K tomu školstvu: neviem, prečo nezmenia už konečne ten systém výučby jazykov. Veď toto je otrasné, potom naozaj nepomôže žiadne presúvanie či zvyšovanie/znižovanie hodín.
II. Ficova vlada (3/2012-3/2016)
Re: II. Ficova vlada (3/2012-2016?)
Filmy po anglicky pozerám už roky rokúce, rozumieť rozumiem viacmenej dobre. Písaný text najlepšie. Hovorenie: slabé. Ako dohovorím sa a tak, ale nejaké zložitejšie komplexné vety, to je horšie. A práve také mi vždy napádajú, vypadne mi nejaké slovko a skončil som.
K tomu školstvu: neviem, prečo nezmenia už konečne ten systém výučby jazykov. Veď toto je otrasné, potom naozaj nepomôže žiadne presúvanie či zvyšovanie/znižovanie hodín.
Myslíš, že aké % populácie je schopné pojať na úrovni 3 jazyky? Rodný excelentne, cudzí prvý výborne a druhý komunikatívne? Skutočne si myslíš, že nech máme akokoľvek schopných učiteľov, dokážeš toto natlačiť do hláv na základných školách ? Myslím, že na to bohate stačia kapacity bilingválnych gymnázií - Gaussovu krivku neoserieš.seth82 napísal:Ibaže bilingválne gymnáziá majú malé kapacity na prijatie dostatočného počtu študentov a okrem toho je ich málo, plus mnohé z nich sú súkromné a to si môže dovoliť iba málokto.
Áno, máme občanov, ktorý v pohode ovládajú 3 jazyky: slovenský, maďarský a rómsky. Pozri sa na akej úrovni každý z nich. A to sú s nimi v dennodennom styku. Niektoré veci proste škola nemôže suplovať. Dajme si prioritu, že každý človek bude veľmi dobre ovládať nemčinu alebo angličtinu (alebo nejaký iný jazyk), ale nenúťme učiť všetkých všetko. Je to zbytočné a kontraproduktívne. A presne tak to dnes aj vyzerá.
Stačí si pozrieť akúkoľvek diskusiu k parciálnym problémom:
ak je to o CJ, tak treba hodiny na CJ, zle sa vyučujú a neviemčo
ak je to o pravopise, tak treba viac čítať diela a slovenčiny a neviemčo
ak je to o matike, tak treba viac matiky a neviemčo
ak je to o tom, že slováci nepoznajú vlastné dejiny, tak dejepis je zlý a vyučuje sa zle
a môžem pokračovať...
Radšej nechajte odborné školy vyučovať odborníkov a gymnáziá elitu. A kto z elity má na 2 cudzie jazyky nech ide na bilingválne, či jazykovo zameranú školu.
-
seth82
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Materinský jazyk je schopný pojať hocikto + dva ďalšie nie je problém. Skús už konečne pochopiť (už som to tu JASNE napísal viackrát), že ja nechcem (a ani nik nechce), aby sa žiaci jazyky naučili, alebo ako to ty opisuješ - natlačili do hláv. Ide o to, aby s nimi prichádzali do styku, nemusí ísť o stopercentne intenzívnu výuku, ale o to, aby si na ne žiaci "zvykli" a aby si neskôr mohli k jednému alebo k obom vypracovať vzťah, prípadne aby si neskôr vybrali iný.
Nebudem tu nikoho porovnávať s cigánmi, to je úplne od veci. Poznám X ľudí, ktorí ovládajú 3 a viac jazykov a celkom obstojne. Nik predsa nevyžaduje, aby jednotlivec ovládal oba excelentne. Ide o to, aby sa dohovoril, my ako malá zaprdená krajina, z ktorej časom aj tak zdrhne 80 percent obyvateľstva, nemáme inú možnosť. Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.
ZOPAKUJEM, pretože niekto asi nevie pochopiť, že sa bavíme o základných školách a NIE O STREDNÝCH. Tá reforma sa týka ZŠ, na výučbu odborných škôl to nevplýva - mantavý a chrochtavý boľševický minister chce zredukovať jazyky na ZŠ, nie na SŠ. Nevidím dôvod, prečo by tí, ktorí sa chcú učiť dva cudzie jazyky, mali byť nejakou elitou.
