Kupa 29" IPS monitora

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
DropDead
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Kupa 29" IPS monitora

Príspevok od používateľa DropDead »

Ryan Giggs napísal:Nepis hluposti lebo balamutis ludi. Ocividne mas vedomostne rezervy v tom ako TV/monitor spracovava obraz a v tom co je pomer stran a co rozlisenie.
Je to presne naopak. Na filmy je to dokonale. Drviva vacsina filmov ma pomer stran 21:9. Takze ti to zobrazi pekne na celu plochu monitora bez pruhov. Ide o pomer stran, nie o rozlisenie. Rozlisenie je uplne irelevantne, kedze to zobrazuje monitor VZDY nativne.
som cynik...ale aj tak tomu nerozumiem, pre mňa je to tak, že pomer strán má priamy vplyv na to rozlíšenie 1920x1080 je 16:9 a aby to sadlo na plochu s pomerom strán 21:9 by sme potrebovali rozlíšenie 2520x1080, teda film v rozlíšení napríklad 1920x1080 sa jednoducho roztiahne alebo sa oreže tak ako som písal....a ak to tak nie je tak sám by som bol veľmi rád, keby si mi to vysvetlil...myslím to naozaj, aspoň budem vedieť že naozaj sa nie je čoho báť

je to to isté ako prečo by 1920x1080 bolo na ploche v pomere 4:3 orezané zhora a zdola
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Lenže problem je v tom, že automaticky nespravne predpokladaš, že ak je film označeny ako 1080p, tak je 16:9. Ale realita je ina. Drviva väčšina HD filmov NEMA pomer stran 16:9, ale 21:9. Nikdy si si nevšimol, že keď si 1080p film pustiš na full HD monitore, tak maš hore a dole pruhy? Veď logika hovori, že by mal byť na celu plochu, keď je 1080p a aj monitor ma 1080 riadkov. Ale nie je. To preto, že samotny obraz ma realne pixelov menej, zvyšok pixelov su na full HD monitore pruhy. Spolu je to 1080. A keď toto pustiš na monitore 21:9, tak ti to tie pruhy "oreže" a vyplni celu plochu.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Uznajte si, ze obaja mate pravdu.

Pomer stran ovplyvnuje rozlisenie monitora a taktiez BR filmy su casto prave 21:9 (co mna osobne dost stve).
Niekedy mozes najst rovnaky film v 21:9 aj 16:9, no ta 16:9 ma orezane boky, co tiez nie je prave idealne, ked ti chyba takmer polka filmu.
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Pozri si pri nejakom fullhd filme, ktory mas v pc, ze kolko ma riadkov (pixelov na vysku).
Ryan Giggs
VIP
VIP

Michaelo napísal:Uznajte si, ze obaja mate pravdu.
Pravdu obaja nemame. Ta je len jedna. Jedna vec je niečo predpokladať a vec druha je ako to je v reale. To že je nejaky film 1080p ešte neznamena že je 16:9. Väčšinou ma prave kinoformat 21:9 (2.40:1). Pri každom filme je to uvedene.
DropDead
Addict
Addict

takže to znamená...(teraz sa asi dostaneme k meritu veci), že ak máme film v rozlíšení 1920x1080 - tak to vlastne nie je 16:9 ale 21:9 ? alebo nemáš nejakú recenziu/článok, nech tu náhodou neodradím ešte niekoho od kúpy len kvôli tomu, že filozofujem...len mne to nejde do hlavy, v mojom prípade jediné filmy, ktoré mám orezané sú tie ktoré sú síce označené ako 720p ale majú rozlíšenie napríklad 1280x560, alebo v prípade 1080p 1920x900 atď atď...

ja neviem, ja mám proste pocit, že ty mi chceš naznačiť, že video s rozlíšením 1920x1080 pôjde bez orezania na takomto s rozlíšením 2560x1080 s pomerom 21:9 s tým, že obraz bude vlastne full-frame...

lebo mne nijak raz to nejde do hlavy...jediný film, ktorý by na takomto monitore nebol orezaný je presne v rozlíšení 2520x1080...to je ako dať obĺžnik s rozmermi 1920mm a 1080mm do obdĺžnika s rozmermi 2560mm a 1080mm

:lol: :lol: už som z toho magor :lol: :lol:

ale ak aj tak je to tak ako ujo giggs hovorí, tak ja budem len rád...mňa samého tieto monitory zaujali...aj keď oproti klasickým fuľejdždí sa trošičku viac zapotí grafika, ale to už je riziko povolania, no stálo by to za to...bolo by to také malé eyefinity :)
Ryan Giggs
VIP
VIP

Nastuduj si ako TV/monitory spracovavaju obraz.
Uz som ti pisal vyssie, ze kazdy TV a monitor zobrazuje obraz VZDY NATIVNE. To znamena ze kazdy signal ktory don putuje prepocita (upscaluje) na svoje nativne rozlisenie. Pretosom ti tiez pisal, ze nezalezi na rozliseni, lebo monitr to vzdy prepocita. Ked si na full HD tv pustis nejaky kanal v SD, tak tv ti ho nezobrazi v takom rozliseni, ale ho vzdy prepocita a zobrazi v rozliseni 1920x1080. Ked tam pustis 720p, tak ho tiez prepocita do 1920x1080. Potom uz len zalezi na tom aky ma ten signal pomer stran, ci to bude s pasmi (letterbox, 4:3...) alebo na celu plochu.

