Byrokracia

Diskusie na politické témy...
slay
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Byrokracia

Príspevok od používateľa slay »

TommyHot napísal:Hej a kvoli comu ho potrebujes? To som zvedavy na tie dovody.
Predstav si, že máš dve ekonomiky A a B. A obe vyrábajú výrobok X. Vyrábajú ho rovnako dobre. Ekonomika A začne napr. dotovať svojich výrobcov. Preto výrobok X môžu predávať za polovicu. Zrazu sa predajcom v krajine B oplatí importovať výrobok X a predávať ho lacnejšie. Výrobcovia v krajine B vedia proti tomuto bojovať len dočasne, tak že predávajú pod cenu. Po čase však skrachujú a nebude žiaden domáci výrobca v krajine B, ktorý by ponúkal výrobok X. Všetko je len dovoz. Po tom čo nastane štrukturálna zmena v ekonomike B, má už ekonomika A možnosť ísť s cenou výrobku X kľudne naspäť hore avšak získala nový trh pre svoje výrobky.

Tento vymyslený príklad, má dokonca mnoho príkladov v reálnom svete a aj v našom postsoc regióne a priestore EU. Alebo napr. Čínsky dovoz a iné.

To hore bol random príklad na clo, ktoré je už dnes oproti minulosti o dosť menej používané ako tomu bolo kedysi, lebo naň nie je dôvod. Pokiaľ ide o colné úrady, tak platí čo som povedal, ide o medzinárodný obchod a nezávislé daňové systémy.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Nahodou som natrafil na krasnu ukazku kretenizmu a imbecilizmu na vsetkych stupnoch nasho bananistanu, kde sa v plnej nahote ukazuje, ako sprosti ludia rozhoduju na svojich poziciach o inych ludoch.
Za komancov bola pravnicka skola pre sprostych, tam koncili najma ti, co sa nechceli ucit...len to bola strasna chyba; teraz nam taki rozhoduju...

http://nataliablahova.blog.sme.sk/c/328 ... z2SywQHGY9
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Napriek tomu co slay napisal je pre mna CLO iba okradanie :)

Neviem ci poznate wheeler delears (discovery) a ten co to uvadza a zaroven vlastne profituje z predaja aut a zaroven show isiel z ameriky do dubaja na autach (samozrejme aj trajektom) Cielom bolo pocas cesty menit resp. predavat auta a dosiahnut taky zisk aby bol schopny si kupit "superauto" v dubaji, co sa mu nakoniec aj podarilo... jeho najvacsi tromf bolo camaro z nejakych 70-80 rokov, jednoducho veteran, Ked auto dorazilo do dubaja tak cely proces trval den a vysiel ho na 100 dolarov. U nas by takyto proces trval niekolko tyzdnov a stal by niekolko tisic eur... Samozrejme nemam to podlozene, ze to tak naozaj funguje, no takto to bolo popisane v danej show a nevidim dovod, preco by zavadzali :)
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

iWin napísal:Napriek tomu co slay napisal je pre mna CLO iba okradanie :)

Neviem ci poznate wheeler delears (discovery) a ten co to uvadza a zaroven vlastne profituje z predaja aut a zaroven show isiel z ameriky do dubaja na autach (samozrejme aj trajektom) Cielom bolo pocas cesty menit resp. predavat auta a dosiahnut taky zisk aby bol schopny si kupit "superauto" v dubaji, co sa mu nakoniec aj podarilo... jeho najvacsi tromf bolo camaro z nejakych 70-80 rokov, jednoducho veteran, Ked auto dorazilo do dubaja tak cely proces trval den a vysiel ho na 100 dolarov. U nas by takyto proces trval niekolko tyzdnov a stal by niekolko tisic eur... Samozrejme nemam to podlozene, ze to tak naozaj funguje, no takto to bolo popisane v danej show a nevidim dovod, preco by zavadzali :)
Zavádzali by lebo ľudia hľadajú vždy senzáciu - viď ty. Ale dajme tomu, že to je pravda, potom to svedčí akurát o tom, že štátna správa v jednej krajine môže byť efektívnejšia než v druhej. Myslím si, že vzhľadom na EU, je už tá naša colnica aj tak na tom lepšie ako kedysi. A informačné techy priniesli mnoho výhod. A bude to lepšie... keď vás konečne všetkých očipujú :lol:
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Isiel som kamaratom po tenisky, tiez na preclenie...boli nad nejaku sumu pravdepodobne...bolo to uz davno, ale prekvapil ma postup colnika. Pytal sa ma, ze co to je. (bez pozdravu bez nicoho, len stekal.) Hovorim tenisky. On, ze tenisky? Tu je nieco,ze nike commander, to znie vojensky. Kukam, nie to je model tenisiek. Na to povedal, ze uvidime kamarat. Neviem aky som mu kamarat po 5 minutach...pravda este som nemal 18, ale to nemeni nic na tom, ze bol kkt. Potom prehladaval tie tenisky ako telesne dutiny Kolumbijcana na letisku a po 5 minutach mi dal rozje*ane krabice do ruk, ze ok su to tenisky.

