Ovládanie ľudí | ovládanie más | ovládnutie sveta

Diskusie na politické témy...
hughito
Redeemer
Redeemer

Re: Ovládanie ľudí | ovládanie más | ovládnutie sveta

Príspevok od používateľa hughito »

Samozrejme, že nejaké dobro a zlo existuje. Existujú v istých oblastiach rozdiely, nezhody, ale určité činnosti sú univerzálne a ako písal uplink, je to aj prospešné.

Uplink, ja si proste myslím, že je to choroba, úchylka - samozrejme, ak sa bavíme o tej "veľkej" moci. Proste to tým ľuďom prináša silné uspokojenie ega.
uplink
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

hughito - tiež si to myslím, že to je patológia. Viac písnem ako budem doma.
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

Uplink este raz si precitaj tento prispevoka cely. Lebo na to gro si nereagoval.

Ide o to ze ty davas tie otazky zle, napr citujem: "Čo z toho človek v konečnom dôsledku má"

Nema z toho nic, to neni ucel z toho nieco mat, podstatne je ze to tak chce. Ked sa opytas preco to chce odpovedal som zase tu

Odpovedal aj slay naco si zareagoval takto citujem: " Tým že ľudia chcú dominovať z dôvodov, ktoré si uviedol, to je pekné, ale je to hrozne primitívny dôvod"

Neni to pekne ale pravdive, a ano je to primitivny dovod, tym sa dostavas k zaveru ze clovek je vo svojej podstate vlastne primitiv, ja to trosku zlachcim a poviem to tak ze clovek resp ludia vo svojej duchovnej podstate este stale nedozreli. A nedozreju nikdy, je to evolucne napredovanie ktore nema hranic. Je to tazke vobec uznat nieco take, ale hold taka je pravda, historia a pozorovanie ludi a dokonca sameho seba pri kazdej malej trivialnej a bezrpedmetnej cinnosti a hladanie ich pociatocnych dovodov nam to dokazuje neustale, clovek sa od toho zvierata az tak moc nelisi.
A dobro a zlo že je len pojem, s tým nesúhlasím. Aj zviera vie kedy spravilo dobre a zle, tak isto aj človek, máme to v DNA. Prečo?
V genoch mame iste chovanie ktore nas k niecomu predurcuje, a aj z toho nasledne vychadzaju iste hodnotenia dobra a zla, okrem ineho
A ešte by som zadefinoval dobro a zlo, najviac univerzálne ako ide
To neni univerzalna definicia, je to subjektivna definicia, preto lebo je to definicia z pohladu cloveka.

Priklad. Ked vybuchne slnko bude to dobre alebo zle? Pre nas urcite zle lebo vseci zahynieme. ale z pohladu univerza to je nic, je to bezny prirodzeny proces ktory sa deje vo vesmire neustale. Vidis uz jak je ten tvoj pohlad na dobro a zlo kratkozraky.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kali520 - Ty na svet hľadíš akoby z absolútneho hľadiska, problém je že je tiež len subjektívne. Ja som určil a zadefinoval dobro a zlo najlepšie ako sa dalo vzhľadom na subjektívne potreby jedinca, Ty si moje tvrdenie znegoval, ale nenahradil si ho ničím opodstatnenejším, či vysvetlenejším len tým že to tak proste je. Avšak nie je, je to opäť subjektívne.

Odpoveď že človek to tak robí lebo to tak je mi Bohu žiaľ nestačí, prepáč.

bashanator - Aj Hitler mal dobrý nápad, ale zlú realizáciu. Keď niekto ukradne chleba aby nakŕmil seba a svoju rodinu, má to dve stránky mince. To že ho kradne je výsledkom jeho vlastnej lenivosti, alebo núdze do ktorej danú osobu dotlačil systém v ktorom žije? Podľa mňa je z tohto hľadiska cez optiku morálky vždy všetko jasné, ak vychádzam z toho že človek nepotrebuje viac, ako dokáže spotrebovať/skonzumovať je jedno na akej úrovni. Ako som to uviedol s tou vodou, 5-7 litrov denne vypijem, 5000-7000 denne ani keby som mal 10 párov obličiek. Otázka do pléna znie prečo si ľudia berú "overkill" množstvo a nie "maximálne použiteľné" množstvo a nechávajú desiatky, stovky, tisíce a väčšie počty hladom a trpieť núdzu. Nie to či niekto ukradnie chlieb, lebo je hladný, alebo nie.
slay
Addict
Addict

