Stredná škola, sympatie, učitelia

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Stredná škola, sympatie, učitelia

Príspevok od používateľa Forsaken »

milujem ludi co si myslia, ze su genialny a ze pozrali vsetku mudrost sveta z internetu a ze sa ucit nemusia, pretoze je to zbytocne a nikde to nevyuziju...

chlapce ja mam 24 rokov, ale pride mi ze generacie od 3 a viac rokov mladsie su cim dalej blbsie a blbsie, neviem si predstavit co si myslia realny pedagogovia, ktory s nimi pracuju...

jednu vec ti ale poradim, v zivote musis robit aj veci, ktore su ti proti srsti, a ktore su realne zbytocne.. ALE ked akceptujes tento fakt, a naucis sa ich spravit rychlo a dobre, mas po probleme a urcite ti to pomoze v dalsom zivote.
PsychoS
Professional
Professional

Príspevok od používateľa PsychoS »

Treba mysliet aj nato ze sa meni doba tak by sa mal zmenit aj pristup. Nemozes predsa po dnesnej generacii chciet to co chceli po nasich rodicoch. A nedokazem tvrdit ze co som sa ucil je uplne zbytocne, akurat to bolo velmi zastarale. (chemik) A uplne stebou suhlasim ze 3 a viac rokov doazdu su fakt ludia/deti hlupejsie.
Pascalwb
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Pascalwb »

Musis to proste pretrpiet, nic s tym nespravis. Na ss sa da naucit max tak matika, s tym, ze ti ukazu ako sa co riesi atd a zvysok je na tebe. Ostatne je len otom aby si bol v obraze. Ja som chodil na SPSE a co si z tej skoly pamatam je jedine matika (keby som si to kukol budem v obraze) a potom kirchhoffove zakony metody sp, delic napatia atd. A to bolo z 1 rocnika. Dalej si odtial absolutne nic nepamatam.

Myslis, ze na VS to bude ine? Vsetko su to len ludia a bohuzial, niektori aj ked su odbornici v obore tak nevedia ucit.

Ja som napr celu obcianku na SS presiel na tahakoch asi ako 99% triedy. Ked ta to nebavi, proste treba najst riesenie.
justfyi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa justfyi »

Forsaken napísal:milujem ludi co si myslia, ze su genialny a ze pozrali vsetku mudrost sveta z internetu a ze sa ucit nemusia, pretoze je to zbytocne a nikde to nevyuziju...

chlapce ja mam 24 rokov, ale pride mi ze generacie od 3 a viac rokov mladsie su cim dalej blbsie a blbsie, neviem si predstavit co si myslia realny pedagogovia, ktory s nimi pracuju...

jednu vec ti ale poradim, v zivote musis robit aj veci, ktore su ti proti srsti, a ktore su realne zbytocne.. ALE ked akceptujes tento fakt, a naucis sa ich spravit rychlo a dobre, mas po probleme a urcite ti to pomoze v dalsom zivote.
Mne nepomohlo co sa skoly tyka nikdy nic, takze sa stotoznujem s problematikou a danou temou na 90%, par veci je co suhlasim ako napr treba si to pretrpiet a neplavat proti prudu to vsak neznamena ze ta nieco naucia. Mna nic uzitocne nenaucili ani na technickom lyceu ani na fei stu (nic uzitocne v zivote, realnom, modernom, hovorim o svete IT)
meatboy
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa meatboy »

audiotrack - hodnotíš ma a ani ma nepoznáš.. pozri si čas kedy som to písal, oči mi už nadmieru klipkali. Ale keď ty, tak aj ja. Tvoja odpoveď je totálne bezpredmetná (čo sa týka témy) a zrejme si jeden z tých ktorí ovládajú všetkých 1000 a 1 zbytočností a potreboval si si len zabŕdnuť... už len hľadať na človeku chyby, aby si ho mohol "zhodiť" je dosť úbohé... porozmýšľaj nad tým... reakcia lvl učiteľ fakt toto...

brm - presne to isté ↑ ... a ak si dobre čítal to čo som písal a nehľadal v tom texte chyby jak nejaký sociopat, vedel by si odpovedať aj k téme...

Každopádne sa v mojom poste našlo dosť ľudí a nemyslím, že je správne kritizovať mňa, alebo všetkých ostatných ktorí prežívajú/prežili podobnú situáciu. Ale to Ťa škola asi nenaučila čo?
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

Forsaken napísal:milujem ludi co si myslia, ze su genialny a ze pozrali vsetku mudrost sveta z internetu a ze sa ucit nemusia, pretoze je to zbytocne a nikde to nevyuziju...

