Ktorý program na animáciu budov.

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Ktorý program na animáciu budov.

Príspevok od používateľa skener »

Zdravím

Už nemám problém si hocičo nakresliť - prešiel som na 3D kreslenie v sketch upe pre rokom a maximálne mi vyhovuje svojou rýchlosťou.

Ale keď už nakreslím dom napríklad alebo konštrukciu na komplet celú ako dielce jednotlivé a teraz potrebujem to v niečom animovať poriadne a vyrenderovať takú vizualizáciu.

Niečo na spôsob toho že sa tam prisunie akože nejaký bager nejako sa spraví jama tam sa dá základ potom nejaké steny okná potom postupne trám šróby občas nejaká postava sa tam môže mihnúť ako niečo montuje maximálne a na konci nejaký výsledok či rezy a pekne vyrenderované výstupy.

Animoval som veci v sketchupe cez tie rezy a niekedy je to celkom spoko alebo som použil ten plugin na posúvanie vecí v scéne a tam potom prichádzali jednotlive trámy a padali na miesto kde mali byť a tak celkom zaujímavé .

Ale chcel by som sa posunúť trocha ďalej niečo že nakreslím to trebarz aj v sketchupe alebo hocičom a potom že si budem nejako jednoducho vytvárať tu animáciu že si nejako poviem že terza to je tu a teraz o dve sekundy tam volžím totho panáka a ten sa prejde po tej izbe a podobne aby to malo render a hlavne aby sa sa to dalo jednoducho spraviť nič kde sa musíte extremne dlho srať s každou pi***** vo videu. Proste rýchlosť je pre mňa dôležitá maximálne aby to išlo ako "pat a mat". Animátor pohne ruky postavičke do správnej polohy a scéna je a teraz presunie trám na miesto a je scéna druhá a teraz sa zapne svetlo scéna dalšia a za pár hodín maximálne je celá trojminútová záležitosť naklikaná a už len sa pridajú materiály pre render a je večer treba isť spať tak sa pustí export renderovaného videa na noc a ide sa spať a ráno sa človek zobudí ako na ježiška a ide sa so svetielkom v očiach pozrieť čo vytovoril a ide sa z toho tešiť.

Rozmýšlam že sa naučím teraz buď

Blender
Cinemu 4D
3Ds max
Mayu

Alebo niečo podobné - poraďte čo by bolo tak vhodné.
Curuj
Addict
Addict

Re: Ktorý program na animáciu budov.

Príspevok od používateľa Curuj »

každý z tých programov sa nenaučíš za tak krátku dobu ako sketchup, to je jasné.
na animácie je podľa mňa C4D, potom Maya. k ostatným by sa vyjadril niekto iný
inak čo sa týka animácie postavičiek, tak to nebude zrovna najjednoduchšie na pár klikov. teda samozrejme zálží aj na tom, akú úroveň reality chceš dosiahnuť...
skener
Medium Star
Medium Star

Chcel som riešiť tu cinemu alebo blender ale blender ma nejak nechytil keď som ho nejak len prebehol na skúšku. Cinema mi príde viac priateľská. Ale každý tú blahoslavne presadzuje do 3Ds Max tak som zmätený lebo viem že to je od autodesku a to ovládanie bude úplne na hovno a človek by si pri tom musel trhať vlasy. To je jeden z naj dovodov prečo sa mi do neho nechce.

Ja do toho chcem skočiť po hlave a nie si vytrhať vlasy kým zistím kde v menu schovali základné veci.
Curuj
Addict
Addict

kľudne ber C4D, tiež ma odradilo ovládanie maxu a autodesk moc nemám rád ako taký :D
skener
Medium Star
Medium Star

Ty si asi moja krvná skupina - ja tiež už keď vidím že to vyrobil autodesk tak cítim k tomu odpor.

Všetky ich produkty čo som doteraz skúšal mali na hlavu postavené užívateľské prostredie.

Asi teda vezmem tu cinemu teda.