Príspevok od používateľa slay »

uplink napísal:slay - skoro všetko čo si napísal, s tým súhlasím, ale...zase to ale. Človek si nahrabí 10, 100, 1000, 10 000, 100 000 a viac krát, ako dokáže za celý život strávený v luxuse minúť. Tzn. že konečný výsledok je opäť rovnaký. Tým že ľudia chcú dominovať z dôvodov, ktoré si uviedol, to je pekné, ale je to hrozne primitívny dôvod. Človek v konečnom dôsledku aj tak všetko robí pre svoj aktuálny dobrý pocit a či ho dosiahne šukaním rastlín, alebo bohatstvom, je to v podstate jedno. Otázka znie čo človek spraví, keď je jeho moc, alebo majetok "overkillom" jeho vlastnej osobnej potreby, ako to je v mnohých prípadoch. Čo spraví s tou prebytočnou psychickou energiou, ktorá je potenciálne uskladnená v moci a financiách, či prostriedkoch, ktoré vlastní? Okrem toho, že sa eventuélne obrátia proti nemu, v tom inú výhodu nevidím. Ja potrebujem ako človek povedzme 5-7 litrov pitnej vody denne. Keby som mal rezervovaných 5000-7000 litrov pitnej vody denne a nedal by som ju druhým, ktorí ju potrebujú, ale vypustil ten zvyšok čo nepotrebujem do vesmíru, čo by som z toho na koniec mal? Dobrý pocit že ju nemá ten druhý a umrie od smädu? O toto mi ide. Prerozdelenie prostriedkov moci ako takej. Čo z toho človek v konečnom dôsledku má, keď má niekoľko tisíc, desaťtisíc, či stotisíc násobne viac, ako dokáže za svoj život minúť, ak len nie vtedy, keď to použije pre všeobecné dobro.

Logicky a principiálne nedokážem dostať žiadnu uspokojivú odpoveď, ktorá by nekontradikovala s morálnym zákonom, ktorý máme v sebe vpísaný. Už aj malé dieťa vie že keď rozbije hračku, spravilo niečo zlé, bez toho aby mu to rodič spravil a cíti sa vinné.
- Peniaze len ohodnocujú majetok. Bohatí nemajú veľa peňazí, oni majú majetok, ktorí ostatní ocenia.Peniaze vznikli práve preto, že majetok je len ťažko deliteľný. Neviem ako si prakticky predstavuješ morálne konanie najbohatších.
- Vravíš o tom čo sa dá za život minúť, ale keď niekto vlastní značku DolceGabana, tak môže podľa teba ísť a minúť polku spoločnosti alebo čo? No nemôže. On dostáva svoje dividendy, ktoré sú vo veľmi veľmi veľmi optimistickom predpoklade povedzme 10% za rok, s tým že týchto 10% nie je očistených o riziká, ktoré môžu nastať. Ak sa zahráme na rizikovo neutrálny svet, dostal by dajme tomu ročný čistý výnos 5% z kapitálu, ktorý vlastní v nejakej firme (a tu si treba uvedomiť, že hodnota firmy sa v žiadnom prípade nerovná kapitálu, ktorý tam má vložený akcionár, ale je to len trhová hodnota za ktorú by mohol firmu dnes predať - a v tejto hodnote sú kalkulované aj všetky budúce zisky). Takže ak to vezmeš úplne prakticky koľko v keši tomu veľmi bohatému človeku výjde na mesiac, tak je to rádovo rádovo menej, ako keby si tu nahadzoval hodnoty majetku ktoré uvádza Forbes. A myslím, že títo ľudia sponzorujú, lobujú a užívajú si život ako sa im len zráči, plus snažia sa odovzdať to čo majú svojím deťom, a celej svojej širokej rodine, lebo práve o tú tu ide a jej prežitie sa snažia zabezpečiť. Snažia sa pretvárať svet podľa seba a realizovať sa spôsobom o ktorom bežný človek môže len filozofovať. A títo ľudia rozumejú pravdepodobne tomu ako svet funguje a vedia pravdepodobne aj to, že rozdaním svojho majetku by nezmenili absolútne nič.
- Bill Gates je najbohatší, je podľa teba aj najmocnejší človek na svete? Nie je, mohol by byť, ale nie je. Vieš prečo? Lebo keď v garáži budoval microsoft, nešlo mu o moc. Bol to obyčajný kockáč a ostal ním do dnes. Napriek takému majetku, je stále relatívne normálny človek, ktorý vráža ťažké zdroje do charitatívnej činnosti a po smrti bude predmetom dedenia jeho majetku len maličká časť. Nemá "vôľu k moci".
- Dôvod je podľa teba primitívny. Ok, je. A čakal by si, že za tým bude zložitá mágia alebo čo?
- Dobro a zlo existuje len v našej hlave, kto tomu nepochochopí, nikdy sa nepohne ďalej. Vesmír nič ako dobro a zlo nepozná. Zmier sa s tým.
bashnator napísal:slay - nezatahuj tu prosimta boha, karmu a podobne veci, ocidivne o tom moc nevies a jedna sa len o tvoj subjektivny nazor, ktory ma nulovu vypovednu hodnotu.

