Stredná škola, sympatie, učitelia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
meatboy
Light Expert
Light Expert

Stredná škola, sympatie, učitelia

Príspevok od používateľa meatboy »

Zdravím, som študentom strednej školy a tento polrok som voči škole a školstvu dosť zmenil prístup. Myslím tým že som prišiel na pár vecí v ktorých som sa utvrdil a dosť ma to vyvádza z miery. V škole nás často učia veľmi zbytočné veci kvôli ktorým mám zlé známky lebo sa ich nemienim učiť... prečo? Lebo sú to veci ktoré človek zabudne po 3 dňoch a nikdy s a k nim už nevráti. Zistil som že som sa v škole nenaučil vôbec nič.. ani anglicky, ani nemecky, ani matematiku, fyziku, ani slovenčinu a kopu iných predmetov.. Možno ma nechápete a krútite hlavou že som nejaký psychopat čo sa zle učí a tak školu zatracuje.. Ale verte mi že to tak nie je. Hrávam dosť multiplayerové hry a obzvlášť jednu competitive kde som sa naučil komunikovať po ang tak akoby ma to škola v živote nenaučila. Pomocou hier som sa naučil jazyky, tým že čítam knihy som si oslovil pravopis a slovenčinu a preto som v nej dobrý, lebo o nič iné tam vlastne ani nejde. Zistil som že tí ktorí mastia hry so mnou sú na tom podobne a tí ktorí ani nevedia hru nainštalovať a piatky prechlascú na disco disco sú na tom tiež úplne inak. Nebaví ma škola pretože tam strácam svoj smer, na písomke z matiky musím postupy, výpočty, náčrty atď.. robiť presne jak učka inak mi sťahuje body a mám zlé známky, ale predsa prečo by som to nemohol robiť podľa seba ak predsa len dôjdem k správnemu výsledku? Myslíte že to je normálne? Ja sa veci učím tak že si ich prispôsobím a viem ich tak lepšie a vždy dôjdem k výsledku takému aký má byť ale mám za to málo bodov = zlé známky. Blbosť čo? A teraz si predstavte že vám ta "učiteľka" ešte k tomu povie že patríte na učňovku a z jej strany počujete na vašu osobu len samé narážky typu lenivec, lajdák atď... Zistil som že som v škole nikdy nebol do ničoho povzbudený, nikdy pochválený, len zhadzovaný a utvrdzovaný v tom aký som lajdák a nerobím to čo mám a neučím sa... Som na tieto veci už priveľmi háklivý a pôsobí to tak že sa správam veľakrát veľmi drzo voči vyučujúcemu.. Čím dlhšie som v škole, tým viac si uvedomujem aká je škola vlastne nedostatočná, ako pristupuje ku všetkým žiakom ako k prázdnym nádobám do ktorých je pod veľkým nátlakom potrebné vtlačiť všetko to čo učiteľ uzná za vhodné. Vždy som myslel že je škola to najlepšie pre človeka, ale toto chápem ako veľkú krivdu zo strany školstva. BTW odborné predmety ako staviteľstvo, deskriptíva atď.. mi idú dosť dobre, problém je zväčša len s tou matikou a predmetamy kde sa musíte doslova bifliť a o pár dní to aj tak zabudnete. Bifloši vám povedia úplne všetko, dokonca úplne rovnako a úplne presne nevedia prečo je to tak, len proste sa nabiflili to čo hovorila a ukazovala učka a všetko len zopakovali bez toho že to možno pochopili a čo je teraz horšie.. ja? ktorý sa naučím podľa seba a viem veci odôvodniť a som sám sebou? Alebo niekto kto zopakuje to čo učka a nepríde mu trápne že všetci bifloši pred ním to zrobili úplne rovnako. Nemôžem však povoliť, tým že všetko začnem robiť podľa iných nie podľa seba sa akurát stratím, nechcem upustiť od toho aký som len kvôli dobrým známkam. Budem sa snažiť prejsť školou a to čo najlepšie, ale toto proste nie, radšej budem mať zlé známky, ale budem vedieť že to nie je spravodlivé a že ma to nemá prečo trápiť lebo to nie je mnou a budem si vedomí že na to v skutočnosti predsa len mám.

