Pneumatiky & Disky

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
1danco22
Amateur
Amateur

Re: Pneumatiky & Disky

Príspevok od používateľa 1danco22 »

tie prvé sa páčia aj mne najviac...
čo poviete na tieto ?

http://www.elektrony.sk/na?page=shop.pr ... egory_id=1
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

1danco22: Tie som kupil tento rok a zatial pohoda :) Len som mal problem so zapisom do technicaku, lebo na Obvodnom urade nemali paru o tom ako to spravit. Ochotne im vsak zavolali z tej firmy a povedali im postup, takze to potom islo v pohode. Aspon som si dal tu namahu a podal staznost na toho pracovnika.
Peter.Som
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa Peter.Som »

1danco22:Ja som si kupil tiez podobne disky , a presne ako sa spomina tak policajti velmi nevedeli a ani nechapali co maju spravit teda. Ja som musel osobne volat do az-pneu ze co a ako treba.
Ale uprimne by som zobral zaujimavejsie disky, mam pocit ze to teraz jazdi vela podobnych diskov po meste.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Mám takú otázku. Prehodil som druhé obutie na auto. Doteraz som tam mal obutie takéto: disky 6,5Jx15 ET50, pneumatiky Fulda Carat Progresso 205/65 R15 DOT 4109. Teraz som na auto dal toto: disky 7Jx17 ET38 (disky sú po kompletnej renovácií. Majú nový lak a sú kompletne vyrovnávané), pneumatiky Dunlop SP Sport 01 225/45 R17 DOT 3609. Ako som nahodil toto druhé obutie, tak cítim oveľa väčšiu odozvu z kolies do volantu. Je to vôbec normálne? Môže to spôsobovať aj sebemenšia vôla v riadení alebo na náprave? Nikdy predtým som neprešiel na takto rozdielne veľkosti obutia na aute, tak si neviem na to sám odpovedať. Ešte poznámka. Disky sú rovné a správne vyvážené. Bol som pri vyvažovaní a pozeral som na hodnoty toho vyvažovacieho stroja a taktiež som aj pozeral na disky, keď ich roztáčali. Na diskoch mám kovové ventily (tie by nemali robiť žiadny problém) a dosadzacia plocha disku je v laku. V servise mi povedali, že tie dosadzacie plochy musia byť čisté, bez lakovania inač môžem očakávať, že sa na diskoch môžu začať prejavovať horšie jazdné vlastnosti. Je vôbec takéto niečo možné? Budem rád za objasnenie týchto mojich otázok.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Ja mám na zimu R15 a na leto R17. Rozdiel je obrovský a negatívny voči R17. Prakticky jediná dobrá vlastnosť tých R17 je v tom , že v zákrutách držia jak pribité a vyzerá to ppči na aute. Inak samé negatíva. Takže ťažko povedať, čo čakáš na našich cestách. Kým R15 mi odfiltrujú relatívne dosť nerovností, tak na R17 cítim každý prd na asfalte, spotreba je vyššia, stihol som sa zoznámiť aj sa aquaplaningom s kamiónom v protismere, koľaje cítim tam, kde ich cestári ešte ani nevidia a pri každom výtlku ma pichne pri srdci. Výsledok...jazdu na nich si vôbec neužijem. Nikdy viac nedám na žiadne auto disky o 2 čísla vyššie od sériovky...
Týchto sa čím skôr zbavím, kúpim pätnástky aj na leto, hoc aj plecháče, lebo momentálne mám iné finančné starosti a budem vysmiaty.
Čiže áno, je možné, že na 17-kach teraz cítiš veci o ktorých sa na 15-kach ani nechyroval.
Noobsz DJ
Guru
Guru

begbeee áno presne takto nejako ako si to popísal som mal na mysli to správanie sa tohto obutia čo mám teraz. Cítim, že ma dosť často ťahá do niektorej strany a pri tom koľajnice na ceste ešte nie je poriadne ani vidieť. Jamy nejako necítim, nakoľko mám dosť ťažké auto (1500kg) a je na ňom spravené celkom solídne pruženie. Ani si nepamätám, že by som niekedy šoféroval auto s takýmto alebo ešte väčším rozmerom (širšie pneumatiky s nižším profilom). Ono tento rozmer sa bežne dával do áut, ktoré mám aj ja. Už priamo výrobcom sú zapísané 4 rozmery, ktoré možno použiť. A to 195/65 R15, 205/65 R15, 215/55 R16 a 225/45 R17. Ešte by ma zaujímalo, či môže mať nejaký vplyv na jazdu alebo správanie sa kolies ten lak na dosadzacej ploche diskov.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Ten lak ti bohužiaľ neviem zodpovedať.
Pozri, ja mám tých rozmerov popísaných v TP 7, 1x15 (sériovky), 3x16-ky a 3x-17-ky a viem aj o magorovi, čo jazdí na 18-kach na mojom modeli, ale v zásade platí na naše cesty dať, čo najväčšie balóny a nie naopak. Bohužiaľ. Napr. na Octavku vieš dať R15 aj R19...
Ak máš v TP zapísané 15-ky ako prvé rozhodne by som nepovedal, že podvozok je dimenzovaný na R17, hoc to zvládať môže.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