mal asi 40-45 rokov.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Vybavoval som si prispevok na dochadzku za pracou, uz len samotne potvrdenia a dokladovanie cestovneho je na nervy, ale co ma dojalo bol fakt, ze aj ked mam narok na 40€ mesacne nikdy mi tuto sumu nevyplatia pretoze za mesiac odpracujem menej pracovnych dni z dovodu, ze robim 12 hodinove zmeny. Proste to prerataju a pride mi zhruba 27€, pricom realne naklady mam cca 60-70€ mesacne :/
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Já si to ani nevybavujem. Keď zrátam stratený čas tak sa mi to ani neoplatí...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ono je to tak nastavené, aby to ľudí odradilo a neoplatilo sa :)
SRneC
Addict
Addict

Preto by sme to mali robit hromadne a nicit ich nekonecnymi radmi, nieje nic krajsie ako byrokrat zavaleny robotou :)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

Fabo, uplne tomu rozumiem, kazdy mesiac si vybavovat potvrdenie u zamestnavatela, prefocovat listky a este si najst cas na to aby si im to zaniesol na urad, clovek co robi od pondelka do piatku si asi len velmi tazko najde cas ist na urad a odovzdat papiere.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

SRneC napísal:Preto by sme to mali robit hromadne a nicit ich nekonecnymi radmi, nieje nic krajsie ako byrokrat zavaleny robotou :)
Ale pre nich to nie je az taky problem, problem je to pre zamestnanca, ktory musi kazdy mesiac spravit to, co napisal Syfon. A ked mas pracovny cas rovnaky ako urad prace, tak si na to musis vybrat aspon pol dna dovolenky + pocas prvych 3ch mesiacov ani nemas narok na dovolenku a musis sa vypytat u nadriadeneho.
SRneC
Addict
Addict

Ako inak chces vyhnat 50 rocnu zenu v bluzke aby sla strajkovat, proti zlemu byrokratickemu systemu? :) ...o to co si napisal mi presne islo

Ked je to takto nastavene, ze obcan sa radsej na to vykasle a pani nema robotu a plat jej ide tak sa nic nezmeni.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Syfon presne tak, musím sa s tým drbať, zobrať si deň voľno (za ktorý deň by som zarobil viacej ako dostanem), nehovoriac o tom, že keď chodím autom tak dostanem hovno (a nikoho nezaujíma že keď ideme len dvaja tak už je to lacnejšie ako sa drbať autobusmi).

SRneC taká teta z úradu nebude proti byrokracii nikdy protestovať, lebo veľmi dobre vie, že keby bolo menej byrokracie, tak bude sama musieť využívať služby teraz už nebyrokratického úradu práce...
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

SRneC napísal:Ako inak chces vyhnat 50 rocnu zenu v bluzke aby sla strajkovat, proti zlemu byrokratickemu systemu? :) ...o to co si napisal mi presne islo

Ked je to takto nastavene, ze obcan sa radsej na to vykasle a pani nema robotu a plat jej ide tak sa nic nezmeni.
Ja som to myslel tak, ze teta na urade s tym ma minimum roboty, vacsinu na tom odmaka obcan. A vseobecne mi skoro vsetko suvisiace s uradom prace pripada tak, ze uradnici su tam iba na to aby drzali peciatku a vsetko ostatne si ma zariadit klient. Mozno je to iba moj dojem, ale fakt to tak navonok vyzera.
Napriklad na poste alebo na colnici je to ine, aj na danovom urade vyzeraju ze co-to robia, ale na urade prace som sa s takym niecim nestretol :) Sice som tam bol iba parkrat, ale vzdy ma odkazali iba na nejake tlacivo, poslali do inych dveri a bolo.
Sarger
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Sarger »

Človek si zase raz objedná niečo z USA a pomaly po mne chcú rodný list. Keby k tomu nemali priloženú obchodnú faktúru nepoviem nič, ale majú všetko potrebné a budú pindať neustále.
butthead
Darca
Darca

Príspevok od používateľa butthead »

hej a pritom keby chceli, vedia o tebe aj kedy chodis na zachod, co jes a kedy sa skrabes za vajicia :D
Napísať odpoveď