Džala néti - očista nosových dutin

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Eritrea
Star
Star
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Džala néti - očista nosových dutin

Príspevok od používateľa Eritrea »

Takze ako alergika (uz 12 rok) ma napadlo zalozit tuto temu a podelit sa s vami o moje skusenoti, resp. a o clanky ohladom tejto metody vyplachu nosa. Sama som o tom donedavna nevedela, ale vzhladom na to ze mi to pomohlo a viem ze vela ludi ma problemy s nadchou a chorobami chcem aby sa o tom dozvedelo co najviac ludi.
Predsudky odlozte nabok a nebojte sa vyskusat. :)

Takze moj problem bol dlhodoba nadcha, z domu nevyjdem bez balika hygienickych vreckoviek a ktokolvek ma spozna tak sa ma hned pyta ci som stale chora...a ja uz na to ani inak neodpovedam len ze celorocna alergia na prach=roztoce, perie a chlpy...v sept. min roku (v USA) sa pridruzila 3 mesacna angina z kt. som sa vyhrabala az teraz (marec 2013) po dobrati 3 roznych antibiotik + nadcha na kt. som brala akekolvek kvapky do nosa a stala sa zavisla po case (problem je ak ich chcete vysadit a vas nos nespolupracuje) + nabeh na astmu, tazkosti s dychanim zuzena priedusnica a pod...

samozrejme po navsteve mojej alergo uz na SR (3 krat) a krcneho (6krat) mi zistili nabeh na astmu (juchuuuuuuu) a spolu dospeli k nazoru ze zatekanie hlienov z nosa drazdi moje mandle a tie su stale v pozore a chytaju vsetko co pride...cca take sedlacke vysvetlenie...tak mi teda alergo poradila vyplach (ano po 12 rokoch, neviem preco nie skor...) dala mi striekacku :D ano...kto vyskusal pochopi ze je to blud, striekacka totiz vytvori len podtlak ale neprecisti dutiny krizom krazom...

aby som to skratila, mala som stastie a v mojom oblubenom bioobchode som natrafila na cloveka kt. mi povysvetloval ako nato :) dal uzitovne rady a linky...a podporu v odhodlani (lebo som sa bala)...a teraz som mu za to vdacna :) samozrejme ako alergik mam stale opuchnutu sliznicu nosa, aj ked beriem lieky (aerius a avamys)...nedycham tak ako bezny zdravy clovek. Ale co je podstatne nesmrkam ako odusu, problemy s mandlami zmizli (doteraz, tuk tuk na drevo) a co je najdolezitejsie prestavam brat akekolvek humusacke zavislacke kvapky do nosa...po nich mate zavislost a upchaty nos..je to este horsie.

takze zhrnutie :) vyplachujem kazdy vecer pred spanim slanym roztokom, 7 dc flasou upravenou podla linku kt. prilozim nizsie, obe nosne dierky uz mesiac a citim zlepsenie = prevencia chorob, dezinfikuje a lieci to dutiny (aj mandle odporucaju solou kloktat, nieco na nej bude)

link AKO NATO: http://www.zdravi-az.cz/Odstraneni_dysbakteriozy_03.php
nejake pozitivne info: http://www.najditerapiu.sk/clanky/vypla ... na-oblicku

ked som sa o to zacala zaujimat nasla som vela + stranok a clankov :) uvidite sami, tie konvicky z lekarni za 10 e absolutne nepotrebujete, zbytocne vyhodene peniaze

som zvedava na vase ohlasy, drzim palce !
Prílohy
image05.jpg
image05.jpg (22.31 KiB) 4027 zobrazení
energy00
King
King

Re: Džala néti - očista nosových dutin

Príspevok od používateľa energy00 »

