Romovia na Slovensku

Diskusie na politické témy...
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Romovia na Slovensku

Príspevok od používateľa seth82 »

Samozrejme, že je to trápne. Z oboch strán. Je to rovnaký princíp, môžeš to skrúcať ako len chceš, ale je to tak.

K ÚPN - hughito - cigáni netvoria slovenský národ. Či hej? Cigáni sú členovia slovenského národa? Nie sú iba slovenskými občanmi, s cigánskou národnosťou? A počas vojny boli tiež Slovákmi? Nie, nie je to, ako keby som povedal, že neskúmajme to a hento - nik im to skúmanie nezakazuje, ale nech sa tým zaoberá nejaký iný spolok, nie ÚPN z europeňazí, na ktoré som sa nanešťastie skladal aj ja a na ktoré cigáni neprispeli skoro vôbec.

Akým je cigánsky holokaust fenoménom? Je takým fenoménom, ako židovský holokaust, ako holokaust Slovanov, ako holokaust Poliakov, ako holokaust Maďarov, ako holokaust homosexuálov. A kde kto tieto miesta z histórie odstraňuje? Opäť preháňaš? Ak o cigánoch neexistuje dostatok publikácií, tak nech si ich vytvoria. Porovnávať ich so židmi, ktorí riadne odjakživa platia dane a prosperujú, je doslova zcestné.

Dnes som dobitý ako teľa, idem spať, nechce sa mi to tu ďalej rozoberať...
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To, kto sa cíti za koho rozhoduje jedine on sám, preto aj rôzne rozpory v štatistikách, takisto ako za Slovenského štátu.

O to ale vôbec nejde, aj keby sme cigánov nepovažovali za príslušníkov slovenského národa. Žili tu a čosi sa im stalo, takže to presne spadá do tej koncepcie pamäti národa.

Zo zákona:

Kód: Vybrať všetko

vykonávať úplné a nestranné hodnotenie doby neslobody, hlavne analyzovať príčiny a spôsob straty slobody, prejavy fašistického a komunistického režimu a ich ideológií, účasť domácich a zahraničných osôb na nich, 

sprístupňovať prenasledovaným osobám dokumenty o ich prenasledovaní, 

zverejňovať údaje o vykonávateľoch tohto prenasledovania a ich činnosti, 

systematicky zhromažďovať a odborne dokumentačne spracovávať všetky druhy informácií, dokladov a dokumentov vzťahujúcich sa na dobu neslobody, 

poskytovať verejnosti výsledky svojej činnosti, hlavne zverejňovať a sprístupňovať informácie a iné doklady o dobe neslobody 1939 - 1989 a o činoch a osudoch jednotlivcov, vydávať a šíriť publikácie, poriadať výstavy, semináre, odborné konferencie, diskusné fóra, 
Teraz mi povedz, ktorý z týchto bodov je v rozpore s tým, že sa ÚPN zameria na cigánsky holokaust na SK.
Akým je cigánsky holokaust fenoménom?
To som samozrejme nemyslel tak, že by som ho nadraďoval nad ostatné. Išlo mi o to, že je je zaužívaná vlastná kategória.
Ak o cigánoch neexistuje dostatok publikácií, tak nech si ich vytvoria. Porovnávať ich so židmi, ktorí riadne odjakživa platia dane a prosperujú, je doslova zcestné.
Toto je riadne čudesné hodnotenie, naozaj neviem, odkedy sa robí história na základe domnienok, kto aké platí dane. Okrem toho, cigáni určite platia dnes vyššie dane ako Židia, keďže tých tu zostalo naozaj poskromne.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ehm, ja cigánov nepovažujem za príslušníkov slovenského národa. Ty považuješ Maďarov na juhu so slovenským občianstvom za príslušníkov slovenského národa? Ja teda nie. Samozrejme, sú to slovenskí občania, tak ako cigáni, ale sú členmi úplne iného národa, nechápem teda, že o čom to tu vlastne polemizuješ. Cigáni (môžeš si ich nazvať tou novinkou "Rómovia") nie sú Slovákmi, to je úplne jednoduchý koncept. Ja netvrdím, že tu nežili, ale taktiež nevidím dôvod, prečo by malo ÚPN za peniaze z eurofondov zvlášť skúmať osudy 1000 cigánov v koncentrákoch. To je diskriminácia, prečo neskúmajú osudy iných terazmenšín, ktoré som spomenul?

