je mimo témy a nebudem sa vyjadrovať.
seth: K tomu článku: to je každému jasné, že socdemáci majú od komunizmu riadne ďaleko. Nesmrdí im súkromné vlastníctvo (aj keď radikálnejší vidia spásu sveta v družstvách) a lebedia si v silnom štáte, tak aký to komunizmus.
Teraz napíš, čo ti na tom článku tam extrémne vadilo?
slay:
Neviem, čo sa tu čertíš, veď to je suché konštatovanie a opis mechanizmu. V otrokárstve si bol otrok, aby si prežil, vo feudalizme si makal na zemepána, aby si prežil a v kapitalizme makáš vo fabrike, aby si prežil. Celé k čomu to smeruje je to, že je tu predstava, že by ľudia sami ovplyvňovali sféru nutnej práce (bez otrokárov, zemepánov, kapitalistov) a primárne, aby sa výnosy, resp. plody práce rozdeľovali spravodlivo, čo sa, ako vidíme, nedeje (a nedialo sa ani vo feudalizme a otrokárstve).Ak narážaš na to, že pracovať "musíš" inak zomrieš od hladu, tak to je skutočne absurdita. Dokonca ešte absurdnejšia ako zvyšok tvojich názorov. Každý živý tvor vyvíja aktivitu aby prežil. Aj pračlovek bol podľa teba donútený systémom ísť loviť mamuty?
To ďalšie je mimo témy a nebudem sa vyjadrovať.
seth: K tomu článku: to je každému jasné, že socdemáci majú od komunizmu riadne ďaleko. Nesmrdí im súkromné vlastníctvo (aj keď radikálnejší vidia spásu sveta v družstvách) a lebedia si v silnom štáte, tak aký to komunizmus.
No veď to sa už nenosí, hlavne, že žijeme v postideologickej dobe..Sociálna demokracia nepozná pojmy proletariát a buržoázia
Teraz napíš, čo ti na tom článku tam extrémne vadilo?
Neviem co s tym ma historia, ja rozpravam o sucasnom stave. Zjednodusene: ty tvrdis ze sme "otrokmi systemu", ja tvrdim, ze z tohoto systemu sa da v sucasnosti jednoducho odist, ked ozelieme vyhody ktore nam prinasa. A teda dosledok je, ze asi az takymi otrokmi nebudeme.Vidno, že história tu moc nehovorí. Skús si niečo naštudovať, ako prebiehal proces posunu od toho "feudálneho" kopania zemiakov po rozvoj industriálnej spoločnosti (a teda aj kapitalizmu).
-
TommyHot
Addict
eMPiko a kde odides? Kazdy kusok zeme niekomu patri a kazdy kusok zeme je okupovany etatistami.. pre anarchistov je odchod kdekolvek na svete len mensie zlo... samozrejme, da sa ujst niekde do ciny a stratit sa tam v systeme, lenze to z teba slobodneho cloveka nespravi.. skor utecenca, ktoreho ked chytia, tak bude mat asi velmi skaredy zivot vo velmi skaredej base..
Ako som pisal, pokojne si kup/postav kdesi na kopaniciach domcek. Okrem dane z nehnutelnosti (0.8% z pozemkov, 0.1% zo stavieb z cien lokalne urcenych), co naozaj nie su nejake palky, ta stat nijako neobtazuje. Ci napada ta nejaka ina poziadavka, co po tebe stat moze chciet?
Nevravim, ze toto je riesenie, len to ponukam ako priklad, ake jednoduche je obmedzit svoj styk so statom na minimum, pricom ti nic k zivotu nechyba.
Nevravim, ze toto je riesenie, len to ponukam ako priklad, ake jednoduche je obmedzit svoj styk so statom na minimum, pricom ti nic k zivotu nechyba.
Je to obmedzenie, lebo to neznamená, že anarchista vidí šťastie v bývaní v lese s líškami (alebo ktokoľvek iný). Vôbec takéto "úteky niekam" nie sú riešením, takže je blbosť o tom vôbec sa baviť.
Vsak preco by sme byvali v lese a tazko pracovali na svojom preziti, ked mozeme zabrat fabriku, ktoru tu vybudoval za svoje spinave peniaze ten hnusny kapitalista a uzivat si 
-
TommyHot
Addict
Stavebne povolenie, zapis do katastra, ziskavanie povoleni pri dalsich upravach pozemku/nehnutelnosti, dan zo psa, povinne cipovanie psa, pri prebytku matrosu a jeho naslednom predaji dan z prijmu, v zavislosti od lokality pripadne dalsie "miestne" dane... Ako vidis stat ta opluje pri kazdej prilezitosti.eMPiko napísal:Ci napada ta nejaka ina poziadavka, co po tebe stat moze chciet?
Znova len pohlad zalozeny na subjektivnych pocitoch. To ze nieco kedysi padlo dokazuje len pohlad jednej strany z mnoha. Cele tvoje konstatovanie je velmi subjektivna analyza.hughito napísal:Asi to tak super nebolo, keď otrokársky systém padol, boli vzbury a pod. Podobne sa dalo pokračovať až dodnes - to, že slay a seth a celá táto pravicová kompánia je nadšená, ešte neznamená, že väčšina ľudí na svete je v sračkách a od nadšenia majú ďaleko. Takže asi toľko k tvojej zaujímavej filozofii.
Predstava je totozna s vierou, dolezite ale je ci je dokazatelna, v tvojom pripade nie.hughito napísal:Celé k čomu to smeruje je to, že je tu predstava, že by ľudia sami ovplyvňovalisféru nutnej práce (bez otrokárov, zemepánov, kapitalistov) a primárne, aby sa výnosy, resp. plody práce rozdeľovali spravodlivo, čo sa, ako vidíme, nedeje (a nedialo sa ani vo feudalizme a otrokárstve).
