Cestovanie, Anglicko, praca a nejake otazky..

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Awattar
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Cestovanie, Anglicko, praca a nejake otazky..

Príspevok od používateľa Awattar »

Zdravim.

Na tomto fore je vela zaujmavych a roznorodych tem vsakovakeho druhu a po zvazovani som sa teda aj ja rozhodol, ze sa mozno nieco opytam a dozviem nieco nove.
Neviem teraz ani presne cim zacat. Som stredoskolak, mam 19 rokov a maturujem. Mal som v plane ist na vysku /a stale aj mam!/, no hlasil som sa na tri a ani na jednu ma nezobrali. Na filmove skoly je tazsie sa dostat. Studium je dolezite a chcem ho mat. Film, strih a postprodukcia ma bavia. Robim kratkometrazne videa, spoty, animacie a v podstate sa mi to pomaly a isto rozbieha. Zacinaju byt stoho aj nejake financie, zakazky, ale uzivit sa stym este neda. Neprijatim na vysku sa moje predpokladane plany o buducnosti prudko zmenili a davam si otazku, co tu budem rok robit ? Ano, urcite sa budem pripravovat na dalsie talentove skusky a podobne.. ale nie, tu na Slovensku nie. Neviem si predstavit, ze sa budem cez horuce leto poflakovat v tejto hnusnej stereotypnej Bratislavskej dzunglii a zbytocne minat peniaze na veci ktore nepotrebujem. Nebavi ma to tu. Tym ze som sa nedostal na vysku mam prilezitost odist niekam do zahranicia na dlhsiu dobu.. Myslim si, ze kebyze tu ostanem tak by som zabil rok zivota. Chcem to vyuzit teraz, lebo ak sa dalsi rok dostanem na vysku, budem tam 5 rokov, budem mat 26 a potom uz moc dobrodruzstiev nepostiham.
Mam v plane odist do Anglicka za pracou, jazykom, cestovanim, spoznavanim noveho, prijst na ine myslienky, vela fotit, tocit, a samozrejme aj ten zarobok. Chcel by som vidiet tie Anglicke ulice, taxiky, autobusy. Milujem tu elektronicku hudbu ktora sa v UK tvori.
Mal som v plane ist s jednym dobrym kamaratom, ale na zaciatku treba trochu financi ktore on moc nema. Ja nieco mam nasetrene, nieco dolozia rodicia ale samozrejme len na ten zaciatok. Su nejaky adepti ktory by isli som nou, ale to je velmi neiste a ratam teda aj s moznostou, ze pojdem sam. Bohuzial, bude to tazsie ale chcem sa trochu osamostatnit a cestovat. Spoznat co je to sam si varit/prat/zehlit/starat sa o seba/mat rozpocet a setrit.
A tu nastava zopar otazok.. Ako to je s pracou? Je to take ake to bolo kedysi - jednoduche a lahke najst si dobru pracu zo slusnym platom? Co som pozeral nejake sharing house a podobne, vychadza to celkom draho na nase pomery, no vraj minimalna mzda v praci je 6libier/hour co neni az take zle. Takisto Anglicania vyplacaju po tyzdni co je dost pozitivne.
Ako si najst v Anglicku pracu? Dojdem tam a budem na vlastnu past behat po kazdom podniku/shope/obchode proste hocikde rozdavat svoje anglicke cvcka a pytat sa po praci? To je jedna z mojich predpokladanych alternativ. Alebo to necham na nejaku agenturu ktorej zaplatim nemale peniaze a vybavi mi vsetko od ubytovania az po pracu? Neviem, no urcite chcem odist.
Ako to bude tu na Slovensku? Kde vsade a z akych uradov sa mam odhlasit? Mam v plane odist tak jun/jul a ostat dokym sa podari november-december.. Co bude treba vybavit v anglicku ked pridem? Urady, t.č., bankovy ucet?
Do akeho mesta by ste mi odporucili ist? Ano, Londyn moze byt pekny, urcite by som si ho pozrel no ma to svoje plusy a minusy v porovnani s mensim mestom. V Londyne je drahsie najomne, no zaroven je tam vacsia moznost si najst lepsie platenu pracu ako v malom meste. Na druhej strane je tam aj viac uchadzacov hladajucich pracu. V mensom meste to je naopak. Mensi zarobok, menej roboty ale aj menej adeptov uchadzajucich sa o nu. V malom meste to je aj lacnejsie, Londyn je vraj celkom drahy. Na zaciatku by som si to predstavoval asi tak, ze budem robit nejaku socko robotu s ktorej ako tak vyzijem a ked sa po mesiaci/dvoch naucim poriadne anglictinu tak by som si hladal lepsi flek. Uvidime.

