Reproduktory k PC

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
Ryan Giggs
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Re: Reproduktory k PC

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Trymore napísal:Nebaví ma takáto téma, hlavne ak nikto z nás nič také doma nemal a ani nemá a navyše, ak si niekto myslí, že 2 bedne za tísice eur sú v niečom výrazne lepšie ako tie lacnejšie. Nie sú, je to len spôsob ako obrať ľudí o peniaze. Ako Uplink písal, ani 2 repro hoci aj za milión ti nezahrajú tak zaujímavo, ako lepší surround sto krát lacnejší.
:D
Drahe repro su len spôsob ako obrať ľudi o peniaze, lebo to nebude hrať lepšie. Ale 2 suby su dobre investovane peniaze. :D
Trymore
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Trymore »

2 suby + 5 repro za nižšiu cenu ako tzv. "high end" repro. Prečítaj si recenzie k repro v rôznych cenových hladinách. Pri všetkých máš to svoje "ale" a niečo, čo im chýba. Aj pri Tannoy Kingdom Royal za 50000 € to nie sú bedne na 100%.
Ale je to každého osobná vec, či sa uspokojí s repro za 1000 €, ktoré predstavujú rozumný kompromis medzi kvalitou a cenou, alebo priplatia si ďalších 3000 € za veľmi podobné repro, ktoré hrá povedzme to obrazne o 2% lepšie. Preto začínam rozmýšľať, že sa vydám cestou surround, môže to byť úplne iný zážitok, ako 2 predražené bedničky v akusticky nedokonalej izbe.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ano, surround je ok na film, hry, pripadne nejaky koncert v DTS. Stereo to ale tazko kur*vi. A ano, niekomu sa to moze pocuvat lepsie, ale o vyssej kvalite zvuku (opat hovorim o stereo) nemoze byt ani rec.
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Michaelo105 »

Trymore napísal:2 suby + 5 repro za nižšiu cenu ako tzv. "high end" repro. Prečítaj si recenzie k repro v rôznych cenových hladinách. Pri všetkých máš to svoje "ale" a niečo, čo im chýba. Aj pri Tannoy Kingdom Royal za 50000 € to nie sú bedne na 100%.
Ale je to každého osobná vec, či sa uspokojí s repro za 1000 €, ktoré predstavujú rozumný kompromis medzi kvalitou a cenou, alebo priplatia si ďalších 3000 € za veľmi podobné repro, ktoré hrá povedzme to obrazne o 2% lepšie. Preto začínam rozmýšľať, že sa vydám cestou surround, môže to byť úplne iný zážitok, ako 2 predražené bedničky v akusticky nedokonalej izbe.
Zatiaľ som si to len čítal, ale toto mi už nedalo.

Keď už čítaš tie ,,recenzie" tak tie repro sa vždy porovnávajú v danej triede, a preto tam je to ale, neexistuje nič dokonalé. Lenže sa to nedá zrovnávať s reprákmi za 1000. Potom by nemali žiadne ale!

Každý má svoj zárobok a svoj rozpočet na dané veci a podľa toho vždy dostane patričnú kvalitu, len tu nehovor o ničom takom, že sú to vyhodené peniaze a rozdiel nie je v žiadnych 2%, ale rozdiel je galaktický.

Pokiaľ nepočuješ rozdiel medzi high end a reprákom za 1000, tak si hluchý. (rozumej - tvoj sluch nie je dostatočný na rozoznanie)

Nemám šajnu čo si všetko počul a čo nie, ale ak si nič kvalitnejšie nepočul, tak si zbehni aspoň na nejakú výstavu, alebo choď do obchodu (myslím Bisaudio, Nisel a pod.)a popros ľudí nech ti tam čosi pustia.....
Trymore
Light Expert
Light Expert

