Nove auto - servisovanie

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

Nove auto - servisovanie

Príspevok od používateľa ktozesomja »

Caute, prvykrat idem kupit nove auto, tak ma zaujima jedna vec. Je na auto niekolko rokov zaruka, konkretne na to, ktore idem kupit je 6-rocna. Takze hocico sa mi pokazi, tak kym je v zaruke mi to opravia zadarmo ? Asi nie, co ?
A niekde som pocul, ze treba s takym autom chodit na pravidelne servisne prehliadky po niekolkych km alebo po nejakej dobe, aby platila zaruka ... za tie prehliadky sa plati ? Alebo to je v ramci zaruky na auto ?
wladas
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Nove auto - servisovanie

Príspevok od používateľa wladas »

Za prehliadky sa samozrejme plati a su povinne kvoli zaruke. Inac by ti padla. A zaruka znamena ze ti to opravia zadarmo. Ak by si platil tak to logicky zaruka nieje.
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

takze za prehliadku sa plati, a ked najdu na tej prehliadke, ze je nieco zle tak to opravia zadarmo, hej ?

A taka prehliadka kolko cca stoji ?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Ale rátaj s tým, že do záruky sa Ti nebudú zarátavať také veci ako výmena oleja, filtrov, brzdových doštičiek a podobne - veci, ktoré vznikajú opotrebovaním (najazdením určitého množstva km alebo uplynutím určitej doby).

Ak chceš vedieť orientačnú cenu prehliadky, napíš, o akú značku sa jedná a ktorý servis. Ale aj tak dobré by bolo, ak by si si túto vec odkonzultoval priamo s predajcom, čo je v záruke a čo nie je.

Napríklad čo som sledoval na nete.. v rámci jednej značky (hyundai) v niektorých servisoch považujú za opravu v rámci záruky výmenu vypálenej žiarovky a tak vôbec nič nepýtajú.. v inom servise za žiarovku neopýtajú peniaze (pretože je v záruke), no za prácu áno.. a v treťom servise si opýtajú peniaze aj za žiarovku aj za prácu.

:)
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

jedna sa o Opel.

Ja som len tak priblizne chcel dopredu vediet s akymi sumami za prehliadky mam ratat, jasne ze sa potom spytam pri preberani auta. Dufam, ze sa nic tak skoro nepokazi a ze tie prve prehliadky budu len take, ze pozru, vsetko bude OK a idem dalej. Takze neviem ti povedat, ktory servis, len tak cca som chcel vediet kolko asi zaplatim za taku povinnu prehliadku, aj ked nic nebude pokazene, proste len za tu prehliadku, nie za opravu.
wladas
Redeemer
Redeemer

moment, ta prehliadka je prave vymena oleja a filtrov
ak ty nenahlasis nejaku poruchu auta tak nemaju dovot daco riesit, teda aspon myslim ze to tak je
maximalne len tak zbezne pokukaju
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Niečo orientačne... na starej fabii (2001) ročná servisná prehliadka ma vyjde od 200 - 500 € podľa rozsahu potrebných opráv, furt sa niečo nájde, že preteká a treba to vymeniť.. a tak..

Na novom hyundai (2011) prvá prehliadka bola za 200€ a druhá za 270€.. vyúčtované sú veci ako výmena oleja, brzdovej kvapaliny, geometria - servisná prehliadka (na každé auto by mali mať harmonogram, po koľkých kilometroch čo všetko treba kontrolovať a meniť).. a taktiež si účtujú potom samotný materiál ako je olej, čistič klimatizácie, filtre, brzdová kvapalina, nejaké mazadlá, podložky atď.

Ale ako som už písal.. v priebehu roka žiarovku vymenili zadara.. a keď svietila kontrolka EPS, baterka sa rýchlo vybíjala.. až raz auto kvôli vybitej baterke jednoducho nenaštartovalo.. opravu vykonali tiež úplne zadarmo - v rámci záruky.

Samozrejme, čím staršie auto, tým budú prehliadky drahšie.. bude treba meniť viac vecí.

Veľa šťastných kilometrov.. :)
Weblink
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Weblink »

Prehliadka po 30 000km KIA Sportage (rv. 2012) v kii na panonstej v BA bola 380eur
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

aha, vdaka. Ja som si myslel, ze servisna prehliadka znamena, ze skontroluju auto a nie, ze budu aj nieco na nom robit, napr. tu vymenu oleja. To som si myslel, ze sa robi zvlast a oni sa do toho nestaraju.

A taketo servisne prehliadky, ktore su povinne aby nepadla zaruka sa musia robit v autorizovanom servise ? Nemozu sa robit v neautorizovanom servise s tym, ze im dolozim doklad, ze bola prehliadka uskutocnena ? Ci s tym by boli len problemy ?
Kufor
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Kufor »

ktozesomja
Medium Star
Medium Star

A aj take malickosti, ako vymena ziarovky musim dat robit v servise kym je auto v zaruke a nemozem si to spravit sam, inak mi padne zaruka ?
bonno50
Star
Star

Príspevok od používateľa bonno50 »

ake nepotrebujes rozobrat polovicu auta ako pri niektorych modeloch tak si to mozes kludne vymenit sam
PAuLi3
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PAuLi3 »

viem, ze to je mimo servisu, ale nezabudni aj na havarijnu poistku a tam rataj tiez dost peknu sumicku

// a pri servisoch treba este pripocitat servis klimy, co je zase nejakych 50-100€ naviac
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

hej s tym pocitam, ze havarijnu si urcite dam aspon na prvych par rokov.

S klimou by sa ako casto malo nieco robit, cistit ?

//kurnik, to nove auto este pojde riadne do penazi, darmo je nove, tiez este budu riadne investicie do toho
bonno50
Star
Star

Príspevok od používateľa bonno50 »

Mna stoji rocne nove auto cez 1000€bez phm
wladas
Redeemer
Redeemer

@ktozesomja
klimu si mozes dat servisovat pred kazdou sezounou pre lepsi pocit ale v skutocnosti moze fungovat aj 6 rokov bez zasahu
- ak nebude chladit tak dojdes do servisu
- ak bude smrdiet tak das vycistit
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Pozri si nejake Opel forum, kde mas sekciu pre kazdy typ auta. Tam budes mat temy s beznymi zavadami a zvyknu sa tam rozoberat aj servisne prehliadky pri novych autach ;)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

bonno50 napísal:Mna stoji rocne nove auto cez 1000€bez phm
ktozesomja napísal://kurnik, to nove auto este pojde riadne do penazi, darmo je nove, tiez este budu riadne investicie do toho
Práve preto kupujú zánovné jazdenky aj ľudia, čo majú na nové auto. Z princípu. Preplatí sa dosť veľa vecí kvázi zbytočne. Ale to je už každého osobný názor. Ak si nenecháš nové auto 15+ rokov je to z ekonomického hľadiska brutálna strata oproti strate na jazdenke.
ktozesomja
Medium Star
Medium Star

bonno50 napísal:Mna stoji rocne nove auto cez 1000€bez phm
to je trosku vela, nie ? ... sa ti stale nieco kazi alebo preco ?
wladas
Redeemer
Redeemer

@ktozesomja
keby sa mu pokazilo tak to opravia predsa v ramci zaruku - zadara
Napísať odpoveď