Mam kopec nezodpovedanych otazok ale som pripraveny odist, cestovat a zazit nieco nove! Je tu niekto kto mal uz podobnu skusenost a vycestoval na nejaky " cas " do zahranicia? Popripade niekto, kto zije v UK a vedel by ma trochu informovat o tychto veciach?

Dakujem.

Richard
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Re: Cestovanie, Anglicko, praca a nejake otazky..

Príspevok od používateľa seth82 »

Nie, s prácou to nie je ani zďaleka tak jednoduché. Trh s lacnou pracovnou silou je zaplavený Poliakmi, kvalifikovaný nie si, takže v takej brandži sa uchytíš iba ťažko, Angličania okrem toho s radosťou ignorujú pracovné skúsenosti z krajín bývalého východného bloku, takže pokiaľ si nepracoval v nejakej nadnárodnej korporácii, ktorá pôsobí aj v UK, tak máš smolu a svoje odporúčania môžeš zahodiť. Otázkou je, čo považuješ za dobrú prácu so slušným platom - slušný plat je asi tak 25K ročne (treba sa držať pod 34K, lebo potom je to nekresťansky zdanené), slušná robota - no holt, asi v kancli?

Shared houses nie sú až tak drahé, závisí od toho, že kde sa pozeráš. Ak je to už tradične shitehole a.k.a. Londýn, tak tam sú ceny veľmi premrštené. Zvyšok Anglicka určite nemá vyššie nájomné ako Bratislava. To s tým vyplácaním týždenne nie je celkom pravda - týždenné výplaty sú vo väčšine prípadov cez agentúry, ak máš zmluvu so serióznym zamestnávateľom, dostávaš výplatu klasicky mesačne.

Ako si nájdeš v Anglicku prácu? To je subjektívne. Je tam X pracovných agentúr (google employment agency + mesto), okrem toho môžeš browsovať úrad práce s ponukami https://jobsearch.direct.gov.uk/Jobsear ... earch.aspx prípadne sa zaregistrovať na reed.co.uk, alebo prehľadávať http://www.monster.co.uk/ a niekedy aj gumtree. Behať osobne po podnikoch a obchodoch nemá podľa môjho názoru zmysel, to už majú Poliaci určite dávno za sebou.

Na Slovensku sa nahlásiš ako dobrovoľne nezamestnaný a neskôr, keď už začneš zarábať, sa odhlásiš aj zo zdravotnej poisťovne, pretože si budeš poistku platiť v UK a európska legislatíva nedovoľuje dvojité zdravotné poistenie v krajinách EÚ.

Potrebovať budeš bankový účet, ktorý ti ale nedajú pokiaľ im neukážeš nejaký list, na ktorom bude tvoja adresa v UK. O ten budeš musieť požiadať svojho landlorda alebo ak budeš zaregistrovaný na council tax, tak tam bude tvoje meno. Účty v bankách sú vedené zadarmo, teda aspoň tie základné, dostaneš k nim hneď embosovanú kartu a výbery v bankomatoch sú po celom UK zadarmo.

Bez angličtiny to budeš mať ťažké. Poliakov je všade dosť a tí fungujú na veľmi jednoduchej báze - jeden z nich nájde niekde nejakú prácu, do ktorej prijímajú viacerých ľudí a môžeš si byť istý, že sa tam nakotia iba Poliaci a ty sa tam nedostaneš. Jednoducho držia spolu. Výber mesta je na tebe. Závisí od toho, že čo od neho očakávaš. Ak chceš pracovať/študovať v nejakom tebou vybranom biznise, urob si prieskum, v ktorých mestách sa ten biznis sústredí.

