turboduchadlo | mechanicke duchadlo | kompresor
-
Hotwire
Addict
- Kontaktovať používateľa:
turboduchadlo | mechanicke duchadlo | kompresor
ahojte, tak rad by som aby niekto vyjasnil aspon v skratke aky je presne rozdiel medzi turboduchadlom, mechanickym duchadlom a kompresorom (svoju teoriu mam ale isty si niesom
) ...takisto amici pouzivaju terminy turbocharger a supercharger, to prve bude (logicky podla nazvu) asi turbo vsak? takze to druhe (tj supercharger) je kompresor? alebo tym oznacuju nieco ine este? vdaka za odpovede 
Re: turboduchadlo | mechanicke duchadlo | kompresor
Kompresor je pohanany remenicou od motora, turbo vyfukovimi plynmi.
-
RATZINGER666
Darca
neviem, ako moc zlozito to chces, ale aspon v skratke: nie je kompresor a turbo, obidva su kompresory, pretoze oba tlacia vzduch... rozdiel je v tom, co ten kompresor zenie... ak je to vrtula vo vyfuku, je to ten turbokompresor (turbina - turbo... odtial ten nazov)... ak je hnany priamo z hriadela, je to ten ludovo zvany kompresor alebo supercharger... to su zakladne dva typy bez rozdelenia, spekulovalo sa aj nad napr. elektrickym pohonom, ale to nas v 99,9% nemusi zaujimat...
preco maju americania kompresry? pretoze tam odjakziva montuju velke motory s vysokym krutiacim momentom, ale relativne nizsim vykonom, ktore zvladaju pohanat kompresory s minimalnymi stratami...
preco maju americania kompresry? pretoze tam odjakziva montuju velke motory s vysokym krutiacim momentom, ale relativne nizsim vykonom, ktore zvladaju pohanat kompresory s minimalnymi stratami...
-
Hotwire
Addict
vdaka za vysvetlenie pani 
@RATZINGER666
a ten kompresor tam je naco? tiez na hnatie vzduchu do palivovej zmesi ako klasicke turbo?
a ten kompresor tam je naco? tiez na hnatie vzduchu do palivovej zmesi ako klasicke turbo?
-
RATZINGER666
Darca
ano, uplne presne ten isty princip, stlaca vzduch v obehu a tlaci ho pred komoru (alebo inam, zalezi od druhu vstrekovania) rozdiel je iba v tom, ci je kompresor hnany vrtulou, ktoru roztacaju vyfukove plyny (a teda neberie tolko vykonu z motora, iked aj tam su nejake zanedbatelne straty kvoli nizsej priepustnosti vyfuku), alebo je pohanany priamo z hriadela, podobne ako napr. klimatizacia apod., co berie z motoru o cosi viac vykonu, podobne ako spomenuta klima... ale riesenie je to jednoduchsie, lacnejsie, efektivnejsie... nepotrebujes menit turba, nepotrebujes az tak intercooler, neexistuje turbodiera, mazanie je jednoduchsie, vykon slape aj pri vyssich otackach apod. 
no s tou efektivnostou neviem neviem
-
RATZINGER666
Darca
"efektivnejsie" som myslel po scitani vsetkych plusov a minusov, nie len s ohladom na vykon... pri velkoobjemakoch je to naozaj rozumnejsie, preto sa to tak aj najcastejsie montuje 
mno ako sa to vezme, sice sa bavime v rovine automobilnej ale pracujem s nemeckymi motormi Deutz kde jeden valec ma cez 1 liter objem a je ich tam nasukanych 20
a pekne si to prdka s klasickym turbom
a dokonca nepotrebuje intercooler resp chladenie nasavaneho vzduchu (ale samozrejme je chladena palivova zmes kedze turbo ju zohreje)
a dokonca nepotrebuje intercooler resp chladenie nasavaneho vzduchu (ale samozrejme je chladena palivova zmes kedze turbo ju zohreje)
-
RATZINGER666
Darca
kde robis? v ematechu?
deutz sa tusim specializuje na polnohospodarske stroje, tazko povedat, ake su tam naroky na vykon, resp. skor na moment, ale ak vies nieco viac, iked to s autami nema tolko spolocneho, kludne sa rozpis, radi sa nieco nove naucime
v automobilizme budu asi skor ine naroky, plus este v spojeni s tym, ze sa v polnohospodarstve pouzivaju hlavne naftove motory...
absencia medzichladica je tiez pochopitelna, kedze vzduch v IC je chladeny naporovo...
deutz sa tusim specializuje na polnohospodarske stroje, tazko povedat, ake su tam naroky na vykon, resp. skor na moment, ale ak vies nieco viac, iked to s autami nema tolko spolocneho, kludne sa rozpis, radi sa nieco nove naucime
v automobilizme budu asi skor ine naroky, plus este v spojeni s tym, ze sa v polnohospodarstve pouzivaju hlavne naftove motory...
