Stredná škola, sympatie, učitelia
Re: Stredná škola, sympatie, učitelia
Ešte raz sa spýtam. Naposledy. Ak Vám SŠ nič nedala - #1 na čo ste tam chodili keď povinná dochádzka sa vás netýka? #2 Ak sa tam naozaj nič neučí, načo nám stredné školstvo je?
Ja osobne koli rodicom a koli socialke a koli odvodom.
Sociálka ťa predsa nerieši - SŠ nie je povinná.
Odvody ťa predsa trápiť nemusia - škola ti nič nedala, takže si pripravený na zaradenie sa do života a môžeš pracovať, odvody za teba zaplatí zamestnávateľ alebo ty sám ako SZČO.
A kvôli rodičom? Však ak pracuješ a dokážeš sa postarať o seba - to je super, škola potom je ozaj zbytočná.
Odvody ťa predsa trápiť nemusia - škola ti nič nedala, takže si pripravený na zaradenie sa do života a môžeš pracovať, odvody za teba zaplatí zamestnávateľ alebo ty sám ako SZČO.
A kvôli rodičom? Však ak pracuješ a dokážeš sa postarať o seba - to je super, škola potom je ozaj zbytočná.
jj je
akurat treba trosku casu kym sa clovek vspamäta a vela veci nemozes kym nemas napr 18 co po zakladke nemas (auto) a vobec ss celkom pekne vyplnila cas medzi ZŠ a dospelostou.
Rodicia ma nutili a brali za mna pridavky od statu predsa, o to ide.
A neni vobec super ze skola na slovensku je zbytocna, povazujem to skor ako velmi smutne, chvala bohu vela zahranicnych kurzov posobi aj na slovensku a kde je vola tam je cesta.
akurat treba trosku casu kym sa clovek vspamäta a vela veci nemozes kym nemas napr 18 co po zakladke nemas (auto) a vobec ss celkom pekne vyplnila cas medzi ZŠ a dospelostou.
Rodicia ma nutili a brali za mna pridavky od statu predsa, o to ide.
A neni vobec super ze skola na slovensku je zbytocna, povazujem to skor ako velmi smutne, chvala bohu vela zahranicnych kurzov posobi aj na slovensku a kde je vola tam je cesta.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Ked citam ten hnoj ktori ste niektori tu schopni vyprodukovat, tak tym menej srandy a ironie vkladam do tvrdenia
"Zrusit skolstvo na Slovensku." Ved ziaden rozdiel by to nakoniec nebol.
begbeee - to mas pravdu, znalost zakladov literatury tiez patri k elementarnemu vzdelaniu a popravde som to mal celkom rad lebo my to dalo dalsi prehlad a to napriek tomu ze som striktne technicky zamerany a citam vyhradne len technicku literaturu, vlastne ma to celkom mrzi ze nikdy si nie som sam sebe ochotny vyhradit cas na beletriu.
"Zrusit skolstvo na Slovensku." Ved ziaden rozdiel by to nakoniec nebol.
begbeee - to mas pravdu, znalost zakladov literatury tiez patri k elementarnemu vzdelaniu a popravde som to mal celkom rad lebo my to dalo dalsi prehlad a to napriek tomu ze som striktne technicky zamerany a citam vyhradne len technicku literaturu, vlastne ma to celkom mrzi ze nikdy si nie som sam sebe ochotny vyhradit cas na beletriu.
Dookola do isté.
Biológiu už nemám, nepamätám si z nej NIČ. O prírode viem veci z praxe a zaujímavosti od kamarátov/rodičov. Viem rozoznať stromy, základné rastliny, živočíchy - ale to sú veci, ktoré si nepamätám zo školy.
Z chémie som si zapamätal názvy prvkov. Nič iné ma nenapadá.
Literatúra ma ešte čaká, pred maturitou, takže ju budem ovládať, ale stavím sa, že do 12 mesiacov to všetko pozabúdam.
A takto by som mohol pokračovať. Neviem prečo píšeš o zrušení škôl. Školy sú potrebné, ale zameriavajú sa na zbytočnosti, a koniec koncov ľudia sú potom ešte blbší. V zahraničí, na lepších alebo súkromných školách sa učí vyslovene podľa odboru - a teda ostatok sa okresá iba na základy. A absolventi majú 4x väčší prehľad v živote.
Na VŠ sa určite učia aj nepotrebné veci, ale si na určitom odbore/zameraní. Pomer zbytočností na SŠ a VŠ je gigantický.
Biológiu už nemám, nepamätám si z nej NIČ. O prírode viem veci z praxe a zaujímavosti od kamarátov/rodičov. Viem rozoznať stromy, základné rastliny, živočíchy - ale to sú veci, ktoré si nepamätám zo školy.
Z chémie som si zapamätal názvy prvkov. Nič iné ma nenapadá.