Moji rodičia majú po 45 rokov, a tvrdia, že zo školy si už nič nepamätajú, a nechýba im to. Starí rodičia detto.
Tak schválne, kedy si po škole využil poznatky z literatúry? Kedy si uplatnil informácie o živote nejakého filozofa alebo sochára? Často sa v prírode, na túre, rozprávaš s priateľmi o tom, ako sa rozmnožujú článkonožce? Využil si tieto veci aj niekde inde, ako keď poobede sleduješ niekde v TV vedomostnú súťaž?

V škole by sa mal učiť jazyk, materský a cudzí, tým ale nemyslím životy autorov diel a príčiny založenia nejakej literárnej sekty, ale to, aby bol každý gramotný, ovládal pravopis a vedel sa vyjadrovať. Tak isto cudzí jazyk. Ďalej základy tuzemskej a svetovej histórie, fyziky, a základy biológie. Samozrejmosť je aj geografia, tú treba aj podrobnejšie, a samozrejme fyzika a matematiky na rozvoj logiky.

Ostatné veci by tam byť nemali, a toto poprie naozaj len hlupák, ktorý sa počas školy asi doma nudil. Ďalšie predmety by mali byť voliteľné, teda budúci umelec nech študuje umenie, astrofyzik nech študuje fyziku, lekár nech študuje biológiu a chémiu, a podobne.

Áno, generácia je každým rokom blbšia, drzejšia a menej vzdelaná, to vidím aj ja a to mám iba blbých 18. Niektorí si asi ale neuvedomujú, ako by boli ľudia múdrejší, keby ich učili iba to, čo treba, a ostatné by si vyberali podľa záujmov. Nie len, že by to zlepšilo priemer, ale určite aj celkové vzdelanie Slovenska. Čo je lepšie, vedieť po škole plno nezmyslov zo všetkých predmetov, ktoré si už aj tak zabudol, alebo si osvojiť to, čo v živote chceš robiť/potrebuješ na 100%?

//karma: "citat, pisat a pocitat sa naucili este v skolke, ze?" Tak toto fakt nechápem, ako si myslel.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Nie je stredná tak trochu aj na to aby si sa v niečom našiel? Niekto sa nájde aj v tých článkonožcoch a bude z neho vynikajúci biológ, ktorý vymyslí nejaký liek proti chlamýdiám napr. Niekto sa nájde aj v histórii a stane sa z neho uznávaný histori, ktorý príde s nejakou prevratnou interpretáciou alebo novým objavom. Niekto sa nájde vo fyzike a vynájde nový typ motora s vyššou účinnosťou.
Jednoducho je úplne prirodzené, že nie všetko ťa baví, podstatné je, aby ťa bavilo aspoň niečo.
Ak ťa nebaví nič, tak je chyba v tebe a školu si si vybral veľmi zle.
Hensym
VIP
VIP

Ja som sa "našiel" už pred strednou. A áno, stredná je o tom. Ale nenašiel by si sa v základoch? Ja teraz, v štvrtáku už tieto zbytočné predmety nemám, a naučil som sa z nich až také podrobnosti, že by som tomu dnes už ani neveril. Samozrejme - všetko som už pozabúdal.

Seriózne? Kto z Vás potrebuje strednú školu, aby zistil, čo chce robiť? Ja neviem, ale profesiu si vyberám podľa toho, čo mi ide v živote, a podľa toho, čo ma baví. Nie podľa známok alebo odporučenia učiteľa.

Ale hádame sa o kravinách. Ako bolo povedané vyššie, stredná škola až na pár vecí nič nenaučí, a človek si viac odnesie zo základnej. Pokiaľ ide o nejakú odbornú/priemyselnú školu, tak je to o inom.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

ja a vacsina mojich spoluziakov sme nevedeli, co chcu robit ani 2 roky pred maturou, ked sa vyberali prve seminare.
meatboy
Light Expert
Light Expert

