Sťahovanie do BA
Sťahovanie do BA
Skúšal som hľadať, no podobnú tému som tu nenašiel, tak zakladám novú. Ako sa dalo čakať, naše vysunuté pracovisko v ZA sa ruší a musím sa presťahovať do BA. Aktuálne to bude hádam v septembri, októbri. No už od teraz mám starosti ohľadom bývania, cestovania a iných. Tak v prvom rade budem potrebovať zohnať nejaký prenájom - garzónka, 1.izb. byt (viac som za ten byt). Čo som tak hľadal na webe, tak ceny sú od cca 350 až do 500€/mes. (aj s energiami). Bohužiaľ, skoro všetky inzeráty sú RK, čiže rátam, že prenájom sa týmto zbytočne zdražuje. Kde by som dokázal nájsť nejaké občianske inzeráty tohoto typu, aby som zbytočne nepreplácal za nájom? Ďalšia vec, viem, že v BA je takmer všade problém s parkovaním. Ako je to s parkovaním pri bytovkách? Sú tam vyhradené parkoviská na rezidenskú kartu ako v ZA? Posledná vec - BA život, všade dookola čítam, že Bratislava je predražená, je tam nákladný život a podobne. Je to pravda, alebo je to len fáma? Všetky tieto otázky sú pre mňa dôležité, pretože od toho závisí moje ďalšie fungovanie vo firme - musím totižto vedieť, koľko by som si mohol "zapýtať", aby som dokázal viesť normálny slušný život a nie živoriť od výplaty do výplaty
Veľká vďaka za každú pomoc.
-
kukiak
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Sťahovanie do BA
Draha ako draha.. restiky a menucka su ako vsade inde, ja by som povedal ze lepsie a lacnejsie ako v malych mestach.. potraviny a retazce musia byt tie iste, pausal na telefon a net tiez... jedine co je v ba drahe je byvanie a potreba dopravy, ci uz benzin alebo elektricenka. Byty by som popozeral aj na bazosi popripade na studentskych strankach, kedze sa uz zas blizi semester a vela ludi bude ponukat, ale aj hladat ubytko.. spinkaj.sk a pod..
-
Runes
Addict
Hmm povedzme ze 700€ v cistom ked vies hospodarit tak sa da vyzit ale moc vyskakovat nebudes hlavne zalezi od najmu teda. Ked bdues chodit busom ber to tak ze 3m elektricenka ta stoji cca 66€, benzin pocitaj vacsinou aspon 2x tolko na 1 mesiac. Ja byvam v petrzke robotu mam na druhej strane mesta a bud mozem cestovat hodinu busom abo 10 15 min rano autom, naspat to je uz 30 40min kedze zapcha. Tam palim nenormalne mnozstvo benzinu a hlavne ked je takto teplo kde i ked nerad koli boalvemu uchu musim pustat klimu bo inak by som zhorel zrazu mam spotrebu zo 7l ale 10 12. lebo furt 1 2 stop 1 2 3 stop 1 2 stop ... a toto 20 min v kuse 
Stravovanie zalezi od lokality ja som tu tak ze mam nablizku jedinu moznost stravovania a obed tu stoji 5€ co je o 1,5€ viac ako inde v meste. Ked tak nadtym uvazujem na tvoju otazku sa neda odpovedat lebo zalezi od toho kde budes byvat kde bude sidlo a aka je dostupnost sluzieb
ale co sa tyka potravin tak cena je jednotna akurat tu su ludia zviknuty na vyssi stanrad kedze tu do potravin nikto nechodi a ked ide do marketu tak kupi aj to co vlasnte nepotrebuje cim necha viac penazi bez toho aby si to uvedomil mimo toho ze vlastne tie potraviny (ako obchod) je tu predrazeny.
