Problem s fontom – miešanie ruských a SK

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Siddeley
Novice
Novice
Používateľov profilový obrázok

Problem s fontom – miešanie ruských a SK

Príspevok od používateľa Siddeley »

Zdravím Vás a prosím o radu,
už to bolo dávnejšie, čo som mal nainštalovanú na PC (Windows XP) aj ruskú klávesnicu. No potom sa vyskytol problém, že sa mi v niektorých súboroch začali miešať fonty – miesto slovenskej diakritiky začalo hádzať ruské písmenká, príp. zvislé čierne čiarky. :smt017 To sa dialo buď pri novonainštalovaných programoch alebo pri starších notepadoch uložených na PC.

Problém je, že sa toho teraz neviem zbaviť. Potrebujem pracovať s diakritikou v programe (Ancestry 1.4.3.3), ktorý je tiež takto dobabraný. Je nutné preinštalovať Windows? Jazyk PC je čeština a inak nemá problém ani so slovenskými písmenami. Poraďte prosím, či je aj iná možnosť ako to opraviť. Vopred veľká vďaka :)

Ako príklad tu je výňatok z jedného takto poznačeného ReadMe súboru: „Autor nenesie ћiadnu zodpovednosќ za prнpadnй љkody spфsobenй programom.“
jackb
Redeemer
Redeemer

Re: Problem s fontom – miešanie ruských a SK

Príspevok od používateľa jackb »

mozes byt v klude, neide o pismena ruskej azbuky, ale juhoslavanskej cyriliky. na prvy pohlad asi srbskej.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

mne sa skor zda, ze to je trosku viac pomiesane...
"ћ" je pismeno cyriliky, й azbuky, neviem o tom, ze by oba tieto znaky pouzivali v nejakej krajine...
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Rozbilo sa ti default kodovanie. Ak sa nemylim tak sa to nastavit v ovladacich paneloch - miestne a jazykove nastavenia.
Siddeley
Novice
Novice

Príspevok od používateľa Siddeley »

Tak som sa pozrel do Miestnych a jazykových nastavení, skontroloval to a v záložke Jazyk pre programy nepodporujúce Unicode bola nastavená ruština. Prestavil som to na SK a už to funguje normálne. Ďakujem Vám veľmi :)
Napísať odpoveď