Literatúra ma ešte čaká, pred maturitou, takže ju budem ovládať, ale stavím sa, že do 12 mesiacov to všetko pozabúdam.
A takto by som mohol pokračovať. Neviem prečo píšeš o zrušení škôl. Školy sú potrebné, ale zameriavajú sa na zbytočnosti, a koniec koncov ľudia sú potom ešte blbší. V zahraničí, na lepších alebo súkromných školách sa učí vyslovene podľa odboru - a teda ostatok sa okresá iba na základy. A absolventi majú 4x väčší prehľad v živote.
Na VŠ sa určite učia aj nepotrebné veci, ale si na určitom odbore/zameraní. Pomer zbytočností na SŠ a VŠ je gigantický.
Vsetci co tu na skoly nadavaju, raz zistia, ako radi by sa tam vratili 
O tom ze vskole bolo lepsie ako v praci niet pochyb, cele dni vyspavat s hlavou do dreva, to bola jedna radost
avsak musim povedat, ze teraz mi je lepsie ako ked som chodil do skoly, mozem si dovolit veci o ktorych som snival, mozem konecne dat svojmu zivotu smer, aky som chcel a to ze som musel odsrat 4 roky na strednej (5rokov, z jednej ma vyhodili v prvaku) tak to nelutujem ale z mojej huby urcite nikdy neodpadne nic take ako "Som rad ze som chodil 4 roky na literaturu a teraz konecne viem kto napisal ten a ten roman, co tym myslel, kde sa narodil...hablablabla" to urcite, heh... a tak dalej s inymi omackami ktore som si tam odchrapal, ale patri to k zivotu z toho sa nevyvleces, len tvrdenia ze to je do zivota na nieco dobre su na mna trosku silna kava.
ziegel: O tom sa tu ale nebavíme. To, že škola je oproti "bežnej robote" ráj, je pravda. Ak sa ale zamestnáš tam, kde si plánoval, čo sa podarí asi 1 zo 100, tak by si tam nešiel.
begbee: Ach, tieto kecy.
#1 - ja hovorím, že ti škola (skoro) nič nedá po vedomostnej stránke... Ja tam chodím, kvôli papieru, bez ktorého by som sa NIKDE nezamestnal, a ty to dobre vieš, tak nechápem zmysel tejto tvojej otázky.
#2 - zase rečnícka otázka, na ktorú sa nedá odpovedať. Vo svojej podstate, dokopy nanič. Na ten papier. A do 18-ky je väčšina ľudí blbých, takže spoločnosť asi túto fugu potrebuje vyplniť. Stredné školstvo by malo mať MOŽNOSŤ odborového štúdia. Nevidím zmysel, ak by niekto s plánovanou budúcnosťou, alebo niečím, čo piloval od detstva študoval 100 blbostí, miesto toho, aby sa naučil 10 vecí poriadne. Ešte raz, to sa netýka niektorých priemyselných a odborných škôl.
PS: páči sa mi ako jednotlivé generácie kydajú na tú mladšiu so slovami (myslia si, že zožrali všetku múdrosť sveta; nič nezažili; a pod.)
dôchodci kydajú na 40 ročných
40 roční kydajú na 30 ročných
30 roční kydajú na 20 ročných študákov
20 roční na stredoškolákov
stredoškoláci na malé deti
a malé deti majú v peachi na lehátku a hrajú sa na dvore.
begbee: Ach, tieto kecy.
#1 - ja hovorím, že ti škola (skoro) nič nedá po vedomostnej stránke... Ja tam chodím, kvôli papieru, bez ktorého by som sa NIKDE nezamestnal, a ty to dobre vieš, tak nechápem zmysel tejto tvojej otázky.
#2 - zase rečnícka otázka, na ktorú sa nedá odpovedať. Vo svojej podstate, dokopy nanič. Na ten papier. A do 18-ky je väčšina ľudí blbých, takže spoločnosť asi túto fugu potrebuje vyplniť. Stredné školstvo by malo mať MOŽNOSŤ odborového štúdia. Nevidím zmysel, ak by niekto s plánovanou budúcnosťou, alebo niečím, čo piloval od detstva študoval 100 blbostí, miesto toho, aby sa naučil 10 vecí poriadne. Ešte raz, to sa netýka niektorých priemyselných a odborných škôl.
PS: páči sa mi ako jednotlivé generácie kydajú na tú mladšiu so slovami (myslia si, že zožrali všetku múdrosť sveta; nič nezažili; a pod.)
dôchodci kydajú na 40 ročných
40 roční kydajú na 30 ročných
30 roční kydajú na 20 ročných študákov
20 roční na stredoškolákov
stredoškoláci na malé deti
a malé deti majú v peachi na lehátku a hrajú sa na dvore.
Ale literatúra nie je o tom, že viem kto napísal román, ale o tom, že z tých diel si vyberiem, niečo prečítam a získam z tej knihy kopec informácií, nehovoriac, že cvičím tým schopnosť pravopisu (kto málo číta má zvyčajne veľké problémy s pravopisom) a schopnosť porozumenia textu.
