Problém s brzdami
-
Gyrxiur
Expert
- Kontaktovať používateľa:
Problém s brzdami
Ahojte, dnes sa mi stalo, že som stlačil brzdu a len spadol pedál na podlahu a nič, musel som ho našliapať, aby brzdil. Potom po chvíli zase zmäkol. Skúšal som vypnúť motor a to brzdilo normálne, síce ťažko, ale to je normál bez posilňovača, čiže si myslím, že je problém v ňom. Keďže mám nafťáka, konkrétne Peugeota 405, tak má podtlakové čerpadlo a z neho ide hadička do posilňovača a tá na jednom konci nie je ničím stiahnutá, len nasunutá. Moja teória je, že tade mohlo nasávať vzduch a to by mohlo robiť tie somariny, napokon keď som ňou pohýbal, brzdy začali fungovať normálne. Chcem si však svoju teóriu vyskúšať, tak sa pýtam, je v tej hadičke len vzduch alebo vákuum, alebo brzdová kvapalina? Chcem ju odpojiť, že či bude pedál potom tiež robiť to čo mi robil, nepokazím to tým nejako? A je moja teória možná, či je to len náhoda? Díky
-
tacosi
Moderátor
Re: Problém s brzdami
Hadicka stiahnuta nemusi byt a zvycajne ani nieje,kedze je v nej podtlak.
Skor by som to videl na prepustanie klavneho brzdoveho valca,kedze Ti pedal siel az na podlahu a musel si naslapavat.
Ked uz su tesnenia znacne opotrebovane,tak pri stlaceni pedalu raz za cas zvyknu prepustit kvapalinu spat do nadrzky.
Naslapavat treba aj vtedy,ked je brzdovy system zavzdusneny,ale to zrejme nebude Tvoj problem,kedze doteraz riadne fungovali.
Skor by som to videl na prepustanie klavneho brzdoveho valca,kedze Ti pedal siel az na podlahu a musel si naslapavat.
Ked uz su tesnenia znacne opotrebovane,tak pri stlaceni pedalu raz za cas zvyknu prepustit kvapalinu spat do nadrzky.
Naslapavat treba aj vtedy,ked je brzdovy system zavzdusneny,ale to zrejme nebude Tvoj problem,kedze doteraz riadne fungovali.
-
Gyrxiur
Expert
Dík za odpoveď, no keby to bolo tým valcom, tak by sa mal problém prejaviť aj pri vypnutí motora, keď posilňovač nebeží, nie? A tá hadička na jednom konci stiahnutá je, len na druhom nie, a pár hadíc už som v aute menil, že boli spuchrené, predsa len je to 24 ročné auto, tak ak by bola spuchrená, mohlo by to prefukovať, čiže potrebujem hlavne vedieť, či môžem spraviť ten pokus, že ju za behu odpojím.
-
tacosi
Moderátor
Pri vypnutom motore mozes slapnut na brzdu este cca 3 az 4x kym sa podtlak v posilovaci stratí.Potom to uz ide tazko.
Odpojit ju kludne mozes,ale taketo pokusy je robit zbytocne,kedze to zo zosliapnutim pedala na podlahu nema absolutne nic spolocne.
Odpojit ju kludne mozes,ale taketo pokusy je robit zbytocne,kedze to zo zosliapnutim pedala na podlahu nema absolutne nic spolocne.
-
Gyrxiur
Expert
áno, to viem, že sa podtlak stratí, ale aj tak by to nemalo mať ako nasať vzduch navyše, pokiaľ by to netesnilo, mohlo by, no nič, skúsim a to a uvidím
s tym podtlakom to nie je celkom tak.. ono kym sa ti strati podtlak, tak 3-4x naslapes, to je pravda, ale nestrati sa ti z hlavneho brzdoveho valca, ale zo zasobnika podtlaku... s podtlakom by to fakt nemalo mat nic spolocne, lebo bez podtlaku na poslilovaci by si mal mat brzdovy pedal tvrdy a malo by sa ti brzdit tazsie, len pedal by nemal byt makky vobec
a dalsia vec je to, ze podtlakove hadicky vobec nemusis stahovat paskami. podtlakove vedenie ma lepsie tesniace vlastnosti ako pretlakove (tlakove) lebo pri podtlaku hadicky na spojoch utahuje, nie odtlaca
unik brzdovej kvapaliny si nezaznamenal?
a dalsia vec je to, ze podtlakove hadicky vobec nemusis stahovat paskami. podtlakove vedenie ma lepsie tesniace vlastnosti ako pretlakove (tlakove) lebo pri podtlaku hadicky na spojoch utahuje, nie odtlaca
unik brzdovej kvapaliny si nezaznamenal?
