Automotive education

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Automotive education

Príspevok od používateľa begbeee »

To je diskutabilné. Samotná činnosť turbu nevadí, resp. neopotrebúva sa nejak zásadne. Vadí mu keď nakladáš studený motor, alebo naopak rýchlo vypneš po záťaži.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

turbu vadi nedochladzovanie, vypinanie v otackach, dobeh nasucho, stary olej, nedostatocne mazanie, usadeniny a uhlik v oleji, resp. v mazacich kanalikoch... turbo je v otackach stale, vyssia rychlost mu nevadi...
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Syfon »

turbo sa toci stale, lebo stale nim prechadzaju vyfukove plyny, ale je regulovane na starsich dizloch bol vo vyfukovom potrubi obtokovy ventil, ktory sa pri vysokom tlaku z turba otvoril a prepustal cast vyfukovych plynov priamo do vyfuku, na novych motoroch su lopatky turba variabile natacane takze zaber turba sa da regulovat pri nizkych aj vysokych otackach, co pomohlo pri potlaceni turbo diery, co bol spociatku dost velky problem, prve porsche 911 turbo bolo tym zname, najprv nic nic a ked zacalo turbo tlacit tak to bol taky kopanec do zadku, ze nejeden vodic to auto nezvladol, aj pre toto bol vo vykonnych autach uprednostnovany kompresor

na autobuse som si vsimol, ze pri ustalenej rychlosti cca 100 kmh turbo netlacilo skoro vobec, tlak stupol az pri predbiehani alebo rozbiehani, ale na osobaku toto odsledovane nemam
CHoBoT
Star
Star

Príspevok od používateľa CHoBoT »

aha takze je teoreticky turbu jedno ked idem 120 na cca 2.500 otackach alebo 140 na 3000 ? ked je to ustalene.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

pri vyssej rychlosti je motor zatazeny viac, ale turbu by to malo byt v podstate jedno, aj ked pri vyssej rychlosti mozu mat vyfukove plyny vyssiu teplotu a tym padom viac zahrievaju turbo
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Zaujíma ma jedna vec. Pri výmene spojky a zotrvačníku sa vypúšťa z prevodovky olej? Mám pocit, že v prevodovke nemám ten olej, ktorý tam má byť. Dôvod prečo si to myslím je jednoduchý. Ak jazdím na aute cca 30 minút a viac (poprípade kým sa kompletne zahreje), tak mi ide z tuha radiť prvé dva-tri rýchlostnú stupne a spiatočka. Ak vypnem motor, prevodové stupne ide radiť zasa ľahko. Hlavný spojkový valec funguje ako má, neuniká nikde kvapalina z neho a odpor spojkového pedálu je stále rovnaký a rovnomerne sa vracia na svoju východziu polohu.

Ak sa olej v tej prevodovke menil a nebol tam daný predpísaný olej do prevodovky, tak sa môže stať, že pri určitej teplote stráca olej svoje mazacie schopnosti a mne ide ťažko radiť rýchlosti. Na tejto spojke je najazdených cca 12 000km. Vie niekto povedať, že či pri výmene spojky vytečie olej z prevodovky, alebo bude môj problém niekde inde?
Frikso
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Frikso »

Keď som menil spojku ešte onoho času na favorite, tak mi menili aj olej v prevodovke, takže je to veľmi reálne, že ti tam dali nový.
Odorúčam zavolať mechanikovi, ktorý to robil a ak, tak reklamovať.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Tak budúci mesiac ma čaká bežný servis auta. To znamená výmena filtrov a náplní. A taktiež nechám hneď vymeniť aj olej v prevodovke za ten olej, ktorý v tej prevodovke má byť. Viem, kde tú spojku menili ale tam by som ja osobne auto nedal. Nechal tam tú spojku vymeniť tesne pred predajom predošlí majiteľ.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Rychlosti zaradis aj bez oleja (je to trosku take "drevene" ale neni to ziaden boj)
Myslim ze tvoj problem spociva skorej v zle nastavenej spojke (nema dobry zaber), ak mas gumeny kobercek daj ho prec a pritlac viac na spojku, ak sa to napravi, tam bude problem.
Noobsz DJ
Guru
Guru

"Tím olejem by to mohlo být proto, že pokud je tam nějaký špatný olej, synchronizační kroužek, který má za úkol vyrovnat otáčky mezi ozubeným kolem řazené rychlosti a řadicí objímkou prokluzuje a ta rychlost tam pak nejde, nebo jde jakoby těžko. Což při vypnutém motoru samozřejmě nemá vliv."

