Kolísanie napätia (?) a sekanie PC/bzučanie v reprákoch

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Kolísanie napätia (?) a sekanie PC/bzučanie v reprákoch

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahoj, dávnejšie som tu otváral tému presne s týmto problémom, kde sa nič nevyriešilo, a najpravdepodobnejšie zavinenie bolo kolísanie napätia v adaptéri notebooku. Vzhľadom na dve veci, som si istý že nie je ani trochu chyba notebooku, ale niekde v elektrine, teda v tom, do čoho sa absolútne nerozumiem. Prvá vec je, že mi toto isté robilo aj na stolovom PC, a nie len na tomto booku, a druhá, že keď vyberiem adaptér a notebook ide z baterky, tak sa nič podobné nedeje.

Ako sa to prejavuje? Niekedy som na PC aj pol dňa, a nič sa nestane, všetko ide krásne. Inokedy sa to deje doslova každých pár sekúnd. Surfujem po internete, a celý PC sa na zlomok sekundy zasekne, pri bežnom surfovaní sa na stotinku sekundy prestane hýbať myška. Pri pozeraní videa alebo hraní hier ide o malé (avšak otravné) záseky, a keď do toho všetkého ešte zapojím repráky, najmä b hudbe, tak je to strach a hrôza. Počas toho seknutia to neskutočne neprijémne zabzučí, niekedy fakt na stotinku, inokedy aj na 1-2 sekundy. Človek, čo má rád hudbu si vie predstaviť aké neprijémne to asi je, keď mu 18x za pesničku miesto vokálov alebo nejakého slova zabzučí reprák/sluchátka.

Taktiež sa bojím, že mi to nejak kazí book/baterku. Skúšal som viacero zásuviek, robí to všade (aj keď brat mi tvrdí, že on to na svojom notebooku nespozoroval (ani ja som to nezačul, keď pozeral nejaký film na svojom booku)).

Neviete, čo s tým?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Kolísanie napätia (?) a sekanie PC/bzučanie v reprákoch

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Z elektrického hľadiska skutočne neexistuje dôvod aby sa takto prejavoval moderný spínaný zdroj pre napájanie NTB.
Pri probléme s PC zdrojom by sa to prejavovalo hard-resetom systému a to je dokonca práveže častý jav vzhľadom na neexistenciu kvalitných ATX zdrojov do stolných PC.

Ako si prišiel na to že kolísa napätie v sieti ?
Hensym
VIP
VIP

Tak, že mi to robilo na stolovom PC, a teraz mi to robí aj na úplne novom notebooku s úplne novým adaptérom. Keď adaptér odpojím a teda notebook ide z batérie, nič také sa nedeje. Čím ešte, okrem nejakého kolísania to môže byť? Ja sa v elektrine nevyznám, ale toto mi príde ako jediné logické riešenie.
vendo
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa vendo »

mno ak je to kolisanie minimalne, mal by to bez problemov vykryvat zdroj, ak je velke, vsimol by si si ho na ziarovkach skor ako na PC

problem bude niekde inde imo, keby si to aj chcel nejako merat, potreboval by si nejaky osciloskop aby si vto dobre
jimmy_xp
King
King

Príspevok od používateľa jimmy_xp »

Tuším si môžeš požiadať lokálneho distribútora el. energie o premeranie kvality el. energie pomocou analyzátora (osciloskop ti nestačí). Nemusí ísť o len o kolísanie napätia (to zdroj zvládne - kapacita na vstupe/výstupe, spätná väzba), ale môže ísť o vážnejšie problémy - častý flicker, harmonické...
Hensym
VIP
VIP

Na žiarovkách v celom byte nič, ani na lampičke pichnutej v tej istej zásuvke. Tak isto ani TV. :?
Napísať odpoveď