sladká tráva (nie canabis)

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Stoporko
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

sladká tráva (nie canabis)

Príspevok od používateľa Stoporko »

Poznáte niekto túto rastlinku? Stevia Rebaudiana http://e-shop.studiogarden.cz/index.php ... ucts_id=55

je to rastlinka omnoho sladsia ako cukor, sme ju aj pestovali, ale skapala nam. Mate s nou niekto skusenosti? Comu sa pri pestovani vyhnut, co naopak potrebuje...

inak, sladil som si s nou caj a fakt je sladka az moc... na zahrade ju pestovat a nie je treba kupovat cukor :P
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

je to bullshit... je to tak hnusne sladke az to stipe n jazyku.. fakt jedine vyuzitie je asi sladenie caju.. rastlo nam to v skleniku asi 2 roky.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

brainwirm napísal:je to bullshit... je to tak hnusne sladke az to stipe n jazyku.. fakt jedine vyuzitie je asi sladenie caju.. rastlo nam to v skleniku asi 2 roky.
ale veď ono sa to ani nemá jesť :) je to rastlinka práve na sladenie pokrmov a nápojov (usušiť a rozdrviť). Prosím, napíš niečo viac o tom ako ste ju pestovali...iba v skleníku? Alebo ju niekto pestuje aj v nútri?
brainwirm
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa brainwirm »

v skleniku sme ju mali dva roky ale potom ju napadla dajaka choroba nic sa s tym uz nedalo robit. najprv biely povlak na listoch, potom to vyschlo. v pohode by ti to malo drzat aj na okne ale na slnecnej strane
Rochl
Amateur
Amateur

Re: sladká tráva (nie canabis)

Príspevok od používateľa Rochl »

Ja čo viem, je, že túto rastlinu USA a nejake ine vlady zakazali vraj je toxická. Ale vymysleli to preto, lebo keby to nespravili padol by dovoz trstinového cukru a kazdy by chcel steviu. preto tento podvod. Píšu:

Úradmi kedysi zakázaná
Stévia bola v minulosti úradmi zakázaná. Ale bola to len nechutná hra peňazí, obchodu a zámerného podplácania. Americkým úradom pre kontrolu potravín bola rastlina označená za kontrolovanú látku, ktorej samovoľné pestovanie bolo dokonca svojho času zakázané a kontrolované. Podľa viacerých zdrojov však len išlo o vplyv výrobcov syntetických sladidiel a domácich producentov sladidiel. Ovplyvnenie ekonomiky vplyvom ďalšieho menej náročného sladidla s lepšími vlastnosťami by mohol výrazne uškodiť hospodárstvu a výrobcom tradičných a chemických sladidiel. Nebolo to pritom prvý krát, čo sa vplyv obchodu a peňazí odzrkadlil na trhu a mienke ľudí. Pred pár desaťročiami niečo podobné spravila aj jedna známa spoločnosť na cereálie… a tiež si pozíciu vybudovala vďaka presvedčeniu odbornej verejnosti a neskôr tak aj bežnej verejnosti. Zo zákazu rastliny sa mohol vysmievať celý svet, najmä pre fakt, že rastlina nemá absolútne žiaden toxický, alebo rakovinotvorný účinok, ale naopak, mnoho zdraviu prospešných účinkov a látok.

zdroj: http://zaujimavosti.net/gastronomia-jed ... -nepriali/

a verím tomu, že je to podvodné svinstvo zo strany vlády USA. :smt098
Yos
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yos »

Milé od teba, ze si otvoril 5 rokov starú tému.
Inač som prednedávnom objavil na našom balkóne Steviu, ani som o tom nevedel. A sestra mi povedala, že to tam máme už pol roka a že to aj s mamou používajú do jedla. A vôbec som si ani neuvedomil zmenu. Pripadalo mi to rovnaké ako cukor:)

/ :minus: a co ze otvoril?sa neposer si tu pol roka a papulu si otvaras ako keby ti to tu patrilo.

Ako tak pozeram, matematika ti moc nejde, takisto ako aj sebakontrola.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Rastlinku nemam, ale od byvalej som dostal prasok (aj ked nerozumiem na co, ked vie, ze caj nesladim :D )
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Minule som to skusil a nikdy viac, nastastie caj ani kavu nesladim a ked si predstavim chut vareneho vina kde si viem predstavit asi najvacsi zdravotny benefit stevie tak sa mi chce grckat.
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eritrea »

pouzivala som v usa :) tu na slovensku este nie, ale planujem posadit ...vraj je to buducnost sladidiel, pretoze je bez kalorii a ma vysoku sladiacu schopnost...lenze zatial to vsetci zavrhuju (pretoze by cely cukrovy priemysel krachol, ze vraj)

kazdopadne do caju a kavy mi to nechutilo, ma to taku zvlastnu chut ako umele sladidlo pre diabetikov...sle mozno do kolacov a pod. by to slo, ked si vezmem ze napr. do dzemov domacich ide kilo ovocia a kilo cukru :) tak mozno by tato stevia bola velmi dobrou nahradou...
ja osobne sladim trstinovym cukrom kavu, a caj medom :) kedze mame vcely a domaci med mam to od dectva zauzivane...
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

kupil som z toho nejaky extrakt v bioshope ale bol som sklamany -> malo sladke, drahe a divna chut.
rastlinka je ale asi ina kava. urcite lepsie ako umele sladidla...
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

nj, urcite by som radsej posadila rastlinku...ako kupovala z obchodu (vyzeralo to ako kypriaci prasok)...musim zistit kde sa daju zohnat semiacka a ako sa to pestuje :)

wau...kokos, stranok poprdeli http://www.stevia.eu.sk/stevia-pestovanie
Lubenečko
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Lubenečko »