Idem na to (zajtra)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Hehe, pre mňa nič nové, tie spreje a kvapky do nosa sú fakt len pre prípad Emergency, teda užívanie 2-3 dni, viac nie, lebo to veľmi silne škodí.
Mne (6) vyberali nosné mandle lebo sa mi mizerne dýchalo, potom som neskôr asi 3 roky fetoval každý deň Nasivin/Vibrocil/Olynth, náhodné zhoršenie a návšteva ORL mi odporúčila operáciu nosnej prepážky (17) a vtedy mi prezradili preplach nosa slanou vodou pomocou striekačky, si to treba strčiť do nosa a riadne zatlačiť až to potom z papule vyplujem. Odvtedy doteraz (22) žiadne problémy, síce nedýcham úplne čisto ako zdravý človek, ale do nosa som už sprej ani kvapky nestrčil.

Eritrea - alergici by sa mali vyhýbať rizikovému prostrediu, kvôli roztočom sme doma aj na mojom priváte vyhodili staré koberce a dali nové z umelých vlákien a problémy ma tak nejak obchádzajú.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Mam podobne problemy ako ty. Prakticky cely rok mam zapchaty nos a zahlienene hrdlo. Prestal som zrat lieky, lebo som z nich bol otupeny a aj tak mi nepomahali, takze toto urcite vyskusam.
typek61
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa typek61 »

ja som kvoli praci trpel v zime asi 0-7 °C a kvoli tomu som mal brutalnu nadchu, asi (oktober-februar) nic ine mi neostavalo, len stale davat do seba muconasal plus.pomohol nakratko ale bol som rad, ze dycham.teraz je to uz fajn ak nahodou zhorsi dychanie vyskusam a dik za radu :) vyzera to byt zaujimave ale uvidim ake to bude v praxi :mrgreen:
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

A co tak ist na alergologiu, kde by vam pri podobnych pripadoch ako je typek61 zistili nejaky virus v dychacich cestach a dali na to lieky???
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

hojko chodil som tam 4 roky, pichali do mna sracky, zral som este vacsie sracky, vysledok bol ten, ze som bol z tych liekov akurat tak oje*** a absolutne nepouzitelny, tak som ich vysadil a je mi o nieco lepsie nez kedysi.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

hojko napísal:A co tak ist na alergologiu, kde by vam pri podobnych pripadoch ako je typek61 zistili nejaky virus v dychacich cestach a dali na to lieky???
Ja sa priklad vyhybam doktorom oblukom... Nepodporujem hyenizmus a zarobkovu cinnost farmaceutickych korporacii.
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa pryja »

Ja som tiez mala dlho problemy s dutinami, opakovane nadchy, vecne upchaty nos a bola som uz zavisla od sprejov. Potom som sa odhodlala konecne ist na alergologiu, kde ma vysetrili, dostala som sprej s kortikoidmy/proti opuchu a zapalu/, ktory je len na lekasky predpis a do troch dni mi vsetko odpuchlo a po cca roku trapenia mam dodnes pokoj. Alergicka nadcha je vlastne chronicky zapal sliznice nosa a klasicke reklamne sracky z lekarne sice na par hodin stiahnu opuch a cloveku sa lepsie dycha, ale podstatu problemu neriesia. Zapal ostava nadalej.
Proti tym preplachom nic nemam, viem, ze to pomaha, tak isto, ako napr. dovolenka pri mori, ale nie je to nic pre mna, lebo ja mam panicky strach z potapania. :| Preto si nic do nosa urcite nic liat nebudem.
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

no ja som na alergo chodila od 13 vtedy skusali pokusy kadejake injekcie a kvapky na kocku cukru pod jazyk, trojrocne kury...potom som sa na to vyflakla a 5 rokov tam nebola...no a potom sa mi to zhorsilo, tak som sla :D dostala vydzub, ze kde som bola...heh no a odvtedy mi zistili nabeh na astmu (to napr. ked stacem po posteli, tak zacnem kaslat a stiahne sa mi predusnica a nemozem dychat) to su tie blbe roztoce...ako aj my doma sme povyhadzovali koberce, kupii specialny vysavac...ale bol s nim kriz a vykaslalli sme sa na to (teraz po 12 rokoch)...ja viem ze by trebalo lepsie upratovat, nove matrace kupit apod. ale v dome ako je nas kt. ma tolko rokov ako ja pri podmienkach ako tu zijeme to nevidim ruzovo...dalsia vec ze moje zhorsenie vidim aj v tom ze mam rok pol dve samicky potkanov a odvtedy sa to nejak vlecie, tak vlastne je to hnusne ale cakam co s nimi (nikto si ich nechce vziat) a dam sa dokopy...