V UK som býval 7 rokov, pracujem tam a študujem, aj keď som dočasne na Slovensku.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Na zaciatok sa budem musiet prisposobit. Budem robit hocico z coho sa dokazem uzivit. Cize uz ten slusny plat by bol pre mna to, ze by som aj nieco usetril popripade doniesol domov - to by bolo dost vyhovujuce. Myslis ze by ma pocasi zobrali do nejakej lepsej roboty aj ked by som tam bol napr iba 4 mesiace? Cize nie uz partime-job.
Shared houses by som skusil. Pozeral som nieco na gumtree a prenajatie izby v dome stoji 80+ libier na tyzden, to je okolo 400euro za mesiac co je dost cize urcite by bolo vyhovujucejsie to mensie mesto. Stym tyzdennym vyplacanim, hm, to je divne. Od viacerych ludi som sa to dozvedel a sem tam aj na internete to niekde pisali alebo na stranke som to zahliadol. Bol som v tom ze to je po tyzdni. Tak to asi bude iba u tych agentur. Nevadi, nejdem tam predsa na tri tyzdne.

V UK nebudu trochu komplikovane poistky vzhladom na to ze tam pojde na tak " kratky " cas? Kym sa tam zaregistrujem, odhlasenim. Netrva to nejaky cas?
Co to je council tax?
Tie ucty, to sa dalo samozrejme ocakavat. Cize ak tam budem a budem mat ubytovanie tak budem mat ucet :o). V tomto nevidim az taky problem.

S Anglictinou sa viem celkom dorozumiet. V podstate uroven B1. Po nejakom case sa tam urcite na mna nalepi vela veci, aj ked sem tam budem musiet pouzivat slovnik.
Pracovat v mojom vybranom biznise.. Dobre, povedzme si ze na zaciatok by som si urcite netrufol na strihaca, popripade nieco v postprodukci alebo nieco co by som rad robil. Mozno nieco od umyvajuceho riadu, rozvazac pizze, mcdonald/fastfoody, casnik, shop assistent/predajca v obchode.. ? Po case ak by som sa rozhliadol trochu po meste tak by som skusil nieco vyssie - lepsie.

Takze teda London asi neodporucas. Mozno by som isiel aj niekde vyssie, alebo nizsie ako napr plymouth. Rad by som si pozrel historiu mesta, nejaku tu anglicku klasiku, priroda je vitana, more tiez aj ked tam tej klasiky asi az tak vela nebude. Hlavne aby to miesto bolo ciste..
Vobec nemam vybrate mesto alebo nejaku cast Anglicka. Je mi to v podstate jedno, prisposobim sa.

Ty kde tam presnejsie byvas ? Aky mas nazor na to mesto? Popripade co by si odporucal?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Pochybujem, že zo začiatku ťa niekto vezme do roboty na zmluvu. Jedným z dôvodom bude aj fakt, že pochybujem, že do troch-štyroch mesiacov dostaneš National Insurance number (teda číslo poistenia, ktoré je takpovediac Hlavou XXII - ak ho nemáš, tak solídny zamestnávateľ ťa nevezme a na druhej strane bez zamestnania ti ho nik nedá, väčšina ľudí z EÚ si ho vybavuje, keď pracujú cez agentúry), okrem toho za 3-4 mesiace určite nezlepšíš angličtinu na dostatočnú úroveň.