Nebudem tu nikoho porovnávať s cigánmi, to je úplne od veci. Poznám X ľudí, ktorí ovládajú 3 a viac jazykov a celkom obstojne. Nik predsa nevyžaduje, aby jednotlivec ovládal oba excelentne. Ide o to, aby sa dohovoril, my ako malá zaprdená krajina, z ktorej časom aj tak zdrhne 80 percent obyvateľstva, nemáme inú možnosť. Koľko jazykov vieš, toľkokrát si človekom.
ZOPAKUJEM, pretože niekto asi nevie pochopiť, že sa bavíme o základných školách a NIE O STREDNÝCH. Tá reforma sa týka ZŠ, na výučbu odborných škôl to nevplýva - mantavý a chrochtavý boľševický minister chce zredukovať jazyky na ZŠ, nie na SŠ. Nevidím dôvod, prečo by tí, ktorí sa chcú učiť dva cudzie jazyky, mali byť nejakou elitou.
To, že ty poznáš X ľudí, ktorí ovládajú 3 a viac jazykov celkom obstojne je úplne irelevantné. Pohybuješ sa v takej komunite. Ja poznám doslova stovky ľudí, ktorí majú problém pojať pravopis slovenčiny a nie to ešte komunikovať v akomkoľvek cudzom jazyku.
Ale hovno nemáme inú možnosť. Iná možnosť je dobré školstvo, ktoré nás naučí vytvárať hodnoty a zdroje na Slovensku, aby tí ľudia nemuseli utekať. Podarilo sa to iným krajinám, nemusíme sa porovnávať len s Vietnamcami, ktorí sú tiež rozlezení všade a pracujú buď vo fast-foode alebo na trhu.
To, že chceš 2 jazyky práve na ZŠ je diskutabilné. Tvoje prichádzanie do styku môže znamenať asi toľko, že každý deň im pustím rozprávku v inom jazyku, či nechám ich im tam nejaké lektora. Bude dobré, že prichádzajú do styku s viacerými jazykmi? Najväčšmi ma zaujal názor, citujem aby si neskôr mohli k jednému alebo k obom vypracovať vzťah, prípadne aby si neskôr vybrali iný. Považujem za nehorázne plytvanie zdrojmi a časom, aby žiak 8 rokov študoval nejaké 2 jazyky, nenaučil sa ani jeden, aby si na strednej vybral nejaký iný.
Ale hovno nemáme inú možnosť. Iná možnosť je dobré školstvo, ktoré nás naučí vytvárať hodnoty a zdroje na Slovensku, aby tí ľudia nemuseli utekať. Podarilo sa to iným krajinám, nemusíme sa porovnávať len s Vietnamcami, ktorí sú tiež rozlezení všade a pracujú buď vo fast-foode alebo na trhu.
To, že chceš 2 jazyky práve na ZŠ je diskutabilné. Tvoje prichádzanie do styku môže znamenať asi toľko, že každý deň im pustím rozprávku v inom jazyku, či nechám ich im tam nejaké lektora. Bude dobré, že prichádzajú do styku s viacerými jazykmi? Najväčšmi ma zaujal názor, citujem aby si neskôr mohli k jednému alebo k obom vypracovať vzťah, prípadne aby si neskôr vybrali iný. Považujem za nehorázne plytvanie zdrojmi a časom, aby žiak 8 rokov študoval nejaké 2 jazyky, nenaučil sa ani jeden, aby si na strednej vybral nejaký iný.
Nedávno som sa na FB stretol s takýmto názorom na slovenské školstvo a celkovo pracovnú situáciu. Celkom ma to zaujalo.