inac ten preplach je super, ale posledne tyzdne mam upchatu lavu nosnu dierku, ale takym stylom ze nic mi z nosa netecie len proste upchata...bola som v poslednej dobe 6 krat u krcneho a on mi pozeral a videl ze prava ok a lava upchata ...ale nic nenavrhol
ja som sa strasle bala k nemu, aby nepovedal ze musim ist mandle vybrat alebo nosne :( uf toho sa strasne bojim...

inac mam vyskusane ze ked do tej dierky dam klasicke kvapky tak prebije, ze to je asi len sliznica opuchnuta....ale nepouzivam ich, lenze chcem normalne fungovat ...co s tym ?
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Skus sa popytat na toto, mne to predpisali na alergologii v Nemecku a fakt okamzite zabral. To som pred tym vyskusala vsetko mozne aj nemozne z lekarne, kopu rastlinnych preparatov, napr. aj Sinupret alebo GeloMyrtol - co je urcene specialne na dutiny a prd. Nic sa nezlepsilo. Alergie mam tiez, astmu tak isto, ale s tou sa da normalne zit. Najhorsie pre mna bolo, ked som musela spavat v polosede, lebo som nemohla dychat a cez den mi nonstop tieklo z nosa, uz som bola zufala z toho.
Ten sprej lieci alergicku nadchu, cize po par davkach sa sliznica ukludni a prestane opuchat. Po cca tyzdni by sa malo vsetko zlepsit a sprej vysadit, lebo kortikoidy su urcene len na kratkodobu liecbu, maju vela vdlajsich ucinkov. Je to v podstate podobne svinstvo, ako antibiotika, ale ucinkuje na trochu inom principe.
http://www.docsimon.sk/tovar/nasonex-sp ... 40davx50rg
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

