Prvy krat v BA - poradte prosim

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
salenai
Amateur
Amateur

Prvy krat v BA - poradte prosim

Príspevok od používateľa salenai »

Ahojte :), s priatelkou sa chystame koncom tohto mesiaca do BA za pracou (jednak poposielame cez profesiu.sk a ine stranky s pracou,a druha vec pochodime osobne a porozdavame zivotopisy), momentalne si hladame co najlacnejsie byvanie.
Nasiel som niekolko stranok kde ludia ponukaju izbu na prenajom. Vedeli by ste mi poradit (pripadne ponuknut) nejake lacne byvanie?:) Na co by sme si mali davat pozor pri jeho vybavovani?
Taktiez by som sa chcel spytat, ako by sa v BA dalo usetrit co najviac? Kde predavaju lacne potraviny, pripadne su nejake lacne restauracie, pizzerie,a pod.? Su v BA nejake moznosti ako usetrit na cestovnom? :) Vraj MHD je tam 2x drahsia ako v PO. Prechadzka nebude stale moznostou, zalezi od vzdialenosti, ale urcite to vyuzijeme ked sa bude dat.
Pripadne praca? Nemali by ste prosim nieco ponuknut? Prip. na co by som sa mal zameriavat?:) Neviem aka je situacia v Bratislave, po com je najväcsi dopyt, po com nie,a pod.
Pytam sa lebo nikdy som takto nikde nevycestoval :D, idem takto prvy krat :D.
V skratke: Co by ste mi odporucali robit ako prve v BA? Ako sa zariadit, kam ist, co a kde kupit aby sme usetrili co najviac? :D

Dakujem :D.
Forsaken
King
King
Používateľov profilový obrázok

Re: Prvy krat v BA - poradte prosim

Príspevok od používateľa Forsaken »

ja ti len poviem tolko ze toto co robis teraz robi asi 500 dalsich ludi takze GL :roll:

- byvanie sa da zmestit do 250e +/- pre oboch spolu, intrak najlacnejsie vyjde.. ale zasa mozno prerobis na cestovani na druhy koniec mesta, najhorsie na taktomto byvani je ze nevies koho chytis na izbu / byt, dake fetky a podobne, take rady su - zisti si co najviac o spolu byvajucich, pripadne zvieratach, co robia, ako casto su doma a podobne, dost ludi chodi na leto iba prazdninovat...
pozor este treba davat na zmluvu o prenajme, ci tam niesu nejake skryte platby, odstranovanie zavad a ine vymysli +energie alebo +internet...
- praca - skor brigada cez agentury, z platom 2,50 - za hodinku, pri troche stastia viac, ak chces realnu pracu, musis daco vediet, a musis sa presadit medzi xxx dalsimi ludmi co tiez hladaju, cize najskor si podpis pracovnu zmluvu az potom sa stahuj, nakolko je mozne ze sa ti nepodari nic normalne splasit - funguje to asi tak, ze pokial si v niecom dobry, vies si najst pracu., pokial si priemer, tak pocitaj s tym ze takych ako ty je asi dalsich 200...
- cestovne - da sa chodit na cierno - s tym ze mas v zalohe listok a cakas pri stroji ked dakoho podozriveho uvidis hned stikas... ale je to na zvazenie ci das 40e na pokutu alebo elektricenku...
- usetrit sa da napr. nakupmi v lidli, a podobnych retazoch... ale zazraky necakaj... pizza sa da kupit za 4e v petrzalke Corleone fakt dobra... ale musis trafit akciu co nieje problem, ak este plati teda neviem...
- dalej sa oplati chodit ist jest do jedalni co su na mlynoch, pokial teda si student a vies si aplikovat zlavu, aj pokial niesi, tak tie ceny su ok.

zhrnul by som to tak, ostan doma, a posielaj zivotopisy, pokial ta pozvu na pohovor, vycestuj na jeden den, a cakaj na ich rozhodnutie, potom uvidis kolko dostanes a co si mozes dovolit, ale zasa necakaj zazraky BA nieje ziadny zazrak, v ziadnom smere... okrem dopravnych zapch, ktore vznikaju ked napadne 0,5mm zrazok, zdrzanie +30min :D
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

0,3mm :wink:
Innocence
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Innocence »

Ja som tu teraz prišiel, takže môžem potvrdiť to, čo píše kolega hore. Pricestoval som zo Sniny, takže dosť veľký "kultúrny šok", ale nie je to nič hrozné. Chvíľu bude trvať, kým sa zorientuješ v MHD, mesačný lístok stojí pre neštudenta asi 26 EUR + 5,50 električenka. Ubytovanie mám na internáte Dolnozemská (intrák Ekonomickej univerzity) a.. No je to dosť biedne, všade neporiadok, ale mal som šťastie, že chlapec, ktorý mal s nami bývať na bunke, sa práve odubytoval a druhý, ktorý býva na druhej izbe bunky, odchádza o pár dní. Najlacnejší intrák, čo som videl, že asi 80 EUR - Prokopa Veľkého, ale o tom ani neuvažuj. Ak chceš čo najlacnejšie ubytko, tak jednoznačne internát a dúfať, že natrafíš na dobrých ľudí. Byt za menej ako 120 EUR/mes. na osobu nenájdeš.

