Práca a škola
Práca a škola
Zdravím, ako to je s prácou počas štúdia na vysokej škole ? Som prijatý na dennú formu (Externe študovať moc nechcem, aspoň zatiaľ...) Ale nakoľko viac menej žijem sám, tak by som potreboval nejakú prácu - aspoň pokiaľ nezačne škola... No chcem vedieť, či môžem pracovať normálne na plný úväzok, keď som študent, alebo len brigáda (Čo kvôli Ficovi sa mi ani neoplatí...) Ďakujem za odpoveď, dúfam, že to už ešte nebolo
Re: Práca a škola
velmi to zalezi aku skolu a odbor budes studovat
a samozrejme je to velice individualne
a samozrejme je to velice individualne
Nepokladal som to za dôležité, že čo budem študovať... ale asi som sa mýlil. Tak prijali ma na FEI TUKE
Ako čas na skúšky atď. by som si našiel, čiže by práca mi školu nijako neovplyvňovala, len to neviem ako to je s tými zákomni, keďže budem mať študentské zľavy, dostavať rodinné pridávky atď.
Zalezi naozaj od skoly, u nas sa cez semester nezastavis a skuskove je pohoda. Robit sa da mozno az v 3. rocniku. Ludia co robili vacsinou aj rychlo skoncili. Ale najde sa aj par vynimiek, co to stihaju.
Naozaj to ale zalezi od skoly.
Naozaj to ale zalezi od skoly.
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
aj od školy, aj od práce
Spoliehať sa na to, že budeš mať dosť času je naivné. Jeden profák povie že cviká budú u neho povinné a šéf povie že ťa odmieta púšťať v strede dňa na dve hodiny z práce každý týždeň a už sme doma.
Spoliehať sa na to, že budeš mať dosť času je naivné. Jeden profák povie že cviká budú u neho povinné a šéf povie že ťa odmieta púšťať v strede dňa na dve hodiny z práce každý týždeň a už sme doma.
Tak osobne neviem ešte ako to je na vysokej a či to vôbec budem zvládať... ale ako som písal viac menej žijem sám a peniaze by sa mi dosť zišli... Skôr by ma teda zaujímalo, či ma nemôžu vyhodiť kvôli tomu zo školy, alebo nejaké iné problémy, keďže budem využívať študentské zľavy na cestu, brať pridavky a pritom pracovať.
Audiotrack viem, možno naivné... ale za pokus nič nedám. Ani neočakávam, že budem niekde robiť 8 hod. denne... Možno len nejaká výpomoc, alebo niečo podobné. V brigáde by problém nebol, keby to niekoho neštvalo a kvôli tomu sa mi na brigádu ani neoplatí ísť...
Audiotrack viem, možno naivné... ale za pokus nič nedám. Ani neočakávam, že budem niekde robiť 8 hod. denne... Možno len nejaká výpomoc, alebo niečo podobné. V brigáde by problém nebol, keby to niekoho neštvalo a kvôli tomu sa mi na brigádu ani neoplatí ísť...
Neodpoviem priamo na otázku, ale - neuvažoval si o sociálnom štipendiu? Nejakých 270 EUR mesačne + ak zoženieš sem-tam brigádu, mesačne máš aspoň 350 a z toho sa vyžiť dá.
Vyhodit ta urcite nemozu neboj, urcite si daj ziadost o socialne stipko a ked ktomu das aj nejake prilezitostne brigadky aj ekd cez agenturu, myslim, ze bude to uz znesitelnejsie 
Innocence, ColdRain - Fíha toto ma vôbec nenapadlo
Dobrý nápad... Ale vôbec neviem čo to obnáša... To asi budem musieť mať samé Ačka, alebo ako ? 
to je prospechove, socialne je pre tych, ktori sa zivia sami alebo su zo znevyhodnenych rodin, cize aj pre teba
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Toto to obnasa http://web.tuke.sk/sipc/obsah/3/8 a je to celkom zdlhave vybavit (hlavne ak nemas vsetky potrebne papiere na prvykrat).
Opýtaj sa na študijnom. Neviem aké príjemné sú na FEI-ke ale aspoň by ťa mali nasmerovať. Alebo to rieš so spolužiakmi. Určite vás tam bude viac čo budete žiadať o sociálne štipko.
na FEI si rozvrh od 2.rocnika robis sam, takze sa v pohode da zrobit rozvrh na 2 dni a zvysok mozes pracovat, ale 40 hodin tyzdenne to asi nie je velmi mozne 
Aha, ospravedlňujem sa, že píšem tak neskoro...