inac mam vyskusane ze ked do tej dierky dam klasicke kvapky tak prebije, ze to je asi len sliznica opuchnuta....ale nepouzivam ich, lenze chcem normalne fungovat ...co s tym ?
Ja som pouzival nepoviem ti presne ako sa to vola ale v lekarni to dostat v pohode, je to taky sprej, morska voda ale je to natlakovany aerosol, cize tlaci ti pod tlakom prud morskej vody do nosa a to sa fyzickym tlakom dostane nejak dnu a po par sekundach uz citit take rozsirovanie a uvolnovanie, mne osobne to pomohlo tak ze teraz mam malokedy ucpaty nos, lebo toto co opisujes ma roky trapilo... Hlavne tie klasicke kvapky a spreje sposobuju to chronicke ucpavanie (tak tomu bolo u mna).
Ja som tiez mala dlho problemy s dutinami, opakovane nadchy, vecne upchaty nos a bola som uz zavisla od sprejov. Potom som sa odhodlala konecne ist na alergologiu, kde ma vysetrili, dostala som sprej s kortikoidmy/proti opuchu a zapalu/, ktory je len na lekasky predpis a do troch dni mi vsetko odpuchlo a po cca roku trapenia mam dodnes pokoj. Alergicka nadcha je vlastne chronicky zapal sliznice nosa a klasicke reklamne sracky z lekarne sice na par hodin stiahnu opuch a cloveku sa lepsie dycha, ale podstatu problemu neriesia. Zapal ostava nadalej.
Proti tym preplachom nic nemam, viem, ze to pomaha, tak isto, ako napr. dovolenka pri mori, ale nie je to nic pre mna, lebo ja mam panicky strach z potapania. :| Preto si nic do nosa urcite nic liat nebudem.
Sranda, ja som chodil tiez k alergologovi ked ma mala este mamka "v kompetencii" :mrgreen: , bol som tam asi 10x... Pichali do mna nejake testovacie latky a zistovali na co som alergicky, potom mi nasadili nejake protialergenne spreje a zyrtec, nepomohlo, tak som tam chodil jak na hodiny klavira a vyskusal 10 druhov kombinacii liekov, nic v podstate nepomohlo a ak ano, tak s odstupom casu to pripisujem placebu... Mne lekari nepomohli. Zacal som sa "liecit" olynthom, 3 roky som bol na nom zavisly, denno denne 2-5 dávok, aj mimo alergo sezonu, konecne som ho minuly rok nahradil tou morskou vodou a uz zaznamenavam ovela mensie problemy s dychanim, minimalne... Uvidime aka bude tato "sezona" lebo sa nam nejak pretiahla zima tak zatial som fit :D
pryja
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Jasne , ze morska voda je dobra a chrani sliznicu pred vysusanim, ale beriem to skor ako prevenciu. Ked uz je tam chronicky zapal a vsetko rozozrate od kvapiek a sprejov, ktore clovek do seba nonstop leje, tam morska voda mozno zmierni trochu priznaky, ale nespoliehala by som sa na to, ako na hlavnu liecbu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja vseobecne nejakym liecbam neverim... Proste nejak ma cele to tlacenie syntetik a chemie do tela nejak preslo, skor dokonca som si vybudoval k tomu odpor. Mal som Mononukleozu, doktorka predpisala lieky, tvrdila ze mam brat 4x2+2x1+1x1 co robi denne 11 tabletiek + 1x tyzdenne nejaky imunopreparat. Tvrdila ze liecba moze trvat od 3 do 6 mesiacov. Po 2 tyzdnoch som sa na to vysr** lebo som mal pocit ze cim viac toho ze*em tym mi je horsie, a co myslite, do mesiaca som bol fit, s tym, ze som tie lieky okamzite vysadil...
Odvtedy mam uz nazor na zdravotnictvo utvoreny...
Urcite existuje ucinne liecenie alergie, ale mna uz k doktorovi nedostane nikto, jedine ze ma tam zoberie RZPčka ze nebudem vladat odporovat.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

pryja napísal:Jasne , ze morska voda je dobra a chrani sliznicu pred vysusanim, ale beriem to skor ako prevenciu. Ked uz je tam chronicky zapal a vsetko rozozrate od kvapiek a sprejov, ktore clovek do seba nonstop leje, tam morska voda mozno zmierni trochu priznaky, ale nespoliehala by som sa na to, ako na hlavnu liecbu.
Ak je zapal batkerialneho povodu, tak nic lepsie ako zasada (sol, soda bikarbona) nie je. Mozno nejake synteticke sracky, ale tie narobia kopu dalsich problemov. Ja napriklad na zapal hrdla (hlieny mi stekaju do hrdla pocas celeho roka a parkrat do roka ho mam zapalene) pouzivam vylucne sodu bikarbonu. 1dcl vody, cajova lyzicka sody a kloktat 3-5x denne. Do dvoch dni je po zapale..
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Inak, aký je rozdiel kupovať si za drahý peniaz sprej s morskou vodou a liať si tam slaný roztok z fľaše? Keď zanedbáme minoritné látky, ktoré morská voda obsahuje, tak sa jedná predovšetkým o NaCl vo vode :) "Účinnou" látkou je tam tak či tak soľ.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Stoporko napísal:Inak, aký je rozdiel kupovať si za drahý peniaz sprej s morskou vodou a liať si tam slaný roztok z fľaše? Keď zanedbáme minoritné látky, ktoré morská voda obsahuje, tak sa jedná predovšetkým o NaCl vo vode :) "Účinnou" látkou je tam tak či tak soľ.
To co som pisal ja je natlakovany aerosol, to radsej kupis a je pokoj. K vodam ako Vincentka a podobne, to by sa dalo zarabat aj doma no :-) ked uz si v lekarni tak to kupis a hotovo :smt081
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

ja mam tie kvapky s morskou solou a tie vobec nefunguju, ked mam nadchu klasicku ze mi tecie z nosa tak len muconasal...

