F.lux | Flux | Automatické prispôsobenie teploty farieb

Informácie o software, ankety...
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

F.lux | Flux | Automatické prispôsobenie teploty farieb

Príspevok od používateľa Forsaken »

Spoiler
Grafici, web developeri a celkovo ľudia, pre ktorých je počítač obživou radi ponocujú pred obrazovkou. To, že to má neblahý vplyv na zdravie je asi každému známe. Čo však veľa ľudí nevie je, že ľudský mozog je citlivý na teplotu (farbu) svetla v závislosti od času…Existuje viacero vedeckých štúdií, ktoré nezávisle potvrdili že denné svetlo z jeho vysokou teplotou 6500K (tzv. modré svetlo) má vplyv na spánok. A displeje počítačov pracujú s touto teplotou štandardne, či je deň alebo noc. Mozog je potom zmätený, lebo vnútorné hodiny a tma vonku mu vravia, že už je noc, ale svetlo z monitora mu vraví, že je ešte deň. To má za následok poruchy spánku, všeobecnú nespavosť a z toho odvodené ďalšie choroby.

No a tento problém sa snaží aspoň čiastočne riešiť aplikácia F.lux. V podstate len mení teplotu farieb monitora podľa aktuálneho času. Cez deň nijak nezasahuje do farieb, ale so západom Slnka zmení všetky farby do odtieňov červenej. To by malo zabezpečiť pokojnejší mozog a hlavne pokojnejší spánok. Sám na sebe som si to vyskúšal a už po pár dňoch môžem povedať, že to má niečo do seba. Ráno vstávam lepšie odpočinutý a to napriek tomu, že spím stále rovnako dlho. Čo je tiež celkom užitočné je aj fakt, že keď idem večer spať rovno od počítača, oči sú menej unavené a nebolia.

http://stereopsis.com/flux/

myslite ze to realne daco pomaha ?
ja to prave testujem :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Flux

Príspevok od používateľa uplink »

Vyšukám to a dám vedieť po pár dňoch...

Dal som si preview, tá nočná farba vyzerá byť riadny hardcore, ale je príjemná a teplá, uvidíme čo to spraví. Len treba presne nastaviť miesto, je to jednoduché, uvidíme čo to spraví :D
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

Pouzivam to uz par mesiacov. Hlavne pocas skusok to predtym riadne dalo zabrat na oci, teraz je to uz miernejsie. Po par dnoch sa na to da zvyknut.
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

používam roky, je to super vec :) ale odporúčam aj poladiť OS do tmavých farieb, alebo aspoň programy, ktoré používate najčastejšie. za čisto biele pozadia v OS, na nete a pod. by som vraždil
Dunlop
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Dunlop »

používam cca dva mesiace, spočiatku je to dosť nezvyk ale už by mi fungovanie bez toho robilo docela problém.
Osobne mám nastavených na noc 3900K (plus samozrejme manuálne zníženie podsvietenia na monitore)

PS: odporúčam v nastaveniach nastaviť transition time na slow, nech je tá zmena prirodzenejšia
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tak som si to nainštaloval a uvidíme.
Na jednom monitore mám svetelný senzor, takže za PC som problém nemal, no ja som za PC hlavne v noci, tak snáď pomôže.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Tak a teraz keď je večer si kladiem len jednu jedinú otázku. Ako som mohol žiť bez tejto utility? Myslím to smrteľne vážne. Ináč ten mód mám aj na LCDčku, 9xxx 6xxx a 3xxxK teplotu farieb, ale toto je pohodlnejšie :D a K+ za linku, fantastická vec.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

teraz to zacalo ficat dakto do cervena az mi je blbo :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Nastav si 3900 ako má Dunlop, vtedy je to fajn :)
rochedo
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa rochedo »

Forsaken napísal:teraz to zacalo ficat dakto do cervena az mi je blbo :D
O tyzden to uz ani nebudes vnimat. :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Vážne super vecička. Teraz som skúsil hodiť znova na 6400K a nemohol som veriť o koľko lepšie to je teraz.