No a čo sa týka tej práce, kolega hore to dobre zhrnul. My upratujeme v 3* hoteli, išli sme cez Profesiu a pošťastilo sa. Pracoval som deň a je to dosť náročné, ale tak nemôžeš čakať sedenie za PC a pekný plat, ak nemáš písmenká pred menom alebo pekný výstrih. Treba si dať pozor na neseriózne agentúry, teda ešte pred nástupom určite odporúčam osobný kontakt (pýtať sa na všetko, čo ti napadne) + opýtať sa na referencie na internete/známych. Hádam sa pošťastí.
wladas
Redeemer
Redeemer

Innocence napísal:ak nemáš písmenká pred menom
Dopyt je po skille a nie po tituloch takze nie, nemas pravdu. Bez titulu je len horsi karierny rast.
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Ak planujes fakt dlhsie ostat, tak asi najrychlejsie si vybavit elektricenku (napriklad na hlavnej stanici). Mesacne ta to vijde 26eur a jazdis kolko chces, kam chces. Listky sa neoplatia a prerobis natom strasne prachy.
Ubytko hladat na nete, alebo intraky (ale tie su len na leto ak sa nemylim). Ale neocakavaj, ze najdes nieco lacne. Za vlastnu izbu sa cena pohybuje okolo 150-200eur (ked ste dvaja do tych 250 veru). Zalezi od lokality a spol. Ak byt, tak povacsine rataj platbu vopred mesiac (vo vacsine pripradov), cize ti treba len tak na ruku cca 400-500eur vysolit pri byte.
Co sa tyka stravy a lacneho jedla. To si musis odsledovat hlavne v casti, kde sa ubytujes. Kedze vsade mas dobre/zle podniky. Setri sa tu tazko, ale tak ked si clovek vie narabat s financiami svojimi, tak vsetko sa da. Ono je to male mesto, ked si clovek zvykne, takze nechci hned vsetko, ale pomaly spoznavaj, pytaj sa ludi znamych a podobne.
wladas napísal:Dopyt je po skille a nie po tituloch takze nie, nemas pravdu. Bez titulu je len horsi karierny rast.
Veru tak ^ . Titul ti je na dve veci povacsine, ked vies houby.
Forsaken
King
King

este jedna rada ma napadla: nepouzivaj fast-foody, bufety, a restauracie v obchodnych centrach a podobne veci...

najest sa da v centre aj za 3e kde zacinaju priemerne menu, a za 3,60 sa najes ako pan, sice mozno nebudes v luxusnom prostredi a budes jest domacu kuchynu no nenechaj sa odradit... najest sa da celkom dobre a celkom lacno, len treba hladat a najst co ti vyhovuje, hlavne obedove menu nieje problem.
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

To uz je taky problem nieco si navarit? Jasne, obedy cez pracovnu dobu su nieco ine... No inak je vzdy najvyhodnejsie sa stravovat doma. A clovek aspon vie, co je.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Asi tak, ja si v BA varím denne.
meffisto
King
King

Príspevok od používateľa meffisto »

Zamestnaj sa dakde v restauracii a jedlo mas poriesene. Do prace jazdi na bicykli. V prvom rade si ale nastav ciel co chces dokazat a chod si za nim.
DeadWalker
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa DeadWalker »

Pri riešení toho bývania si hlavne nezabudni každú jednu ponuku osobne poriadne pozrieť. Nie, nestačia fotky. Nie, nestačí 5 minút na chodbe. Pozeraj, pozeraj veľa, skús pustiť vodu alebo ja neviem čo. Daj na svoju hlavu a nenechaj sa oje*** tým, že "sa to spraví potom."
Forsaken
King
King

meffisto napísal:Zamestnaj sa dakde v restauracii a jedlo mas poriesene. Do prace jazdi na bicykli. V prvom rade si ale nastav ciel co chces dokazat a chod si za nim.
milujem taketo rady...

rovno mozes napisat tymto stylom: "vyhraj milion a chod do las vegas !" . :roll:

// OK chlapce, len aby si vedel neriesim ziadnu karmu, ale riesim iba to ako si prije***... pretoze moj prispevok, nebola vsepravduca rada aby to robil, skor to bola moznost, ale ty si natolko prifajceny ze ti to asi nedoslo...
kdezto veta napisana "ZAMESTNAJ SA V RESTAURACII" je rada asi taka ako "ZOZEN SI PRACHY", s vypovednou hodnotou HOVNO ked toto nechapes tak si prije*** debil a radsej a nabuduce sa radsej podpis nech nemusim citat tvoje pridrbane nazory.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

s tymi zapchami teraz cez leto to v Blave nie je az take hrozne...ale zase cakat na MHD v prazdninovom rezime je fakt utrpenie...
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Utrpenie? V inych mestach ti ide mestska raz za 30min-1hod a tu sa stazujes. Skorej je to utrpenie v tom spoji, kde vacsina je prepotena a klima neexistuje, teda setria. A z tych mini okienok toho vela nenafukne dnu. Ale tka clovek si uz zvykol aj nato :) Po meste, ked ho spozna clovek je potom lepsie peso chodit. Kym je to dakych 20-30min peso.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

take mesta nepokladam za mesta, ale dediny... :D MHD raz za hodinu absolutne postacuje, ked je urcena hlavne pre seniorov a invalidov...zdravy clovek sa moze v pohode, rychlo a zadarmo dopravit v takom meste vsade aj peso alebo na bicykly...