Zvláštne, písať vieš ale čítať nie :D

Písal som o tom, že rozdiel medzi pasívnym stĺpovým repro za 1000 € a napr. 4000 € je úplne minimálny ako napr. rozdiel medzi repro za 250 € a 1000 €. Nad určitú hranicu kupuješ galakticky predraženú techniku s minimálnym zvukovým rozdielom, pričom je pravda veľakrát taká, že ľudia si len nahovárajú ako super to hrá a že vedia svojimi "zlatými ušami" zachytiť rozdiel:D keci... a to nehovorím o repro za desaťtisíce eur
photone69
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa photone69 »

Je nejaky shop v KE kde by som si mohol vypocut nejake tie 2.0 resp 2.1 ?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ale rozdiel medzi 5.1 za 250 a 5.1 za 1000€ uz je intergalakticky, vsak? :)

Ak ty nepocujes rozdiel, to je ok. Dobre pre teba, usetris. Je to tvoj subjektivny nazor, co sa da respektovat. Ale laskavo to nepodavaj ako vseobecnu, objektivnu pravdu, lebo je to blud. Zbytocne balamutis ludi.
Trymore
Light Expert
Light Expert

Debata ako s deťmi z materskej škôlky...
to mi vážne chceš povedať, že je rovnaký rozdiel medzi repro za 250 a 1000 € a takisto veľký rozdiel je medzi repro za 1000 € a 4000 €?
repro za 250 € je väčšinou o kompromisoch a voľbe lacnejších materiálov, repro za 1000 € už by malo byť relatívne špičkové, kde ale repro za 4000-50000 € je vyrobené z kryptonitu? :D jasné, zvuk môže byť trošička lepší, ale nie na toľko markantný žeby sa oplatilo so zdravým rozumom do toho investovať. dám všetky ruky do ohňa, že by si ani ty nepočul rozdiel medzi reprom za 10000 € a 50000 €

a ja nikde netvrdím, že rozdiel medzi lepším a horším reprom nepočujem, ale jednoducho je tam rozdiel veľakrát minimálny
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ano, ako z materskej skolky. Ale z tvojej strany. Prekrucas to ako sa ti hodi.
Najprv napises A a zrazu uz B.

Rozdiel medzi repro za 250 a 1000 pocutelny je. A je pocutelny aj medzi repro za 10 a 50 tisic. A ano hlavnu ulohu tam hra kvalita materialu, ktory ma zasadny vplyv na zvuk (a to sem ani nejdem pliest fakt ze k repro za 10 a 50 pouzijes ine zelezo, ktore ma tiez vplyv na kvalitu). Lenze to ci je ten rozdiel adekvatny cene je uz vec druha, uplne o niecom inom. A o tom nerozhodujes ty ani ja, o tom rozhoduje dotycna osoba ktora to ide kupovat, ci je pre nu ten rozdiel hodny tych penazi.

Nemam problem s tym ak napises ze PRE TEBA nie je rozdiel madzi 250 eurovymi a 1000 eurovymi repro natolko zaujimavy aby si si priplatil. Problem je ze ty to tu prezentujes ako dogmu, ako by opacny nazor nikdy neexistoval (pritom je vacsinovy, to len tak na margo).

Nanajvys srandovny je ale fakt, ze 250 oproti 1000 su podla teba vyhodene peniaze, ale dalsi subwoofer za nejake 3 stovky, ktory ma omnoho mensi prinos uz zubami-nechtami obhajujes. To je dost usmevne.
Trymore
Light Expert
Light Expert

Celá odveci debata začala tým, ako si napísal, že 2 subwoofre nemajú žiaden zmysel oproti jednému väčšiemu a je to len vyhadzovanie peňazí. Nemal by som problém s tým, keby si napísal, že by to bolo vyhadzovanie peňazí PRE TEBA.