absencia medzichladica je tiez pochopitelna, kedze vzduch v IC je chladeny naporovo...
ano, hlavne polnohospodarske
akurat kde robim ja to moc nema spolocne s polnohospodarstvom (nepriamo)
firma Tedom (hlavne posobenie v CZ) a servis kogeneracnych jednotiek
Su to motory len na plyn (zemny, bio). Bubloce to 24/7 na 1500 otacok a cim menej prestavok, tym mensia kazivost
Ale to len struham znalca
Pred dvoma rokmy som bol do motorov skoro jak blondina. Robim tam elektrikara.
akurat kde robim ja to moc nema spolocne s polnohospodarstvom (nepriamo)
firma Tedom (hlavne posobenie v CZ) a servis kogeneracnych jednotiek
Su to motory len na plyn (zemny, bio). Bubloce to 24/7 na 1500 otacok a cim menej prestavok, tym mensia kazivost
Ale to len struham znalca
Davali ste uz niekto modifikovat turboduchadlo niekam?
Mam na mysli hybridne turbo, prerabku vnutornosti turba na vyzsie vykony, vacsia sacia cast, odolnejsie loziska...
Aktualne mam GT1749VM , 2,2 TDCi
Viete o nejakej alternative?
Ma zmysel davat upravovat dost opotrebovane turbo?
Mam na mysli hybridne turbo, prerabku vnutornosti turba na vyzsie vykony, vacsia sacia cast, odolnejsie loziska...
Aktualne mam GT1749VM , 2,2 TDCi
Viete o nejakej alternative?
Ma zmysel davat upravovat dost opotrebovane turbo?
No kazdopadne ked je opotrebovane tak najprv repas
no ono zato sa pytam, ci ma zmysel kupovat nove turbo alebo dat modifikovat moje povedzme odchadzajuce, kde sa pri modifikacii budu nutne menit komponenty ako vrtula, oska, loziska... ci sa nahodou jednou cestou turbo aj "neopravi" 
-
RATZINGER666
Darca
urcite ano, pokial ho budes "repasovat" tymi lepsimi komponentami... ale skor by som pri odchadajucom turrbe odporucil kupit nove, ale rovno od vyroby uz vykonnejsie...
a povie motor na silnejsie tlaky?
-
RATZINGER666
Darca
no co by povedal... bud pojde alebo streli... ale s tym je predpokladam kolega zmiereny...
Zato nechcem ani moc silnejsie turbo, no viem ze kondicia motora napriek tomu co uz preskakal je spickova, zvuk zdravy, olej od vymeny po vymenu bez ubytku "centilitra" a tlaky ako udavaju tabulky noveho motora. Vykon je pridvihnuty o cca 25%, chcel by som pokrocit na takych 40%, s tym ze nechcem ho moc prefukovat mozno z boostu 1,7 na 1,8 max 1,85.
Pri kupe vacsieho turba je nutne prerobit aj ovladanie a adapter na zvody co je dost roboty ktorej som sa chcel vyhnut.
Takto to vymenim kus za kus a doladim soft, vykon pojde hore mozno ovela menej ako pri vacsom turbe ale zase nebude zbytocna turbodiera. + mozno ak zistim tak zabijem 2 muchy jednou ranou tym, ze ak mi pomenia aj diely co tam budu uz opotrebovane a bude to stat povedzme 700€ tak som stale nejaku tisicku usetril.
Pri kupe vacsieho turba je nutne prerobit aj ovladanie a adapter na zvody co je dost roboty ktorej som sa chcel vyhnut.
Takto to vymenim kus za kus a doladim soft, vykon pojde hore mozno ovela menej ako pri vacsom turbe ale zase nebude zbytocna turbodiera. + mozno ak zistim tak zabijem 2 muchy jednou ranou tym, ze ak mi pomenia aj diely co tam budu uz opotrebovane a bude to stat povedzme 700€ tak som stale nejaku tisicku usetril.
-
RATZINGER666
Darca
ved naco kupovat vacsie, to je kopa roboty, ked mozes kupit rozmerovo rovnake, ale efektivnejsie, ktore da vacsi tlak...
ide mi hlavne o to variabilne ovladanie geometrie a pripojenie na zvody, ak by to u mojho auta nebolo tak komplikovane, tak by som tam hned fukol nieco lepsie, dalsi problem je ze take vobec tazko zohnat lebo moje turbo od serie je velmi silne a trvacne, nehovorim ze niesu lepsie, len ze tazko zohnat taky nejaky kompromis aby to bolo aj zaplatitelne aj to malo pozadovany prinos.RATZINGER666 napísal:ved naco kupovat vacsie, to je kopa roboty, ked mozes kupit rozmerovo rovnake, ale efektivnejsie, ktore da vacsi tlak...