Môj útek do divočiny
Môj útek do divočiny
Myslím, že nadpis je až veľmi výstižný. Asi každý pozná ten pocit, život nás unavuje, naše sny sa nám trieštia pred očami, všetko sa vzďaluje a svoj život pozorujeme z uháňajúceho vlaku. Je nám zle z ľudskej faloše, zákernosti. Lakomosť a hlúposť číhajú na každom rohu. Po svete chodia ľudia, ktorí už umreli, skôr než naposledy vydýchli.
Chvíľka "poézie" to však nezmení. Obávam sa, že zmena ani nie je možná. Človek si jednoducho pritiahol divočinu so sebou do takzvanej civilizácie. Moje riešenie je jednoduché, vrátiť sa do lona prírody.
Ak poznáte Alexandra Supertrampa z filmu/knihy Into the wild, určite viete, kam tým celým mierim.
Uvažovali ste niekedy o takomto úteku do divočiny, alebo máte nejaké skúsenosti, rady (nie nereálne v štýle Ultimate Survivor)? Ako by ste sa vyzbrojili na dlhodobý pobyt v prírode?
Chvíľka "poézie" to však nezmení. Obávam sa, že zmena ani nie je možná. Človek si jednoducho pritiahol divočinu so sebou do takzvanej civilizácie. Moje riešenie je jednoduché, vrátiť sa do lona prírody.
Ak poznáte Alexandra Supertrampa z filmu/knihy Into the wild, určite viete, kam tým celým mierim.
Uvažovali ste niekedy o takomto úteku do divočiny, alebo máte nejaké skúsenosti, rady (nie nereálne v štýle Ultimate Survivor)? Ako by ste sa vyzbrojili na dlhodobý pobyt v prírode?
-
Stoporko
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Môj útek do divočiny
1) ten film je cestovný lístok do pekla - okamžite zabudnúť prakticky na všetko, čo ten dekel v ňom stváral. Dlhodobé prežitie v prírode bez styku s civilizáciou tak istotne nevyzerá. Najrealistickejší je koniec - nepoznáš rastliny/zdroje potravy = umrieš.
2) samotná téma je veľmi zaujímavá a mám k nej blízko čo sa životného vyznania i štýlu týka.
3) skúsenosti so životom mimo civilizácie mám len pár týždňové (max. bol necelý mesiac) a už po pár dňoch začne človeku chýbať ľudský kontakt
4) list-kit na ročný a dlhší pobyt mimo civilizácie, nulový kontakt:
znalosti, znalosti, znalosti
znalosti (kto si myslí, že dosť vie, vráti sa k predošlému bodu a zopakuje si ho)
dlho dlho nič
a potom:
- hamaka + celta + 4 sezónny spacák + vlnená deka aby mal človek kde bývať počas teplého obdobia a kým si postaví niečo trvalé
- lopatka, sekera (žiadny fiskars, nutné je drevené porisko kvôli vymeniteľnosti), kvalitný nôž od nožiara, kresadlo, pilový list (na mieste sa zhotoví rámová píla)
- cca 30 m paracordu (trvanlivý, na bežné použitie neskôr prírodný matroš), zopár metrov drôtu
-podľa krajiny lovecká zbraň, dostatok nábojov, veľa veľa pascí (drôtené oko), základná rybárska výstroj, sieť na ryby, v ideálnom prípade jeden granát pre núdzový rybolov pre prípad hroziacej dlhodobej hladovky
-podľa krajiny vrece zemiakov/iná plodina
-základná lekárnička
-krabica klincov
-kotlík
-strava na mesiac
-10 kg soli, 10 kg medu
-ešus/zebra billy alebo tatonku
-diamant/keramická brúska
-nôž na vyrezávanie lyžíc, misiek...(spoonknife)
-znalosti (ale to som už písal...)
celú dobu sa modliť aby zima a sneh prišli čo najneskôr a odišli čo najskôr
pripraviť sa na častú hladovku
nejesť dlhodobo zajace a nepiť dlhodobo čaj z ihličia
znalosti
a čo sa týka výbavy, čo sa dá aj reálne odniesť (bude vážiť aj s batohom a vecami na opasku pod cca 35 kg):
spacák + hamaka + deka + celta
sekera + pílový list + nôž
lekárnička
zbraň + náboje + veeeeeeeeeľa pascí
paracord
strava na týždeň
zebra billy 12 cm (pre jedného bohato stačí)
aspoň 3 kg soli a 3kg medu
ploskačka niečoho ostrého
voilá, zálesák sa môže vydať von. Pokiaľ má niečo v hlave, tak sa aj živý vráti.
