Presne o tom som pisal. Auto so standardnou spotrebou nad 10 litrov by malo byt iba ako druhe a na prilezitostne jazdenie. U RX-8 k tomu treba pridat este olej + veci co spominal Ratzi a v lete samozrejme aj vyssiu spotrebu gum
Ja som zastanca toho, ze na bezne jazdenie je najlepsia predokolka s vykonom 100-150 koni, s tym sa da v pohode jazdit aj v zime a da sa popritom aj slusne zabavit. Zadokolky s vykonmi nad 200 koni by mali sluzit iba ako vikendove auta, pretoze potom to ide zbytocne do penazi.
//este som zabudol na tuknutia a osuchanie pri parkovani na verejnych parkoviskach, tomu sa pri dennodennom pouzivani nevyhnes a odtrhnuty naraznik alebo pretlacene dvere na RX-8 zamrzia viac ako na 323ke
pár informácií.... sranda je, že tu doporučujú skôr ten slabší motor....
GothaR,
myslím, že je to individuálne.... ono predsa len je to otázka šoférskych preferencií a stavu peňaženky, čo je vhodné na denné jazdenie....
a k tým zadokolkám.... je rozdiel nejaké kupé a sedan normálnej veľkosti.... to hovorím preto lebo zadokolku s 220 koňovým motorom používam ako "diaľnično/mestské približovadlo".....
Pinhead: odporucaju ako odporucaju... ako pisem o stranu dozadu, je s nim komfortnejsie jazdit, netreba ho tolko vytacat a taha aj pri nizsich otackach... bude aj cosi odolnejsi a najma menej nahanany...
hej no sny sny preto som napisal ak na to budem mat peniaze a spominal som aj ze na kazdodenne jazdenie by som mal feldu 1.9D a toto by som mal len pre potesenie
ja peniaze mam a aj tak si ju nedovolim kupit, kedze sa asi budem stahovat mimo... ono vekom prehodnotis vsetky priority a zistis, ze su aj dolezitejsie veci ako auta... ale ak byvas u rodicov a este najblizsich par rokov tam planujes zostat, nic Ti v tom nebrani... nasetri si a potom sa rozhodnes
// este jeden velmi dolezity poznatok - od jednej madarskej stajne mam informaciu, ze stieracie listy vydrzia od vyroby aj 300 000km, pokial je motor mazany aj olejom v palive... pre zahranicne trhy to odporucal aj vyrobca, ale nezhodovalo sa to s emisnymi narokmi niektorych krajin... staci na kazdy liter do paliva doliat 10ml oleja urceneho presne pre tento motor, uz som ho tu spominal, ziadny iny sa pouzivat nemoze... pred EK treba ale pochopitelne natankovat cisteho benzinu, aby sa eliminovala zvysena dymivost...
motor sa vypina normalne, iba za studena ho treba vypinat pod plynom s otackami cca 2500ot.
mam par dookola zodpovedanych otazok:
- ta spotreba je fakt az taka kruta ? 15 L do 1.3 ?
- 230k na zadok - nieje to az moc ?, pre vodica "Z" (do 500km/mesiac)
- je vhodne na nase genialne cesty?
- servisne naklady - vravi sa ze japonci - maju drahe ND
- 15l je priemer, obsah si nevsimaj... spotreba oleja je niekolkonasobna oproti beznym autam... olej je drahy a mal by sa dolievat aj do paliva...
- nie je to moc, ma 210nm a priebeh rozlozeny nasiroko, nie je to az taky trhac asfaltu... ale na druhej strane je velmi lahke... ale na palube citit kazdy kilogram naviac...
- podvozok sa zda byt tuhy, takze aj ano... ale nie je to na denne jazdenie, motor sa nesmie vypinat studeny, zabudni na mestske cesty...
- auto je vyslovene spolahlive, jednoduche, no a co sa tyka motoru - opat opakujem a zaroven vyvraciam tu famu - na tom motore sa nema co pokazit... diely sa daju zohnat vsetky, cena je relativne dobra...
RATZI takze tie motory, su rozoberajuce sa alebo nie...
Mne jeden znamy hovoril ze mal RX-7 a za cas co ju mal mu v Mazde 2x menili motor a nebolo to ziadne drevo za volantom, bol (a je) to pretekar.
RX-8 je na tom lepsie? Alebo zase klasika, ak dodrziavas urcite "stanovy" tak to proste bude fungovat.
Tiez som po takom aute pokukoval, vsetky predpoklady hmotnost, pohon kol, karsoarske prevedenie splna v predpoklade mojho sekundarneho auta na blbnutie, no toho motora som sa bal vzhladom na to rusko tajomstiev a fám
to som sa docital, tak ako nieje to ziadny zazrak, ale nieje to zas nejako prehnane, dat podla mna 10e rocne za olej.
kolko asi stoja tie tesniace líšty rotora ? vie to bezny mazda servis ?
kolko by asi stala nova spojka ?
co ma skor trapi, je spotreba, da sa jazdit v economy ? dajme tomu za 8 ?
oplati sa kupit take auto - ked benzin ide stale hore? pocitam tak 20e/100k co je celkom zle.
Ale také auto nemáš na ECONOMY jazdu Zaradil by som to naozaj medzi letné víkendovky. Že sa o auto patrične staráš, vieš že do toho musíš investovať. A zoberieš ho prevetrať vtedy, keď si budeš chcieť jazdu naozaj užiť a nie sa len odviezť z bodu A do bodu B ...
forsaken,podla mna na to ides velmi zle.
