nejake dalsie rady?
Ukradli mi kredit kartu - čo robiť ak zmizli peniaze
Re: Ukradli mi kredit kartu - čo robiť ak zmizli peniaze
Ake mate rady proti zneuzitiu platobnej karty (debetnej ci kreditnej) na internete a v normalnom zivote?
vyberat peniaze len z bankomatu chraneneho kamerovym systemom, niekde blizko banky, nakupne centrum a pod.
na internete platit len na zabezpecenych strankach (https://)
prihlasovat sa do IB len na "overenom" PC, na ziadnom cudzom alebo nebodaj verejnom. pokial mozno sa prihlasovat len z 1 domaceho PC, ku ktoremu mate pristup len vy alebo clenovia domacnosti
nikdy nenosit PIN kod pri debetnej/kreditnej karte
nedavat si jednoduchy PIN na kartu (rok narodenia, 1234 a pod)
nejake dalsie rady?
nejake dalsie rady?
Nenechávať si kartu na streche auta
Tiež som už kartu raz stratil, prišiel som na to až na druhý deň, no našťastie sa nič nestalo. Inak je to tak, že pri platbe cez internet nie je potrebné ani zadať správnu adresu a osobné údaje? Resp. na platbu stačia informácie o karte (číslo karty. dátum a to trojčíslie)?
-
Scorpion90
King
ja som si..
a) uplne zoskriabal ten cvc kod zo zadnej strany karty.
b) zapamatal cislo karty a expiraciu, takze ju so sebou nosim len mimimalne. Navyse mam nastavene len velmi male limity, takze v pripade zneuzitie nepridem o vela penazi. Ked potrebujem platit vyssiu sumu, tak si limity na tu chvilu prestavim a potom vratim naspat
a) uplne zoskriabal ten cvc kod zo zadnej strany karty.
b) zapamatal cislo karty a expiraciu, takze ju so sebou nosim len mimimalne. Navyse mam nastavene len velmi male limity, takze v pripade zneuzitie nepridem o vela penazi. Ked potrebujem platit vyssiu sumu, tak si limity na tu chvilu prestavim a potom vratim naspat
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Niekedy je počas platby cez Internet potrebné aj zadanie vlastného hesla. Závisí to od toho, za akú rizikovú považuje danú stránku platobný systém VeriSign alebo MC Securecode. Vo väčšine prípadov ak človek chce platiť na nejakej stránke, ktorú nikdy predtým nepoužil, tak vybehne jeden z týchto dvoch bezpečnostných systémov a požiada o tri náhodné písmená a čísla z osobného hesla. Teda je to fakt, ako kedy, v prípade, že niekto heslo nevie, tak transakcia neprebehne.
No, ja som sa "zabezpečil" proti krádeži peňazí z karty tak, že som nožíkom zaškrkal CVV kód a zafarbil ho pre istotu ešte čiernou centrofixkou. A vzhľadom na to, že mám mBank, kde sa dajú jednoducho nastaviť rôzne limity pre kartu, tak tam mám nastavený vyšší limit (max. 50 eur) iba pre platby cez POS terminály (hypermarkety, benzínky...). Platby cez net a výbery z bankomatov mám na 0 eur. To si ľahko zmením či už doma alebo cez mobil, keď potrebujem. Vo výnimočných prípadoch aj pre platby cez POS terminály. A samozrejme nikdy nezadávam údaje z karty na nezabezpečených stránkach, resp. zadávam ich iba na takých stránkach, ktoré poznám.
-
Mek
Addict
Tiez odporucam to zoskrabanie CVV kodu zozadu karty. A k tomu este som si dozadu karty napisal nejake vymyslene cisla (v mriezke 4x4). Ked mi niekto kartu ukradne, skusanim PINov mi ju zablokuje, pokial to dovtedy nestihnem urobit sam.