"Pravdou je, že školy naozaj nevyučujú nič, okrem toho, ako počúvať príkazy." - John Taylor Gatto

a teraz ústrižok z jednej skvelej stránky
Spoiler
Z nejakého zvláštneho dôvodu sa začalo očakávať, že po niekoľkých rokoch jemného podmieňovania k pasivite a odstavenia od skutočnej interakcie pri vzdelávaní žiaci určitého veku ľahko skoncujú so svojimi mladistvými črtami ako zvedavosťou a nadšením. Jediný účel, ktorému toto slúži, je, aby jeden učiteľ mohol žiakov ľahšie spravovať a ukázňovať, a aby sa zľahčil proces prenosu k poznatkov ku žiakom. Žiaci, ktorí sa najťažšie vzdávajú svojho prirodzeného tiahnutia k jednaniu, sú označení za menej inteligentných a výtržníckych, hoci história ľudstva ukazuje, že tí najmúdrejší a najambicióznejší ľudia sú často tí, ktorí si zachovajú svoj prirodzený smer a sú označovaní týmito nálepkami a podrobení ostrakizmu. celý článok - http://www.slobodaucenia.sk/clanok/prob ... o-skolstva
Úprimne, školy si každý robí len preto, aby mal buď nejaké písmenká pred menom, alebo si myslí že si tak lepšie nájde prácu. O čom to je, keď môj spolužiak nechodil pomaly 2 mesiace do školy (vážnejšia choroba) a po príchode napísal písomky na 1, 2 pomocou smartphonu a googlu...
Header
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Header »

meatboy: moc to prežívaš podľa mňa. Už tu hore načrtli chalani niečo v štýle, že ani po škole to nebude iba to, čo chceš Ty. A to platí do bodky. Pokiaľ neplánuješ hneď po škole podnikať alebo iným spôsobom zarábať "sám na svoju vlastnú riť" nebudeš si môcť vyberať čo a ako urobíš a koho a kedy poslúchneš. Myslím tým najmä v práci.
Napriek tomu sa Ta snažím pochopiť a tak trochu máš v niečom pravdu, ja som bol dosť podobný na SŠ, ale prekusal som sa tým. Ak Ti je všetko skutočne tak proti, tak to ber ako nutné zlo, niečo, čím proste musíš prejsť.
Skvelé je na tom to, že sa nemusíš obmedzovať len na to, čo vás v škole učia. Uč sa jazyky, ktoré budeš potrebovať hneď ako opustíš brány školy, uč sa niečo čo Ta baví, v čom si dobrý atď. Nejaké trápne príklady na matike ber štýlom "keď musíš tak musíš" a investuj do seba, vzdelávaj sa v tom, v čom chceš byť dobrý.
danodrevo
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa danodrevo »

V puberte si všetci myslia, že všetko je na hovno a každý im ubližuje..
SŠ/gymnázium, ti má dať všeobecný prehľad. Málokto vie, čo chce robiť keď má 9 rokov a je na základke. Spolužiaci z gympla nevedia ani teraz čo chcú robiť a to sme dávno po mature. Takže ti má SŠ dať všeobecný rozhľad. Že sa učia občas aj bullshity ? Jasne, nikdy nikomu vo všetkom nevyhovieš. Ja som bol so školou spokojný, naučil som sa, čo som potreboval, aj tie omáčky a nesťažoval som sa. Keď chcem niečo nad rámec, učil som sa sám. Do posledných dvoch ročníkov som si predmety navolil. Predmety, ktoré ma nebavili, som zanedbával a prechádzal ich aj s horšími známkami.
Príď s nejakými revolučnými učebnými osnovami a presaď ich. Ako si predstavuješ ideálne školstvo ? Že budeš mať elementárnu matematiku ako jeden predmet a druhý predmet bude gramatika ? A na základe toho sa vyprofilovať ? :-D A potom prídeš medzi ľudí a budeš si pliesť Megeleho s Mendelom a Mendelejovom a Hemingway bude španielský šprintér ? Budeš za totálneho idiota.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

" A potom prídeš medzi ľudí a budeš si pliesť Megeleho s Mendelom a Mendelejovom a Hemingway bude španielský šprintér ? Budeš za totálneho idiota."
Obvykla tematika, ako fakt horsi priklad na ten zbytocny predmet nebol? :smt033
meatboy
Light Expert
Light Expert

meatboy: moc to prežívaš podľa mňa. Už tu hore načrtli chalani niečo v štýle, že ani po škole to nebude iba to, čo chceš Ty. A to platí do bodky. Pokiaľ neplánuješ hneď po škole podnikať alebo iným spôsobom zarábať "sám na svoju vlastnú riť" nebudeš si môcť vyberať čo a ako urobíš a koho a kedy poslúchneš. Myslím tým najmä v práci.
Napriek tomu sa Ta snažím pochopiť a tak trochu máš v niečom pravdu, ja som bol dosť podobný na SŠ, ale prekusal som sa tým. Ak Ti je všetko skutočne tak proti, tak to ber ako nutné zlo, niečo, čím proste musíš prejsť.
Skvelé je na tom to, že sa nemusíš obmedzovať len na to, čo vás v škole učia. Uč sa jazyky, ktoré budeš potrebovať hneď ako opustíš brány školy, uč sa niečo čo Ta baví, v čom si dobrý atď. Nejaké trápne príklady na matike ber štýlom "keď musíš tak musíš" a investuj do seba, vzdelávaj sa v tom, v čom chceš byť dobrý.
Díky, to je asi to najmúdrejšie čo mi kto na to povedal. Dám si to vylepiť niekde kde to budem neustále vidieť keď sa budem učiť :)...