Najprv si naštuduj niečo o stavbe a fungovaní subwoofera, až potom môže debata zmysluplne pokračovať ďalej:
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15673
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15675
http://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=15674
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ano ale existuje nieco co sa vola konsenzus (vseobecny nazor atd. nazvi si to ako chces...) a aj nieco ako fyzika atd. Kupit si to samozrejme moze kto chce. A prejdi si fora, kde sa to rozobera. Zaver je taky, ze tonema pri 5.1 a pri velksti klasickej izby ziaden vyznam. Navyse si s tym prisiel prvy ty, tak neviem preco to prehadzujes na mna.
Inak nechci mi tvrdit, ze pocujes vacsi rozdiel vo zvuku pri pridani 2. subu ako ked vymenis 250 eurove repro za 1000 eurove.
Trymore
Light Expert
Light Expert

Ryan Giggs napísal:Zaver je taky, ze tonema pri 5.1 a pri velksti klasickej izby ziaden vyznam...
...Inak nechci mi tvrdit, ze pocujes vacsi rozdiel vo zvuku pri pridani 2. subu ako ked vymenis 250 eurove repro za 1000 eurove.
dôvody, prečo sú lepšie 2 ako jeden:
http://velodyne.com/tech/the-benefits-o ... tiple-subs
http://stereos.about.com/od/optimizingp ... lesubs.htm
http://www.soundonsound.com/sos/may05/a ... 0505_2.htm
http://www.audioholics.com/tweaks/get-g ... s/two-subs

edit:
...práve pri menších miestnostiach sú 2 lepšie ako jeden, lebo vlnové dĺžky nízkych frekvencií sú dlhšie, ako rozmery izieb, dochádza k odrazom od stien, stropu a preto v rôznych miestach v izbe vnímaš nízke frekvencie v rozdielnych intenzitách.

Aj použitím dvoch za 250 € získaš viac ako použitím jedného za 1000 €, pretože:
  1. menšie skreslenie, dva menšie (menšia ozvučnica, nie priemer membrány) basáky nepotrebujú tak veľkú výchylku ako jeden,
  2. dva subwoofre eliminujú v miestnosti miesta, kde je bass prehnane silný alebo naopak veľmi slabý, rozšíri sa ti ideálne posluchové miesto,
  3. dva menšie subwoofre si vystačia s menším výkonom, menej vyžarovaného tepla, dlhšia životnosť.
Ak nevieš, prečo je to lepšie tak netvrď, že to lepšie nie je.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Ano, teoria je krasna vec. A nacitat si ju vie kazdy idiot. Tu ale nikto nespochybnuje, no o tej rec vobec nie je. Ja sa tu bavim o praktickej stranke veci.
Mas pravdu, v roznych castiach miestnosti to znie inac, to je pravda. Tu je ale namieste klucova otazka. Ty sa pri sledovani filmu prechadzas po izbe? Preto stale opakujem. Pokial ten jeden sub umiestnis v obyvacke korektne voci voci sledovacej polohe, druhy sub nema ziadne opodstatnenie. Ma to zmysel vo velky miestnostiach kde sedi X ludi v roznej vzdialenosti a uhle od platna. V kinach to vyznam ma, doma nie kde sedi ta 3 na gauci.

Zmysel v obyvackovej miestnosti moze mat u sterea, kde su basaky v bedni nahradene aktivne suby, to sme ale prave v tych astronomickych cenovkach.

//autoeditácia príspevku (02 Apr 2013, 14:05)
Inak je zaujimave ze doteraz bol dobry kazdemu aj jeden sub. Zrazu uz je to zle, treba cosi pridat. Je zaujimave ako ludia hned skocia na kazdy zvast vyrobcov. Marketing svetu vladne...
Trymore
Light Expert
Light Expert

Mohol si si aj ty teóriu načítať skôr ako si vypustil nezmysel, že dva subwoofre nemajú žiaden zmysel.
Netvrdím, že mať jeden je zlé, ale napísal som ti niekoľko dôvodov, prečo sa občas zvyknú používať dve a viac.

Napríklad ja keď sedím za PC a počúvam hudbu, sú basy v pohode. Ale akonáhle si ľahnem na posteľ a pustím film, tak sú tie basy neskutočne silné. To si mám zakaždým presúvať sub? :) Podobných prípadov môže byť viacero, napr. v obývačke pri rôznom rozmiestnení gaučov.