Sami ovplyvnovali? nic take neexistuje. Pozri sa na slayovho pracloveka, ten si asi tiez sam tazko ovplyvnoval to aky bude dnesny lov ked v okoli bolo zrovna nedostatok mamutov. Samostatne ovplyvnovanie chodu veci je len iluzia, clovek ktory nechce najist pokoj na dusi ho nenajde.
Spravodlivost, co to vlastne je? Tiez neexstuje je to len vyplod dalsich subjektivnych pocitov.
Samozrejme, že otrokárska trieda nebola nadšený, takisto ako nebola nadšená kapitalistická trieda v 1936, keď sa pratala doriti. Ja ale nechápem k čomu smeruješ - samozrejme, že vždy sa nájde skupina, ktorá by nebola nadšená. Napr. aj ty a nejakí tvoji súpútnici by nadšení neboli, keďže obdivovatelia nacizmu akosi prirodzene stoja voči myšlienkam anarchizmu.
Predstava, viera, presvedčenie, názor, postoj..baví ťa slovíčkariť? Zrejme áno.
Sami ovplyvňovali v zmysle riadenia spoločnosti - bez umelých autorít, šéfov, majstrov, manažérov a pod. zberby. Samozrejme, že podnebie človek asi ťažko zmení (síce, vidíme, že aj to dokáže..).
Použijem negatívnu definíciu: spravodlivosť určite nie je dnešný stav, keď 1% ľudí vlastní 99% bohatstva. Spravodlivosť určite nie je to, keď ľudia kapú od smädu a niekto serie do zlatého hajzľa.
Predstava, viera, presvedčenie, názor, postoj..baví ťa slovíčkariť? Zrejme áno.
Sami ovplyvňovali v zmysle riadenia spoločnosti - bez umelých autorít, šéfov, majstrov, manažérov a pod. zberby. Samozrejme, že podnebie človek asi ťažko zmení (síce, vidíme, že aj to dokáže..).
Použijem negatívnu definíciu: spravodlivosť určite nie je dnešný stav, keď 1% ľudí vlastní 99% bohatstva. Spravodlivosť určite nie je to, keď ľudia kapú od smädu a niekto serie do zlatého hajzľa.
To uz je tvoj problem, zbytok fora si myslim ze tomu chape.hughito napísal:Ja ale nechápem k čomu smeruješ
V tom pripade anarchia neni o nic lepsia jak dalsich milion ideologii.hughito napísal:samozrejme, že vždy sa nájde skupina, ktorá by nebola nadšená
V principe v zmysle riadenia splocnosti si to sami ovplyvnovali vzdy a aj ovplyvnuju. V najhosrom pripade ked mal niekto problem mohol a moze povstat silou.hughito napísal:Sami ovplyvňovali v zmysle riadenia spoločnosti - bez umelých autorít, šéfov, majstrov, manažérov a pod. zberby. Samozrejme, že podnebie človek asi ťažko zmení (síce, vidíme, že aj to dokáže..).
Navyse si tu protirecis, lebo hovoris ze vzdy bude nejaka skupina nespokojnych, ako je to potom mozne ked mozu riadenie sami ovplyvnit?
Tak radsej pouzi nejaku normalnu deficniciu, a nie tieto vyhybave keci.hughito napísal:Použijem negatívnu definíciu
Zareagujem iba na toto, ostatné je opakovanie sa.
Nespokojní v zmysle, že niekomu nevyhovuje sloboda, rovnosť a sociálna spravodlivosť. Isté psychopatické hlavy potrebujú vládnuť, ovládať iných a pod., takže títo by asi nadšení neboli a teoreticky by sa mohli pokúsiť ovplyvniť to tak, že by ľuďom navrhli: takže, ja vám chcem zase vládnuť a vykorisťovať vás, súhlasíte? No bol by kopnutý do riti a tam by jeho intervencia aj skončila. Prípadne by si našiel skupinu pod. zmýšľajúcich a násilne by sa pokúsili čosi zmeniť - tam by bola odpoveďou násilná obrana, to je jasné.
Neviem o akom princípe v zmysle tu píšeš. Ľudia nikdy nemali žiadnu moc, nemajú ju ani dnes. Asi žijeme v iných dimenziách.V principe v zmysle riadenia splocnosti si to sami ovplyvnovali vzdy a aj ovplyvnuju. V najhosrom pripade ked mal niekto problem mohol a moze povstat silou.
Navyse si tu protirecis, lebo hovoris ze vzdy bude nejaka skupina nespokojnych, ako je to potom mozne ked mozu riadenie sami ovplyvnit?
Nespokojní v zmysle, že niekomu nevyhovuje sloboda, rovnosť a sociálna spravodlivosť. Isté psychopatické hlavy potrebujú vládnuť, ovládať iných a pod., takže títo by asi nadšení neboli a teoreticky by sa mohli pokúsiť ovplyvniť to tak, že by ľuďom navrhli: takže, ja vám chcem zase vládnuť a vykorisťovať vás, súhlasíte? No bol by kopnutý do riti a tam by jeho intervencia aj skončila. Prípadne by si našiel skupinu pod. zmýšľajúcich a násilne by sa pokúsili čosi zmeniť - tam by bola odpoveďou násilná obrana, to je jasné.
-
tehla
Jak, keby si nemal armadu ani policiu?hughito napísal: No bol by kopnutý do riti a tam by jeho intervencia aj skončila. Prípadne by si našiel skupinu pod. zmýšľajúcich a násilne by sa pokúsili čosi zmeniť - tam by bola odpoveďou násilná obrana, to je jasné.