Čo je v rozpore som naznačil - celý ÚPN je zbytočný a čo sa týka tvojej otázky - má nestranne a úplne hodnotiť a analyzovať - prečo chce diskriminačne niečo také vykonávať iba v prípade tisícky cigánov? Veď je to jasná diskriminácia a to ešte za európske peniaze. Ak by ÚPN vyhlásil, že ide skúmať IBA históriu bielych Slovákov v koncentrákoch, spustil by sa tu povyk od spoločenských exkrementov typu ĽPR a AI.

To, že cigánsky holokaust môže byť samostatnou kategóriou, súhlasím, ale na druhej strane popieraš potom tvoje naznačovanie, že cigáni boli vlastne Slovákmi. Ak by to tak bolo, špeciálnu stať by asi nepotrebovali, alebo hej?

História sa nerobí na základe domnienok, kto ako platí dane. História sa robí na základe záujmu spoločnosti o svoju históriu, na základe záujmu jej členov. Ak by cigáni o svoju históriu 1000 svojich členov počas holokaustu mali, určite by už taká história analyzovaná a spísaná bola. Ale nie, namiesto cigánov to musí skúmať ÚPN za európske prachy a to zvlášť IBA o cigánoch. Prečo si to cigáni nevyskúmajú sami? Nemajú dosť vyštudovaných historikov? Wait...asi nie. A teraz to napíšem na rovinu - ak by to bolo platené zo slovenských štátnych peňazí, až tak by ma to netrápilo. Ale je to platené z eurofondov, do ktorých na nešťastie prispievam aj ja. A preto mi vadí, ak niekto robí niečo tak hnusne a krikľavo diskriminačné namiesto niekoho a nie za vlastné.

Cigáni platia vyššie dane ako židia? Buhahahahah. M. Vašečka, „Rómovia na Slovensku – Správa o situácii v rokoch 1998-1999”, Inštitút pre verejné otázky, Bratislava, júl 1999 - "V rómskych osadách na východnom Slovensku dosahuje priemerná nezamestnanosť 88 percent a na niektorých miestach až 100 percent." - toto je údaj z roku 1999. Čerstvejšie správy http://tvnoviny.sk/sekcia/spravy/ekonom ... nimum.html 20 percent cigánskych mužov pracuje a iba 11 percent žien pracuje. Koľkí z nich platia dane a koľkí z nich ich platia tu? A ešte väčší lulz je tu http://www.24hod.sk/nezamestnanost-romo ... 21099.html "Denník IHT sa v článku odvoláva na štatistiku UNDP, podľa ktorej bolo v SR v minulom roku zamestnaných na plný úväzok iba 11% rómskych mužov a 4,6% rómskych žien." Tí musia tých daní naplatiť habadej. Židov je na Slovensku asi 3000 http://www.delet.sk/zivot-a-judaizmus/m ... y-rozhovor dovolím si tvrdiť, že pred vojnou zaplatili určite viac daní (keď ich bolo okolo 80K), ako cigáni.

Ináč, v tom istom článku sa píše aj o tom, že podľa OSN je až 75 percent cigánov na Slovensku závislých na sociálnych dávkach - dosť sa to nezhoduje s tou správou Kusej a SME a Svetovej Banky, ktorá tu bola kedysi diskutovaná :) Kto teda klame, OSN alebo SB s Kusou? Viem, že je to mimo diskusiu, ale predsa ma to celkom zaujalo..
hughito
Redeemer
Redeemer

Ehm, ja cigánov nepovažujem za príslušníkov slovenského národa. Ty považuješ Maďarov na juhu so slovenským občianstvom za príslušníkov slovenského národa? Ja teda nie. Samozrejme, sú to slovenskí občania, tak ako cigáni, ale sú členmi úplne iného národa, nechápem teda, že o čom to tu vlastne polemizuješ. Cigáni (môžeš si ich nazvať tou novinkou "Rómovia") nie sú Slovákmi, to je úplne jednoduchý koncept. Ja netvrdím, že tu nežili, ale taktiež nevidím dôvod, prečo by malo ÚPN za peniaze z eurofondov zvlášť skúmať osudy 1000 cigánov v koncentrákoch. To je diskriminácia, prečo neskúmajú osudy iných terazmenšín, ktoré som spomenul?
Pokojne môžeme cigánov radiť k cigánskej národnosti, o to vôbec nejde. Len som narážal na to, že nie všetci sa k nej museli hlásiť, pod. to bolo napr. u Židov. Ale to je úplne irelevantné.