danodrevo -
"Súčasný model vzdelávania, na ktorom sú založené takmer všetky školy, považujeme za úplne mylný a postavený na chybných základoch. Vychádza z predpokladu, že žiaci a študenti sú lenivé, hlúpe, nemotivované a neplnohodnotné bytosti." celý článok - http://www.slobodaucenia.sk/clanok/co-je-unschooling

vieš tie revolučné osnovy by sa hodili, na tom trvám, no bohužiaľ sa to nikdy nestane... ale je tu iná možnosť... už pomaly vznikajú nové vzdelávacie inštitúcie ktoré tie učebné osnovy a tradičné školstvo dokážu totálne nahradiť.
Merco_
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Merco_ »

Nemyslím si že je to aaaž také hrozné zas, až na pár zakomplexovaných profákov a povinnú maturitu z literatúry
Ten všeobecný rozhľad neni na škodu podla mňa a tie "logické" predmety sa dajú prekúsnuť ak máš aké také IQ ...
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Dokazes sa naucit jazyky, gramatiku a ine veci, ale nedokazes sa naucit zopar elementarnych veci zo SS len preto, ze ta to "nebavi"?
Myslis, ze na VS alebo v zivote budes robit len to co je prospesne pre teba a vsetko sa budes ucit pre prax?

Stredna skola trva 4 roky kazdy to tam nejako pretrpel, ale ked nechces kludne mozes odtial aj odist povinnu dochadzku mas za sebou tak co... :idea:

:psssst: Ked clovek, trochu rozmysla tak ozaj sa na SS vela ucit nemusi...
Hensym
VIP
VIP

Bobr napísal: :psssst: Ked clovek, trochu rozmysla tak ozaj sa na SS vela ucit nemusi...
Gramatika, matematika a logika je jedna vec. A básničky sú veci druhé.

A k tomuto tvojmu tvrdeniu: Bez učenia sa SŠ dá spraviť s trojkami. Problém je, že niektoré VŠ vyžadujú priemery, a to aj z ročníkov, kde boli všetky tie nepotrebné veci, ktoré ti v prípade neučenia ten priemer zhoršia.

A druhá vec: čo má "rozmýšľanie" spoločné s tým, či viem, o čom bolo tamto literárne dielo a kedy sa narodil henten básnik?
Bobr
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Bobr »

Znova sa ta pytam, ci si myslis, ze sa na VS ucia len veci ktore potrebujes?

Takze tvrdis, ze pri tom ako sa ucis basnicku alebo nejake spominane diela, tak pri tom sa "nerozmysla"? Uhm :roll:
Pretoze, taktiez pri matematike, gramatike a logike sa ucis niektore veci naspamat, to ostatne co sa ucis na SS ta ma naucit prave to aby si si dokaza urcite veci zapamatat a hlavne vybrat z toho mnozstava informacii to potrebne.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Rozbory sú dôležité, pretože sa cibrí pochopenie textu. Ľudia potom majú problém pochopiť elementárny text, nie to ešte zmluvu o pôžičke. A to ukazuje ďalšiu vec - každý si myslí, že môže kecať do školstva len preto, lebo vychodil nejakú školu. Čo tak nechať to na odborníkov (samozrejme do určitej miery, verejná mienka je dôležitá) ?
Nemáš tucha o tom, prečo niektoré veci robíš, ale myslí, že zjedol všetku múdrosť sveta.

Inými slovami, ak si myslíte, že všetko v školstve je na nič, prečo školy nezrušiť?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Elementárne veci sa učia na škole elementárnej.
Ostatné som sa naučil sám, svojpomocne. Na SŠ som chodil lebo som musel, predral som sa ňou, pretahákoval, prespal, preblicoval aby som konečne mohol robiť to čo chcem, teraz to robím, som spokojný, "everything went better than expected".
Toď vysvetlenie.
Napísať odpoveď