Čo sa týka ubytovania - na Facebooku existuje skupina Česi a Slováci v UK, tam ľudia často inzerujú ubytovanie, je tam aj akási česká alebo slovenská ubytovacia agentúra, ale tá sa tuším sústredí iba na tú shitehole Londýn. Sporadicky sa tam objavujú aj zamestnania, treba to sledovať. Otázkou je, čo je lepšie - Slováci sa v UK vo väčšine prípadov podrážajú (ukazuje sa naša pravá nátura) a odrbú ťa, kde sa dá, takže ja osobne som sa neskôr radšej zdržiaval s hocikým, iba nie s ľuďmi zo Slovenska. Upozorniť treba aj na to, že mnohí v shared houses žijú štýlom - idem do práce, makám, prídem domov, zožeriem sa/sfajčím sa a ráno do roboty. Bordel a hluk je niekedy zaručený.

Ak sa pozrieš napríklad na reed.co.uk, či Monster, alebo ten Jobcentre, tam nájdeš zamestnanie s týždenným platom fakt iba zriedkavo. Ako píšem - týždenne platia väčšinou agentúry, solídni zamestnávatelia mesačne (99 percent ľudí, ktorých poznám, dostávajú mesačne, to platí pre zamestnancov univerzity, našich zamestnancov, ľudí v bankách, službách zákazníkom, v IT, predavačov, proste skoro pre všetkých).

Aké poistky? Jediné, čo v UK potrebuješ, je spomínané National Insurance number, niečo ako Social Security number v USA. Nerozumiem celkom na čo sa pýtaš. Council tax je mestská daň, ktorú platí každý za svoju nehnuteľnosť, závisí od landlorda, či to dá na starosť vám, alebo to platí on sám a vám to priráta iba do nákladov/účtov. Ak plánuješ zostať v UK dlhšie, po presťahovaní sa do vlastnej nehnuteľnosti budeš musieť ísť na Council a oznámiť, že si sa tam presťahoval, oni ti vyrúbia daň, ktorú budeš platiť mesačne.

Netuším, čo je to úroveň B1 nevyznám sa do toho. Jedna vec je sa dorozumieť, druhá vec je rozumieť. Ak pôjdeš mimo Londýna, očakávaj nárečia a tie dokážu prekvapiť hocikoho, ako príklad uvediem kamarátku, ktorá má dve štátnice z angličtiny (zo strednej a vysokej školy) a keď prišla do Leeds, plakala, že skoro nikomu nič nerozumie. Na oficiálnych miestach, úradoch, v škole je používaná formálna angličtina (teda vo väčšine prípadov), ale na ulici, v obchode, keď pracuješ s ľuďmi - to je už horšie.

Čo sa týka tvojho odboru (strihač?) - pozor na vec, v UK je dostatok škôl, ktoré vyrábajú ľudí do filmovej brandže (aj na našej škole je jedna fakulta, ktorá to robí), takže konkurencia bude vysoká a hlavne bude mať výhodu v tom, že je z UK a že vie lepšie po anglicky.

Ja nepíšem, že Londýn neodporúčam. Ja nemám to mesto rád, je to iba osobná preferencia. Všetko má svoje pre a proti, ako si sám písal, Londýn je drahý, čo sa týka ubytovania, no platové ohodnotenie je lepšie. Negatívna stránka Londýna je doprava, ľudia často cestujú 90 minút do práce a 90 minút nazad, prípadne hodinu - mne osobne by to nevyhovovalo. Je tam priveľa Poliakov, je tam aj kopa ďalších národností, aj Slovákov a Čechov (čo môže niekto považovať za plus), takže bitka o každé miesto je zaručená.

Ak budeš raz v UK zarábať a usadiť sa, na sightseeing budeš mať času habadej. Mesto si vyberaj podľa toho, akú ma perspektívu, nie podľa toho, či má peknú históriu a veľa atrakcií alebo múzeí. Ak budeš neskôr pracovať, cez víkendy poobzeráš celé Anglicko, vlak z Leeds je v Londýne za 2 hodiny a 20 minút, Manchester hodina, proste nemáš problém s cestovaním a spoznávaním krajiny.