Akých iných menšín? Bol nejaký rusínsky holokaust? O tom neviem teda.

Celkovo naozaj neviem čo za nezmysly tu spletáš. ÚPN vyvíja svoju činnosť a teraz robí projekt špeciálne venovaný cigánskemu holokaustu. A? Je to súčasť našich dejín, zle preskúmaná, tak to je logické. História sa nerobí na objednávku, ani na základe záujmu spoločnosti, to neviem kde si nabral taký nezmysel.

Takže takisto ako robilo ÚPN projekt o katolíkov a akcii B a pod. a x iných, tak teraz robia o cigánoch. Mali by to robiť oni, žiadni "cigánski historici." Židovský holokaust skúmajú aj nežidia, katolícke perzekúcie skúmajú aj nekatolíci, dokonca prekvapenie, "komunistický" režim skúmajú nekomunisti.

K tým daniam: nebavíme sa tu o čase pred vojnou, ale o dnešnej. A tu je fakt taký, že tak či onak, tých 3000 Židov, čo tu zostalo, sotva urobí viac daní ako cigáni. Ale je úplne absurdné sa o tomto baviť.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

A bol nejaký cigánsky? Bol holokaust.

Aké nezmysly? Robí projekt špeciálne venovaný cigánom, teda diskriminuje ostatných a popiera svoje "úplné a nestranné hodnotenie obdobia neslobody" - selekciou 1000 cigánov ako konkrétne vykonáva "úplný výskum", keď ostatné menšiny diskriminuje? Ako vieš, že je to súčasť zle preskúmaná? Zjavne sa história v tomto prípade robí na objednávku - ty si to v tomto prípade nevšímaš, alebo nechceš všímať. Ak by totiž o túto históriu mali cigáni záujem, už dávno by bola preskúmaná.

Ty porovnávaš projekt o katolíkoch, ktorí tvoria skoro 80 percent spoločnosti a v minulosti ich bolo ešte viac, čo sa týka percentuálneho zastúpenia národa, s prieskumom histórie, ktorý sa týka 1000 ľudí? Ináč v pohode?

Samozrejme, že o daniach je absurdné sa baviť, ale aj tak by som chcel vedieť niekoho názor na to, že kto klame, či SB alebo OSN, asi napíšem tej Kusej, nech sa z toho nejako vyvlečie...
kokolinopl
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kokolinopl »

seth82 napísal:Ty považuješ Maďarov na juhu so slovenským občianstvom za príslušníkov slovenského národa? .
len otazocka podla coho posudzujes kto je prislusnikom slovenskeho naroda ?
hughito
Redeemer
Redeemer

To už sme riešili, cigánsky holokaust je zaužívaný termín, nie je to nič diskriminačné. Cigáni naozaj tvorili samostatnú kategóriu v týchto plánoch.

Ale prosím ťa, kto sa sa diskriminuje? :lol: Naozaj neviem o čom tu točíš. To, keď na SAV-ke dostanú nejaký grant na skúmanie ľudákov v medzivojnovom období, tak sa tým diskriminujú komunisti v medzivojnovom období? :lol:

Samozrejme, tým, že sa teraz na nejaký čas zameria na cigánsky holokaust na SK, aby sa vyplnili biele miesta, to neznamená, že teraz celé ÚPN sa bude venovať len tomu a ostatné pôjde ladom.