A tu to je:
A tu to je:
dnes som sa stretla so susedom, je to mlady chalan ktory minuly rok skoncil jednu z beztvárých stredných skol ktore sa po pade komunizmu vyrojili ako muchy a vlastne namiesto vedomosti a zrucnosti ziskal akurattak maturitne vysvedcenie v odbore po ktorom na slovenskom trhu prace nie je dopyt. Chalan je od skoly nezamestnany a chodi pravidelne na urad prace. Samozrejme ze ho napadlo poziadat uradnicku o rekvalifikaciu ale uradnicka mu odpovedala ze momentalne ziadnu rekvalifikaciu neorganizuju a ze v buducnosti planuju organizovat rekvalifikaciu na "opatrovatelku". Ked sa chlapec opytal ci budu organizovat nejaku rekvalifikaciu na nejake "remeslo", povedzme stolar, tesar, murar, zvarac, obrabac kovov alebo podobne dostal jasnu odpoved NIE, a ze s nicim podobnym ani do buducna nech nepocita. Preco na to narazam??? Rekvalifikaciu totizto poskytuju LEN na odbornosti po ktorych NIE JE dopyt na slovenskom trhu prace, ale cuduj sa svete - na trhu prace v rakusku, svajciarsku a nemecku opatrovatelky pre starych ludi za minimalnu mzdu potrebuju. Zaujimave je ze po remeselnych odbornostiach na slovensku dopyt JE, sikovny stolar alebo tesar si bez problemov zakaznikov najde aj na zivnost - ale NIE JE V ZAUJME SLOVENSKEHO URADNIKA A VLADY vychovavat pracovnikov pre slovensko ale onuce a upratovacky pre panov v zapadnej europe a takto tichym nenapadnym sposobom podporovat vystahovalectvo slovakov do zapadnej europy.
-
seth82
Darca
Dobre. To ale neznamená, že v ranom veku nie je vhodné zoznámiť žiakov ZŠ s dvomi cudzími jazykmi. Ak by sme sa riadil takým spôsobom, aký tu prezentuješ, tak to by sme mohli zrušiť aj samotné základné školy a drvivú väčšinu predmetov, lebo predsa niektorí majú dodnes problémy s matikou, chémiou, fyzikou, biológiou, zemepisom - jednoducho každý je iný, má iné vlohy a preto s niečím po ZŠ skoncuje. Nechápem teda, prečo by nemohol mať k dispozícii už na ZŠ dvojicu jazykov a potom sa môže na jeden z nich, podobne ako v prípade iných predmetov, vykašľať. No nie?
Sorry. Dobré školstvo u nás vzniká už 20 + rokov a stále nič. Okrem toho - inšpirujme sa škandináviou a pod. Tam sú dva jazyky okrem materinského úplne normálne. A kde sú tie štáty úrovňou? Nuž, všetci vieme, kde. Mimochodom - napríklad na Universitet Leiden (prestížna školička, kde vyštudoval Einstein a ktorú založil Viliam Oranžský) sa prednáša IBA v angličtine, až na zopár výnimiek. To len na margo toho, ako sú tam jazykovo na tom domáci Holanďania, u nás je problém, aby študenti rozumeli cudziemu jazyku aj napriek tomu, že ho študujú na VŠ.
Diskutabilné? Tak ako v prípade tvojho bashovania môjho názoru o povinnej IT ani tento krát neposkytuješ vôbec žiaden racionálny dôvod, prečo. K tomu plytvaniu zdrojmi a časom - už sa nebudem ani opakovať, viď moje poznámky vyššie na margo plytvania zdrojmi a a časom v prípade iných predmetov, že áno. Veď načo som sa ja na ZŠ učil matiku, keď som s ňou nechcel mať nič spoločné? A ak nie matiku, tak čo ja viem prírodopis. Alebo výtvarnú výchovu. Či hudobnú výchovu.
//autoeditácia príspevku (12 Jún 2013, 16:19)
Pinhead: samozrejme, že vláda by mala robiť všetko pre to, aby podporovala zotrvanie svojich občanov v republike, aby tak mohli ekonomicky prispieť k jej rastu. Ale v podmienkach, ktoré denne zhoršuje pre úplne každého a hlavne pre podnikateľov (dnešný bonus - verejné ukazovanie bločku v prevádzke, bez toho, aby špecifikovali, o čo vlastne ide) sa každý človek bude správať úplne jednoducho - trhovo. Pôjde tam, kde za svoju prácu dostane adekvátny plat, pôjde tam, kde sa uplatní. A čo sa týka tých rekvalifikácií - rekvalifikácia na remeslá by bola poriadne drahá a to radšej naši politici (bez ohľadu na stranu) minú peniaze na iné kraviny.