Mám doma krabicu toho prášku. Vzadu sa píše, že to má o 50% menej energie(Joulov KiloJoulov ... alebo čoho :D) .. no zdá sa mi, že to sladí menej ako obyčajný cukor ... tak neviem :? ...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

včera mi prišla stevia čo som si objednával, 100 gramov, sušená rastlinka. Je to poriadne sladké, stačí oblízať list a cítiť sladkosť ako keby som oblízal čistý cukor. Sladivosť tiež dosť dobrá, dal som do šialky 5 lístkov a zalial vriacou vodou. Nálev som scedil asi po 3 minútach, a bol tak sladký, že mi to až nechutilo. Teraz ráno som si dal do čaju 2 lístky, a je to v ňom cítiť. Takže spokojnosť, čakal som že to bude slabšie.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

ahojte, teraz uz bezne dostat takmer v kazdom supermarkete v oddeleni BIO aj steviove tabletky alebo cukor alebo tekute steviove sladidlo...co si o tom myslite? kolko je v tom chemikalii ? akoze je tam napisane ze "glykozidy steviolu" ale clovek sa z toho nedozvie, ci ich vyrobili synteticky alebo je to extrakt z rastliny...tak ja len ci o tom niekto nevie nieco blizsie, lebo ja som zacal pouzivat tablety, do ovocneho caju je to fajn...jedna tableta ma tolko kalorii ako 4tictac...kazdopadne ovela menej ako bezny rafinovany cukor...
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

Čo mám ja tablety tak to má jedno E-čko (E953)
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

tak to je synteticke sladidlo a zvyraznovac chuti...prakticky bezne umele sladidlo s napisom stevia :D

ja mam tablety s glykozidy steviolu, hydrogenuhlicitan sodny, kyselina vinna, prirodna aroma...
1 tableta:
0,001 g bielkovin
0,002 g sacharidy
0,007 g sodik

a co som sa docital na nete, tak preto sa to v poslednom obdobi tak rozmohlo, lebo EU az od roku 2011 schvalila nejaku smernicu, ktorou znova povolila pouzivanie glykozidov steviolu..na zaciatku 90.rokov pritom EU vydala smernicu, ktorym ich pouzivanie zakazala vraj z dovodu skodlivosti pre zdravie (v skutocnosti kvoli tomu, ze boli velkou konkurenciou pre synteticke sladidla a normalny cukor)...v USA postupovali rovnako...sucasne vyskumy dokazuju presny opak, ze su G.S. ovela zdravsie ako bezny cukor, nekazia sa po nich zuby a v statoch, kde ich uz starocia bezne pouzivaju ako sladidlo (Latinska Amerika) maju v populacii o niekolko percent mensi vyskyt cukrovky ako v krajinach EU...
bolek
Guru
Guru
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bolek »

Mamina kúpila minulý víkend na Agráči rastlinku, takže máme doma v črepníku, ale vraj sa oveľa viac tomu darí v záhradke, takže v máji plánujeme presadiť a lístky postupne zbierať a sušiť. :) Fakt vám to príde sladké? Ja mám potom asi vysoký prah pre sladké, lebo bežne idem okolo nej, odtrhnem lístok a žujem. Cítim sa ako nejaký Indián. :D Pôvodne to vraj tí objavili a ako tu bol hodený ten odkaz, tak USA mala s tým problém to schváliť. Čo teda nechápem, pretože syntetické sladidlá sú dovolené, pri tom ich karcinogénny účinok je stály skúmaný, ale niečo z prírody zakazujú. Všetko je to len o biznise.
etc.
Professional
Professional

Príspevok od používateľa etc. »

bolek napísal: USA mala s tým problém to schváliť. Čo teda nechápem
V postate odpoveď máš vo svojej poslednej vete :) USA v takýchto veciach neriešim. Tuším že tam sú aj zakázané plesnivé syry..
Eritrea
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

kupili sme si rastlinku asi 15 cm, na zahradkarskom veltrhu v PO...vydrzala tyzden a skapala...aj som si studovala co na nu plati, nechapem ...mala svetlo, vodu aj dobry substrat...proste kazdy den vyschol jeden listok az nakoniec cela...

mam doma aj na skusku susene listky z bioobchodu, ale priznam sa este som neskusala...asi dam nabuduce do caju...:)
Napísať odpoveď