Som taký flegmatický sangvinik a introvert. Bol by som rád ak by ste sa k tomu nejak vyjadrili. Ďakujem za odpovede...
DEVZYO1G
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Stredná škola, sympatie, učitelia

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Tak čo ja viem, u nás na škole (súkromná, možno to má nejaký vplyv) to až tak nieje. Napríklad na matike máme celkom mladého učiteľa, pohoďák, takisto neznáša všetky tie 'nepísané' pravidlá v matike, takže na teste môžeš počítať hocijak, akurát sa v tom musí vyznať a musí tam byť jasno vidno nejaké postup. Inak sa dá normálne prísť na konzultačky a nemá problém zmeniť známku ...
Ďalej - máme predmet Intro to history (niečo ako dejepis) na ktorom mám pocit že sa vôbec nič neučím. Väčšinou si pozrieme nejaký film, poprípade nám učiteľka iba ukáže nejaký obrázok ktorý nejako súvisí s učivom a proste celý čas len debatujeme, rozprávame sa o tom a tak. Potom príde test, na ktorý sa nikto neučí, a zrazu to všetci bez problémov vedia. Niečo ako poznámky, skúšanie pred tabuľou a podobné veci u nás na škole nefungujú ...

Takže ja by som povedal, že to dosť závisí od konkrétnej školy.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Len taká poznámka.. :smt064
meatboy napísal:tým že čítam knihy som si oslovil pravopis a slovenčinu a preto som v nej dobrý
Týmto by som sa zase až tak nechválil.... a keď si takto o sebe myslíš, že si dobrý v slovenčine - ovládaš pravopis, ktovie, či to takto nie je aj v ostatných predmetoch.

;)
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

S tymi hrami suhlasim, kedze na hodine angliny ste cca 15 a z 45 minut s profkou v cudzom jazyku komunikujes mozno 2...lenze zaklady ti dala skola, tak nehovor, ze ta nic nenaucila
K tej matike - neviem si predstavit, ze by si sa ju lepsie mohol naucit inde, ako v skole, tak nehovor, ze ta skola nic nenaucila...a navyse, ked mas napr. kvadraticku rovnicu a zrovna ste sa ucili pocitat dosadenym do stvorca, tak ju logicky nebudem pocitat diskriminantom a potom sa hadat s profkou...

Skola (priemerna) ta vsak imo nenauci veci, ktore sa rychlo rozvijaju (hlavne IT)...napr. matikar, ktory vystudoval vysku pred 30 rokmi sice stale uci to iste, ale nikto nemoze povedat, ze by to bolo nieco "stare"...
Ale ked sa v 2011 ucite kreslit v skicari podla ucebnice z roku pana 2001, tak vtedy ti skola nic neda :D
DEVZYO1G
Addict
Addict

lowmanek napísal:S tymi hrami suhlasim, kedze na hodine angliny ste cca 15 a z 45 minut s profkou v cudzom jazyku komunikujes mozno 2...lenze zaklady ti dala skola, tak nehovor, ze ta nic nenaucila
Máš pravdu, ale zase to záleží len a len od školy, my na všetkých hodinách angliny hovoríme len po anglicky, učiteľka tak isto. Dokonca aj keď od nej niečo chcem na chodbe, tak po anglicky ..
lowmanek
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa lowmanek »

Lenze ty studujes na sukromnej bilingvalnej skole...mal by si ist niekedy na exkurziu k nam smrtelnikom do Hlohovca :D
Delicious
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Delicious »

S tými hrami súhlasím, nakoľko som sa v škole naučil len základy a vo filmoch, seriáloch, hrách som sa naučil dôležité frázy.
Súhlasím aj s tým demotivovaním od učiteliek, ako ony dokážu zdeptať a znechutiť človeka a totálne prechváliť bifloša ktorý sa učí danú látku ako básničku. Máme na škole jednu správnu učiteľku ktorá uprednostňuje pochopenie pred biflením, JEDNU! Neviem kam sa to uberá keď je to všetko len o zabitom čase o ničom. Každopádne v tom tvojom príspevku som sa našiel a myslím, že viacerí študenti. :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

meatboy - super pre teba je že si to vôbec uvedomuješ, ale čo ti môžem poradiť je že učiteľovi nemáš hovoriť to čo si myslíš, hovor mu to čo chce on počuť, akési nutné zlo kým neskončí SŠ.
Na VŠ (ak ašpiruješ) sú už lepšie pravidlá, žiadne vodenie za ručičku.
Ja som na gympli posledné dva roky strašne trpel, to bolo ako hranie sa s deťmi a stupídne pravidlá a dbanie na somariny, únikom mi bolo nahrávanie si hodín angličtiny na zvukový záznam ako spolužiaci systematicky provokovali učiteľku (konvertovaná ruštinárka), pre mňa to bol boj dusenia smiechu.
meatboy
Light Expert
Light Expert

brm - slovina mi ide, som v nej dobrý, nedokazujú to len známky, aj rôzne olympiády atď.. a ak tomu neveríš tak áno je to len s pomocou kníh, viem že na slovine je aj veľa teórie ako takej, napr. sklady a všetky tie rozdelenia od jazykových rovín atď.. ale každý máme na niečo vlohy, u mňa sú to jazyky preto toto proste chápem, zapadá mi to do seba, ale úprimne.. využil si to mimo školy niekde? je pekné že je to napísané a odôvodnené v knihách, ale myslím že to tam môže aj ostať len pre prípad žeby to niekoho niekedy zaujímalo a hovorím to napriek tomu že to ovládam...