O bohu nevie nikto nič a všetky názory sú subjektívne a čo sa týka boha rovnako výpovedné či to povie pápež, ty alebo ja. A musím to tu zatiahnuť, lebo ostatní tu zaťahujú morálku a to spolu súvisí.
kali520
Darca
Darca

uplink napísal:Ty na svet hľadíš akoby z absolútneho hľadiska, problém je že je tiež len subjektívne. Ja som určil a zadefinoval dobro a zlo najlepšie ako sa dalo vzhľadom na subjektívne potreby jedinca, Ty si moje tvrdenie znegoval, ale nenahradil si ho ničím opodstatnenejším, či vysvetlenejším len tým že to tak proste je. Avšak nie je, je to opäť subjektívne.
Nie neni, lebo ja tvrdim ze nic take ako dobro a zlo neexistuje. Ako pise aj slay, je to len v nasej hlave.
Odpoveď že človek to tak robí lebo to tak je mi Bohu žiaľ nestačí, prepáč.
A co cakas? Ty sa tu v podstate pytas ze preco je clovek taky ako je? Ja som ti vysvetlil preco je taky, to ze teba ta odpoved neuspkojila ja za to nemozem, kazdopadne za tym nic viac neni.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Slay & kali520 - aj napriek jasným dôkazom existencie vyššej inteligencie, ktorá všetko organická aj anorganické vôkol nás veríte v náhodu existencie vesmíru a dobro a zlo len ako pojem, ktorý si človek zadefinoval vo svojej hlave? Tam je potom fundamentálny problém v diskusii. To v čo veríte Vy dvaja je teda nihilizmus. Ja nie som nihilista a teda sa nemáme ako zhodnúť v diskusii.
kali520
Darca
Darca

Nie neni to nihilizmus, lebo sa za neho nepovazujem, problem je skor v tom ze ty veris v boha.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kali520 - no vidíš, Ty vidíš problém v tom, že ja verím v Boha, ja nevidím problém v tom, že Ty neveríš v nič :)...skús začať ad fontes...
kali520
Darca
Darca

V tom pripade je uplne logicke ze ti moje odpovede nestacia. Popravde toto forum ti vobec nebude stacit, lebo ty uz odpoved davno mas, a mas ju v bohu.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ani nie, nevieš v akého Boha verím. A nevieš či mi vie dať odpoveď na moje otázky. Boh nie je univerzálna odpoveď na všetky otázky pre ľudí, čo používajú zdravý rozum, len pre simpletonov a slepcov.
kali520
Darca
Darca