-
tacosi
Moderátor
V hlavnom brzdovom valci predsa podtlak nieje.Je v posilovaciFuxxo napísal:ale nestrati sa ti z hlavneho brzdoveho valca, ale zo zasobnika podtlaku..
-
Gyrxiur
Expert
Nie, skúšal som aj držať pedál dlho stlačený plnou silou a neklesal, ani z nádržky neubúda a ani pod autom nie sú mláčky.Fuxxo napísal:unik brzdovej kvapaliny si nezaznamenal?
//autoeditácia príspevku (10 Jún 2013, 13:33)
No, dnes som vyskúšal tú teóriu s hadičkou a mali ste pravdu, je to blbosť. Tak som vyšiel na poriadny kopec a zišiel dole na brzdách, brzdili OK, no popozeral som teplotu kolies od brzdenia a predné boli horúce a zadné studené. Je fakt, že vpredu sú diskové, vzadu bubnové. Mám teraz novú teóriu, než mi to začalo blbnúť, šiel som po poriadne hrboľatej kockatej ceste a tlmiče nemám boh vie čo, takže otrasy sa prenášajú na celé auto. Nemohla sa natrepať nádržka s brzdovou kvapalinou, že by nacuclo vzduch zhora? Možno bol najprv v brzdovom valci, tak nešli brzdy vôbec a potom sa presťahoval niekam do zadných bŕzd, že by nebrzdili, čo myslíte? Idem to ešte overiť, že si niekoho zavolám na pomoc, nech sleduje, či sa bloknú zadné kolesá, keď dupnem na brzdy...
Ešte som si všimol, že sa mi predné kolesá trochu zahriali aj po normálnej jazde, kde nebolo moc brzdenia, ložiská mám pri tom nové, ale homokinetické kĺby už mi pri plnom rejde počuť, tak neviem...
Fu jake teorie
Uvedomujes si ze sa pohravas s brzdami a svojimi teoriami? Vies o tom ze mozno to ze ciastocne funguju je taky dobry impulz "no asi je cas ist do servisu nech to cele poriadne skontroluju" a nie priestor na testovanie laickych teorii...
Ked tak netoc na auta radsej si najdi nejaky jarok
Uvedomujes si ze sa pohravas s brzdami a svojimi teoriami? Vies o tom ze mozno to ze ciastocne funguju je taky dobry impulz "no asi je cas ist do servisu nech to cele poriadne skontroluju" a nie priestor na testovanie laickych teorii...
Ked tak netoc na auta radsej si najdi nejaky jarok
-
Gyrxiur
Expert
Také staré auto do servisu, to by mi tam chceli vymeniť všetko, navyše si radšej všetko robím sám, nemám peniaze na cudziu robotu. Keď tak mám známeho, čo robí do áut, len sa mu nejak nemôžem dovolať, tak špekulujem.
CHLAPE TO SU BRZDY!!!!!! Nešpekuluj
-
Gyrxiur
Expert
Neboj, pamätám si ešte z autoškoly poučku, že brzdy sú najdôležitejšia časť auta. Mne to aj brzdí, len neviem, či normálne, lebo som to predtým nesledoval, tak neviem, či sa to tak správalo, či nie. Keď tak viem brzdiť motorom a ručkou a jazdím predvídavo a s odstupom, takže mňa len tak neprekvapí, keď niečo nejde
Treba zohnať robotu a kúpiť niečo novšie...
//autoeditácia príspevku (10 Jún 2013, 15:44)
Ešte som si teraz v servisnom návode všimol, že to má nejaký obmedzovač brzdného účinku vzadu, čiže to je možno dôvod zahrievania len predku, ešte idem špekulovať
//autoeditácia príspevku (10 Jún 2013, 15:44)
Ešte som si teraz v servisnom návode všimol, že to má nejaký obmedzovač brzdného účinku vzadu, čiže to je možno dôvod zahrievania len predku, ešte idem špekulovať
dovod zahrievania len predku bude mozno v zatazovom regulatore..
-
Gyrxiur
Expert
No ten mali len silnejšie motorizácie, ja mám pevný obmedzovač brzdného účinku, silnejšie majú regulovaný záťažou, to bude to čo vravíš, čiže mňa by sa to týkať nemalo.
No tak tuto by som sa naozaj veľmi neokúňal a dal do servisu 
-
Gyrxiur
Expert
ále, už to brzdí, normálne a som s tým pobehal dosť, asi to fakt nacuclo bublinu na tej hrboľatej ceste a potom ju vypľulo, som skúšal brzdy aj poriadne uvariť brzdením z fest dlhého kopca nonstop a brzdia krásne