Nemáš k tomu link na nejakú spoko stránku alebo knihu nejakú v pdf alebo niečo k veci čo ti pomohlo keď si sa to učil ? Niečo odporučiť ak máš odskúšané.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Awattar »

ja som prave robil dvojminutovy maturitny film v 3dmaxe..

vadi mi to, ze ten program ma dost zly workflow, proste usporiadane tlacidla, moznosti.. proste je to uplne vsetko ine ako je clovek zvyknuty.. neviem ako su na tom ine 3d softwari ale som zvyknuty pracovat v aae - proste kompozitnych programov.. nahovno v 3dsmaxe je to, ze ma strasne vela bugov a musis stiahnut asi 20 patchov aby ti to vsetko fungovalo.. a najvacsi odpor mam ku bipedovi - proste postavy, animovanie postav sa mi tak brutalne zhnusilo ze to uz nebudem vzivote robit. Ale ako animovanie samotnych objektov, kamery a jednotlivych veci je super.. Celkovo sa to da zvladnut, len musis mat pevne nervy. teraz by som skusil Cinemu uz len preto, ze nove aae bude s cinemou kompatibilne a budes si tam moct presuvat projekt.

neber to ako objektivny nazor na 3ds max.. podla mna je fajn, len rigovanie postav tam je celkom komplikovane s nespocetnym mnozstvom bugov.. kebyze neriesis postavy tak 3ds max je fajn.
Curuj
Addict
Addict

skener: mrkni na http://www.3dsoftware.cz/3dportal/ tam je oficiálna podpora C4D pre ČR a SR, vychádzajú tam tutoriály pomerne často a vo fore sú schopní ľudia :)
osobne som začínal kedysi na jednom webe, kde boli začiatočnícke články, ale už to nemôžem nájsť. ale na 3dsoftware sú tiež, krok za krokom. prípadne tam je možnosť zakúpiť si DVD, kde je celý postup modelovania, textúrovania a asi aj animácii nejakého objektu
Rethon
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Rethon »

zase sa budem opakovať... ale za seba môžem odporučiť len blender... vynikajúci program na animáciu čohokoľvek. Je úplne normálne že ťa to nechytilo pretože po prvý krát odradí blender každého... musím sa priznať že aj mňa. No nejak som to premohol a teraz nedám na blender dopustiť... vôbec neľutujem, že som sa vybral týmto smerom.
pippo
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa pippo »

Tak pre mna bol Blender moc chaoticky, co sa UI tyka (to bola verzia 2.49 co som skusal) Mozno to od tej verzie trochu prerobili, no kazdopadne ja som "zakotvil" pri 3ds Maxe a neskor, ak bude viac casu, by som chcel zacat aj s Mayou.
Rethon
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa Rethon »

pippo - veru že prerobili... dokonca si môžeš farebne zmeniť celý vzhlad blenderu...

pre ukážku prikladám defaultný vzhlad a môj...

ale to som už trocha OT...
Prílohy
blender - default vzhlad.png
blender - môj vzhlad.png
skener
Medium Star
Medium Star

Počujte ešte toto som zabudol.

Ja chcem aby ten program dokázal vytvoriť finálne video - tým myslím pridať zvuk zrýchliť ho spomaliť video alebo zvuk proste nahádžeš tam stopy potom a titulky a rovno exportuješ výsledok v hd.

Lebo vždy som mal ten problém že som exportoval frejmi zo sketch upu a potom som to spájal v movie makeri a riešil tam zvuk a hento ale nie všetko sa už dá vyriešiť keď už je to kompletne natočené.

Skúšal som to v blenderi pred cca 10 dnami lebo som videl že tam má ten strihač videa - ok nenašiel som tam efekty základne na zvuk stíšenie spomalenie zrýchlenie ale to asi preto že som dement z toho ale ten systém tam bo celkom dobrý že to tam uložíš na miesto a všetko sa ti to prehrá spolu akurát že sa to nedalo:

Proste importol som video potom zvuk a potom, ze ako to bude, ale video vždy išlo pomalšie než zvuk a nemohol som to potom zladiť nijakým spôsobom aby mi zvuk a video pekne hralo aby som to dorobil lebo stále sa mi nedalo plynule pustiť aj zvuk aj video. (ako keby nestíhal v nahlade video kreslit dost rýchlo lebo hudba aj video mali rovnakú dĺžku ale hudba uz dávno dohrala a video stopa ešte len v polke a ked som dal nasilu synchronizovať tak trhy tam boli dosť teda tiež nič moc) Myslel by som si že počítač je kus šrotu ale v movie makery to išlo skoro perfketne naraz a dalo sa to zosúladiť a v blendery nie a nie.

