Krádež netbooku, možnosť lokalizacie ?

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Burito
Light Expert
Light Expert
Používateľov profilový obrázok

Krádež netbooku, možnosť lokalizacie ?

Príspevok od používateľa Burito »

Zdravím,

Pred ca. 5 mesiacmi mi zmizol netbook (Acer Ferrari One 200) priamo z vozidla. V ten deň som bol na miestnej policajnej stanici, kde sa jednoducho spísala "zápisnica" a bolo hotovo. Dozvedel som sa, že aj pri krádeži z vlastného vozidla je potreba množstva byrokracie, aby bolo možné lokalizovať netbook. Proste useless...

Po odozve v ACER-i som bol odbitý slovami "ať to reší policie..."

Mojou otázkou je teda, či je možné lokalizovať netbook s pomocou serial codu, alebo nejakého iného údaju ? Keďže komplet krabicu s dokladmi stále mám.

Vďaka vopred za návrhy :wink:
debo3000
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Krádež netbooku, možnosť lokalizacie ?

Príspevok od používateľa debo3000 »

nemas to podla coho naist, to neni jak mobil ze podla IMEI sa da vystopovat. Notebook sice ma serial number a MAC adresu ale tie nikdy neposiela nikam na net a aj keby hej tak podla IP by si lokaciu nezistil.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Musel by si byť na tej istej lokálnej sieti ako je kradnutý netbook. Keďže dnes má už pomaly každý doma svoju vlastnú sieť............
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ak si tam nemal nejaky software ktory ti cez webove rozhranie ukazuje aktualnu polohu, tak je sanca na jeho lokalizovanie prakticky nulova. Inak na macu mame ficuru "find my mac", ktora nam cez web ukazuje, kde sa nachadzaju nase jablkove zariadenia. Urcite existuje nieco podobne aj pre ostatne operacne systemy - minimalne windows. Len si to treba dodatocne nainstalovat. Sice to tvoj problem neriesi, ale do buducna aspon budes vediet, ze nieco take existuje.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

njn ale apka sa dá odinštalovať, ako sa dá celý systém a nahodiť nanovo... Laptop sa stopovať nedá, možno drahšie laptopy majú nejaké extra zabezpečenie, že ak sa hodí SN do blacklistu, tak sa celý laptop blokne a nedá sa použiť, lenovo to takto malo kedysi
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Biznis trieda notebookov má kadejaké veci, od kryptovania diskov cez výmaz na diaľku po zabudované čítačky nejakých kryptovacích kariet, nepochybujem že to bude vedieť aj nejakú obmedzenú lokalizáciu. Ostatne na ten úplný základ ti stačí mať zapnuté hamachi a povolený prístup k vzdialenej správe, potom je to len otázka pripojiť sa k rovnakej hamachi sieti a si v PC.
Burito
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa Burito »

Ďakujem za odpovede a prípadné rady :)
No aspoň do budúcna budem vedieť, že nie je na škodu mať nejaký ten program voči odcudzeniu nainštalovaný a po ďalšie nenechávať NB v aute :wink:
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ešte skús pobehať internetové bazary, možno ho tam nájdeš i keď pochybujem, že zlodej bol taký hlúpy, ale nikdy nevieš
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Pre budúcnosť.

Mňa minule celkom zaujalo toto: http://www.alza.sk/intel-anti-theft-slu ... .htm#video
Na alze sa to síce už nedá kúpiť, no stále je to k dostaniu:
http://antitheft.cz/ - http://www.intel.com/content/www/us/en/ ... ology.html
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

čo z toho článku vyplýva? že ak laptop nemá 3G modul, alebo vstavané GPS, tak je to na slovensku dosť zbytočné, viem ako na SVK funguje lokalizácia podľa IP, moja IP v dedinke pri Leviciach sa vraj nachádza až niekde v BA čiže ani len okres by to netrafilo ... a ozaj len veľký providery majú celkom slušne spravenú lokalizáciu IP adries, až na to, že zas Dynamická IP je zas problém, ktorý bude hádzať možno až celé sídlisko...

//autoeditácia príspevku (01 Máj 2013, 18:43)
a čo sa týka dát, pár fotiek, nejaké hry a heslo na hojko uložené v prehliadači to by ma až tak nemrzelo :smt059
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Nooo neviem, mňa google maps (cez PC) nájdu pomerne presne. A predsa len, keď zlodej príde na to, že ten book je úplne nepoužiteľný, tak sa na to vykašle, možno ho niekde pohodí (niekto ho môže nájsť a vráti ti ho) alebo ti ho vráti sám (neverím :D ).

Ale ochrana je to fakt slušná, každý ultrabook to musí podporovať, a takmer každý book s i3, i5, i7 to podporuje tiež (takmer každý preto, lebo nejde len o CPU ale aj o dosku).
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Provider ma zo zakona povinnost logovat udaje aj pri dynamickych IP, pokial je jeho siet vacsia ako par ludi. Takze v pripadne DSL alebo mobilnych internetov tato povinnost urcite je, rovnako tak sa tato povinnost bude dotykat aj lokalnych providerov. Preto najst majitela pripojenia aj pri dynamickej IP nie je problem, je potrebne tieto veci riesit cez policiu. Vsetko k tomu najdes napisane v Zakone o elektronickych komunikaciach, paragraf z hlavny neviem, skus okolo 50 az 70 pozriet, bolo to vyssie cislo.
Napísať odpoveď