Jednoducho podľa mňa strašne splietaš, maľuješ čertov po stenách a celkovo mám z teba pocit, že silou mocou musíš na čokoľvek s cigánmi spojené nejak zaútočiť, aj keď to nedáva zmysel - ako v tomto prípade. :wink:

Ešte z toho článku:

Pracovať by na výskume mali zamestnanci ÚPN z projektu Oral history - Svedkovia z obdobia neslobody.
To je projekt, ktorý beží v ÚPN už dlho a základom je tzv. Oral history. Web: http://www.upn.gov.sk/filmy/projekt-ora ... -neslobody

Info: Na pôde ÚPN postupne vznikol audiovizuálny archív, ktorý v tomto čase eviduje viac ako
2000 nosičov. Široká databáza filmových záznamov, svedeckých výpovedí a audiovizuálnych formátov o praktikách totalitných režimov na Slovensku tvorí neoddeliteľnú súčasť kultúrneho dedičstva. ÚPN aktívne napreduje v projekte, ktorého cieľom je komplexne a systematicky zachytávať svedectvá prenasledovaných osôb. V súčasnosti máme nakrútených cez 300 svedeckých výpovedí v dĺžke viac ako 600 hodín audiovizuálneho záznamu. Svedectvá ošetrené autorskými právami sú bezpečne uložené v audiovizuálnom archíve ÚPN. Výpovede majú slúžiť na bádateľské a vzdelávacie účely, prípadne na výrobu budúcich TV dokumentov. Ich prehľad a ďalšie využívanie umožňuje podrobná databáza svedectiev a audiovizuálna knižnica. Metodológia nakrúcania a ďalšieho spracovania svedeckých výpovedí sa opiera o dlhodobé skúsenosti a zaužívanú prax domácich aj zahraničných partnerov v oblasti kamerového nakrúcania svedeckých výpovedí. Doposiaľ sme vymedzili tri základné kategórie s viacerými subkategóriami, do ktorých možno jednotlivých svedkov z obdobia neslobody začleniť.:...
Je to financované zjavne nejak EÚ. Keď si tam rozklikneš holokaust, tak uvidíš samých Židov. Preto kvitujem, že bude snaha získať nejaké svedectvá od cigánov, lebo ich holokaust bol proste iný ako židovský a stojí za samostatné skúmanie a závery. Naozaj v tom nevidím žiaden problém. ;)
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

kokolinopl: Na takú otázku ani nebudem odpovedať...

hughito: Ja som už jasne vysvetlil, že kto diskriminuje. Ak sa tu poniektorí tak strašne radi oháňajú diskrimináciou a rasizmom v každom rohu, tak to môžem predsa predviesť aj ja, nie? Ja si dokonca myslím, že je to hnusný rasizmus, robiť takto výskum iba o tisícke cigánov a na ostatné menšiny kašľať. Ľudáci a aj komunisti sú stále Slováci, alebo nimi boli. Nuž čo, podľa teba splietam ja, podľa mňa splietaš ty a podľa mňa splietajú cvoci z mimovládok, keď vyfliaskanie cigánčiat policajtami nazvali rasizmom alebo čím - veľmi rád sa prispôsobujem situácii na Slovensku a budem aj ja robiť z komára somára. Keď sa to páči ostatným, páči sa to aj mne. Teda - prieskum iba 1000 cigánov a ich holokaustu je podľa mňa nie len diskriminačný, ale aj hnusne rasistický a v tom vidím veľký problém. Howgh. (to, že je to financované EÚ, som predsa spomenul aj sám).
Famine
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa Famine »

ti co davali romov do plynu sa maju teraz dobre a teraz romovia tru biedu a este sa najdu taki ktori sa cuduju preco su na tom tak zle, smutne,...
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Tí, čo dávali ľudí do plynu, sa teraz nemajú nijako - doštuduj si dejepis, troll.
hughito
Redeemer
Redeemer

seth82 napísal:kokolinopl: Na takú otázku ani nebudem odpovedať...