Ďakujem všetkým - keď nastúpim do školy tak sa porozprávam o tom s ostatnými a uvidím ako to bude...
Ďakujem všetkým - keď nastúpim do školy tak sa porozprávam o tom s ostatnými a uvidím ako to bude...
Hodím príspevok sem, mám pocit, že sa hodí.
Predčasne som ukončil štúdium na výške (nezvládol som to). Z výšky mi prišli 2 (rovnaké) papiere o ukončení štúdia. Jeden je na úrade práce a druhý na socialke (aby nechodili prídavky). Neskôr mi teta na úrade práce dala potvrdenie o zaradení medzi úchádzačov o prácu a to som mal zaniesť do ... citujem ... "svojej poistovne". No v poistovni odomňa tiež žiada potvrdenie o ukončení štúdia. Ak by to bolo veľmi dôležité, nejak ho zohnám (zbehnem na úrad nech mi ho dá skopírovať, prípadne zoženiem zo školy). Otázka je skôr, či je to nejaké veľmi dôležité alebo to povedzme počká, keď pôjdem na úrad za dva mesiace (lebo musím, pomimo sa mi tam moc nechce stáť).
Zdá sa mi to totiž zbytočné, keďže som na úrade práce zapísaný, tak to potvrdenie asi mám, načo im bude ďalšie netuším.
Predčasne som ukončil štúdium na výške (nezvládol som to). Z výšky mi prišli 2 (rovnaké) papiere o ukončení štúdia. Jeden je na úrade práce a druhý na socialke (aby nechodili prídavky). Neskôr mi teta na úrade práce dala potvrdenie o zaradení medzi úchádzačov o prácu a to som mal zaniesť do ... citujem ... "svojej poistovne". No v poistovni odomňa tiež žiada potvrdenie o ukončení štúdia. Ak by to bolo veľmi dôležité, nejak ho zohnám (zbehnem na úrad nech mi ho dá skopírovať, prípadne zoženiem zo školy). Otázka je skôr, či je to nejaké veľmi dôležité alebo to povedzme počká, keď pôjdem na úrad za dva mesiace (lebo musím, pomimo sa mi tam moc nechce stáť).
Zdá sa mi to totiž zbytočné, keďže som na úrade práce zapísaný, tak to potvrdenie asi mám, načo im bude ďalšie netuším.
NHISPVM na feike je najvacsie sito na TUKE. Hned v zimnom semestri mas fyziku, matiku, elektriku. Urcite skus to stipko si najprv vybavit.
ked si nezamestnany, stat za teba plati zdravotku, preto si bol na urade, kde ti dali potvrdenie, ze si nezamestnany, rovnake potvrdenie ale musis zaniest aj do svojej poistovne, pretoze byrokracia vladne tejto republike
Je to dolezite, kedze tie institucie posobia samostatne. Mas zvlast urad prace, ktory vedie evidenciu uchadzacov o zamestnanie, na zaklade ktorej je za teba statom platene poistne (ergo si tzv. poistenec statu) v socialnej a zdravotnej poistovni. No zaroven kazda z poistovni ma svoju vlastnu databazu v ktorej im to musi sediet. Ked im to tam nebude sediet bude problem, kedze v ich databaze budes na jednej strane stale student a teda odvody ti plati stat z jednej velkej kopy penazi a na druhej budes podla uradu prace nezamestnany s rovnakym narokom na poistne a teda bude platene este raz. Z toho vyplyva, ze poistovna potrebuje doklad na zaklade ktorej ta z jednej databazy vyskrtne aby nevznikal takyto stav dualnosti.Denco napísal:Hodím príspevok sem, mám pocit, že sa hodí.
Samozrejme, je mozne, ze v konecnom dosledku sa to vyskrtne samo ak maju dokonalejsi system, no potom ako som od znamej pocul, ze potom co sa vydala bola vedena v jednej poistovni pod troma roznymi menami (povodne priezvisko, nove priezvisko a povodne priezvisko s dlznom navyse) a ked potrebovala daco tak bol ztoho hned problem, tak sa necudujem uz nicomu.
Ako nerobí mi problém tam to potvrdenie o ukončení štúdia zaniesť, len ako hovorím, musím zhánať kópiu. Keby som to vedel, spravím si ju hneď.