NoobsDJ to je to ze Fulda vs. Dunlop. Papierovo si tieto "low end" pneu nahanaju parametre ako suchy grip a podobne a ludia potom stoj co stoj tvrdia ze maju najlepsie pneu za najlepsiu cenu na svete.
Potom si kupis normalne pneu /mischelin, dunlop, pirelli, conti.../ a zistis ze na auto jak keby si pobul samatove papucky.
Konkretne tvoj problem sposobuje maksia bocnica /slabo vystuzena bocnica znamena ze sa pneumatika "ohyba" pri posobeni bocnych sil na auto/ takze ty zatocis ale je tam kvazi odozva kym sa guma "uhne" na maximum a az potom auto boci.
Noobsz DJ
Guru
Guru

No troška si zrejme netrafil. Lebo ja nemám problém s reakciou pneumatík na aute. Tu ide skôr o to, že do volantu sa mi prenáša oveľa väčšia odozva od vozovky cez pneumatiky.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Co znamena "odozva" popis tvoj pocit odozvy.
Pretoze odozva /podobne ako ping/ je proste len reakcna doba medzi prenesenim tvojej sily na volante vs. sil na vozovku.
Ak myslis take to ze citis viac do volantu razy a komunikativnost pneu s vozovkou, tak toto ma stale na svedomi kvalitnejsia konstrukcia pneumatiky
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Jednoducho cíti veci, ktoré predtým necítil. Na balónoch kamienok alebo menší výtlka ani nepocítiš, na nízkoprofilovkách cítiš aj žuvačku. Kto jazdí také rozdielne veľkosti na jednom aute to cítiť musí.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Obvykle maju pevnu bocnicu skoro vsetky nizkoprofily, avsak aj vyzsie profily su pri kvalitnych pneu robene tak ze rozdiel ani nepocitis ze ides na nejakom "balone". Takisto som mal moznost testovat paradne "renomovane Azijske pneu" a poviem ze tam to neriesil ani nizky profil.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Hegy ale ja nemám na aute nejaké "renomované pneumatiky ázijského výrobcu". Tie pneumatiky čo mám nie sú high end produkt od Dunlop, ale na moju jazdu bohato stačia, nakoľko nejazdím ako pretekár. Mne bohato stačí aby boli pneumatiky v prvom radr bezpečné a ich atribúty boli dostatočné k štýlu mojej jazdy. Ja vážne nepotrebujem pneumatiky na závodenie, lebo ich potenciál by som nedokázal využiť ani na 50%. Skôr mi ide o to, či je pri takejto zmene rozmeru pneumatík tak veľmi citeľný rozdiel. Proste cítim, že ma na niektorých miestach ťahá do strán. Jamy a kamienky nejako nepociťujem, nakoľko do auta spravili pohodlný podvozok a tvrdosť celkovo je cca +/- rovnaká. begbeee mi na prvú otázku odpovedal. Zaujíma ma aj odpoveď na moju druhú otázku. A to či môže spôsobovať rozdiely v chovaní sa kolies ak je na ich dosadzacej ploche napráškovaný lak. Podľa pracovníkov pneuservisu to problémy spôsobovať môže.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Zaujímavý konvertor. http://www.tuning.sk/converter_wheels.php
Vyšlo mi, že 215/45 R17 spraví oproti 195/65 R15 podvozok nižší o 5mm, čo zodpovedá tomu, že spodný kryt motora škrtnem pri každej menšej jame.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

To co mas za auto ja mam focusa v predu -7 cm a taketo veci sa mi nedeju :mrgreen:
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

k tomu napraskovanemu laku... nemalo by to robit ziadne rozdiely podla mna, ta guma aj tak prilne na raf, pretocit neviem, ci sa pretoci, ale pochybujem, lebo ked to natlakujes, odlepis pneu od rafu len v pneuservise... maximalne moze prefukovat cez nejake trhlinky v laku... zavazia ti tam davali? ze by nespravne naneseny lak, niekde by ho bolo viac a tym padom nevyvazene koleso, ale to uz rozmyslam nad hovadinami

pre k :minus:
ospravedlnujem sa ti, ze rozmyslam nad hovadinami, mrzi ma, ze nicim pre teba zazitok citania for... "dosadzacia plocha" ma napadol hned raf (neviem preco), ale naozaj sa ospravedlnujem, ze nerozmyslam na 100% len nad odpovedou, aby vyhovovala tebe...
ano, videl som, ked mi nevyvazovali kolesa (disk bez zavazi)(tzn. ze nedavali zavazia) a nebolo treba... za to, ze ty mas na diskoch 10kg chronty a krive disky, nemusi to mat tak kazdy...
Noobsz DJ
Guru
Guru

Tou dosadzacou plochou som myslel zadnú stranu disku, ktorou je disk uchytený o náboj kolesa. Podľa pracovníkov pneuservisu to môže spôsobovať problémy ak je tam nejaký lak navyše.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Hegy napísal:To co mas za auto ja mam focusa v predu -7 cm a taketo veci sa mi nedeju :mrgreen:
lebo ty jazdíš iba na slovakiaringu
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Jazdim s nim 5 rokov po Bratislave... a este stale to nieje extrem.
Mondeo je tiez dole, proste sa mi neda vozit na "koze".
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

Noobsz DJ napísal:Tou dosadzacou plochou som myslel zadnú stranu disku, ktorou je disk uchytený o náboj kolesa. Podľa pracovníkov pneuservisu to môže spôsobovať problémy ak je tam nejaký lak navyše.
aha, tak ano, ak sa odlupne, vznikne vola... ja vzdy naboj ocistim smirglom a zlahka prebehnem aj tu dosadzaciu plochu disku na naboj...
Napísať odpoveď