Práca v Nórsku

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
axxis
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Práca v Nórsku

Príspevok od používateľa axxis »

TommyHot napísal:axxis mylis sa :) bary su v norsku plne aj napriek tomu, ze tam je drahy chlast.

// dik za K-... neviem ci zijes v Norsku, ale to, ze ty si sockar a nemas na chlast neznamena, ze tak zije cele Norsko ;)
Ano, ale rovnakym stylom su u nas stale plne luxusne a velmi drahe restauracie. Ked tam chodi siroka sada ludi za vynimocnych okolonosti, stale su schopni naplnit kapacitu. To ale neznamena, ze ludia do barov obycajne ochodia
( a to, ze do nich nechodia mam od tamojsich )

Oni totizto maju Vinmonopolet ( Svedi maju obdobu Systembolaget ), co su monopolne firmy, ktore ako jedine smu predavat alkohol a robia ho neznesitelne drahy aj na ich pomery, v baroch je to poznat este viac.
Zaxman
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Zaxman »

Neni náhodou v nórsku dovolene konzumovať alkohol len od 21:00 do 23:00 ?? aj to len určite množstvo ? aspon tak som počul , ked som sa pýtal že preťo chodia nórsky občania do tatier a miesto lyžovania chlastaju :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Idem do Nórska makať, ako je to s prechodom autom cez hranica, robia sa kontroly ? Lebo v Schengene Nórsko je, ale sú tam rôzne limity, čo môžete mať, napr. len liter alkoholu a tak.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

zalezi odkial ides, finsko-norska hranica bola v podstate len cedula
hughito
Redeemer
Redeemer

Ešte neviem, či sa pôjde autom a to ani kade, alebo lietadlom, len sa tak informujem. Ale aj keby bola kontrola, to by akože prekutrali celé auto, batohy, otvárali plastové fľaše ? :D

//karmista: Makať, ale budem tam cez mesiac, s kamošom, teraz vediem totálne asketický život, tak aspoň trošku sa čosi popije. A tam veru sú pekné ceny - čapované pivo za 8 evry a pod. :D

karmista: Áno, moralizuj tu. Ja som naposledy požil alkohol niekedy pred 2 mesiacmi a asi je hriech sa spýtať takúto otázku. Ide len o to, že aspoň raz by som tam čosi popil niekedy večer a podiskutoval a keďže tam je úspech zohnať vodku za 30 evry, tak sa pýtam to, na čo sa pýtam.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

hughito

kam presne idete, kde budete robit?
Nemohol by si prosim potom sem hodit nejaky vycuc skusenosti odtial? ludia,pocasie,ceny a pod?
Myslim ze by to zaujimalo viacerych taketo info z prvej ruky :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Kamoš tam je cez rodinu už od júna, ale odpadli tam dvaja Slováci, tak bolo treba náhradu a bol som povolaný do zbrane. 8)

Jedná sa o mestečko Volda a čo sa týka práce, natierajú sa tam domy. Postaví sa lešenie, natrie sa dom (drevený), zloží sa lešenie a ide sa ďalej.

Počasie je tam teraz okolo 15 stupňov, ceny určite vyššie ako na SK, hlavne alkohol, čapované pivo 8 evry a pod., ale tak viac info keď tam budem a budem to sám vidieť.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

Bol som pár týždnov v Oslo, ceny dosť vysoké, išli sme autom Nemecko - potom trajektom do Dánska - cez Kodaň, potom cez ten most do Švédska, cez Malmo a už potom hore do Oslo .. Na dialniciach sa platí mýto, a ešte čo si pamatám, tak prechod tým mostom stál tuším 80€, možno aj menej, nepamatám si. A s tým alkoholom je to tam vraj dosť komplikované ..
hughito
Redeemer
Redeemer

Alkohol je tu hlavne drahý neuveriteľne a v obchode kúpite len pivo, inak proste chlast len v špecializovanom obchode, v ktorom som ešte nebol, lebo sme mali napakováno z domova.

Žrádlo neuveriteľne drahé, tuším som tu ešte nič nevidel pod 1 evry. Napr. 18 vajec stojí 40 korún, 7 korún je 1 evro, 6 pív 20 evry, 140 g pretlak evro a pod., nebudem pokračovať ani. A to sú všetky ceny za tie najlacnejšie možné potraviny, tzv. first price.

A neviem ako je to inde, ale tu v našom mestečku čo ma slabých 10 000 ľudí je dosť mŕtvo, aj keď je pekne a teplo, tak človeka na ulici zbadať je skoro zázrak, neviem čo robia tí Nóri. Proste na SK či v meste či na dedine všetci niekam chodia, proste sú na ulici, ľudí je vidieť veľa.

