autorske prava
autorske prava
ludia, problem je nasledovny... dal som jednu svoju fotku na fb, zial zabudol som tam capnut watermark, ta fotka mala vela zdielani a este viac lajkov, no lenze teraz sa siri netom vsade, samozrejme autora nikto neuvadza.. to ma az tak netankuje, ale dozvedel som sa ze nejaka firma tu fotku pouziva na komercne ucely, ma ju vo svojej reklame alebo take nieco... otazka je, viem s tym nieco robit? da sa z toho nieco vytlct pripadne mozem docielit zeby tu fotku stiahli ak nebudu ochotni zacvakat?
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: autorske prava
Skus si toto precitat, mozno sa nieco docitas aj tu: http://www.ephoto.sk/photopointy/photop ... ske-prava/
no jedna vec je ze som sa tam docital, ze pokial mam original v raw, co mam (ako jediny), tak je to dostatocny dokaz o tom ze som autorom fotky. otazka skor vsak je, ci pravne mozem ziadat od nich nejaku financnu nahradu za usly honorar alebo take nieco, ketze to pouzili bez mojho vedomia? jasne ze to nechcem hnat nikam na sud ani nic podobne, ale dajake prasule by sa bodli no 
-
theBliZZard
Star
Skusal si tej firme napisat, aby tu fotku stiahli?
napis im ze si tvorcom tej fotke a ze ziadas aby ti zaplatili za jej pouzitie, v opacnom budes vec riesit sudnou cestou.
-
Vigor
King
Ide aj o to, co je to za fotku, teda ci splna podmienky na to, aby sa to mohlo kvalifikovat ako autorske dielo. Nie kazda fotka co niekto spravi ma autorskopravnu ochranu.
vigor, kazda a jedna spada pod autorsky zakon.. uz som to doriesil, nepouzivali to na komercne ucely len to posielali znamym mailom je to poriesene kym nekto z toho netazi je mi to jedno nech si ju ludia posielaju, moja chyba ze som nedal copyright
-
Vigor
King
Urcite kazda nespada pod autorsky zakon
. Ale to je jedno, hlavne, ze si to vyriesil k spokojnosti.
"ak fotografia spĺňa podmienky vlastnej tvorivej duševnej činnosti autora, považuje sa za fotografické dielo. Autorovi takéhoto fotografického diela prislúchajú k fotografii autorské práva, ktoré sa skladajú z osobnostnej a majetkovej zložky.
Podstatné pre realizáciu autorského práva k fotografii je vedieť, kedy toto právo vzniká. S fotografiou to nie je ako s ochrannou známkou či s patentom, ku ktorým práva vznikajú až registráciou na príslušných úradoch a na základe registrácie je jasne preukázateľné, kto je majiteľom ochrannej známky alebo patentu. Autorské práva k fotografii vznikajú už jej vytvorením
a na preukázanie autorských práv k fotografii nie je potrebná žiadna registrácia, pretože tie vznikajú priamo zo zákona."
cize vsetky fotky aj posledny rozmazany cvak z telefonu spada pod autorsky zakon.. tento sa pravdepodobne nevstahuje len na sniky z priemyselnych kamier a podobnych pripadov...
Podstatné pre realizáciu autorského práva k fotografii je vedieť, kedy toto právo vzniká. S fotografiou to nie je ako s ochrannou známkou či s patentom, ku ktorým práva vznikajú až registráciou na príslušných úradoch a na základe registrácie je jasne preukázateľné, kto je majiteľom ochrannej známky alebo patentu. Autorské práva k fotografii vznikajú už jej vytvorením
a na preukázanie autorských práv k fotografii nie je potrebná žiadna registrácia, pretože tie vznikajú priamo zo zákona."
cize vsetky fotky aj posledny rozmazany cvak z telefonu spada pod autorsky zakon.. tento sa pravdepodobne nevstahuje len na sniky z priemyselnych kamier a podobnych pripadov...