Ja som býval v Leeds, momentálne som dočasne na Slovensku. Leeds je druhé najväčšie business centrum v UK, hneď po Londýne a tuším najrýchlejšie rastúce mesto v UK, čo sa týka populácie, tak je 3. najväčšie. Je blízko Sheffieldu a Manchestru, Bradfordu a Huddersfieldu, Yorku. Proste veľká zóna. Kopa študentov (2 univerzity, tuším najvyššia student population mimo Londýna, asi 90 000 denných študentov), mladé mesto, no žiadne atrakcie okrem jedného múzea a rozpadnutej katedrály. Ostatné info napríklad na wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Leeds#Economy

Odporúčať nechcem nič, to je fakt veľmi subjektívne. Musíš si sám spraviť prieskum destinácií, ktoré by najviac vyhovovali tvojim záujmom...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

seth, ako som ti napisal ku karme, velka vdaka za odporucania. riesim co po tom, ked na zaciatku leta skoncim vysku. pred 5 rokmi som sa vratil z irska som sa vratil z prace len kvoli skole a chcel by som sa na ostrovy vratit. irsky bankovy ucet a irske PPS number (socialne poistenie) ma v UK asi nezachrania, vsak? a mozem osobnu otazku? preco taky negativizmus voci poliakom? ja som v IRL bol jediny slovak v tom mestecku a aj vkada tomu, ze som sa rychlo naucil ich jazyk, stal som sa sucastou ich komunity a nevidel som v nich ziaden problem...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Nope, s Írskom to nemá nič spoločné...Musíš si vybaviť lokálne NI a účet...

Nie som negatívne naladený voči Poliakom ako takým, mám medzi nimi dosť priateľov. Som negatívne naladený voči skupinám, ktoré v UK a vlastne všade inde predvádzajú typický herding, žijú v uzavretých komunitách a nestarajú sa o lokálnych, pričom na nich večne nadávajú, že sú iní, voči nim chladní a nechcú sa naučiť jazyk. Pre Poliakov to platí špeciálne (ale aj pre Slovákov, Čechov), pretože sú v UK najväčšou komunitou. Často sme mali v byte párty a keď došli nejakí známi, boli ihneď poučení, že je to medzinárodná pôda a že sa hovorí iba anglicky a samozrejme mnohým z nich to veľmi vadilo, pretože často ani po anglicky nevedeli. Boli jednoducho zvyknutí, že budem s nimi hovoriť nejakou hatlaninou a to platilo aj pre kamoša z Čiech. Jednoducho mi to vadí. Nič proti nim, vo všeobecnosti, nie sú o nič horší ako my...
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

v tom pripade rozumiem.
z irska mi ale mozem pomoct prax, ci ani to nie?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Z Írska aj hej, ak poskytneš kontakt na bývalého zamestnávateľa, tak mu môžu zavolať...
Awattar
Light Professional
Light Professional

seth

Do akej roboty by ma teoreticky mohli na zaciatok zobrat, co takto v Anglicku " bezi " ? Akym sposobom je najlepsie si vybavit to NINko? Mozem si to predstavit tak, ze napriklad pridem do mesta pojdem do daneho uradu a poziadam on?

S tou anglictinou, uroven B1 je uroven s ktorej maturuju vsetci maturanti. Potom je druha uroven a tou je B2. Ta uz je omnoho zlozitejsia. Dohovorit sa viem a verim, ze po case v krajine hovoriacej iba po Anglicky budem nuteny hovorit tymto jazykom a tym sa to ovela rychlejsie zlepsi ako za 4 roky na strednej skole. Ak niekto hovori po Anglicky, popripade pocujem niekoho tak v podstate mu skoro vsetko rozumiem.
Na facebooku som uz v tej skupine Česi a Slováci v UK, trochu to sledujem a vsimol som si, ze ponukaju celkom slusne ubytovanie a aj samostatne izby. Necakal by som ze prave v inej krajine sa budu Slovaci obchadzat a podrazat.. Praveze by mali drzat spolu :D. Ale pravda, ukazuje sa tupost naroda.

Zo skolami v UK by som to urcite velmi rad skusil, no bojim sa ze tam budu pozadovat vyssiu uroven anglictiny alebo nejaky extra dobry priemer znamok. Myslim si, ze velkym poctom skol sa aj zvysuje sanca na prijatie.. Na slovensku su dve filmove vysky kde beru na odbor 5 ludi..

