Bojler do rodinneho domu
Bojler do rodinneho domu
Zdravim, chcel by som kupit bojler starka sa postazovala, ze ten stary uz tecie musel sa x krat opravovat...nuz problem je ten, ze absolutne neviem podla akych kriterii by som mal vyberat a naco prihliadat aka znacka je lepsia ake plechy su vhodnejsie pozeral som len heureku(tatramat, dražice..) viem, ze ten povodny je umiestneny horizontalne objem odhadom okolo 200L a starka vravela, ze taky novy stoji aj 300€. Vie mi tu niekto poradit? alebo ma adresovat na stranku kde sa napr touto tematikou zaberaju skusal google ale bez uspechu.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Bojler do rodinneho domu
200 litrov ti je na co??? Na 5-clennu domacnost ti postaci nejaky 120 litrovy bojler, teda ak sa bavime o zasobniku teplej uzitkovej vody. Pozri sa napr. na znacku Attack, vsetko maju na webe (attack.sk), ale pocitaj s trosku vyssou cenou.
No hojko poviem ti, my sme 5 členná domácnosť a 200 litrov bolo niekedy len tak tak. Keď sme ešte nefičali na umývačke riadu a každý jeden sa sprchoval, tak to niekedy ani nestačilo. (btw Problém vidím v umiestnení boileru, ktorý je v pivnici a kúpeľňa je na druhom poschodí. Takže kým vytiahne teplú vodu až hore, 5-6 litrov vytečie a keď sa dosprchuješ, ďalších 5-6 litrov ostane v rúrkach.)
Na tvojom mieste by som zvážil, koľko členná je domácnosť, či sa riad umýva ručne, alebo má umývačku atď. Lebo ak je starká sama, prípadne 2-3 ľudia v dome, tak 200 litrov jej je zbytočných.
Na tvojom mieste by som zvážil, koľko členná je domácnosť, či sa riad umýva ručne, alebo má umývačku atď. Lebo ak je starká sama, prípadne 2-3 ľudia v dome, tak 200 litrov jej je zbytočných.
Na tvojom mieste si prestudujem o tejto problematike nejake texty dostupne na nete aby si nevyzeral ako trulo ale koniec koncov by som zasiel za nejakym vodarom/kurenarom a poradil sa s nim. Azda si to planujes zapajat sam? Nikto nepozna stav potrubia, vasu dennu spotrebu tak od brucha hadzat hodnoty zasobnika mi pride neodborne...Radou na internete usetris par desiatok €, ktore na prevadzke dokazes prerobit za niekolko mesiacov...
Vyhladaj schopneho majstra, najlepsie oslov viacerych a pocuvaj co ti budu hovorit...
Vyhladaj schopneho majstra, najlepsie oslov viacerych a pocuvaj co ti budu hovorit...
-
Traktorista
Guru
tak tak, 200l je strasne vela, pravdepodobne sa bavime o elektrickom zasobnikovom ohrievaci, pomenovanie bojler nie je vystizne.
inak termin TUV uz nie je podla aktualnej normy spravny, pouziva sa bud "ohriata pitna voda" alebo len "tepla voda"
inak termin TUV uz nie je podla aktualnej normy spravny, pouziva sa bud "ohriata pitna voda" alebo len "tepla voda"
ja co som sa bavil s kurenarmi tak teraz je trend praveze opacny davat bud mensi zasobnik(bojler) 40-60l alebo integrovany priamo v kotly - vysvetlenie bolo jednoduche nemina sa stale tolko energie na ohrev a ked treba viac teplej vody tak sa rychlejsie nahreje
Tu nejde o rychlost nahrievania ale aby cez den co najmenej musel zapinat.
Ked sa v noci na nocny prud poriadne nahreje aby vydrzala ta voda co najviac.
To je cela pointa "kolko objemu treba".
Ked bude maly, tak bude castejsie zapinat aj cez den - vacsia spotreba ele.
Ked bude moc velky - vacsie straty tepla + vyssie pociatocne naklady.
A prave na ten spravny pomer treba nejakeho obdornika ktory zhodnoti danu zakazku.
Ked sa v noci na nocny prud poriadne nahreje aby vydrzala ta voda co najviac.
To je cela pointa "kolko objemu treba".
Ked bude maly, tak bude castejsie zapinat aj cez den - vacsia spotreba ele.
Ked bude moc velky - vacsie straty tepla + vyssie pociatocne naklady.