Monitor 2520x1080 funguje rovnako, tiez vsetko prepocita na svoje rozlisenie. Ak je signal 16:9, tak ho zobrazi s pasmi po bokoch, ak je 21:9 tak na celu plochu. A je jedno ci ma ten film rozlisenie ako ten monitor alebo hoci 1980x800 (ako bezne 1080p filmy maju).
Pozri si na youtube videa niektoreho z tych monitorov, alebo si daj vyhladat Philips Cinema. Filmy s rozlisenim 2520x1080 bezne neexistuju. No tam mas ten obraz na celu plochu. Preco asi...

Precitaj si odstavec Obraz: http://avmania.e15.cz/philips-58pfl9955 ... ?textart=1
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Aby som to dal na pravu mieru lebo evidentne v tom mas hokej.
FullHD monitor ma rozlisenie 1920x1080 co je pomer stran 16:9 (to sa da aj matematicky odvodit)
Filmy maju ale pomer stran 21:9 co znamena pri 1080p filme ze ma rozlisenie 1920x816

To znamena ze pri FullHD monitore/telke budes mat VZDY pri takomto filme cierne pasy dole a hore.

Ale kedze monitor o ktorom je rec ma rozlisenie 2520x1080 co je pomer 21:9 a to je UPLNE rovnako ako filmy, tak logicky nebudu ZIADNE cierne pasy.
A prave kvoli tomu je ten monitor na to vhodny.

LCD ma nahovno ciernu farbu takze tam tie cierne pasy dost vadia.
DropDead
Addict
Addict

áno to s tým 1920x816 chápem, to je ako prečo sa 1280x720 vie presne prispôsobit fullejdždí monitoru, to je jasné a chápem, keď to rozlíšenie je také, že matematicky to je 21:9 takže to vyhovuje, takže ešte na záver...

čo sa stane s videom s rozlíšením 1920x1080 ? tiež sa na 21:9 monitore prispôsobí bez akejkoľvek deformácie obrazu, či orezaním alebo roztiahnutím ?

ja som to bral tak, že keď nie je 1080p film napríklad presne v 1920x1080 rozlíšení tak je to preto, lebo je to nejaký rip alebo niečo podobné kvôli zníženiu celkovej dátovej veľkosti..

a ja mám z toho neže hokej, ale tour de france... :?
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Budu tam pasy, po bokoch
wladas
Redeemer
Redeemer

DropDead napísal:ja som to bral tak, že keď nie je 1080p film napríklad presne v 1920x1080 rozlíšení tak je to preto, lebo je to nejaký rip alebo niečo podobné kvôli zníženiu celkovej dátovej veľkosti..
nie, je to normalne
filmy su v pomere 21:9 a bodka takze logicky nemoze mat rozlisenie 1920x1080
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Hmm, trochu tu miešate hrušky s jablkami, všetky kinofilmy sú v pomere 21:9, kompletka. Vychádzajú špeciálne edície bd diskov, ktoré majú pomer strán 16:9, je ich ako šafránu. Gro filmov čo máte fullscreen na FHD LCD paneloch/telkách je preto, že sú tieto filmy z krajov buď uťaté, alebo je zmenený špeciálnou interpoláciou pomer pixlov a teda sú skomprimované tak, aby nedochádzalo ku priamej deformácii obrazu a pomerov strán a zároveň pôsobí film ako fullscreen. Nie je to také komplikované, nie? :)
DropDead
Addict
Addict

takže ak mám epizódu seriálu pekne v 1920x1080, tak sa mám začať rozčuľovať, že "sakra, teraz nemám kus obrazu z bokov" ? - nechcem aby to znelo ironicky, pravdupovediac...mňa toto len teší, že je to tak, osobne by som rád videl aj priamo film v 2520x1080 (alebo 2560 tak)...to už nie že kvôli tomu pomeru ale bol by ešte ostrejší obraz...

mimochodom ďakujem giggs za tú recenziu na tú telku, asi to muselo vyznieť blbo ale tak som si to nejako predstavoval; každopádne skúsil som len tak v rámci srandy nájsť nejaký 21:9 televízor...ale pozerám, že tie televízory už komplet vypustili ? veď na prvý pohľad to vyzerá lukratívne, alebo tipnem si, že je to kvôli tomu, že nepredávali sa, keď si zoberieme aké obrovské percento vecí v telke sú ešte v 4:3 a to už by boli teda poriadne hrubé pruhy po bokoch, ale to nič, škoda...aspoň som o niečo múdrejší
wladas
Redeemer
Redeemer

serial nieje film, mas v tom totalny gulas
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Väčšina seriálov je 16:9. 21:9 sú hlavne filmy :)
Raz tu niekto dával odkaz na web, kde bolo pekne popísané rozlíšenie/pomer strán a aj ukážky rôznych verzií zopár filmov, kde bolo vidno čo kde chýba atď.