Inak je tu veľmi pekne, fjord-more, veľké hory kopce na každú stranu, paráda po tejto stránke.
DEVZYO1G
Addict
Addict

Inač mňa celkom pobavilo ked som tam bol, že národné jedlo sú tam grilovane parky v takej ako keby lokše (tam tomu hovoria Lumpe) a jedia to z celkom dobrým zemiakovým šalatom ( hughito odporúčam vyskúšať, predáva sa to v takých zeleno bielych boxoch ) ..
hughito
Redeemer
Redeemer

Toto je myslím super vec pre tých, ktorí by chceli seriózne hľadať prácu v Nórsku, lebo tam fakt všade vyžadujú nórčinu, aj keď všetci rozumejú po anglicky. Svojím spôsobom sú dosť veľkí patrioti a dávajú to najavo aj takto.

Inak ale tie tri mesiace..neviem. Písaná nórčina možno nie je extra ťažká, hlavne pre človeka, ktorý ovláda angličtinu a nemčinu sa ju naučiť musí byť v pohode. Ale tá výslovnosť, rozprávanie a pod., to je už iná káva. :)
hughito
Redeemer
Redeemer

Tak je jasné, že sem nebudeš písať, že je to "brutálne ťažký jazyk." :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Moj znamy sa naucil po norsky rozpravat za mesiac, tak aby sa s nim dalo v pohode komunikovat. Tiez hovoril, ze je to velmi jednoduchy jazyk..
DEVZYO1G
Addict
Addict

hughito napísal:Toto je myslím super vec pre tých, ktorí by chceli seriózne hľadať prácu v Nórsku, lebo tam fakt všade vyžadujú nórčinu, aj keď všetci rozumejú po anglicky. Svojím spôsobom sú dosť veľkí patrioti a dávajú to najavo aj takto.

Inak ale tie tri mesiace..neviem. Písaná nórčina možno nie je extra ťažká, hlavne pre človeka, ktorý ovláda angličtinu a nemčinu sa ju naučiť musí byť v pohode. Ale tá výslovnosť, rozprávanie a pod., to je už iná káva. :)
Jasne ze su, kto by nebol hrdý ze žije v tak perfektnej krajine. A inak to som nevedel ze norcina je tak ľahká ako vravíš. To by som mal asi začať využívať ze mám v Nórsku rodinu.
hughito
Redeemer
Redeemer

Ako ja netvrdím, že je ľahký (to tvrdia tuto súdruhovia nadomnou, až mám pocit, že každý druhý človek je prirodzený polyglot a za mesiac sa naučí jazyku na komunikačnej úrovni). Len som napísal, že sa v písanej forme sa mi zdal veľmi podobný zmeske angličtiny a nemčiny, čiže človek, ktorý ovláda tieto jazyky, má určite uľahčenú prácu. V hovorovej forme strašná hatlanina, ale tak zdanie môže klamať. :)
Markuss0
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Markuss0 »

moja sesterka je uz dlhsie v Norsku.... tiez sa rychlo naucila jazyk a aj slusne zarobila :) ... ale mam pocit ze ona je talent co sa jazykov tyka, okrem toho vie po anglicky,nemecky,cinsky, francuzky... :roll:
Pukii
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pukii »

No to je pravda ze je norsko velmo drahe a oslo duplom. Bol som sa pozret do osla a ceny extremne a pokial tam chces nieco zarobit tak alkohol je tabu a cigarety si treba nosit zo slovenska, jedine co tam stalo ako u nas bol zrejme mc donald :D Pokial si dobre pamatam tak jeden listok na bus stal v prepocte 4 €, neviem akym stylom sa tam plati cestovne ale myslim ze na 1 hodinu kazdopadne ja som to mal zadarmo kedze otec robi sofera mhd. Byvanie je tam extremne drahe, byvaju v mensom dome asi 5ti + jeden nor.
Markuss0
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Markuss0 »

ja som bol na MS vo Finsku a ceny su asi take iste ako v Norsku alebo Svedsku... ale co ma dorazilo je ze som si nemohol kupit alkohol po 22:00.... neuveritelne! :o
hughito
Redeemer
Redeemer

Po 22:00? V Nórsku v obchode normálnom ti tuším po ôsmej večer (alebo aj skôr?) nepredajú ani pivo. Chlast sa predáva len v špecializovanom obchode, do ktorého sme radšej ani nevstúpili, stačilo vidieť tie ceny cez výklad. Totálna prohibícia. :)
DEVZYO1G
Addict
Addict

No ja som v Nórsku zažil taku ožieračku (na ktorej sa mimochodom účastnili aj Poliaci, su tam všade) , ze toľko chlastu pokope som ešte nevidel.
Napísať odpoveď