hughito: Ja som už jasne vysvetlil, že kto diskriminuje. Ak sa tu poniektorí tak strašne radi oháňajú diskrimináciou a rasizmom v každom rohu, tak to môžem predsa predviesť aj ja, nie? Ja si dokonca myslím, že je to hnusný rasizmus, robiť takto výskum iba o tisícke cigánov a na ostatné menšiny kašľať. Ľudáci a aj komunisti sú stále Slováci, alebo nimi boli. Nuž čo, podľa teba splietam ja, podľa mňa splietaš ty a podľa mňa splietajú cvoci z mimovládok, keď vyfliaskanie cigánčiat policajtami nazvali rasizmom alebo čím - veľmi rád sa prispôsobujem situácii na Slovensku a budem aj ja robiť z komára somára. Keď sa to páči ostatným, páči sa to aj mne. Teda - prieskum iba 1000 cigánov a ich holokaustu je podľa mňa nie len diskriminačný, ale aj hnusne rasistický a v tom vidím veľký problém. Howgh. (to, že je to financované EÚ, som predsa spomenul aj sám).
Mňa to už nebaví, vyjadril som sa jasne a viackrát, ty už len varíš z vody. Ale tak nech posúdia ostatní. A naozaj nechápem odkiaľ si prišiel na ten argument, že "x aspoň boli Slováci." Pýtam sa opäť: Židia boli Slováci? Väčšina sa hlásila k židovskej národnosti, niektorí k maďarskej, menšina aj k slovenskej, ale berme to tak, že "nie sú Slováci" a ÚPN o nich aj tak píše. ÚPN nie je o Slovákoch, ale o tom, čo sa udialo na SK v období od 1938-1989.
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ale veď ja vždy iba varím z vody...O židoch sme sa už predsa bavili. Na ich výskum nedala EÚ z eurofondov žiadne zvlášť peniaze, obzvlášť nie na tisícku ľudí. ÚPN môže byť o čom chceš, ale to nič nemení na fakte, že je ten jeho plánovaný projekt diskriminujúci a hnusne rasistický. Howgh.

//heh, dnes ďalší krásny zážitok z pošty. Nie dosť, že ju cigáni zasmradili (sorry, nie, neboli to bieli, ktorí tam tak smrdeli, nie je na tom nič rasistické, je to proste fakt), ešte tam aj narobili šarapatu. A prečo? Lebo cigánovi prišiel list "do vlastných rúk" a keď ho tetka za okienkom požiadala o podpis, tak to samozrejme pakáž negramotná podpísať nevedela. Čo nasledovalo? Nuž, tetka mu povedala, že pokiaľ sa nepodpíše, tak ona mu to vydať nemôže, pretože by z toho mala problémy ona, ak by potom on tvrdil, že to nedostal - samozrejme, tlupa cigánov sa okolo toho okienka zhŕkla a začala tam zjapať ako banda paviánov v džungli, že prečo mu to nechce dať a tak podobne. Asi desať minút tam prebiehala tá scénka, zatiaľ čo tí blbci všetkých ostatných zdržiavali, potom sa pobrali pi**** preč.

Úprimne ľutujem tie pracovníčky na pošte, musia sa zaoberať s takýmto ľudským odpadom (a je mi úplne jedno či je ten ľudský odpad biely alebo fialový) - na každú poštu, na ktorej poberajú dávky tí naši čarovní ľudia, by som dal 2-3 SBSkárov, poriadne vymletých, nech pri každej takejto scéne vymrdajú blbcov priamo na cestu, nech si uvedomia, že ich tu všetci živia, vrátane tých tetiek na pošte a oni sa do nich ešte za ich vlastnú sprostosť a neschopnosť vzdelať sa obúvajú. Tfuj, dlho tu na východe určite nevydržím. Prajem takéto denno-denné zážitky všetkým z ĽPR, AI a kadejakých iných nadácií a mimovládiek.

//Nebudem ti skákať na udicu, verím, že nech už ti odpoviem hocičo, určite sa chytíš niečoho a začneš to tu rozoberať. Ale dám ti malý hint http://bit.ly/12suaxh
kokolinopl
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa kokolinopl »

seth82 mna to fakt zaujima ta odpoved ked to nechces pisat tu napis mi to sukromnou ...
ta otazka nie je myslena ako provokacia ani nic podobne
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

http://kosice.korzar.sme.sk/c/6772534/v ... dnici.html LOL...Ako inak.

//autoeditácia príspevku (22 Apr 2013, 9:11)
Ci-ci-ci-cigánka http://spisskanovaves.korzar.sme.sk/c/6 ... odine.html Viem to, pretože to bolo medializované tuším na Narkóze. SME samozrejme bez diskusie, lebo vieme, aké názory by tam padali :) Je to ale hnusne rasistické, takto každý deň zverejňovať cigánske pohnútky...
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