Zavesit si na krk voz,do ktoreho budes isto vrazat svoje nemale €urace.
Taktiez si tam kopu veci nevies urobit sam a budes odkazany len na servis.
Chces lacne,a aby to bolo superauto,ale poloz sam sebe otazku,,, budes ho zvladat hlavne po financnej stranke ?
hegy: ano, o auto sa da postarat, rx7 malo kopu inych problemov, rovnako ako rx8 predfl... ale vsetko sa da osetrit a aj viem, co treba pomenit z novsej verzie, aby vsetko slapalo na 100%... rozoberatelny samozrejme je, je to jeden z najmenej narocnych motorov na servis a aj velmi spolahlivy, lebo je velmi jednoduchy a obsahuje malo pohyblivych casti... mazda robi servisne sady, ale na Slovensku a v Cechach je par kvalifikovanych ludi na toto, tak proste iba menia motor za motor... motor moze vydrzat aj 200 000km, ak vies, ako sa k nemu spravat, ak Ta to zaujima, precitaj si moje predchadzajuce prispevky alebo sa kludne pytaj...
forsaken:
- 10e rocne za olej? auto zerie s dobrymi tlakmi liter na 1000km, maze externe, je privstrekovany do komory... odporuca sa sa liat aj do paliva, deci na 10 litrov...
- listy stoja do tisicky, ulozenia tiez, robota tiez... co menis, zalezi od stavu motora... moze byt zniceny aj alusilovy nastrek valcov, tam uz pomoze iba novy motor s robotou do 5000... mazda nic z tohoto nerobi... na Slovensku asi ani sukromnici, ale v CZ a HU mam nejaky kontakt...
- spojka sada okolo 500, ale tu netreba menit celu, odchadza iba lamela, ta je lacnejsia... ak teda nechces original...
- pri tomto aute je spotreba posledna, ktora by Ta mala trapit... ak sa k autu nebudes spravat a servisovat podla odporuceni, tak ten motor zabijes ako 90% byvalych majitelov... ak riesis spotrebu, asi to chces na denne jazdenie, tak na to mozes rovno zabudnut... za 8 to nepojde ani 80tkou mimo mesta... pri tomto motore si rataj vsetko trojnasobne... trojnasobny vykon, ale aj trojnasobna starostlivost, trojnasobna narocnost, trojnasobna spotreba benzinu a oleja...
je to ale pravda - sice moc by som asi nejazdil (500 km mesiac) asi by ma to zozralo, to je 90e dokopy pri 15L/100km... to je fakt vela.
i ked je to stylove auticko.
budem musiet pohladat kompromis medzi fabiou (skarede, nestylove, nevykonne, zerie 4/100) a tymto (krasne, stylove, vykonne...) a este ktomu lacne a spolahlive.
A čo tak Mazda MX-3, je to štýlové auto, motory sú rôzne, najčastejšie 1.6 66kW, 1.6 80kW alebo šesťvalcová 1.8 100kW. Ak sa obzeráš po niečom novšom tak pravdepodobne nad touto možnosťou ani nebudeš rozmýšľať, nakoľko sú to ročníky 1992-1998. Kamoš ju má už niečo cez dva roky a pochvaľuje si, spoľahlivé, štýlové auto a hlavne jednoduché.
Krajší kus by nemal byť problém kúpiť do 2000€, samozrejme nemôžeš to porovnávať s RX-8, ktorej cena a výkony sú niekde úplne inde. Čo teda Ratzi, šak daj tipa!
ked budem vediet, ake ma poziadavky, dam velmi rad, tu mam celkom prehlad... medzi rx8 a fabiou toho bude naozaj dost, kedze su to diametralne odlisne auta, tak neviem, co preferuje, ci vykon a dobru spotrebu alebo radsej image a mensiu priestornost, pripadne nahona podobne... ale asi by som to tipoval na nejaky hothatch, ale tam je to s imagom horsie... v tomto rozpocte a rocnikoch ma napada hlavne corolla 1,8l vvtli, ta ide velmi dobre a robi aj spominanych 8l, ma aj super podvozok...
medzi rx8 a fabiou toho bude naozaj dost to je jak interval (-nekonecno; nekonecno)
No moc si ma nepotesil, ja verim tomu ze by som tomu autu dal vsetko co treba aj trojmo ale ako to uz skvelo pozname, predosly majitel nemal ponatia, takze taky "ja" hned po kupe moze liat prachy a toho sa bojim, kupit auto a hned starosti to potom znechuti cely ten stroj, ak vies co myslim.
Ufff po tychto Mazdach sa priznam som vela pokukoval, MK5 slabe motore a RX8 zase mam z tych motorov. Hroza.
Toyoty Celiky FWD... BMW zase obvykle tazke, zachovale e30 budto v stadiu rozkladu alebo za prachy novej e92..
Co mam hladat
no za par korun ta rx8 nebude... da sa kupit za lacno, za 5-6000 a spravit motor alebo ho vymenit... ak by zohriata v pohode nastartovala, este par km pobeha, ale treba ratat s touto investiciou... a vies, ze blok je v poriadku a staci Ti repas za 2-3000... pripadne v zahranici kupis aj s uz vymenenym motorom... inak tam so servisom nie je najmensi problem, iba lejes olej a benzin... ale vo velkom
starsie nissany si pozri, celica sa robila aj stvorkolka...