Presviedčať tu o zmysle vzdelania niekoho, kto je schopný prepadnúť na škole na Slovensku asi nie je hodné môjho času.
Presviedčať tu o zmysle vzdelania niekoho, kto je schopný prepadnúť na škole na Slovensku asi nie je hodné môjho času.
begbee: Na maturite máš v cieľových požiadavkách kopec diel, od praveku až po súčasnosť, kde musíš vedieť ich obsah, myšlienky, život autorov. Povedz mi, nie je toto zbytočné? 90% tých kníh neprečítaš, lebo ťa žánrovo nezaujímajú. Obsah sa teda naučíš iba z textu, kde je obsah popísaný. Všetko sa teda nadrvíš naspamäť, aby si to neskôr zabudol. Je to ako keby sa vyučoval film, a neprešiel by si, pretože sa ti určitý žáner nepáči, a nechceš si ho pozrieť.
Takže to zhrniem. Áno, literatúra je o čítaní kníh, porozumení textu, získaní nových informácií.
"LITERATÚRA V ŠKOLE" je o učení básničiek, a zapĺňaní hláv informáciami, ktoré sa nedajú zúžitkovať. (väčšina)
Proti čítaniu kníh samozrejme nič nemám.
Takže to zhrniem. Áno, literatúra je o čítaní kníh, porozumení textu, získaní nových informácií.
"LITERATÚRA V ŠKOLE" je o učení básničiek, a zapĺňaní hláv informáciami, ktoré sa nedajú zúžitkovať. (väčšina)
Proti čítaniu kníh samozrejme nič nemám.
Je tam obmedzený počet diel z ktorých si môžeš vybrať a mňa ani jedno dielo neoslovilo. Čítam si svoje svoje a momentálne mám rozčítanú novinku od Toma Clancyho, ak by som o tom mal urobiť prezentáciu a byť skúšaný pre porozumenie textu, nepoviem ani ň. Ale čítať nejakú Kapitánovú dcéru, či niečo od Timravy, tak to fakt nie, radšej už tú matiku len toto fakt nie... a samozrejme porozumenie textu a získavanie informácií z týchto diel je pre srandu... Viac vám dá TV a čumieť na discovery, alebo na nat. geo...
Ja som este v zivote ziadne povinne citanie necital. Okrem toho vsak citam dost vela, nie len zo sucasnej literatury.
Pozeram sa na to tak: co ma bavi, o co mam zaujem a myslim si, ze mi to bude niekedy treba, tak tomu sa venujem. Vsetko zvysne nejako pretrpim, pisomky prejdem cheatovanim a mam pokoj.
Uz sa moc nepozastavujem nad tym, ze naco sa to ucime ked nam to nikdy nebude potrebne. Aj tak by som namiesto toho nemal co robit.
Pozeram sa na to tak: co ma bavi, o co mam zaujem a myslim si, ze mi to bude niekedy treba, tak tomu sa venujem. Vsetko zvysne nejako pretrpim, pisomky prejdem cheatovanim a mam pokoj.
Uz sa moc nepozastavujem nad tym, ze naco sa to ucime ked nam to nikdy nebude potrebne. Aj tak by som namiesto toho nemal co robit.
To je jasné, prekusať sa tým je to jediné čo nám ostáva, ja som s tým už zmierený, len ide proste o to že tieto veci nevie nikto odôvodniť. Nikto ešte nedal pádnu reakciu, alebo nepovedal ten pravý dôvod prečo a načo... je to zrejme len preto aby sa ľudia mali na čo pýtať... Inak tiež dosť čítavam, ale úplne iné žánre... ale stále budeme v jednom vreci, menia sa už len sympatie a známky...
Neviem ako vas ale mna osobne aj pristup profesorov ku nam ziakom dost demotivoval. (predovsetkym odborne predmety) A ked som sa slusne spytal kde to budem v zivote poterbovat tak mi nikdy nevedeli povedat. A chcel som to vediet zo zaujimavosti a nie preto ze som si chcel rypnut do daneho predmetu, cim naznacit aky je zbytocny. Mozno by sme mohli rozsirit temu o nase predstavy, ako by malo nase skolstvo vyzerat. O com by mala byt vlastne skola. Skuste.
To som tu jediný, ktorého baví chodiť do školy a vždy na nájde niečo, kvôli čomu sa tam teším? 
Ja som sa vzdy tesil na telesnu, laboratorne prace a nejaku tu chemiu. Ale netesil som sa viac veci. Vzdy sa najdu veci pre a proti.
kamarát, ak by som chodil na súkromnú, tiež by som sa do školy tešil...
a co ti brani nechodit na sukromnu teda? 
Mne napriklad branili financie. A to myslim ze aj staci.