Sluchátka

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Brito
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Sluchátka

Príspevok od používateľa Brito »

Zdravím,
potreboval by som poradiť so slúchadlami.
Mám PC a TV hned vedľa seba, takže občas je nutné použiť sluchátka, ak som na PC a niekto pozerá TV, alebo opačne. Preto zháňam spoločné sluchátka aj na PC aj na TV.
Nehľadám nič extra za veľké prachy. Nie som DJ ani fajnšmeker a vo zvuku sa nevyznám, takže niečo do 80 € (max 100) čo by sa dalo počúvať (aj nahlas) a veľmi by sme sa nerušili v izbe. To je prvá požiadavka - takže asi väčšie mušle zatvorené.
Druhá požiadavka je, aby sa jednoducho ovládali, lebo kvôli môjmu handicapu mi ich vždy musí niekto pripojiť, odpojiť, nastaviť atd..
Teraz si možno vravíte, že čo tu píšem za blbosti, ved takých sluchátok sú haldy a stačí si vybrať. Preto prejdem k veci. Momentálne mám obyčajné malé sluchátka za 7 € (niekedy boli také k walkmanom), ale padajú mi z hlavy a strašne prepúšťajú zvuk, tak som sa rozhodol kúpiť si nové. Pri hľadaní na nete som narazil na bezdrôtové sluchátka a začal som nad nimi uvažovať. Hlavne preto, aby ma neobmedzoval kábel a myslel som, že mi ich niekto vytiahne zo šuflíka, nasadí na hlavu a ony budú fungovať. Lenže tým si nie som istý a preto potrebujem poradiť, resp. vysvetliť, ako to funguje.
Takže otázka znie.
Dajú sa zohnať bezdráty v rozumnej cene, ktoré by fungovali aj na PC a aj na TV?
Bolo by "prepínanie" medzi týmito zariadeniami jednoduché?
Nerušil by ich wifi router, ktorý mám na stole pri monitore a mobil, ktorý mám stále pri sebe a kvôli ovládaniu je stále spárovaný s PC cez bluetooth?
Nebolo by s tým viac problémov ako osohu a investícia by bola totálne zbytočná?
Išli by ste do toho niekto, alebo sa mám na to vykašľať a kúpiť kvalitné veľké klasiky?
Na základe informácií, ktoré som vám dal, ako by som podľa vás mal postupovať, na čo by som si mal dať pozor, a ktoré značky by som mal úplne vynechať?
Budem vdačný za každý názor.
Ďakujem.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Re: Sluchátka

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Odporučanie zavisi od toho, či je priorita kvalita zvuku, alebo pohodlnosť ovladania. Ak kvalita zvuku, tak je idealne vyhnuť sa bezdrôtovym sluchadlam. Tam sa plati hlavne za technologiu, takže sa to na zvuku prejavi. Proste drôtove sluchadla od renomovanych vyrobcov (Audio-Technica, Beyerdynamic, AKG, Sennheiser...) za rovnaku cenu budu hrať podstatne lepšie. Do 100€ sa daju kupiť už veľmi dobree hrajuce sluchadla. Aj keď su aj celkom kvalitne hrajuce bezdrôty, tam je ale trošku vyššia cenovka (cca 130+ eur).

Ak je priorita pohodlie ovladania, tak samozrejme su lepšie wireless. V tvojom pripade to ma ale samozrejme zmysel len vtedy, ak ma vysielacia zakladňa aspoň 2 vstupy. V pripade 1 vstupu si oproti drôtovym pohodlnosťou nepolepšiš, kedže bude tak či tak treba zakaždym prehadzovať kable. V takom pripade akakoľvek vyhoda odpada.
Aj v pripade 2 vstupov však treba ratať s nastavovanim vystupu zvuku na TV a v PC. Taktiež treba počitať u niektorych modelov s vymenou baterii resp. nabijanim sluchadiel. Niektore kusky maju taku vymoženosť, že sa dobijaju automaticky keď ich zavesiš/odložiš na zakladňu.