ale spet k tym vyplachom, nerobim to morskou solou (asi je to lepsie) ale nekupila som ju, a tym ze do jednej dierky lejete a druhou vychadza tak to preplachujete...zatial co sprej strieknete a kde idu tie hlieny a necistoty ??? priamo do hrdla...

pripajam clanok od Pavla Simu (o tom liecitelovi viem odvcera :) takze neviem aky je hodnoverny ale pise sa tam o podobnom vyplachu nosa. Jeho základná myšlienka je, že „človek neumiera na starobu, ale na zanesenie…“

Telo má tri vývody, ktorými sa snaží odviesť nečistoty z tela. Dolné dva budú (dúfajme) s pomocou teplej vody pracovať dobre, ale čo horný vývod – nosný? Mali by sme sa snažiť odhlieňovať nosom a čo najviac vykašliavať. Nečakajme, až nám hlieny stečú do úst. V žiadnom prípade ich nesmieme prehltnúť, pretože je to rozpustená infekcia, škodliviny, ktoré telo pozbieralo a snaží sa ich z tela odviesť von.
Čo sa stane, ak nosný vývod nebude odvádzať nečistoty? Je to známka upchaného nosného vývodu, Musíme pochopiť, že nežijeme v čistom ovzduší a škodliviny nadýchané do dýchacieho systému musia byť rýchlo vydané von z tela. Preto by sme mali dýchať nosom a chrániť si tak dolné dýchacie cesty.

v podstate ide o toto:

Ako pomôcť hornému vývodu?

Ak sa chceme naučiť tomuto vývodu pomáhať, môžeme použiť techniku Pavla Šímu – prestrekovanie nosových dutín výluhom z prasličky roľnej a anýzu.

Lyžičku prasličky a štipku anýzu (asi 20 zrniečok) dáme do hrnčeka a zalejeme vriacou vodou. Necháme 30 minút vylúhovať a scedíme. Výluh vydrží 24 hodín, nie však viac ako 35. Tento výluh nasajeme do injekčnej striekačky s obsahom 5 ml, ľahneme si na chrbát, zakloníme hlavu a obsah striekačky rozdelíme do oboch nosných dierok. Hlavu je potrebné zakloniť preto, aby výluh zostal v čelovej dutine, kde má pôsobiť na stuhnuté škodliviny s mnohými zápalmi, ktoré priamo pôsobia aj na oči a oslabujú ich. Mnohým ľuďom sa čistením zlepšuje zrak.

Ak vás výluh v dutine bude páliť, je to dobré, pretože dezinfikuje zápalové procesy tvoriace sa od nečistôt z dutín horných dýchacích ciest. Výluh necháme pôsobiť 2-3 minúty a do umývadla silno odhlieňujeme rozpustené nečistoty. Po chvíli opakujeme ešte 2x.

http://nina450.wordpress.com/2011/06/05 ... e-zdravie/
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Eritrea - moja mamina to Šímove čistenie dutín robila a má s tým pozitívnu skúsenosť :) Len sa treba pripraviť spočiatku na možnú ľahkú bolesť hlavy, no po čase to prejde. Osvedčilo sa jej to.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Tak som si teda preplachol dutiny solou a po cca 8 rokoch normalne dycham, bez roznych pazvukov a vytekajucich soplov z nosa... Dakujem :) K+

//autoeditácia príspevku (19 Mar 2013, 19:08)
tak z karmy nic nebude, uz som ta karmoval :\
Napísať odpoveď