2) samotná téma je veľmi zaujímavá a mám k nej blízko čo sa životného vyznania i štýlu týka.
3) skúsenosti so životom mimo civilizácie mám len pár týždňové (max. bol necelý mesiac) a už po pár dňoch začne človeku chýbať ľudský kontakt
4) list-kit na ročný a dlhší pobyt mimo civilizácie, nulový kontakt:
znalosti, znalosti, znalosti
znalosti (kto si myslí, že dosť vie, vráti sa k predošlému bodu a zopakuje si ho)
dlho dlho nič
a potom:
- hamaka + celta + 4 sezónny spacák + vlnená deka aby mal človek kde bývať počas teplého obdobia a kým si postaví niečo trvalé
- lopatka, sekera (žiadny fiskars, nutné je drevené porisko kvôli vymeniteľnosti), kvalitný nôž od nožiara, kresadlo, pilový list (na mieste sa zhotoví rámová píla)
- cca 30 m paracordu (trvanlivý, na bežné použitie neskôr prírodný matroš), zopár metrov drôtu
-podľa krajiny lovecká zbraň, dostatok nábojov, veľa veľa pascí (drôtené oko), základná rybárska výstroj, sieť na ryby, v ideálnom prípade jeden granát pre núdzový rybolov pre prípad hroziacej dlhodobej hladovky
-podľa krajiny vrece zemiakov/iná plodina
-základná lekárnička
-krabica klincov
-kotlík
-strava na mesiac
-10 kg soli, 10 kg medu
-ešus/zebra billy alebo tatonku
-diamant/keramická brúska
-nôž na vyrezávanie lyžíc, misiek...(spoonknife)
-znalosti (ale to som už písal...)
celú dobu sa modliť aby zima a sneh prišli čo najneskôr a odišli čo najskôr
pripraviť sa na častú hladovku
nejesť dlhodobo zajace a nepiť dlhodobo čaj z ihličia
znalosti
a čo sa týka výbavy, čo sa dá aj reálne odniesť (bude vážiť aj s batohom a vecami na opasku pod cca 35 kg):
spacák + hamaka + deka + celta
sekera + pílový list + nôž
lekárnička
zbraň + náboje + veeeeeeeeeľa pascí
paracord
strava na týždeň
zebra billy 12 cm (pre jedného bohato stačí)
aspoň 3 kg soli a 3kg medu
ploskačka niečoho ostrého
voilá, zálesák sa môže vydať von. Pokiaľ má niečo v hlave, tak sa aj živý vráti.
-
Soviet
Darca
Jasne, ze premyslal. Aspon tak na tyzden dva sa odpratat. V buducnosti to planujem riesit chatkou dakde kusok dalej mesta a uz len to mi doda kusok pocitu.
Inak Into The Wild je pekne natocene a rad si to pozriem, ale existuje k nemu este jeden neprofi dokument, ktory ide presne po stopach, kade siel "Alex" a ukazuje, ze vacsine ludi s ktorymi sa stretol ci u nich pracoval, prisiel ako celkom hlupy pri jeho cinnoch a reciach. Chcel som najst nazov, ale nie sa k tomu dopatrat teraz
Stoporko: Kus prehanas. Ako ist sam mozno ano, ale ked si pozries dokument od BBC Human Planet, kde ukazuju ludi zijucich v divocine, ako si za jeden den bez vsetkych novodobych veci postavia na strome obydlie a spol, tak to netreba az tak vazne brat. Okrem tych skusenosti, to je jasne
Ine je z kamenneho sveta do divociny ..to zas hej.