lowmanek - áno máš pravdu, len kto povedal že musí suverénne každý rozumieť výkladu učiteľa? ja matiku potrebujem pretože som si vybral odbor taký aký som si vybral a bez matiky to nejde, ale že ma učiteľka naučila počítať napr. kvadratickú rovnicu, alebo funkcie všeobecne? to nie, jediné čo urobila bolo že mi z kompletne vypracovanej úlohy dala za 4 a všetko som sa učil doma sám, ona mi len dáva známky (ani to nevie) a hodnotí písomky a testy... dalo by sa povedať že ona ma len prinútila zlými známkami aby som sa učil sám.. nie každý má hlavu na matiku a preto by sme nemali ku každému pristupovať ako keby sme boli všetci rovnakí... len tak porozmýšľaj ako sa vlastne zmenila škola za posledné 2 storočia... dám ti sem jeden citát: "So znalosťami je to ako s mliekom. Majú záručnú dobu. Ale dnešný svet sa mení tak rýchlo, že mnohé znalosti, ktoré sa učíme, sú už dávno po záruke. (Svet sa za posledné dve storočia neuveriteľne zmenil, ale školy stále fungujú na rovnakom princípe, len čiernu tabuľu vystriedala interaktívna.) Pili ste niekedy pokazené mlieko? A teraz si predstavte, že vás do toho niekto dokonca núti." - Tomáš Hajzler + som sa o tom bavil s jedným kamarátom ktorý mi síce moc neporadil, len mi poslal toto video http://www.youtube.com/watch?v=jt8mAdg- ... vaagmkGYAg hovorí tam ale skôr o základnej školy...

Chlapci, som študent ktorý sa vážne dokáže naučiť. Máme na škole učiteľov, možno dvoch ktorých som si obľúbil a ktorí k nám pristupujú spravodlivo a neodlišujú nás podľa známok. Kvôli týmto učiteľom by som sa aj skriptá naučil len preto aby som ich nesklamal. Obidvaja učitelia študovali filozófiu, neskôr to vraveli a mne hneď došlo že oni presne vedia čo robia a robia to lebo chcú pomôcť, to porozumenie z ich strany niekedy nemá hraníc. Jedine im som nesmierne vďačný za to že niečo viem vďaka škole... a to je jeden z nich učiteľom náboženstva :)
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

brm napísal:Len taká poznámka.. :smt064
Týmto by som sa zase až tak nechválil.... a keď si takto o sebe myslíš, že si dobrý v slovenčine - ovládaš pravopis, ktovie, či to takto nie je aj v ostatných predmetoch.

;)
Pretože v slovenčine by o nič iné nemalo ísť. Človek má vedieť písať, a má mať slovnú zásobu. Darmo. Nevieš o čom bolo nejaké dielo z roku 1959, nevieš, čo mali na pláne nejakí týpci z 80.rokov, nevieš, či je to daktilová stopa, či je to podmet, alebo predmet, alebo akým štýlom písali nejakí frajeri pred 190 rokmi - a máš podpriemernú známku. Niekto iný písať nevie, a má zo SJL jednotku. Literatúru by som na školách obmedzil na základ, pretože to sú z 90% bullshity a bludy - nezmysli zaujímavé len pre tých, ktorí sa tým zaoberajú. Ja napríklad - slohy a diktáty vždy 1, ale kvôli žvástom z literatúry mávam zo SJL horšiu trojku.