Ak ti to pomoze moje naklady:
120€ benzin
20x5 obed (20x3€ = 60 v gastracoch)
cca 250 najom
20-30e telefon
0-100 oblecenie podla toho co treba
20 kultura
0 - 50 knihy a pod
80€ pes
0-200 nepredpokladane vydavky (olej servis, brzdy, a podobne ptakoviny ktore proste pridu a treba spravit)
100 - nakup potravin pitny rezim ...
a teraz nato kukam a nechapem lebo tolko ani nezarobim
Stravovanie zalezi od lokality ja som tu tak ze mam nablizku jedinu moznost stravovania a obed tu stoji 5€ co je o 1,5€ viac ako inde v meste. Ked tak nadtym uvazujem na tvoju otazku sa neda odpovedat lebo zalezi od toho kde budes byvat kde bude sidlo a aka je dostupnost sluzieb
Ak ti to pomoze moje naklady:
120€ benzin
20x5 obed (20x3€ = 60 v gastracoch)
cca 250 najom
20-30e telefon
0-100 oblecenie podla toho co treba
20 kultura
0 - 50 knihy a pod
80€ pes
0-200 nepredpokladane vydavky (olej servis, brzdy, a podobne ptakoviny ktore proste pridu a treba spravit)
100 - nakup potravin pitny rezim ...
a teraz nato kukam a nechapem lebo tolko ani nezarobim
-
Hellboy248
Guru wannabe
Runes: 120€ davas mesacne na benzin?
parkovanie pri bytovkach - to zalezi od lokality. niekedy aj konkretnej ulice (petrzalka, dlhe diely, kramare su na tom o nieco horsie vo vseobecnosti). takze by sa oplatilo prist pred barak pocas pracovneho dna vecer a odsledovat to (nie cez vikend, vtedy je BA prazdna). rezidentske karty zatial funguju len pre stare mesto.
.
zivot v BA je predrazeny, ak si ho taky urobis. Ak mas rad miesane drinky, exkluzivne restiky/bary, pivko na terase v starom meste.. tak si priplatis (lahka vecera pre 2 + par drinkov + taxi tam a spat = 70-100€. Lokalne podniky na sidliskach maju fajn ceny aj prostredie (pivo od 1€ do 1,6€). Hrozne su predrazene kina v nakupnych centrach.
.
co sa tyka platu, nemam uplnu predstavu, kedze nemusim "zivit" auto a telefon... ale od tych 1.000€ v cistom by to tu mohlo byt znesitelne:) ak si najdes prileziacu, ktora ti pomoze znizit naklady na podnajom (a investicie budu do nej nizsie ako vyssie spomenuta uspora), tak sa budes mat este lepsie
.
zivot v BA je predrazeny, ak si ho taky urobis. Ak mas rad miesane drinky, exkluzivne restiky/bary, pivko na terase v starom meste.. tak si priplatis (lahka vecera pre 2 + par drinkov + taxi tam a spat = 70-100€. Lokalne podniky na sidliskach maju fajn ceny aj prostredie (pivo od 1€ do 1,6€). Hrozne su predrazene kina v nakupnych centrach.
.
co sa tyka platu, nemam uplnu predstavu, kedze nemusim "zivit" auto a telefon... ale od tych 1.000€ v cistom by to tu mohlo byt znesitelne:) ak si najdes prileziacu, ktora ti pomoze znizit naklady na podnajom (a investicie budu do nej nizsie ako vyssie spomenuta uspora), tak sa budes mat este lepsie
co je natom priatelka dava 100eur do benzinu ja davam 200-400e mesiac na naftu po ba.. a okolo 100 benzin do druheho auta.Hellboy248 napísal:Runes: 120€ davas mesacne na benzin?
-
Runes
Addict
hej to je ten lepsi pripadHellboy248 napísal:Runes: 120€ davas mesacne na benzin?
//autoeditácia príspevku (09 Júl 2013, 21:55)
hej to je ten lepsi pripadHellboy248 napísal:Runes: 120€ davas mesacne na benzin?