Sorry. Dobré školstvo u nás vzniká už 20 + rokov a stále nič. Okrem toho - inšpirujme sa škandináviou a pod. Tam sú dva jazyky okrem materinského úplne normálne. A kde sú tie štáty úrovňou? Nuž, všetci vieme, kde. Mimochodom - napríklad na Universitet Leiden (prestížna školička, kde vyštudoval Einstein a ktorú založil Viliam Oranžský) sa prednáša IBA v angličtine, až na zopár výnimiek. To len na margo toho, ako sú tam jazykovo na tom domáci Holanďania, u nás je problém, aby študenti rozumeli cudziemu jazyku aj napriek tomu, že ho študujú na VŠ.
Diskutabilné? Tak ako v prípade tvojho bashovania môjho názoru o povinnej IT ani tento krát neposkytuješ vôbec žiaden racionálny dôvod, prečo. K tomu plytvaniu zdrojmi a časom - už sa nebudem ani opakovať, viď moje poznámky vyššie na margo plytvania zdrojmi a a časom v prípade iných predmetov, že áno. Veď načo som sa ja na ZŠ učil matiku, keď som s ňou nechcel mať nič spoločné? A ak nie matiku, tak čo ja viem prírodopis. Alebo výtvarnú výchovu. Či hudobnú výchovu.
Pinhead: samozrejme, že vláda by mala robiť všetko pre to, aby podporovala zotrvanie svojich občanov v republike, aby tak mohli ekonomicky prispieť k jej rastu. Ale v podmienkach, ktoré denne zhoršuje pre úplne každého a hlavne pre podnikateľov (dnešný bonus - verejné ukazovanie bločku v prevádzke, bez toho, aby špecifikovali, o čo vlastne ide) sa každý človek bude správať úplne jednoducho - trhovo. Pôjde tam, kde za svoju prácu dostane adekvátny plat, pôjde tam, kde sa uplatní. A čo sa týka tých rekvalifikácií - rekvalifikácia na remeslá by bola poriadne drahá a to radšej naši politici (bez ohľadu na stranu) minú peniaze na iné kraviny.
Prečo nie povinná maturita z IT? Prečo nie povinné zváračské skúšky? Však uplatnenie i plat majú porovnateľný.seth82 napísal:Dobre. To ale neznamená, že v ranom veku nie je vhodné zoznámiť žiakov ZŠ s dvomi cudzími jazykmi. Ak by sme sa riadil takým spôsobom, aký tu prezentuješ, tak to by sme mohli zrušiť aj samotné základné školy a drvivú väčšinu predmetov, lebo predsa niektorí majú dodnes problémy s matikou, chémiou, fyzikou, biológiou, zemepisom - jednoducho každý je iný, má iné vlohy a preto s niečím po ZŠ skoncuje. Nechápem teda, prečo by nemohol mať k dispozícii už na ZŠ dvojicu jazykov a potom sa môže na jeden z nich, podobne ako v prípade iných predmetov, vykašľať. No nie?
No keď museli na SME zrušiť diskusiu pod článkom o havárii Richtera pre nenávistné príspevky, tak sa nečudujem, prečo diskusie o cigánoch ani neotvárajú. 
-
seth82
Darca
Porovnávať IT so zváračstvom, to chce...No veď poďme na to:
Zváračstvo - klesajúca potreba ručne zvárať, zvyšuje sa automatizácia, znižuje sa počet potrebných remeselníkov z tohto odboru, do budúcnosti zatiaľ nie je dôvod počítať s expanziou a so zvýšenou potrebou zváračov, zvárač je jeden odbor, neexistujú nejaké naň napojené odvetvia, ktoré majú perspektívu rastu (kvôli automatizácii), rozvoj v oblasti zváračstva alebo nejaký postup "vyššie" prakticky neexistuje.
IT - IT trh je nenasýtený dlhodobo (existujú nejaké štatistiky o zváračstve?), je stopercentné, že bude aj naďalej expandovať a to v mnohých odvetviach (mobilné zariadenia, PC, siete, Internet, online marketing, online obchod, etc.), znalosti z IT sú POTREBNÉ dnes už prakticky v každej práci (okrem kopania kanálov a remesiel), sú integrované skoro všade, používané na dennom poriadku aj u starších ľudí, gramotnosť v IT a v Internete umožňuje zvyšovanie vzdelanosti a rozširuje prístup k informáciám.....Errrr ďalej sa ani nejdem rozpisovať.