A prave na ten spravny pomer treba nejakeho obdornika ktory zhodnoti danu zakazku.
Odbornika? 
No aby to nebol nejaky mesiar 
-
Fabo
Hardcore addict
Tak si moze zobrat plynovy a denna/nocna elektrika jej moze byt jedno 
ale bez dalsich info sa proste nepohneme.
ale bez dalsich info sa proste nepohneme.
Že "azda si to plánuješ zapojiť sám?" To nemyslíte vážne ľudia? Kvôli bojléru volať vodára, odborníka? Veď nejdeš meniť celé potrubie. Bojlér sa kupuje podľa toho, koľko vody sa minie. Či už bude prehrievať vodu občas navyše je úplne jedno. No schválne, koľko už len "spáliš" elektriky, keď ti prehrieva bojler? Sa ani nedoplatíš... Vy ste už len majstri poniektorí.
No neviem jak tebe ale mne na zahrade nerastie elektrika.
my ked sme kupovali novy, tak tiez prisiel servisak, inak by nam neplatila zaruka.
Však jasné, že ani mne nerastie, ale to je tak smiešna suma, že to ani nepocítiš.wladas napísal:No neviem jak tebe ale mne na zahrade nerastie elektrika.
Inak neviem, či si videl túto stránku. http://www.setrime-elektrinu.sk/sk/Uspo ... ohrev.html
30€ mesacne nepovazujem za smiesnu sumu. To ze ju ty povazujes je vec druha. Staci sa pozriet na slovensky priemer v zarobkoch.
On už predsa bojlér mal, teda jeho starká, takže tých cca. 30 € míňal aj predtým. Tu ide o rozdiel spotreby energie pri dodatočnom ohreve vody a to, či bude mať 120 l alebo 150 l nehrá veľkú rolu. Dôležitý je počet osôb, ktorí budú tuto vodu využívať, teda treba pozerať na to, koľko vody zhruba potrebuje osoba pre seba. Nebudem sa predsa umývať v studenej vode len kvôli tomu, aby som ušetril peniaze za elektrinu. Potom sa môžem ísť kúpať aj do potoka.
-
hojko
Site Admin
To mas odkial??? Daj link na to, kde sa o tom docitam.Traktorista napísal:inak termin TUV uz nie je podla aktualnej normy spravny, pouziva sa bud "ohriata pitna voda" alebo len "tepla voda"
pinco: Narazal som na to ze ked nevie poriadne aky objem potrebuje, tak nech sa do instalacie tiez sam nepusta...
Ja mam pred kurenim a vodou velky respekt. Toto by som si dal spravit u cloveka, ktory ma na to osvedcenie. Nikdy nevies co sa moze stat. Ak by islo o starsi dom dal by som si rovno skontrolovat aj elektroinstalaciu a stav potrubia.
Ja mam pred kurenim a vodou velky respekt. Toto by som si dal spravit u cloveka, ktory ma na to osvedcenie. Nikdy nevies co sa moze stat. Ak by islo o starsi dom dal by som si rovno skontrolovat aj elektroinstalaciu a stav potrubia.
Chápem, čo chceś povedať. Pre niekoho to môže byť problém.
Taký objem si ale musí určiť sám. Len on vie, koľko vody minie. Niekto sa chodí sprchovať 3x za deň, inému stačí raz za dva dni, ďalší si rád dopraje plnú vaňu horúcej vody. Toto mu však budú vedieť upresniť aj v predajni, pokiaľ tam natrafí na predavača a nie podávača.
Jediný problém môže mať so zapojením do elektriky. Tu by som radšej volal niekoho skúsenejšieho. Potrubie by som neriešil.
Taký objem si ale musí určiť sám. Len on vie, koľko vody minie. Niekto sa chodí sprchovať 3x za deň, inému stačí raz za dva dni, ďalší si rád dopraje plnú vaňu horúcej vody. Toto mu však budú vedieť upresniť aj v predajni, pokiaľ tam natrafí na predavača a nie podávača.
Jediný problém môže mať so zapojením do elektriky. Tu by som radšej volal niekoho skúsenejšieho. Potrubie by som neriešil.
-
rufus59
Light Professional
Doma máme 150 L ohrievač vody na elektrinu. Štvorčlenná rodina a v pohode to stačí. Značku Attack ako písal hore Hojko odporúčam máme od nich kotol na drevo.