Londyn je fajn, ale tiez vravim ze neni to priorita. Kludne pojdem aj do nejakeho maleho mestecka, popripade nie az tak velkeho ako Londyn. Leeds vyzera zaujmavo, musim si tie mesta este podrobne popozerat. Pravdupovediac nemam ani tusenia kam by som chcel ist, prisposobim sa, no rad by som v tom meste videl aj nejaku zachovanu " anglicku kulturu ". Musim si o tom nieco viac nastudovat, potom budem mudrejsi.

Takze podstatne je pre mna zatial to ninko, council tax bud bude v cene ubytovania alebo to budem platit zvlast.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Čo v Anglicku beží? No tak to netuším, ja som o prácu nežiadal už roky...Ale v princípe je to celkom jednoduché, choď na to vylučovacou metódou - v zamestnaniach, kde je potrebná angličtina na úrovni (služby zákazníkom, predavač, za pokladňou, vykladač tovaru - tam sa ľudia tiež často pýtajú) asi na začiatku neuspeješ, preto bude pre teba asi jediným východiskom registrácia v pracovných agentúrach, v ktorých (priznajme si) pracujú väčšinou ľudia z bývalého ostbloku. Ak tam dostaneš prácu, hoci aj dočasnú, agentúra ti vybaví dočasné National Insurance number, vďaka ktorému budeš zo začiatku platiť vysokú daň z príjmu (20 percent tuším), ale o to môžeš neskôr požiadať. Ak si prácu udržíš 3 mesiace, môžeš požiadať o trvalé NI, ktoré ti zostane do konca života a s ním ťa zamestnajú bez problémov hocikde, aj v normálnych zamestnaniach.

Ako som už písal, ak sleduješ tú skupinu na Facebooku, tam sa často objavujú ponuky na také základné práce, ako cleaner, kitchen porter a podobne (aj ja som v UK začínal ako cleaner, nie je sa za čo hanbiť), je tam zopár dievčin zo Slovenska, ktoré v tých agentúrach pracujú. Teda takto by to bolo pre teba najľahšie...Na úvod budeš potrebovať ubytovanie a dostatok peňazí na 2-3 mesiace, vrátane dopravy...

Slováci sa podrážajú všade, je to naša nátura, s tým nič nenarobíme. Možno sa to zdá ako krutá poznámka z mojej strany, ale nie som sám, kto to tvrdí.

Na školách v UK požadujú jazykové certifikáty TOEFL alebo IELTS, bodové limity sú na každej škole a fakulte iné. Ja som po dvoch rokoch v UK spravil TOEFL na 113 zo 120 bez toho, aby som sa naň pripravoval, verím, že to zvládneš aj ty. A pozor, školy tu prijímajú každého kto splní podmienky, nerobíš žiadne prijímačky a podobné hnoje.

Council tax uvidíš. to nie je až tak zásadná potreba, účet v banke sa dá vybaviť aj inak, hlavné je to, aby si mal potvrdenie o svojej adrese, môžeš oň požiadať aj svojho landlorda, prípadne môžeš ho požiadať aj o to, aby ťa pridal na council tax bill a potom to prefotil, no to závisí na ňom...
Awattar
Light Professional
Light Professional

Do tych agentur sa mi moc nechce ist.. vela sa plati na zaciatku a potom este aj s toho platu strhavaju. Celkovo im nejako neverim...
Skusim to na vlastnu past. Budem sledovat tu skupinu a ked tak, niekomu sa tam ozvem. Tu prichadza dalsia otazka: neoklamu ma takto na dialku? Co ked mi niekto slubi pracu a ked pridem do daneho mesta kde uz budem mat ubytovanie mi povie, ze o nicom nevie? Stym cleanerom mi to na zaciatok bude stacit. Ja budem hlavne rad ze budem zit v inej krajine a ze budem mat nejaky job.

Dobre, takze zatial vsetkemu rozumiem. Ked tak sem este napisem. Zatial ti velmi pekne dakujem!