Inak Into The Wild je pekne natocene a rad si to pozriem, ale existuje k nemu este jeden neprofi dokument, ktory ide presne po stopach, kade siel "Alex" a ukazuje, ze vacsine ludi s ktorymi sa stretol ci u nich pracoval, prisiel ako celkom hlupy pri jeho cinnoch a reciach. Chcel som najst nazov, ale nie sa k tomu dopatrat teraz
Stoporko: Kus prehanas. Ako ist sam mozno ano, ale ked si pozries dokument od BBC Human Planet, kde ukazuju ludi zijucich v divocine, ako si za jeden den bez vsetkych novodobych veci postavia na strome obydlie a spol, tak to netreba az tak vazne brat. Okrem tych skusenosti, to je jasne
-
hojko
Site Admin
Suhlasim s tym co pise Stoporko. Ono to vo filme vyzeralo mozno pekne a aj film bol zaujimavy, ale obavam sa, ze ak nemyslim teraz na problemy co sa tyka potravy a prijemneho noclahu, tak po troch dnoch by som bol taky znudeny, ze by to az pekne nebolo.
Ked som mal urcite neprijemne obdobie a potreboval som vypnut, tak som to spravil jednoducho - vypnuty telefon dva alebo tri dni, ziadne ICQ/Skype/Facebook, proste nic. Spanok, valanie sa v posteli, TV, hranie na PC, prechadzky vonka, sport.
Ked som mal urcite neprijemne obdobie a potreboval som vypnut, tak som to spravil jednoducho - vypnuty telefon dva alebo tri dni, ziadne ICQ/Skype/Facebook, proste nic. Spanok, valanie sa v posteli, TV, hranie na PC, prechadzky vonka, sport.
-
Stoporko
VIP
Soviet - dovolím si ti oponovať. Skúšal si si postaviť také obydlie na strome? A bez novodobých pomôcok za jeden deň? A vydržať v ňom pri -20 °C tak, aby si sa ráno cítil oddýchnutý?
Nebavíme sa o snežnom záhrabe, ale o stavbe full size zrubu (ideálne s dvojitými stenami) s pecou alebo krbom... Na zimu a dlhodobé žitie ti nestačí lean-to shelter alebo podobné "núdzovky" alá Bear Grylls. Lebo stráviť vonku viac ako týždeň už nie je o survivale, ale o bushcrafte (teda nie PREžitie, ale ŽItie v prírode)
Na druhej strane - možno som lama a budem rád, ak ma presvedčíš o opaku. No čo som si sám skúsil i kukol videá ľudí, čo vonku dlhodobo žijú osamote (na nete sa dá nájsť zopár dokumentov), tak za jeden deň to fakticky nestíhajú.
Nebavíme sa o snežnom záhrabe, ale o stavbe full size zrubu (ideálne s dvojitými stenami) s pecou alebo krbom... Na zimu a dlhodobé žitie ti nestačí lean-to shelter alebo podobné "núdzovky" alá Bear Grylls. Lebo stráviť vonku viac ako týždeň už nie je o survivale, ale o bushcrafte (teda nie PREžitie, ale ŽItie v prírode)
Na druhej strane - možno som lama a budem rád, ak ma presvedčíš o opaku. No čo som si sám skúsil i kukol videá ľudí, čo vonku dlhodobo žijú osamote (na nete sa dá nájsť zopár dokumentov), tak za jeden deň to fakticky nestíhajú.
ja len ze by som strelnu zbran vymenil za kladkovy luk, je to tiche, ak netrafis mas velku sancu ze ti to neujde, ak trafis mas velku sancu ze ti neujde nic v okruhu 5 km... a grule by som tiez netahal sebou, topinambury, palky a lopuchy rastu vsade...
-
Stoporko
VIP
brainwirm - topinambury sú fajn, no rastú vo vlhkom a teplejšom prostredí. A ak sa máme baviť reálne, tak "útek do divočiny" bude znamenať neobývané časti SR (sám si dosaď) alebo ďaleká cudzina. Takže krumple alebo iná plodina bude vitálna. Z pálky sa dlhodobo nenaješ, ani z lopúchu (ak si niekedy skúšal, tak vieš).