Nebudem to ďalej rozoberať, výhody to svoje má, rovnako aj nevýhody. Nechcem aby to vyzeralo, že tento systém nejako obhajujem, veď si to možno ani nikdy nekúpim, ale jednoducho ma takéto riešenie audia zaujalo. Skôr by sme sa mali venovať tomu o čom je tento topic.
Michaelo105
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Michaelo105 »

Ryan Giggs napísal:Ano, ako z materskej skolky. Ale z tvojej strany. Prekrucas to ako sa ti hodi.
Najprv napises A a zrazu uz B.

Rozdiel medzi repro za 250 a 1000 pocutelny je. A je pocutelny aj medzi repro za 10 a 50 tisic. A ano hlavnu ulohu tam hra kvalita materialu, ktory ma zasadny vplyv na zvuk (a to sem ani nejdem pliest fakt ze k repro za 10 a 50 pouzijes ine zelezo, ktore ma tiez vplyv na kvalitu). Lenze to ci je ten rozdiel adekvatny cene je uz vec druha, uplne o niecom inom. A o tom nerozhodujes ty ani ja, o tom rozhoduje dotycna osoba ktora to ide kupovat, ci je pre nu ten rozdiel hodny tych penazi.

Nemam problem s tym ak napises ze PRE TEBA nie je rozdiel madzi 250 eurovymi a 1000 eurovymi repro natolko zaujimavy aby si si priplatil. Problem je ze ty to tu prezentujes ako dogmu, ako by opacny nazor nikdy neexistoval (pritom je vacsinovy, to len tak na margo).

Nanajvys srandovny je ale fakt, ze 250 oproti 1000 su podla teba vyhodene peniaze, ale dalsi subwoofer za nejake 3 stovky, ktory ma omnoho mensi prinos uz zubami-nechtami obhajujes. To je dost usmevne.
Krásne to Ryan vystihol. Všetko podstatné sa odprezentovalo už v nasledujúcich príspevkoch, takže to rozoberať nejdem.

PS: Čítať bohužiaľ viem.
Trymore
Light Expert
Light Expert

vravím, ako s deťmi...
čítaj všetko, nie len to čo chceš
photone69
Light Expert
Light Expert

vam tu skocim do reci, ak mozem :D , co poviete na tieto 2.1 : http://reprosustavy-a-reproduktory.heur ... s-xps-101/
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Tazko povedat, pohladaj si nejake zahranicne recenzie. Vyzeraju to byt celkom raritne repro a za tu cenu si uz u nas ludia radsej kupia 5.1ky, takze ich ma asi velmi malo ludi a z nich ti este menej dokaze poskytnut nejaky rozumny nazor na kvalitu zvuku v porovnani s inymi znackami.
photone69
Light Expert
Light Expert

Recenzie su celkom pozitivne, a mne ide aj o dizajn, pretoze vsetko mam cierno strieborne + skleneny stol. Vykon maju tiez slusny. Proste sa mi to aj musi pacit nie len hrat dobre, viem ze to je blbost ked chcem kvalitu ale tak musim zrobit kompromis :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Trymore napísal:Mohol si si aj ty teóriu načítať skôr ako si vypustil nezmysel, že dva subwoofre nemajú žiaden zmysel.
Laskavo ked reagujes, tak si nevymyslaj a nevytrhavaj veci z kontextu ked sa ti to prave hodi. Pisal som asi 2x ze to zmysel nema, ale len ked je rec o filmoch a pri rozmeroch beznej obyvacky. Takze ked dristas, dristaj aspon k veci.

A do debaty o tom, ze daleko lacnejsie je vyriesit akustiku miestnosti ako kupovat dalsi sub sa ani radsej pustat nejdem. A uz vobec nehovorim o tom, ze uz aj 2 suby su mizeria, kedze uz su na svete 9.3 systemy. Takze uz aj ta tvoja skvela teoria je prekonana. Tak sup-sup nastudovat nanovo, lebo uz nie si in. Viac bedni, viac muziky. :)
Napísať odpoveď