To či ten bezdrôtovy prenos bude niečo rušiť, zavisi na spôsobe prenosu. Tieto sluchadla však väčšinou použivaju radiovy prenos s nastaviteľnou frekvenciou, tie lepšie dokonca digitalne. Takže šanca rušenia nie je veľka. Samozrejme stať sa môže.
Brito
Medium Expert
Medium Expert

Ďakujem za odpoveď a vysvetlenie ako to funguje.
Len by som ešte poprosil o upresnenie, či tomu dobre rozumiem.
Ak kúpim "bezdráty", tak princíp zapojenia je takýto - Základňa musí byť stále zapojená v elektrike. Zo základne vedie jeden kábel do zvukovky na PC a druhý do výstupu pre slúchadlá na TV. Tým privediem zvuk do základne a ona potom vysiela do slúchadiel. Kde sa prepína či chcem počúvať TV alebo PC? Na základni, alebo ako sa to nastavuje?
Majú takéto sluchátka aj mikrofón? (na PC)
Ako to je, keď nepoužívam sluchátka, ale normálny zvuk cez reproduktory? Na PC je mi to jasné. Tam zvukovka dokáže súčasne pripojiť aj sluchátka a aj repráky. Lenže keď na TV pripojím klasické sluchátka, reproduktory sa odpoja. Ak bude stále pripojená základňa bezdrôtových slúchadiel, tak budú TV reproduktory stále odpojené? Alebo sa základňa nejak vypína či prepína? Alebo sa TV inak zapája? Alebo budem musieť základňu z TV stále vyťahovať? To by som nerád.
Vopred ďakujem za upresnenie.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Na tie otazky sa odpovedať jednoznačne a všeobecne neda, pretože to zavisi na konkretnom modeli sluchadiel a televizora.

Niektore sluchadla prepinanie vstupu maju, ine nie. Hra proste ten vstup z ktoreho detekuje zakladňa signal. Bežne taketo sluchadla mikrofon nemaju. Nejake sa teoreticky najsť môžu, ale osobne žiadne nepoznam. Ono by to ale asi ani nebol lacny špas, kedže musia napchať do zakladne ďalši prevodnik, prijmač a vystup na mikrofon a do sluchadiel vysielač.

Pokiaľ ide o pripojenie k TV, niektore TV maju nezavisle regulovateľny vystup na sluchadla, kde sa po pripojeni sluchadiel zvuk repro nevypne (to asi nie je tvoj pripad). Zakladňu ale nie je treba pripajať cez sluchadlovy vystup TV, ale da sa aj cez line out (červeny a biely cinch), pripadne cez digitalny vystup (ak ho televizor ma a aj sluchadla maju vstup) . A buď to hra aj z repro aj z vystupu naraz, alebo sa konkretny vystup nastavi v menu televizora. K TV (ale aj k počitaču) pripajaš zakladňu, nie sluchadla. Teda sluchadlovy vystup ani v pripade tv ani PC nepotrebuješ.

Pripadne ak TV signal prijmaš prostrednictvom nejakeho Settopboxu, tak tu zakladňu môžeš pripojiť priamo k nemu. A vystup meniš v menu toho STB. Možnosti je veľa. Všetko zavisi na konkretnom TV (ale aj zvukovke) ake vystupy obsahuju, pripadne ako maš riešeny signal.

Ešte maly dôvetok, kedže je to aktivny prenos zvukoveho signalu, treba trošku počitať so zvyšenym šumom.
Brito
Medium Expert
Medium Expert

Dakujem za vyčerpávajúce odpovede, ale trošku sa to komplikuje a začínam sa v tom strácať, takže asi radšej zostanem pri kvalitnej klasike.
Nakoniec to bude jednoduchšie, lepšie a ešte aj lacnejšie. :-)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Pokiaľ chceš nejaku kvalitnu "klasiku", tak pre tvoje použitie su vcelku idealne Audio-Technica ATH-T500. Veľmi pohodlne, kvalitna konštrukcia a veľmi dobry zvuk.
Napísať odpoveď