Kladkový luk? Dobrý nápad, je to tiché, no vyžaduje to Xnásobne viac znalostí a zručnosti ako strelná zbraň. A ak sa na ňom niečo pokazí, nie je šanca opraviť to v teréne. To už radšej celodrevený luk, ktorý sa dá v princípe vyrobiť aj doma na kolene, vrátane šípov. Len lov lukom je kapitola sama o sebe
Kladkový luk? Dobrý nápad, je to tiché, no vyžaduje to Xnásobne viac znalostí a zručnosti ako strelná zbraň. A ak sa na ňom niečo pokazí, nie je šanca opraviť to v teréne. To už radšej celodrevený luk, ktorý sa dá v princípe vyrobiť aj doma na kolene, vrátane šípov. Len lov lukom je kapitola sama o sebe
tak to samozrejme... ale trening ti treba takisto pri gulovnici, + ked sa daco doje*** na luku verim ze to opravim skor nez ket sa daco doje*** na flinte
a vyhodu luku pri dostatocnom treningu vidim napriklad aj pri love ryb, ak ma clovek poblizku nejake jazero, rybnik alebo nejaku stojatu vodu s vecsimi kusmi...,
no a z palok sa da v pohode najest tak jak aj zo zemiakov, akurat je to pracnejsie dopracovat sa k tomu produktu... a topinambury napriklad tu na vychode (SNV a okolie) rastu fakt vsade, videl som napriklad na starom (10 rokov cca) rubanisku okolo 700 mnm...
a teraz ma napadlo, vceli ul sa da takisto jednoducho vystopovat metodou oznac si svoju vcelu
(odskusane) akurat neviem uz ci je take jednoduche dostat sa k plastom bez potrebneho naradia, to som skusat nechcel. 
no a z palok sa da v pohode najest tak jak aj zo zemiakov, akurat je to pracnejsie dopracovat sa k tomu produktu... a topinambury napriklad tu na vychode (SNV a okolie) rastu fakt vsade, videl som napriklad na starom (10 rokov cca) rubanisku okolo 700 mnm...
a teraz ma napadlo, vceli ul sa da takisto jednoducho vystopovat metodou oznac si svoju vcelu
-
Stoporko
VIP
tak ver tomu, že keď sa ti niečo pototo na kladkáči, tak to neopravíš
Strieľam z luku a chalani, čo majú kolobežky nadávajú jak psi, keď si ani tetivu novú sami nemôžu dať - len v servise so spešl náradím. O štelovaní chodu kladiek ani nevravím
Na lov rýb s lukom zabudni - to chce inakší skill a výstroj - nie je to "vystrelím šíp na rybu a vytiahnem ju za koniec šípu na breh."
Tie včely sú super nápad!
Tie včely sú super nápad!
nás niečo podobne vraj čaka vo vyssom rocniku, myslim ze tyzden alebo dva niekde v 'divocine' bez nicoho ..
-
Stoporko
VIP
DEVZYO1G - potom skús aj na dlhšie, aspoň mesiac a poreferuj. Rád si prečítam 
-
vendo
Guru
mno kedze som vcelar tak vam dam aspon inside information o vcelach
nijaku divoku si na 99.99% nevystopujete, pretoze divoke na 99.99% u nas nenajdete, kedze dovezeny parazit zabije vsetky neliecene, takze ak najdete vcelu bude z velkou pravdepodobnostou od vcelara a ten by vam dal keby vas najde ako mu leziete do ulov
ale inac vynikajuca tema, casto ma napadaju podobne uvahy (odist proste kdesi doriti do hor a prezit tam nejaky cas) mozno raz si to ako jeden zo zivotnych snov splnim, mozno nie
v kazdom pripade, nesuhlasim s jednou vecou a to ze by mi chybal nejaky "ludsky" kontakt, pri stave dnesnych ludi, dakujem taky kontakt by mi teda nechybal (samozrejme pisem to ako slobodny a mlady, casom sa mozu veci menit)
neviem preco ale ja ked vypadnem od ludi aspon tak ze si sadnem na bike a cely den som kdesi na horach tak sa citim uzasne
nijaku divoku si na 99.99% nevystopujete, pretoze divoke na 99.99% u nas nenajdete, kedze dovezeny parazit zabije vsetky neliecene, takze ak najdete vcelu bude z velkou pravdepodobnostou od vcelara a ten by vam dal keby vas najde ako mu leziete do ulov
ale inac vynikajuca tema, casto ma napadaju podobne uvahy (odist proste kdesi doriti do hor a prezit tam nejaky cas) mozno raz si to ako jeden zo zivotnych snov splnim, mozno nie
v kazdom pripade, nesuhlasim s jednou vecou a to ze by mi chybal nejaky "ludsky" kontakt, pri stave dnesnych ludi, dakujem taky kontakt by mi teda nechybal (samozrejme pisem to ako slobodny a mlady, casom sa mozu veci menit)
neviem preco ale ja ked vypadnem od ludi aspon tak ze si sadnem na bike a cely den som kdesi na horach tak sa citim uzasne
zaujimave ze ja som nasiel divoke, konkretne v slovenskom rudohori za zlatym stolom na planinach medzi starou vodou a uhornou, na vresovisku do 2 hodin sme mali hniezdo vystopovane, a to hniezdo bolo kur*a velke, a taky vresovy med.. mmm.. len hovorim nemali sme so sebou vcelarske nacinie a bez toho neviem ci by si nekto trufol
a to v okruhu 5 km minimalne ziadne vceliny, ziadna civilizacia ziadne nic.