Nabudúce poprosím menej smiešne porovnanie, danke schon.
Zváračstvo - klesajúca potreba ručne zvárať, zvyšuje sa automatizácia, znižuje sa počet potrebných remeselníkov z tohto odboru, do budúcnosti zatiaľ nie je dôvod počítať s expanziou a so zvýšenou potrebou zváračov, zvárač je jeden odbor, neexistujú nejaké naň napojené odvetvia, ktoré majú perspektívu rastu (kvôli automatizácii), rozvoj v oblasti zváračstva alebo nejaký postup "vyššie" prakticky neexistuje.
IT - IT trh je nenasýtený dlhodobo (existujú nejaké štatistiky o zváračstve?), je stopercentné, že bude aj naďalej expandovať a to v mnohých odvetviach (mobilné zariadenia, PC, siete, Internet, online marketing, online obchod, etc.), znalosti z IT sú POTREBNÉ dnes už prakticky v každej práci (okrem kopania kanálov a remesiel), sú integrované skoro všade, používané na dennom poriadku aj u starších ľudí, gramotnosť v IT a v Internete umožňuje zvyšovanie vzdelanosti a rozširuje prístup k informáciám.....Errrr ďalej sa ani nejdem rozpisovať.
Nabudúce poprosím menej smiešne porovnanie, danke schon.
Ak si dobrý zvárač, tak sa uplatníš kdekoľvek. Ako živnostník pod 2000€ mesačne nejdeš. Bitte schon.
Na tvoje prepotrebné znalosti IT integrované skoro všade netreba maturitu, sekretárka ťukajúca 400/min nepotrebuje základy programovania, ale formátovania. Konieckoncov rovnako ako podľa tvojich slov nepotrebujeme maturitu z matematiky, aby sme zrátali pracovný čas, výplatu a faktúry, tak ja tvrdím, že nepotrebujeme maturitu z IT aby sme formátovali vo worde, filtrovali tabuľky v exceli a pripravoli prezentácie pre workshopy a nepotrebujeme maturitu aby sme odoslali mail.
Na tvoje prepotrebné znalosti IT integrované skoro všade netreba maturitu, sekretárka ťukajúca 400/min nepotrebuje základy programovania, ale formátovania. Konieckoncov rovnako ako podľa tvojich slov nepotrebujeme maturitu z matematiky, aby sme zrátali pracovný čas, výplatu a faktúry, tak ja tvrdím, že nepotrebujeme maturitu z IT aby sme formátovali vo worde, filtrovali tabuľky v exceli a pripravoli prezentácie pre workshopy a nepotrebujeme maturitu aby sme odoslali mail.
-
seth82
Darca
Ja som netvrdil, že ak si dobrý zvárač, tak sa neuplatníš. Ja som tvrdil, že porovnávať zváračov s IT, teda odvetvia, v ktorých je markantný rozdiel v ich expanzii a v počte potrebných zamestnancov, je prinajmenšom divné.
Ale potrebujeme maturitu z IT na iné veci, ktoré som spomínal a aj nespomínal. Či sa tu budeme vykrúcať alebo nie, IT je odvetvie, ktoré má obrovskú budúcnosť a už teraz je dopyt po zamestnancoch oveľa vyšší, ako po biológoch, prírodovedcoch, chemikoch, hudobníkoch, maliaroch, etikoch, filozofoch, alebo hocičom inom. Trh ich CHCE, maturita je ústretovým krokom k trhu. Čo je na tom tak nelogické a nepochopiteľné?
Ale potrebujeme maturitu z IT na iné veci, ktoré som spomínal a aj nespomínal. Či sa tu budeme vykrúcať alebo nie, IT je odvetvie, ktoré má obrovskú budúcnosť a už teraz je dopyt po zamestnancoch oveľa vyšší, ako po biológoch, prírodovedcoch, chemikoch, hudobníkoch, maliaroch, etikoch, filozofoch, alebo hocičom inom. Trh ich CHCE, maturita je ústretovým krokom k trhu. Čo je na tom tak nelogické a nepochopiteľné?