//Mimochodom, keby sa niekto nasiel kto by vedel o nejakej praci, popripade tiez planuje nejaky takyto vylet do UK tak sa kludne moze ozvat a mozme ist spolu. Je dost nepravdepodobne ze niekto s mojho okolia pojde som nou na takuto dlhu dobu do Anglicka.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Nie nie, to nie sú také agentúry. Ja píšem o lokálnych pracovných agentúrach, ktoré sú prakticky všade, tie si žiadne poplatky nepýtajú. Dokonca aj univerzity majú svoje pracovné agentúry, podobne ako je na Slovensku študentský servis (alebo bol, za mojich čias). Ináč si robotu vo fabrikách a podobne iba ťažko nájdeš, veľmi zriedkavo totiž dávajú inzeráty a nie často sú v JobCentre...

Nemali by ťa oklamať takto na diaľku. Facebook je silné médium, ak by došlo k nejakým problémom, máš uloženú celú komunikáciu a môžeš ju proti nim použiť ako dôkaz. Aj voči landlordom, aj voči agentúram - na to si v UK ľudia dávajú sakramentský pozor, tam je vymožiteľnosť práva oveľa vyššia ako na Slovensku.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Jaaj, tak tie potom urcite navstivim.

Dobre, tak popozeram nieco na tej stranke a mozno takto cez nejakeho slovaka by som isiel. A inac uz som tam aj nasiel jedneho co chcel graficku vec, tak som si uz zarobil a to nie som ani v anglicku :D.

Dobre, fajn... tak zacnem pomaly pozerat:)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

V UK sú aj agentúry, ktoré sa zaoberajú výhradne iba IT. V Leeds jedna taká bola, ale za toho boha si neviem spomenúť na jej názov (neviem, či to nebola nejaká affilliate agentúry Hays http://www.hays.co.uk/ tam stačilo napríklad do niesť iba svoje portfólio čo si spravil/nakódil a oni si už s tým poradili a hľadali ti prácu...Možno by mali záujem aj o grafikov, ak máš čo ponúknuť...
Awattar
Light Professional
Light Professional

Fuha, tak take agentury istotne na Slovensku clovek nenajde :lol: .

V kazdom pripade zaujmave a skusim aj tuto. Ď.
p4to
Expert
Expert

Príspevok od používateľa p4to »

Zdravím,
čo by ste mi vedeli povedať o letenkách pre študentov zo Sk do Uk najlepšie niekde, čo najnižšie Peterbourgu?? Dajú sa zohnať aj nijaké pod cenu, povecme 20-60 eur ?? Na ISIC ... Je v tom nieaký háčik, ako že je to podvod alebo že sa dajú kúpiť len deň pred odchodom ??
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

den pred odletom, na ISIC? Blbost. Normalne si kup dakde v ryanairi abo kde.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Najlepsie sa podla mna vybera na http://www.pelikan.sk. Tolko leteckych spolocnosti a strasne vela druhov vsakovakych letov som fakt este asi nikde inde nevidel... Na ten isic si to tam musis popozerat.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

p4to: To si písal cez Google translate? (Peterbourg? To je St. Petersburg, teda Petrohrad v Rusku? Alebo Peterborough, najväčšia poľská kolónia v UK?) A čo sa týka leteniek, tak najlbižšie je Birmingham alebo Londýn-Luton. Ryanair lieta na obe tieto letiská z BA.
p4to
Expert
Expert

Príspevok od používateľa p4to »

diki za info páni, no to som len z ruky rýchlo napísal :) Tak ja tam idem iba na leto k mame, poprípade nijakú brigádu, nech len nesedím doma a trochu si zlepším ingliš... Mne poliaci tiež nevadia, teda aspoň do teraz som žiadneho nestretol ... Vlastne raz som bol v Poľsku, kupovať maturitný oblek, ale to je už iný príbeh. Tak lacnejšie ako tých 50-60e, to nebude to je ta najspodnejšia hranica.
Napísať odpoveď