Autor témy: si objavil Ameriku? Takto to fungovalo vždy, nie? Škola ma naučila zopár vecí, ale jazyk určite nie - to mi zabezpečili seriály, filmy, hudba a komunikácia mimo školy. Stredná škola má kopu zbytočných predmetov, a potrebné predmety majú plno nezmyselných a nepotrebných "častí" (oddielov). Je to proste tak, a treba si tým prejsť.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

lowmanek - tak nám porozprávaj čo sa deje v Hlohovci...
meatboy
Light Expert
Light Expert

Hensym: zdá sa že objavil, doteraz som bol presvedčený o tom že som lenivý lajdák a zdeptaný som tomu veril, len prednedávnom som si začal uvedomovať že nemôže byť všetko zlé len na mne... preto som to nevidel :)

a s tou litikou atď.. som na tom presne ako ty.. gramatika, pravopis na 1.. avšak to že neovládam diela ktoré ma nebavia = 3
DEVZYO1G
Addict
Addict

lowmanek napísal:Lenze ty studujes na sukromnej bilingvalnej skole...mal by si ist niekedy na exkurziu k nam smrtelnikom do Hlohovca :D
9 rokov som chodil na dedinsku zakladnu školu, a tam sa to bohužiaľ úplne stotoznovalo s tym co napísal OP.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

meatboy napísal:tým že čítam knihy som si oslovil pravopis a slovenčinu a preto som v nej dobrý
Oslovil si slovenčinu? A čo ti odpovedala? Ale určite odpovedala v maďarčine, pravda?
..bifloši pred ním to zrobili úplne rovnako
predmetamy
...
brm
Darca
Darca

A tiež čiarky.. napr. má tam asi 15x spojku že, ale ani v jednom prípade pred ňu nedal čiarku....... či sa za tých 10r zmenili pravidlá?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

asi sa len zmenili knihy :)
brm
Darca
Darca

Alebo ktovie, čo číta... ak rôzne veci na Internete, kde sa na gramatiku až tak nekladie dôraz, tak sa ani nečudujem. Ale ako som písal, meatboy, nechcem Ťa kritizovať, pretože Ťa nepoznám, len som poukázal na jednu vec. Tvrdíš, že gramatika Ti ide a pritom vidíš, že to nie je až tak super.

Čo mám skúsenosť, ak je nejaké dieťa, síce rozumné a šikovné, ale má problém v škole, ide väčšinou na špeciálnu školu pre nadané deti.

:)
justfyi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa justfyi »

zdielam na 98,94% nazor meatboya, tiez som v skole prezival muká, snazil som sa jej vyhnut, nechodit do nej za kazdu cenu sa nejak vyzut z ucenia, podvadzat, opisovat, prechadzat a prezivat vseliak inak ako tak ako chceli pedagogovia. So spravanim som nemal problemy, viac menej, v skole som si zil taky svoj zivot, drzal som sa svojich planov, zdokonaloval som sa vo volnom case v tom co ma naozaj bavilo a v tom, co malo naozaj perspektivu vediet v zivote. Pustil som sa svojou cestou studia, robil som externe kurzy, cital som odbornu literaturu modernej doby nie tu postkomunisticku nicnehovoriacu kopu stran bez hodnoty v dnesnej dobe. Cudzie jazyky som sa naucil ovela rychlejsie a efektivnejsie ako na skole, ak mam zratat uplne premarneny cas na strednej skole bolo by to asi 60% vsetkych hodin co som tam prespal.
Urcite su smery kde ma vyznam sa v skole drvit to co ucitelia hovoria, moj pripad to vsak nebol a ked si predstavim ze keby si nespravim nejaky svoj "studijny plan" tak som po skole s holou ritou a v praci v ktorej teraz robim by som nebol, a ak aj bol nahodou, tak by som tu nevedel spravit NIČ a to NIČ je presne to isté nič čo ma naučili v škole.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

No, napísal asi 15 riadkový text a má tam zo dve-tri chyby. Takéto chyby pri písaní na klávesnici mávam aj ja, ale to sú také chyby, že keď si to čítaš, nechápeš ako si to tam mohol napísať. Je ti jasné, že to je chyba, ale napísal si to len v rámci preklepu. Čiže toto by som nezohľadňoval.

Čiarky - vždy ich (aj v škole) píšem správne, ale na internete mám tendenciu dávať ich viac ako treba. Napríklad skoro pred každé "a", kde by byť nemali. V diktátoch a slohoch to nerobím.
:)
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

O tom nemoze byt sporu, ze v skole ta ucia 99% nepodstatne veci. Ja som napriklad mal 4 roky matiku na strednej, pricom kazdy rok sme mali novu profesorku takze sme si len zopakovali co sme sa ucili minuly rok. Jedna matikarka bola dokonca blazon. Anglictinu ma ucila profesorka, ktora volakedy ucila rustinu. (http://vas.cas.sk/clanok/5811/studenti- ... licky.html) venovala sa predovsetkym 2-3 ziakom, takze luza nemala narok sa nieco naucit. Ale na slovensku sa niet comu divit, priserna uroven.
Napísať odpoveď