Btw.: Neexistuje script, ktorý by menil aj jas? Môj hlavný monitor má senzor ktorý jas mení, na vedľajšom by mi stačilo niečo automatizované, čo by mi znížilo jas o pár percent spolu s Fluxom.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

njn teraz som to nainštaloval a začíná noc :D takže sa mi to zčerrvenalo :D ale popravde tento week mi je to k ničomu, aj tak idem do nočnej :D
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Michaelo - Nemáš ako ovládať OSDčko na monitore, len keď máš drahé EiZO, tak tie majú aj časovač na kontrast aj teplotu vstavaný, softwarovo ovládaný. Ale ak by Ti stačilo znížiť softwarovo jas, tak na to by asi šlo niečo vygoogliť.

Som stiahol obrázok z ich stránky. Je pekne ukázané ktoré svetlo produkuje akú teplotu, resp. ktorý zdroj. A že ľudskému oku je príjemnejšie také to teplé oranžové svetlo pred spánkom na upokojenie.

//akurát som mame nainštaloval podobnú aplikáciu na mobil, tam sa síce len zapne/vypne, ale lepšie ako drótom do oka :D
Prílohy
original.jpg
pippo
Medium Professional
Medium Professional

Re: F.lux | Flux | Automatické prispôsobenie teploty farieb

Príspevok od používateľa pippo »

Nainstaloval som, monitor "zcervenel" :D. Zaujimavy napad, kazdopadne neviem ci to je pre mna urcene, od PC odchadzam pravidelne najneskor okolo 22.hodiny
Curuj
Addict
Addict

Michaelo napísal:Vážne super vecička. Teraz som skúsil hodiť znova na 6400K a nemohol som veriť o koľko lepšie to je teraz.

Btw.: Neexistuje script, ktorý by menil aj jas? Môj hlavný monitor má senzor ktorý jas mení, na vedľajšom by mi stačilo niečo automatizované, čo by mi znížilo jas o pár percent spolu s Fluxom.
skript nemám, ale ladím na monitoroch manuálne jas cez ScreenBright. netreba liezť do OSD a preklikávať sa, tak aspoň čosi hádam pomôže. možno by sa na to dala spraviť nadstavba, ktorá by to nejako ošéfovala na automatiku. pýtaj sa programátorov :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

uplink napísal:.

//akurát som mame nainštaloval podobnú aplikáciu na mobil, tam sa síce len zapne/vypne, ale lepšie ako drótom do oka :D
OT: aj je to aplikácia of autora Sleep as Android, neviem už ako sa volá, tak pozor na jeden bug, môže blokovať tlačidlá v niektorých systémových dialógoch - aby sú vedel keby sa vyskytol problém.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Fabo - ďakujem :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Celkom haluzný program :D
Vedľajší monitor môžem nastavovať, ale na hlavnom mi pri úprave akejkoľvek hodnoty vyhodí chybu (ale hodnotu zmení, to je jasne vidno) :D
Skôr by sa hodilo niečo lepšie ako toto, ale vďaka aj tak.
Curuj
Addict
Addict

ked nájdeš lepšie, tak mi daj vedieť :) ja som zatiaľ neobjavil...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Mám ho pár hodín aj s cestou a ďalšie nastavenia mi zatiaľ netreba. Možno časom brightness/contrast. A na droid chystajú verziu, to bude tiež fajnová vec.

//som sa teraz prepol do 6500K daylight režimu a nechápačky :shock: fantastické - ten rozdiel je grandiózny takto na večer. Geniálne, famózne. Taká "blbosť", proste geniálny nápad. Ten človek by za to pomaly mohol dostať nobelovku - aspoň u mňa takú malú :) Vždy na večer som už mal dosť unavené oči, aj keď ma nikdy neboleli a dnes pohoda jahoda, ako keby som práve vstal.
Napísať odpoveď