-
javatar
Hardcore addict
begbee - podla toho co som cital seth chce maturitu len zo zakladnych az stredne pokrocilych uzivatelskych zrucnosti. A to je vcelku dobry napad
-
TommyHot
Addict
Pokial bude skolstvo fungovat na tomto principe, tak sa nema vyznam bavit o maturitach, ktore momentlane absolutne o nicom nevypovedaju.
A na akom princípe by si ho chcel budovať ty? V inej téme voláte po rovnosti šancí a tu zrazu... Ujednotite si svoje vlastné postoje.
Jeden cudzí jazyk stačí. Ako sa pamätám na školu, tak neboli všetci géniovia, že by boli schopní sa naučiť 2 jazyky na úrovni. Niekto keď si osvojí dobré základy z jedného je už viac než dobré. Taký murár, stolár alebo tí, čo chodia na poľnohospodárske a iné učilištia azda si nikto nemyslí, že budú ovládať 2 svetové jazyky na dobrej úrovni.
Ja by som zaviedol veľmi praktické a pragmatické vyučovanie, všetko to, čo potrebuje človek v dnešnej dobe. Dnes sú už všade počítače, napr. by bolo vhodné aby sa ľudia naučili písať desiatimi prstami na počítači. Kto robí niečo na počítači tak to jeho prácu urýchli tak 10-násobne.
A už na základnej škole deťom vysvetľovať, že čo ako funguje, čo by sa im páčilo, aká profesia, nie že ešte v deviatej triede nevedia, že čo vlastne chcú robiť alebo čo všetko existuje a v akom odbore sa dá vôbec uplatniť, nájsť si prácu.
Ja by som zaviedol veľmi praktické a pragmatické vyučovanie, všetko to, čo potrebuje človek v dnešnej dobe. Dnes sú už všade počítače, napr. by bolo vhodné aby sa ľudia naučili písať desiatimi prstami na počítači. Kto robí niečo na počítači tak to jeho prácu urýchli tak 10-násobne.
A už na základnej škole deťom vysvetľovať, že čo ako funguje, čo by sa im páčilo, aká profesia, nie že ešte v deviatej triede nevedia, že čo vlastne chcú robiť alebo čo všetko existuje a v akom odbore sa dá vôbec uplatniť, nájsť si prácu.
-
TommyHot
Addict
begbeee rovnost sanci je podla teba skolstvo, ktore zvyhodnuje malu sikovnejsiu skupinku studentov, oproti tym menej sikovnejsim, ktorych je vacsina? Rovnost sanci podla mna spociva v prvom rade v moznosti sebarealizacie, nie v buzeracii, kedy su studenti proti svojej voli nuteni (ano su nuteni, pretoze ak by ich rodicia nedali do skoly, tak idu sediet) ucit sa haldu zbytocnosti. No ved kolko balastu zo zakladnej, ci strednej (kludne aj z vysokej) si v realnom svete vyuzil? 0,5-1%?
Mne napriklad skola nedala ziadne v praxi vyuzitelne vedomosti, pretoze citat, pisat a pocitat som vedel davno predtym, nez som nastupil do skoly. A veci, s ktorymi pracujem teraz som sa tiez naucil sam, bez akychkolvek statnych osnov, alebo vedenia zo strany "mudrejsieho" a "spravodlivejsieho" dospelaka.
Ano, som za unschooling (a som zivym prikladom toho, ze funguje, pretoze som sa skolske ucivo nikdy neucil /fungoval som vylucne na tahakoch/ a miesto toho som sa paralelne vzdelaval v tom, co ma bavilo), ale uvedomujem si, ze pre niekoho to moze byt az prilis radikalne, takze nevylucujem ani homeschooling, ktory ale zhltne podstatne viac casu rodinnych prislusnikov a je aj menej efektivny, ako ked sa dieta zaobera len tym, co ho naozaj bavi. Navyse unschooling ta vedie k podnikaniu, naproti klasickym vyucovacim metodam, ktore z teba robia dobreho a zvycajne aj lacneho robosa. Koniec koncov vacsina uspesnych ludi sa vyprdla na skolu aj z dovodu, ze im nic nedavala.