-
Vigor
King
Pozri mam z toho skusku, akurat sa ucim na statnice mam precitane zakony a asi 3 knihy k tomu. Cize minimalne tie zaklady a sice, co sa moze povazovat za autorske dielo a teda za predmet ochrany autorskeho prava, viem. Aby mohlo ist o autorske dielo musi to byt jedinecne a vysledok tvorivej cinnosti. Pod tym ale nemozes chapat kazdu fotografiu a pod. ako som sa Ti uz snazil povedat. Nie kazda fotka sa moze povazovat za autorske dielo.
Vezmi si uz len to, co si mi tu odcitoval ... ak fotografia splna podmienky. Uz len tym, ze mas dane podmienky je predsa jasne logicky dane, ze nie kazda fotka spada pod ochranu autoskeho zakona
. Iba ta, ktora splna podmienky. A ta, ktora nesplna ... je teda jasne, ze su aj take.
Pozri je treba odlisovat. Ak spravis fotku, tak ano si vlastne jej autor, tak to zrejme chapes aj Ty. ALE ... autor autorskeho diela v zmysle autoskeho zakona je nieco ine. V prvom pripade si autor fotografie. V druhom si autor autorskeho diela, ktorym ano moze byt napr. aj fotografia, ta vsak musi mat v sebe prvky tvorivosti a jedinecnosti, toto by sa v pripadnom sudnom spore skumalo a sud byt urcite hocijaku fotku neuznal ako autorske dielo.
Vezmi si uz len to, co si mi tu odcitoval ... ak fotografia splna podmienky. Uz len tym, ze mas dane podmienky je predsa jasne logicky dane, ze nie kazda fotka spada pod ochranu autoskeho zakona
Pozri je treba odlisovat. Ak spravis fotku, tak ano si vlastne jej autor, tak to zrejme chapes aj Ty. ALE ... autor autorskeho diela v zmysle autoskeho zakona je nieco ine. V prvom pripade si autor fotografie. V druhom si autor autorskeho diela, ktorym ano moze byt napr. aj fotografia, ta vsak musi mat v sebe prvky tvorivosti a jedinecnosti, toto by sa v pripadnom sudnom spore skumalo a sud byt urcite hocijaku fotku neuznal ako autorske dielo.
-
rastikbart
Medium Star
mam taku zaludnu otazku
ked niekoho odfotim jeho fotakom kto bude mat prava na fotku? ja ako autor ci on ako majitel fotaka
ked niekoho odfotim jeho fotakom kto bude mat prava na fotku? ja ako autor ci on ako majitel fotaka
slovo autorské práva ti niečo hovorí ? myslim, ze to nie je zaludna otazka ale hlúpa otazka.
vigor, ano ale v tomto pripade je vedome stlacenie spuste fotoaparatu povazovane za tvorivu cinnost. co sa tyka tej jedinecnosti, myslim ze len tazko by sa dokazovalo ze fotka bola zhotovena s rovnakymi parametrami a z rovnakych suradnic ako ju uz zhotovil niekto predo mnou...
-
zelovoc
Darca
- Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
lepsie fotaky maju nastaveny aj copyright, cize by v EXIFe bolo vidno ze fotak aj fotka patri majitelovi, toz na sude by sa tazko dokazovalo ze to fotil niekto iny.brainwirm napísal:vigor, ano ale v tomto pripade je vedome stlacenie spuste fotoaparatu povazovane za tvorivu cinnost. co sa tyka tej jedinecnosti, myslim ze len tazko by sa dokazovalo ze fotka bola zhotovena s rovnakymi parametrami a z rovnakych suradnic ako ju uz zhotovil niekto predo mnou...
na sude staci mat original v raw, alebo negativ...
-
Michaelo
Hardcore addict
To jo, ale ten by mal majitel fotaku, jedine ze by si mu z neho vybral kartu, alebo si skopiroval RAW a odstanil ho z jeho karty.