Práca v Nórsku
Re: Práca v Nórsku
Keď Poliaci doniesli/prepašovali chlast. 
ot, ale nechcem koli tomu zakladat novu temu. kamosi idu do norska na tyzden koncom maja. chcu tam ale spat v stanoch. myslite, ze to je aspon trocha realne? nebude tam o takomto case este poriadna zima?
Asi záleží aj podľa toho kde presne idú. A nech si pozrú počasie na nete. 
Tak my sme tam boli v lete, a to tam bolo fakt teplo, normálne sme sa na pláži v Sandvika kúpali v mori ..
-
AcidXpress
Light Expert
tebe metie chlapec .. 400 na den to vobec neni a norsko uz nieje to co byvalo .. stravil som tam pol zivota a za posledne 3 roky sa to zmenilo o 180stupnovadr0z napísal:Odporučím ti NórskoNieje nič lepšie než tam zarábať 400 € za deň , a potom si tu užívať . Mojej krstnej partner tam pracuje na pozícií nejakého technika telekomunikačných služieb , chodí z autom a merá signály , zarába pekné peniaze , neviem koľko presne , klamal by som , ale nieje to pod 400 € za deň . Svojou prácou sa dostal skoro všade na svete , v priebehu 3-4 dní ho pošlú do Ameriky , následne do Dublinu , proste radosť pracovať .
//t0m4s3 - prispevky o praci v Norsku presunute do samostatnej temy
v Norsku sa da v pohode zarobit mesacne netto 2500€, byvanie a strava je ale oproti nam o dost drahsia
A to je prave ten problem, podla toho noveho zakona nezarobis viac ako 2500€, cize Norsko uz sa neoplati ako kedysi, to dokazuje aj to ze studacikovia co sli pracovat cez agenturu sa uz nehrnu do Norska ako kedysi.
-
lekoklatik
VIP
Tak ako je to teda s tym Norskom?
Citam na nete rozne nazory a silne uvazujem nad tym ze by som tam siel zit.
Do nejakeho maleho mestecka, nic velke, niekde kde sa da pekne prezit, zarobit si na nieco a zit si trosku lepsie ako na slovensku.
Z internetu som sa teda dozvedel ze v podstate zaklad je Norsky rozumiet (minimalne) ak chce clovek vobec dostat nejaku pracu.
Taktiez ohladne tych dani a neviem ci vsetko.
Viete niekto nieco nove ohladne tejto krajiny?
Zijem tam aktualne niekto?
Citam na nete rozne nazory a silne uvazujem nad tym ze by som tam siel zit.
Do nejakeho maleho mestecka, nic velke, niekde kde sa da pekne prezit, zarobit si na nieco a zit si trosku lepsie ako na slovensku.
Z internetu som sa teda dozvedel ze v podstate zaklad je Norsky rozumiet (minimalne) ak chce clovek vobec dostat nejaku pracu.
Taktiez ohladne tych dani a neviem ci vsetko.
Viete niekto nieco nove ohladne tejto krajiny?
Zijem tam aktualne niekto?
Ja tam plánujem ísť študovať.
Je tam podmienka vedieť po Nórsky, univerzita však pre international študentov ponúka ročný kurz nórštiny po ktorom budem môcť začať Bachelor degree. Masters degree je potom už klasicky v angličtine.
Píšu tam, že mesačné výdavky študenta žijúceho v Oslo sú cca 10 000 NOK na mesiac, čo je cca 800€.
Po nórsky sa začínam učiť už teraz, bol som tam pár krát, niečo sa na mňa už nalepilo, mám tam rodinu ktorá tam žije už niekoľko rokov (myslím že aj viac ako 10, takže popri študovaní by som mal o ubytovanie postarané , tým by rapídne klesli mesačné výdavky, takisto tam už teraz mám vybavenú brigádu na ktorú idem už budúce leto).
No a k žitiu tam, myslím krstná ktorá tam žije je na FB v nejakej veľkej skupine Slováci v Nórsku a ľudia tam diskutujú o veciach čo sa týkajú žitia v Nórsku, skúsil by som sa spýtať tam, určite tam nájdeš niekoho kto tiež riešil veci ako ty
Je tam podmienka vedieť po Nórsky, univerzita však pre international študentov ponúka ročný kurz nórštiny po ktorom budem môcť začať Bachelor degree. Masters degree je potom už klasicky v angličtine.
Píšu tam, že mesačné výdavky študenta žijúceho v Oslo sú cca 10 000 NOK na mesiac, čo je cca 800€.
Po nórsky sa začínam učiť už teraz, bol som tam pár krát, niečo sa na mňa už nalepilo, mám tam rodinu ktorá tam žije už niekoľko rokov (myslím že aj viac ako 10, takže popri študovaní by som mal o ubytovanie postarané , tým by rapídne klesli mesačné výdavky, takisto tam už teraz mám vybavenú brigádu na ktorú idem už budúce leto).
No a k žitiu tam, myslím krstná ktorá tam žije je na FB v nejakej veľkej skupine Slováci v Nórsku a ľudia tam diskutujú o veciach čo sa týkajú žitia v Nórsku, skúsil by som sa spýtať tam, určite tam nájdeš niekoho kto tiež riešil veci ako ty
leko: kamarat tam je, robi kuchara a zaraba cca 2500€ mesacne ibaze 800€ dava len na byt + drahy zivot, doprava a vsetko. posielal cca 90 zivotpisov do roznych firiem, restik a ozvali sa mu len z 5. v jednej nakoniec robi ale nieje to teda med lizat
skandinavia je celkovo z nasho pohladu velmi draha, ale je to proste iba nastavene na ich prijmy
Je to tam drahé (o službách a produktov ani nevraviac) ako prasa, ale s tými potravinami sa dá naučiť vyberať také, že to nie je úplne katastrofálne (ale určite stále drahšie ako u nás).
kua tá Nórčina
etuaektulukut Vodka...
Ujo mi spomínal že jeho kolega z práce tam robí už nejakých 10 rokov šoféra autobusu. Čisto iba vozí, žiadne vydávanie lístkov nič. Naučil sa tú hatlaninu, býva tam už aj s rodinou a ešte na staré koruny keď mi hovoril koľko mal tak to bolo niečo okolo 130 tisíc.
Ujo mi spomínal že jeho kolega z práce tam robí už nejakých 10 rokov šoféra autobusu. Čisto iba vozí, žiadne vydávanie lístkov nič. Naučil sa tú hatlaninu, býva tam už aj s rodinou a ešte na staré koruny keď mi hovoril koľko mal tak to bolo niečo okolo 130 tisíc.
-
Lick
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
opravim ta, v norsku sa oplati pracovat a aj tam zit .. nieje nic lepsie ako byt daleko od tejto skazenej slovenskej mentality. hovorim z vlastnej skusenostiadr0z napísal:V Nórsku sa oplatí pracovať , a tu žiť , lebo Slovensko je v porovnaní z Nórskom veľmi lacná krajina.
dual acc?AcidXpress napísal:tebe metie chlapec .. 400 na den to vobec neni a norsko uz nieje to co byvalo .. stravil som tam pol zivota a za posledne 3 roky sa to zmenilo o 180stupnovplno polakov, zivotna uroven klesla, zarobok onicom .. som rad ze tam uz nezijem