Nieco k unschoolingu http://daynamartin.com/
Mne napriklad skola nedala ziadne v praxi vyuzitelne vedomosti, pretoze citat, pisat a pocitat som vedel davno predtym, nez som nastupil do skoly. A veci, s ktorymi pracujem teraz som sa tiez naucil sam, bez akychkolvek statnych osnov, alebo vedenia zo strany "mudrejsieho" a "spravodlivejsieho" dospelaka.
Ano, som za unschooling (a som zivym prikladom toho, ze funguje, pretoze som sa skolske ucivo nikdy neucil /fungoval som vylucne na tahakoch/ a miesto toho som sa paralelne vzdelaval v tom, co ma bavilo), ale uvedomujem si, ze pre niekoho to moze byt az prilis radikalne, takze nevylucujem ani homeschooling, ktory ale zhltne podstatne viac casu rodinnych prislusnikov a je aj menej efektivny, ako ked sa dieta zaobera len tym, co ho naozaj bavi. Navyse unschooling ta vedie k podnikaniu, naproti klasickym vyucovacim metodam, ktore z teba robia dobreho a zvycajne aj lacneho robosa. Koniec koncov vacsina uspesnych ludi sa vyprdla na skolu aj z dovodu, ze im nic nedavala.
Nieco k unschoolingu http://daynamartin.com/
Vacsina uspesnych ludi sa urcite nevyprdla na zakladnu skolu
Pravdepodobne ani strednu. To, ze v realnom zivote nevyuzijes pytagorovu vetu, este neznamena, ze ta skola nenaucila aj trosku analyticky rozmyslat, alebo logicky, rovnako aj ta pamat sa musi trenovat (i ked na slovensku asi az moc) atd.
-
seth82
Darca
Cesar: Ak by si si to tu prečítal, zistil by si, že tu nejde o "naučenie sa jazykov na úrovni". Týka sa to ZŠ, týka sa to toho, čo som spomenul na predchádzajúcich stranách. Neviem už ako ináč to mám špecifikovať, celá ta "reforma" sa predsa jasne týka IBA ZŠ. S tými počítačmi súhlasím - to som už naznačil taktiež na predchádzajúcej strane.
-
TommyHot
Addict
matki uz si asi dlho nebol v skole, co? analyticky rozmyslat?
a na akom predmete? pamat som trenoval citanim haldy zaujimavych informacii, na to sa nemusim ucit hluposti z osnov, ktore ma absolutne nebavia.. Neviem ako ty, ale ja nemam tendenciu pamatat si veci, ktore ma nezaujimaju. Ano, skola v JAR bola super, naucil som sa samostatne riesit problemy, mal som predmety ktore ma bavili (hra na gitaru, ekonomia, IT), vsetko bolo postavene na projektoch a pristup ucitelov nebol autoritarsky. Islo vsak o sukromnu skolu, kde uradnik nevymyslal osnovy uplne mimo realitu a teda bolo to nieco uplne ine, nez v tychto socialistickych koncinach.
Zase na druhú stranu, trochu ti uniká stále aj ten socializačný prvok, kamoši, kopec srandy, zážitkov a zábavy. Škola nie je zlá, ale potrebovala by od základov a radikálne prekopať. Veľmi veľa vecí je zlých, zle nastavených a takisto tie vzťahy autorita-učiteľa a podriadený žiak je úplne mimo.
Sympatický mi je anarchistický koncept školy, ktorý rozpracoval Ferrer F.: http://www.csaf.cz/zivotopisy.php?id=57
Sympatický mi je anarchistický koncept školy, ktorý rozpracoval Ferrer F.: http://www.csaf.cz/zivotopisy.php?id=57
Kód: Vybrať všetko
Vytvořil postupně koncept reformní anarchistické pedagogiky, jež měla realizovat teorii „výuky podle rozumu“ v „racionální škole“ s antiklerikální a antimilitaristickou výchovou. Výuka měla být postavena na integrálním vzdělávání chlapců i děvčat, kteří měli rozvíjet své dovednosti v nedonucovací atmosféře. První pokus o převedení Ferrerových myšlenek v praxi proběhl ve škole Paula Robina v Cempais blízko Paříže.