Taktiež sa nepoužíva len 21:9, režisér rozhodne v akom pomere to bude podľa toho, aký to je film a ako chce aby pôsobili scény.
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

DropDead - netuším v akom pomere strán sú natáčané seriály, Tým že "neairujú" v kinách, je veľmi pravdepodobné že to môže byť 16:9 a tak pomer strán 21:9 bude nevyhovujúci.

Kino-filmy na druhej strane sú všetky v pomere strán 21:9 a teda sú prispôsobované nasledovne:

:arrow: kompresiou [stlačením] a interpoláciou [prekrývaním ich obsahu a digitálnou úpravou farby pixlu] pixlov, teda sa prekrývajú pixle v minimálnom pomere + špeciálnym algoritmom sú upravené ich farebné hodnoty [pri interpolácii], aby bol zachovaný pomer strán [21:9] a zároveň bola reálna pixlová hodnota 1920 x 1080. To máš to isté ako majú staré plazmové telky 4:3 rozlíšenie [1024 x 768] a pritom majú tieto pixle v pomere 16:9, vďaka interpolácii a prepočtu pixlov tak nevzniká ani roztiahnutý obraz [zlé aspect ratio], ani Ti neuchádza nič z obsahu. Píšem to teraz veľmi laicky.

:arrow: uťatím obsahu zo strán, nie je moc dobré riešenie, ale robí sa to tak
laforez
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa laforez »

Ja len taku poznamocku: tie pixle nemaju pomer stran 16:9 :) to by mali keby rozlisenie mali v pomere 1:1 a nie 4:3. Ten pomer stran je tam ony, prepocitat si to nie je taky problem.
DropDead
Addict
Addict

rozumiem...som rád, že nemusím mať v tomto obavy...aspoň viem, že pri najbližšom uprade PC príde aj práve takýto monitor...čo je výborná zlatá cesta medzi fullhd a wqxga monitormi :) + ako z tohto vyplýva, poskytuje ešte príjemnejší filmový, herný a vlastne aj bežný zážitok trebárs už len pri surfovaní po internete alebo možnosťami práce s viacerými oknami...také eyefinity v jednom

a aby som ešte na záver z toho o čo som tu "bojoval" doplnil...ja som len "bojoval" za to, že film/video, ktoré ma presne 1920x1080 - takže ako sme zistili napríklad nejaký seriál sa bez nejakého cropu, roztiahnutia alebo pridania blackbarov nedá zobraziť (vo fullscreene) na takomto 21:9 monitore...som rád, že týmto sú vyvrátené aj moje obavy o tom, že nejaké "ripy" majú orezaný priamo obraz, kvôli menšej veľkosti, samozrejme, že tam sa robia iné veci kvôli zredukovaniu veľkosti, ale toto ma zaujímalo
Ryan Giggs
VIP
VIP

Michaelo:
reziser nerozhoduje o nicom, nataca sa to podla distribucie a podla situacie. Ak ma vylucne filmovu techniku (kamery) tak to toci 21:9. Resp. ak sa to robi pre televiziu, tak to moze tocit v 16:9, ak to pojde dokina tak 21:9.

uplink:
HD plazmy maju rozlisenie 4:3 ale panel je 16:9 kvoli tvaru pixelov. Tie su obdlznikove narozdiel od beznych stvorcovych.

DropDead:
prilis vela info na gulas. Jednoducho z toho vyplyva ze 90% filmov budes mat na monitore/TV ktory ma 21:9 na celu plochu bez pasov. Bodka.
Inak 21:9 televizory Philips nedavno ukoncil, nemali odbyt. Boli drahe a vela sa ich nepredalo. Este sa vsak daju kupit. Take tv robi este Vizio, to sa ale u nas nepredava. A najnovsie s takym pomerom stran prislo prave LG, ktore robi take panely. Aj tie ostatne monitory maju panel od LG.
wladas
Redeemer
Redeemer

Ale kupovat taky monitor HLAVNE kvoli filmom mi pride na tu cenu malicko prestrelene. Radsej kupit klasiku a k tomu plazmu na tie filmy.
Napísať odpoveď