keby boli v BA vybudovane pruhy pre bicykle, tak by som radsej behal na bicykly aj po BA, ale tu jazdit na bajku je strasny hazard zo zivotom...tak si clovek radsej pocka 15-30 minut na 50 stupnovy bus v prazdninovom rezime, kde ked nastupi jeden bezďák, tak vsetci umieraju :D mozeme uz len dufat, ze ked budeme dedkovia, tak uz v blave budu na kazdej linke nasadene tie velke klimatizovane mercedesy... :D
wladas
Redeemer
Redeemer

ephramko napísal:ale tu jazdit na bajku je strasny hazard zo zivotom
Nahodou sranda :) Ked som bol v podnajme pri mileticke tak som bol s bikom vsade za chvilu
ephramko napísal:tie velke klimatizovane mercedesy
ktore budu mat klimu vypnutu aby setrili naftu/cng ;)
KaptMichal
King
King

Príspevok od používateľa KaptMichal »

Forsaken meffisto podla mna pise celkom k veci. Ist do BA len namatkovo hladat pracu su vyhodene peniaze. Kazdy nech najprv zhodnoti co vie, a hlavne co chce. Netreba sa ponahlat hned s byvanim a podobnymi vecami. Ak bude mat pracu, najst byvanie je najmenej a clovek sa uz potom vie zariadit (podla platu, miesta pracoviska,...).
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

wladas napísal:ktore budu mat klimu vypnutu aby setrili naftu/cng ;)

nahodou, tento tyzden mali v kazdom, s ktorym som isiel, aj zapnutu klimu...problem boli skor idiotski ludia, ktori v klimatizovanom buse otvaraju vsetky okna (je im zima???) a vo vodicoch, ktori automaticky otvoria vsetky dvere na kazdej zastavke (na co sa teda kupuje taky drahy autobus so vsetkymi roznymi funkciami a tlacitkami, ked to vodic aj tak otvori)...a DPB by mohol investovat nejake prachy, okrem nalepiek "cierny pasazier", aj do nalepiek "neotvarajte prosim okna, znefunkcnite tym klimatizaciu"...hlavne ked maju iba par takych vozov a dat vyrobit 100 takych nalepiek by ich nestalo az tak vela...
Scorpion90
King
King

Príspevok od používateľa Scorpion90 »

Srandovna tema toto..pripomina mi to mna spred par rokov :)

Ono sa to nezda, ale v BA sa zachvilu otukas. Nie je to az take velke mesto, ako sa ti zda. Do okrajovych casti ako je Dubravka, Karlovka, Raca ci Podunajske Biskupice zabludis malokedy a zvysok prejdes zachvilu.

Co sa tyka samotnej existencie:

*BYVANIE*

- uz to tu bolo popisane, ja ti len mozem doporucit internat Ekonom, co mas od sucasneho intraku asi tri zastavky 87 smerom na most. Byval som tam 4 roky, a dovolim si tvrdit, ze nic lepsie v BA nenajdes. Cena nie je / nebola - ked som tam bol ja / zas taka hrozna. Neviem, ci nahodou nie je aj cca rovnaka ako na Dolnozemskej..

*CESTOVANIE*

- jednoznacne elektricenka. Za tych par eur to v porovnani s listkami jednoznacne stoji..to je dobra investicia. Mozes pobehat velku cast mesta. Len si daj pozor, aby si nepresiel nahodou do druheho pasma / pokial si nekupis celosietovu, ale to je podla mna zbytocna investicia /

*PRACA*

- hlavne necakaj zazraky. Predpokladam, ze si akurat len skoncil / skoncis strednu skolu, takze najvacsiu sancu mas na brigadach. Ja som zacinal na call centre - ale daj si bacha, aby si nechytil call centrum, kde si plateny od poctu ludi, ktorym zavolas a ktori si od teba cosi kupia. Ja som mal stastie, a dostal som na call centrum, kde ludia volali mne. Takze niekedy to bol dost veget. Si pamatam, ze prvy Far Cry som presiel v robote :D

* JEDLO *

- pokial si s frajerkou, tak sa vam najviac oplati varit si sami na par dni dopredu. Restauracie su podla mna na dobrej urovni / aj ked ja zas nie som ktovie aky gurman - zjem vsetko, co nezje mna / a v case obeda sa poriadne napraskas za par eur. Na veceru parky alebo tuniak a mas vystarane..
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

len poopravim, ze elektricenka na MHD je celosietova, a ziadne pasma uz neexistuju, a da sa s nou jazdit aj v noci kedy su listky 2x drahsie. (studentska na 3 mesiace stoji cca 30 euro)
Napísať odpoveď