Neviete čo som tam robil zle keď mi to nešlo zosynchronizovať to video importnute bolo v hd a malo asi 180mega a 3 minuty dlhe?
Má blender tieto moznosti ze rozne upravit ten zvuk zosilnit, zoslabit v urcitej casti nábeh koniec... ?

Majú toto strihanie vyriešne na úrovni aj tie ostatné programi a špeciálne cinema 4D ?
Curuj
Addict
Addict

zlý prístup.
bavíme sa o 3D softe a nie programe na strihanie a úpravu videa. nejaké možnosti priamo v programe sú, ale vždy je lepšie vyrendrovať jednotlivé snímky a tie spájať a upravovať v strihacom programe
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

3ds max to napriklad ma aj v tom aj osi na animovanie pokial sa pametam
Prílohy
sound.png
winni
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa winni »

Tak ja osobne som tvrdý zástanca 3ds Maxu :D Trvalo riadne dlho, kým som sa ho ako-tak na úrovni naučil. Áno, má riadne blbý interface a celkovo sa zle ovláda, často zvykne pri fakt náročných scénach padať, skúšal som aj cinemu, ale k tej som cestu nenašiel. Prišla mi až moc jednoduchá, taká, že človek v nej takmer nič nemohol nastaviť.
- Ruku na srdce, spomínam si na nejaký deamon pre gravitáciu - a tým, že človek tam ten deamon dal, sa proste spravila gravitácia, a tým to haslo, kto vie, či sa vôbec dala nastaviť sila gravitácie alebo prenastaviť gravitačné polia iným objektom [by mass napríklad], proste mi prišla až moc jednoduchá - naproti tomu v Maxe si prenastavíš VŠETKO, naozaj všetko čo ti len na um príde, bohužiaľ čo sa pokročilej animácie týka, poevdzme nejaké animované postavičky, je to fakt brutálne na pochopenie [osobne som sa na takú úroveň zatiaľ nedostal, ani som to moc neskúšal]. Max som si ale volil hlavne preto, že má obrovskú podporu pluginov, ktoré človek naozaj využije, môže renderovať pomocou viacerých technológii a doinštalovať si mnoho iných, prednastavený mental ray je dokonca sám o sebe na dosť vysokej úrovni. Okrem toho sa viac kamaráti s vecami ako FumeFX alebo Realflow, materiály na fakt brutálnej úrovni, čo obdivujem, a v cineme som rozhodne nenašiel - z tohoto pohľadu ma nasiera aj Maya - pretože ten systéom materiálov je tam na môj vkus strašne nedomyslený, primitívny a nie dosť reálny, alebo som tomu proste dostatočne nepochopil.
Keď už som pri mayi - s mayou mám dobré skúsenosti čo sa modelingu týka, ale aj Max toho ovláda viac než dosť - Maya je ale najlepšia sa mi zdá na animácie postáv, a tie sa tam dajú robiť fakt reálne [niekedy sa tomu chcem pozrieť na zúbok ;)]. Blender som nikdy netestoval, počul som na neho ale len pozitívne ohlasy, naproti tomu, mne sa nepáči ten výstup z neho, príde mi až moc zastaralý, ale možno som len nevidel kvalitne zrenderované video z Blenderu, - zas má vraj výborne poriešenú fyziku tak neviem, mňa osobne ale nikdy nelákal.

Jo a určite nespájaj framy v movie makeri, ten už lahol dávno popolom, veľmi nestabilný a stupidný program - na spájanie framov je ideálny Adobe After Effects, pretože podporuje super vec - človek mu tam napchá celú zložku s framami zoradenými podľa mena, a on si z nich automaticky spraví video ;) človek fakt moc nemusí, toto myslím ani premiere nepodporuje.

Pome na mňa, fanúšikovia cinemy a spol :D
japaja
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa japaja »

za 5eur ťa naučim riggovanie
Napísať odpoveď