Ďakujem za informácie. Trošku som sa upokojil, keď vravíte, že dá sa najesť za rozumné peniaze a taktiež, že bratislavský život nie je až taký predražený. Od malička som bol vychovávaný ku skromnosti, čiže žiadne miešané drinky, drahé taxíky a vykričané kluby mi nehrozia. S priateľkou možno občas kino, návšteva nejakej čajovne, pizzérie, ale to by malo byť cenovo takmer ako u nás. Autom si myslím moc nebudem chodiť po BA, keďže tam často chodí MHD a taktiež nemám rád tie zápchy, stres na križovatkách a podobne. PS: Aby sme boli konkrétnejší, ubytovanie si zháňam niekde v časti Bratislava II, mala by to byť časť Ružinov ak sa nemýlim.
len info k taxikom... tie su tu v prepocte na kilometer velmi lacne. strcia cenou do vrecka aj male mesta
Podobný problém som riešil minulý týždeň, tento týždeň som sa už sťahoval. Keď si hladáš ubytovanie v Ružinove počítaj s väčšou cenou podnájmu, dakde v Karlovej Vsi to bude zrejme globálne o čosi lacnejšie ako spomínaný Ružinov. Záleží kde sa nachádza tvoja firma. Ak je dakde smer Prievozská resp. Bajkalska a ty si zaobstaráš bývanie v Karlovej tak budeš musieť (ak používaš MHD) zrejme prestupovať, čo by sa mne osobne nechcelo + počítaj dobrých minimálne 45minút na cestu. V Ružinove zrejme zaparkuješ bez väčších problémov, aspoň v oblasti kde bývam ja to nie je problém. O niečom inom boli príbehy kamaráta, ktorý býval istý čas v Petržálke. Záleží či budeš mať auto alebo budeš chodiť s MHD. K cenám asi toľko, že keď si chceš dať pizzu tak cena v BA, NR, či DS bude približne rovnaká a Steak stojí asi všade cez 20€ takže skutočne záleží na tebe. Napríklad mne trvá cesta do práce chôdzou cca 25 minút. Je teda pre mňa nemysliteľné aby som napr. chodil MHD 45 min do roboty napríklad z inej časti Bratislavy. Autom je to samozrejme rýchlejšie, toto som nemeral. Záleží na tebe aký si nastavíš štandard, čo budeš chcieť od svojho budúceho bývania. Platiť sám jednoizbový byt je dosť nákladné, keby si radšej zohnal ešte niekoho a zvolili by ste dvojizbový (s tým, že každý ma svoju vlastnú izbu), cena by sa tým výrazne znížila.
Čo sa týka realitiek funguje systém, že 1x podnájom, 1xkaucia pre majiteľa (vracia sa na konci podnájmu) 1x provízia realitke (týmto peniazom zamávaj, minimálna provízia, s ktorou som sa stretol bola 400€, väčšinou je ale vo výške jedného mesiaca podnájmu). Keď sa to rozhodneš riešiť na vlastnú päsť je dobré si overiť, či je ten ským podpisuješ zmluvu evidovaný ako majiteľ nehnuteľnosti (zmluva by mala byť medzi nájomcom tebou a všetkými majiteľmi bytu, to si len overíš, či sedia info podľa občianskych preukazov), údaje o majiteľoch si overeší tiež jednoducho, ide to cez katasterportál (určite ti poskytnú info, ktoré budeš potrebovať pre vyhľadanie majiteľa, ak nie radšej cúvaj).
Väčšina týchto prenajímateľov príde už so štandardnou zmluvou, pozor si treba dať len na pár vecí typu, kedy sa vracia kaucia, kedy sa kaucia nevracia, kedy si z nej môže prenajímateľ strhnúť, výpovednú lehotu (štandardne cca 2 mesiace, slúži ako tvoja ochrana aj prenajímateľa, aby si mu jedného dňa nezakýval zo dňa na deň a zároveň ťa on nemôže kedykoľvek vyhodiť), energie (či ich platíš v nájme alebo nie, kedy sa doplácajú). Taktiež na ako dlho s zmluvy uzatvára a za akých podmienok ju je možné vypovedať. Mal by stebou spísať, aj preberací protokol, kde bude vymenované čo je v byte (mikrovlnka, televízor, lampa) a zároveň čo nefunguje (nefunkčná práčka napríklad), odpíšu sa hodnoty vody, elektriny, plynu, to je všetko na protokole (ty budeš prítomný a skontroluješ či hodnoty sedia). Ak ti tvrdí, že to netreba tak na tom trvaj, alebo cúvni. Potom už ani pánbožko nedokáže koľko energií tam bolo resp. nebolo.