Takéto vyjadrenie som dostal od mechanika z Roverclubu. Spojka zaberá tak ako má, potvrdil mi to jeden mechanik, ku ktorému dávam auto robiť (všetky servisné práce vrátane výmeny filtrov a kvapalín). Budúci mesiac budem meniť kvapaliny a filtre. Spolu s tým bude vymenený aj olej v prevodovke za olej, ktorý do tej prevodovky určil výrobca auta. Potom dám vedieť ako to dopadlo.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja som teraz menil olej v prevodovke a dal som aj aditivum do oleja pre prevodovky a okrem trosicku "tichsieho" chodu som ziaden rozdiel nespozoroval a ani som necakal ze bude rozdiel.
Myslim ze olej tam je najmä na dochladzovanie a na znizovanie trenia, niesom si isty ci moze mat vplyv konzistencia/viskozita oleja na radenie rychlosti.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Mne sa problém prejavuje až po celkovom zahriatí vozidla (cca po 30 minútach). Ťažšie ide radiť len prvý a druhý prevodový stupeň a spiatočka. Mechanik z klubu mi to všetko vysvetlil. Ak tam nie je ten olej, ktorý tam byť má, tak prevodovka robí problémy. Spojka bola menená aj s hlavným a pomocným spojkovým valcom, spojkovým ložiskom a zotrvačníkom asi rok dozadu (menil to ešte pôvodný majiteľ). Nevedel mi povedať, či sa menil olej v prevodovke.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

1. obvykle spojkovy lankovod ma samostav
2. tiahla radenia maju samostav
napr, po vymene spojky sa mne stalo ze som si to zle nasteloval (proste bolo nutne posunut doraz) a robilo mi to podobne, netvrdim ze to je tvoj pripad ale pred kadejakymi vymenami by som skusil to.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Ako som to už napísal. Problém sa objaví až po zahriati auta/prevodovky. Keby bol problém so spojkou, tak by sa mi radilo rýchlosti ťažko aj keby auto/prevodovka boli studené. Ak by bol problém s lanovodmi, tak by tie rýchlosti išlo ťažko zaradiť aj pri vypnutom motore. Lanovody boli necelé dva mesiace dozadu menené aj s kulisou radiacej páky za úplne nové diely. Menil to chlap, ktorý servisuje iba anglické auta (Rover, MG, Jaguar, Land Rover a Range Rover). Pochybujem, že on so svojou viac ako 12 ročnou praxou s týmito autami by zabudol na nejaké nastavenie/doštelovanie ak by to bolo treba. A čo sa nejakých dorazov týka. Spojkový pedál je uchytený priamo na hlavnom spojkovom valci, respektíve spojkový valec je uchytený na konzole za spojkovým pedálom. Konkrétne je nad priestorom pre nohy šoféra hneď vedľa tyče riadenia.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Aj clovek so 100 rokmi praxe moze zabudnut, stale je to clovek ako kazdy iny ;)
Zvlastne, som zvedavy ci to bude olej potom sem napis nech viem(e)
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Hegy napísal:Myslim ze olej tam je najmä na dochladzovanie a na znizovanie trenia, niesom si isty ci moze mat vplyv konzistencia/viskozita oleja na radenie rychlosti.
ma to vplyv, a Noobsz uvazuje dobre ked chce zacat vymenou oleja, lebo to je asi najjednoduchsia vec co moze spravit, proste olej tam ma byt taky aky vyzaduje vyrobca, uz som cital pripady ked nespravne pouzitie hypoidneho prevodoveho oleja v prevodovke sposobilo mechanicke poskodenie synchronov
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

To logiku ma ze dlhodobo sa prevodovka opotrebuje a POTOM sa zle radi, ale nemyslim ze samotnou hustotou ci normou oleja by sa zrazu zle radilo. Mozno to tak je :) uvidime.
Syfon
Guru wannabe
Guru wannabe

Tak potom preco existuju viskozne, vykonnostne a neviem ake triedy olejov ked to podla teba nema vplyv? S letnym olejom v prevodovke alebo motore by si si v zime asi tazko zajazdil :D
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Ja netvrdim ze nema, no nie na presunitie vidlicky, chap preradenie rychlosti.
Vyznam to ma na to aby priklad: nevznikalo vysoke trenie, brusenie sukoli, nasledne prehrievanie oleja dalej povedzme tavenie plastovych casti atd atd... strojar niesom ale ked si predstavim ako presne prevodovka funguje tak to radenie rychlosti mi do toho nezapada.
Jedine zeby sa tam nasledkom prehriateho oleja deformovali plastove "loziska", co sa nam stavalo v sutaznom aute so seriovou prevodovkou.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Hegy ale hore v mojom príspevku je napísané vyjadrenie mechanika ako vôbec vplýva nevhodný olej na prevodovku konkrétne v danom aute. Ak je tam nevhodný olej, tak synchronizačný krúžok, ktorý vyrovnáva otáčky medzi ozubeným kolesom radenej rýchlosti a radiacou objímkou preklzuje. Preto tam tá rýchlosť nechce zaskočiť, alebo inakšie napísane ide ťažko zaradiť.
Napísať odpoveď