-
Old Dirty Bastard
Guru
nikto to tam nebude riešiť, majú to u riti. je to slovo proti slovu, pokerstars neposkytne žiadne osobné údaje bez súdneho príkazu.matki napísal:peniaze uz pravdepodobne neuvidis, kartu si stratil vlastnou vinou, takze banka to nema preco brat na seba. A pokerstarts to asi tiez neposle spat. Ak tie peniaze prehral na nejakom stole, tak ich nemozu zobrat vyhercovi. Ale urcite ho zablokuju a budu to aspon skumat. Napis im. Je sanca ze to prehral na stole so svojim vlastnym uctom, tam si viem predstavit, ze by ho pokerstars zabanoval a poslal spat peniaze, ale je to mala sanca .
source: to isté sa stalo známemu, išlo o tatrabanku, z účtu mu niekto previedol 300€ (denný limit) na nejaké online kasíno, kartu mal fyzicky pri sebe a hneď po odoslaní platby mu prišla sms, obratom informoval banku a hovno vyriešili. podnet podaný na políciu, banka nespravila nič, stránka je registrovaná v anglicku, tam to polícia posunula anglickým kolegom a pri tom to aj ostalo.
zoškrabať si zo zadnej strany CVV trojčíslie a držať ho len v hlave, bez toho na 95% stránkach online nikto platbu nevezme.. irónniou je, že CVV netreba zadávať na amazone, lenže ich web je chránený pred podobnými krádežami, je tam strašne veľa bezpečnostných faktorov, kt. preverujú aj miesto odkiaľ sa platba vykonáva a pokiaľ sa nezhoduje s bydliskom držiteľa, tak je to automaticky zamietnuté a účet na amazone zabanovanýjefty napísal:Ake mate rady proti zneuzitiu platobnej karty (debetnej ci kreditnej) na internete a v normalnom zivote?
vyberat peniaze len z bankomatu chraneneho kamerovym systemom, niekde blizko banky, nakupne centrum a pod.
na internete platit len na zabezpecenych strankach (https://)
prihlasovat sa do IB len na "overenom" PC, na ziadnom cudzom alebo nebodaj verejnom. pokial mozno sa prihlasovat len z 1 domaceho PC, ku ktoremu mate pristup len vy alebo clenovia domacnosti
nikdy nenosit PIN kod pri debetnej/kreditnej karte
nedavat si jednoduchy PIN na kartu (rok narodenia, 1234 a pod)
nejake dalsie rady?
nie všade to takto beží.. na to treba mať v spoločnosti celé poschodie ľudí, kt. checkujú manuálne každú transakciu, pokiaľ ju automat vyhodnotí ako podozrivú. ak napr. boli kartou doteraz platené len malé sumy a zrazu sa niekto snaží kúpiť LED telkuMuffi napísal:Nenechávať si kartu na streche autaTiež som už kartu raz stratil, prišiel som na to až na druhý deň, no našťastie sa nič nestalo. Inak je to tak, že pri platbe cez internet nie je potrebné ani zadať správnu adresu a osobné údaje? Resp. na platbu stačia informácie o karte (číslo karty. dátum a to trojčíslie)?
jednoduche a najlepsie riesenie
aky problem by bol pre banku napr. keby ten CVV kod posielala v obalke spolu s PINom ? ... ziadny, ale problem by bol si zapamatat PIN a CVV pre vsetky karty co clovek ma. (najdu sa jedinci aj s 10 kreditkami).
PIN sa da zmenit, ale CVV nie.
-
TommyHot
Addict
Security kod sa da vygenerovat podla cisla karty, cize ti ho v banke vedia na poziadanie povedat (aj ked niektore tetky za prepazkou o tom vela nevedia)
Keď si zoškriabem ten kód z karty, nebude to robiť problémy pri používaní karty v bankomatoch?
Tiez to mam zoskriabane zo vsetkych kariet a zapamatane, fakt najlepsia ochrana, hned ma clovek lepsi pocit