kratky clanok, ale jednu cast vypichnem, hlavne pre hughita

http://www.sme.sk/c/6783681/americky-pr ... menit.html
SME: Počet Rómov u nás sa dá len odhadnúť. Starostovia vedia, koľko obyvateľov rómskeho pôvodu v obci žije, riaditelia škôl majú presné počty rómskych detí, ale oficiálne takýto údaj nikdy nepotvrdia. Legislatíva neumožňuje zbierať tieto údaje. Je to správne?
GO: „Aj u nás platil do roku 1964 takýto zákon. Ukázalo sa, že bez týchto dát nie je možné čokoľvek zmeniť.“
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Toto tu píšem odjakživa. Vtipom ale je, že diskusia je ešte stále povolená, pričom pri tomto vôbec nie tendenčnom propagandistickom balaste nebola povolená od jeho zverejnenia: http://sabinov.korzar.sme.sk/c/6783675/ ... pajat.html
Old Dirty Bastard
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Old Dirty Bastard »

seth82 napísal://heh, dnes ďalší krásny zážitok z pošty. Nie dosť, že ju cigáni zasmradili (sorry, nie, neboli to bieli, ktorí tam tak smrdeli, nie je na tom nič rasistické, je to proste fakt), ešte tam aj narobili šarapatu. A prečo? Lebo cigánovi prišiel list "do vlastných rúk" a keď ho tetka za okienkom požiadala o podpis, tak to samozrejme pakáž negramotná podpísať nevedela. Čo nasledovalo? Nuž, tetka mu povedala, že pokiaľ sa nepodpíše, tak ona mu to vydať nemôže, pretože by z toho mala problémy ona, ak by potom on tvrdil, že to nedostal - samozrejme, tlupa cigánov sa okolo toho okienka zhŕkla a začala tam zjapať ako banda paviánov v džungli, že prečo mu to nechce dať a tak podobne. Asi desať minút tam prebiehala tá scénka, zatiaľ čo tí blbci všetkých ostatných zdržiavali, potom sa pobrali pi**** preč.

Úprimne ľutujem tie pracovníčky na pošte, musia sa zaoberať s takýmto ľudským odpadom (a je mi úplne jedno či je ten ľudský odpad biely alebo fialový) - na každú poštu, na ktorej poberajú dávky tí naši čarovní ľudia, by som dal 2-3 SBSkárov, poriadne vymletých, nech pri každej takejto scéne vymrdajú blbcov priamo na cestu, nech si uvedomia, že ich tu všetci živia, vrátane tých tetiek na pošte a oni sa do nich ešte za ich vlastnú sprostosť a neschopnosť vzdelať sa obúvajú. Tfuj, dlho tu na východe určite nevydržím. Prajem takéto denno-denné zážitky všetkým z ĽPR, AI a kadejakých iných nadácií a mimovládiek.
pár dni dozadu som bol svedkom neuvertiľného JusticePorn.. na východe kde žijem, cigoši bežne (už sa neunúvajú ani vypáčiť dvierka od nádrže skrutkovačom) spravia dieru zospodu do nádrže a kradnú benzín.. som toho bol svedkom v priamom prenose z balkónu, zavolal fízlov a tí si ich pekne všetkých odtiahli bokom a porozbíjali im papule (vraj nejaká notoricky známe skupinka), jeden z nich zostal o sedem zubov chudobnejší, muhehe. ešte by som mal motýliky v bruchu aj z toho keby sa o tomto incidente dozvedel niekto zo SAV a penil.
Korag
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Korag »

beardie napísal:kratky clanok, ale jednu cast vypichnem, hlavne pre hughita

Nic proti clankom, s ciganmi mam skor zle skusenosti ako dobre, ale aby tu nejaky americky saso radil ako segregovat romov, je nemiestne a vobec, to ked oni pozabijali vacsinu indianov a ten zbytok strcili do rezervacie je tiez spravna segregacia? to je skor diskriminacia.
javatar
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa javatar »

Korag - ten clanok len hovori o beznom postupe - bez dat neurobis diagnozu a bez diagnozy neurobis spravnu liecbu. A neviem o tom, zeby indiani zneuzivali socialny system vtedyvznikajuceho USA (pochybujem, ze vtedy vobec nejaky socialny system umoznujuci plne zit na ukor spolocnosti bol)
hughito
Redeemer
Redeemer

beardie napísal:kratky clanok, ale jednu cast vypichnem, hlavne pre hughita

Tu sa ale riešili štatistiky kriminality, nie celkový počet cigánov.
Napísať odpoveď