No, ono ja v podstate o tom moc neviem, ma to byt vo vyssich rocnikoch (myslim ze 3 alebo 4 .. ) ja som teraz len prvak, ale pocul som par starsich o tom rozpravat, vraj tam museli jest cvrckov a rozny hmyz ...Stoporko napísal:DEVZYO1G - potom skús aj na dlhšie, aspoň mesiac a poreferuj. Rád si prečítam
chodim na taku dost 'cudnu' skolu kde robime este cudnejsie veci, mame to rozdelene na nejake piliere a myslim ze tento pobyt v divocine by mal byt sucastou akehosi 'poznavania sameho seba' ...
ale urcite sa na to tesim ..
K tomu ľudskému kontaktu - mňa by takéto čosi lákalo aspoň s pár ľudmi, proste nejakými ľuďmi. Sám? To určite nie, taký dobrodruh a maniak teda nie som. 
Kaslite na Into the wild. Na tuto temu odporucam vynikajuci dokument Alone in the Wilderness. Je to zostrihane zo zaberov pana menom Richard Louis, ktory sa v 50tke rozhodol ist zit do divociny, tak si zacal svojpomocne stavat zrub na Aljaske. Samozrejme to nepostavil cele iba z prirodnych materialov, ale snazil sa co najviac veci mat cisto prirodnych (panty na dvere, parapety, dokonca aj naberacky a lyzice si vystruhal z dreva). Stavbu si natacal na kameru a tieto zabery boli neskor zostrihane a vznikol z toho tento film. V tomto zrube ostal zit do svojich 82 rokov! Prikladam trailer.
Podobný film je aj '23 feets' . Je to tiez dokument o ludoch ktory sa rozhodli ist zit prec, mimo system. Nieje to až tak 'do divočiny' , aj princip je iny ale niekoho by to snad mohlo zaujat. Su tam pribehy roznych ludi a z toho jeden je o chlapikovi ktoremu dovolili zit v nejakom americkom narodnom parku. Odporucam pozriet.
Pre mna je Into the wild pribeh o naivnom a prilis romantickom chlapcovi a dopadlo to presne tak, ako to dopadnut malo nie? Kazdopadne, velmi zaujimava tema, asi tajny sen kazdeho chlapa v dnesnom zvlastnom svete
Osobne by som neprezil, nedokazal by som asi nic ulovit a pomalicky by som chatral
-
Eritrea
Star
je to krasny pribeh, siel za svojim srdcom...to ze tak dopadol bol osud.
kazdy sa v tom pribehu videl, kto nechce obcas vypadnut niekam daleko a sam ???
v umiernenejsich podmienkach by som sa na to dala...na urcity cas
bola som dva tyzdne v norsku s ruksakom a aj ked sme nemuseli zabit zviera preto aby sme prezili, bol to dostatocny ultimate survival
kazdy sa v tom pribehu videl, kto nechce obcas vypadnut niekam daleko a sam ???
v umiernenejsich podmienkach by som sa na to dala...na urcity cas
bola som dva tyzdne v norsku s ruksakom a aj ked sme nemuseli zabit zviera preto aby sme prezili, bol to dostatocny ultimate survival
-
Stoporko
VIP
Eritrea - pri všetkej úcte, to, že tak dopadol nebol osud, ale nevyhnutný dôsledok jeho hlúposti. Ísť bez elementárnych znalostí a zbierať ich cestou, nemať nič natrénované a odžité...je koledovanie si o definitívny koniec. Budiž ostatným pre výstrahu.