Fabia - vrzga riadenie

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
brm
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Fabia - vrzga riadenie

Príspevok od používateľa brm »

Dnes mi zrazu začalo vŕzgať riadenie.. okrem vŕzgavého zvuku cítim tú vibráciu až v nohe pri stlačenej spojke... no a chcem sa opýtať, do akej miery to treba brať vážne, čo všetko môže odísť, ak to budem jednoducho ignorovať... čo všetko možno bude treba vymeniť - čiže orientačná cena opravy. Rád by som to opravil, pretože ten zvuk ma riadne znervózňuje.

Počujem to iba keď stojím na križovatke alebo parkujem. Vŕzga to iba pri otočení volantom doľava.. počas celých prvých 360°, zvyšných asi 180° to už nevŕzga. Ak točím volant opačným smerom doprava, nevŕzga to. Ak mám otočený volant úplne vpravo a točím ho doľava, je ticho, až kým nepríde do rovnej polohy a potom tých 360°C zavŕzga.

Okrem iného auto ťahá mierne doľava, môže to mať s tým súvis? Geometria bola robená asi pred dvoma týždňami spolu s STK, ale ťahá to aj naďalej, aj po výmene zimných kolies za letné.

Škodia Fabia Combi 1.4MPI, ročník 2001

Už si pripadám ako dekarbon... :oops:
Fuxxo
Darca
Darca

Re: Fabia - vrzga riadenie

Príspevok od používateľa Fuxxo »

zavesne capy... ale to zalezi od zvuku toho "vrzgania" vedel by si to natocit?
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

A čo tak vadné/suché ložisko v uložení tlmiča? Kamarát riešil podobný problém. Vŕzgalo mu niečo pri točení volantom. Mechanik mu vymenil obe ložiská v uložení tlmičov a bolo po probléme. Podotýkam, že mu to vŕzgalo iba pri točení. Ak mal vytočený volant a nehýbal s ním, tak bolo ticho.

Čo sa týka tých vibrácií pri stlačenej spojke, tak tam by som to odhadoval na prasknutý silentblok motora alebo prevodovky. Ale vôbec to tak nemusí byť a môže to spôsobovať niečo úplne iné.
brm
Darca
Darca

Tá stlačená spojka... samozrejme nemá vplyv na to, len keď mam na nej nohu, tak tie vibrácie z vŕzgania cítim v nohe silnejšie. Samozrejme to vŕzga iba pri točení... a iba v polohe od 0-360° smerom doľava.. v ostatných polohách je ticho. Skúsim to zajtra nejak nahrať..
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Ja si myslím, že to bude asi aj v tvojom prípade zrovna to ložisko uloženia tlmičov. V autokelly to nájdeš pod objednávacím kódom: XS 6N0412249C
Dal by som ti aj link, len autokelly má tú svoju stránku spravenú veľmi zle. Linky neotvára korektne. Pod týmto kódom: TL MKT156 je to ložisko aj s uložením. Daj si to nejakému mechanikovi skontrolovať. Možno sa bude dať to ložisko aj premazať a tým pádom by si mohol mať problém vyriešený.
Fuxxo
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Fuxxo »

lozisko to moze byt... moze to vyt vsetko co sa otaca pri otacani kolesa.. cize cap riadenia, horne ulozenie tolmica (na lozisku) a zavesny cap... horne ulozenie tlmica ti nespravi to, ze 2 tyzdne po geometrii ti bude auto tahat do lava.. podla mna, spodny zavesny cap dosluzil a preto aj vrzga..

len tak si pozhanaj striekacku, hrubsiu ihlu (napr. fialovu) a striekni cez manzetku spodneho capu par kvapiek oleja a skus krutit volantom.. pri nejakej 3 - 4 otacke by malo vrzganie prestavat.. ak nie, bude chyba inde..
brm
Darca
Darca

Dnes som sa vystrojil foťákom, že skúsim nahrať ten zvuk..... a ono to dnes nerobilo. Tak snáď sa to umúdrilo a bude všetko OK.. ;)
Napísať odpoveď