Myslim si ze v tvojom pripade staci uz len to ze v nieco veris, a to v tejto diskusii a pri hodnoteni odpovedi s ktorymi tu prichadzas do styku hraje velmi dolezitu rolu.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

kali520 - áno, s tým súhlasím. Verím v deterministickú existenciu dobra a zla, v akejkoľvek forme. Na "začiatku" začala a jej formy pretrvávajú po dnes.
slay
Addict
Addict

uplink napísal:Slay & kali520 - aj napriek jasným dôkazom existencie vyššej inteligencie, ktorá všetko organická aj anorganické vôkol nás veríte v náhodu existencie vesmíru a dobro a zlo len ako pojem, ktorý si človek zadefinoval vo svojej hlave? Tam je potom fundamentálny problém v diskusii. To v čo veríte Vy dvaja je teda nihilizmus. Ja nie som nihilista a teda sa nemáme ako zhodnúť v diskusii.
Veľmi by som chcel aby boh existoval, ver mi, veľmi veľmi. Asi neexistuje nič iné čo by som si viac prial. Existuje vesmír, v ňom človek a v ňom ľudská myseľ, ktorá nedokáže pochopiť vlastnú existenciu bez vysvetlenia, že ju stvoril boh. Lebo predsa nemôžeme tu byť len tak, nemôže to byť náhoda, že tu sme. Odpoveď na otázku "Odkiaľ sa však vzala taká dokonalá bytosť - boh, ktorá dokáže stvoriť vesmír a všetko v ňom", "Kto vytvoril boha?".. na to zvykne náboženstvo odpovedať, že "proste už bol a hotovo", však ono je to už nejako zariadené, to už človek nepochopí o to sa už nemá starať.

Hovorím to veľmi nerád, žiaľ nejestvuje ani jeden jediný dôkaz boha. Teda podľa toho čo si pod tým pojmom chceš predstaviť, ale ak toho z biblie, koránu alebo inej knižky, tak na to s istotou zabudni.

Existujú len dva typy ľudí, manipulovaní a manipulujúci. A pravde je skutočne jedno čo si myslím ja, ty aj všetci ostatní na svete. Tak si len musíš vybrať, či si chceš vymyslieť vlastnú, alebo nie.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Keď bolo na Slovensku veľa mafiánov, koniec 90-rokov a doba bola divoká, veľa vrážd a tak...
Tak som videl nejaký rozhovor a tí ľudia si boli vedomí, že oni požijú tak 5-10 rokov, potom ich niekto odbachne alebo dostanú doživotie, ale im to za to stálo.
slay
Addict
Addict

begbeee napísal:Keď bolo na Slovensku veľa mafiánov, koniec 90-rokov a doba bola divoká, veľa vrážd a tak...
Tak som videl nejaký rozhovor a tí ľudia si boli vedomí, že oni požijú tak 5-10 rokov, potom ich niekto odbachne alebo dostanú doživotie, ale im to za to stálo.
Možno len kecali.. vieš, takí mafiánkovia majú tvrdé reči a malé mozočky.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

No ale hovorí to niečo o tej vôli k moci. A ak sa dostaneš zo šoféra autobusu až do správ markízy s tigrami tak niečo už len v hlave máš.

//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
http://www.sme.sk/c/6688419/vecer-pod-l ... odcom.html
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

begbeee napísal:A ak sa dostaneš zo šoféra autobusu až do správ markízy s tigrami tak niečo už len v hlave máš.
...alebo niekoho v sebe... :aasmile23: :smt047 Aj to je postoj voči fenoménu "moc."
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Ked sa rube les lietaju aj triesky, neda sa ovladat ludi v dobrom umysle bez toho aby to nemalo aj negativa. Treba len o tom vediet a aspon sa pokusit v tom nejak kluckovat aby si clovek nepripadal ozaj ako opica.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

begbeee napísal:No ale hovorí to niečo o tej vôli k moci. A ak sa dostaneš zo šoféra autobusu až do správ markízy s tigrami tak niečo už len v hlave máš.

//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
http://www.sme.sk/c/6688419/vecer-pod-l ... odcom.html
To bola dosť trápna časť, pokiaľ si pamätám. Hríb si tam povolal hostí, ktorí tuším až na Egona, prikyvovali jeho implicitným narážkam na Zemana ako vodcu, zatiaľ čo "kníže" bol ospevovaný do nebies..LOL.
Napísať odpoveď