Ďalšia vec je to, že počítaj, že podnájom sa platí vždy dopredu väčšinou koncom mesiaca, takže prvý mesiac to bude sakra drahé (kaucia + podnájom za daný mesiac, môže byť len časť podnájmu + podnájom za ďalší mesiac + provízia pre realitku ak ju využiješ). Ak chce prenajímateľ dostávať peniaze v hotovosti tak to musí byť napísané v zmluve, ku akému ktorému dňu a že je to v hotovosti (samozrejme suma), ak to dávaš na účet tak v zmluve musí byť uvedený účet, na ktorý sa táto suma platí. Atď. Dobrá vec je poinformovať sa na možnosť, výmeny fabky, resp. zámku za svoj vlastný. Pokiaľ tam nie je bezpečnostný mechanizmus nejaký, či bezpečnostné dvere, tak stým nie je problém. Taktiež nech je určené, za akých podmienok môže prísť dotyčný, na kontrolu, aby si náhodou nebol preč z domu a on príde na byt. Malo by to byť po predchádzajúcej dohode (mail, telefon) a len za tvojej prítomnosti. To je štandardná vec, nič neobvyklého.
Pomerne veľa ponúk nájdeš na topreality.sk alebo kľudne bazos, ale ako vravíš skoro všetko je cez RK (realitky).
Čo sa týka realitiek funguje systém, že 1x podnájom, 1xkaucia pre majiteľa (vracia sa na konci podnájmu) 1x provízia realitke (týmto peniazom zamávaj, minimálna provízia, s ktorou som sa stretol bola 400€, väčšinou je ale vo výške jedného mesiaca podnájmu). Keď sa to rozhodneš riešiť na vlastnú päsť je dobré si overiť, či je ten ským podpisuješ zmluvu evidovaný ako majiteľ nehnuteľnosti (zmluva by mala byť medzi nájomcom tebou a všetkými majiteľmi bytu, to si len overíš, či sedia info podľa občianskych preukazov), údaje o majiteľoch si overeší tiež jednoducho, ide to cez katasterportál (určite ti poskytnú info, ktoré budeš potrebovať pre vyhľadanie majiteľa, ak nie radšej cúvaj).
Väčšina týchto prenajímateľov príde už so štandardnou zmluvou, pozor si treba dať len na pár vecí typu, kedy sa vracia kaucia, kedy sa kaucia nevracia, kedy si z nej môže prenajímateľ strhnúť, výpovednú lehotu (štandardne cca 2 mesiace, slúži ako tvoja ochrana aj prenajímateľa, aby si mu jedného dňa nezakýval zo dňa na deň a zároveň ťa on nemôže kedykoľvek vyhodiť), energie (či ich platíš v nájme alebo nie, kedy sa doplácajú). Taktiež na ako dlho s zmluvy uzatvára a za akých podmienok ju je možné vypovedať. Mal by stebou spísať, aj preberací protokol, kde bude vymenované čo je v byte (mikrovlnka, televízor, lampa) a zároveň čo nefunguje (nefunkčná práčka napríklad), odpíšu sa hodnoty vody, elektriny, plynu, to je všetko na protokole (ty budeš prítomný a skontroluješ či hodnoty sedia). Ak ti tvrdí, že to netreba tak na tom trvaj, alebo cúvni. Potom už ani pánbožko nedokáže koľko energií tam bolo resp. nebolo.
Ďalšia vec je to, že počítaj, že podnájom sa platí vždy dopredu väčšinou koncom mesiaca, takže prvý mesiac to bude sakra drahé (kaucia + podnájom za daný mesiac, môže byť len časť podnájmu + podnájom za ďalší mesiac + provízia pre realitku ak ju využiješ). Ak chce prenajímateľ dostávať peniaze v hotovosti tak to musí byť napísané v zmluve, ku akému ktorému dňu a že je to v hotovosti (samozrejme suma), ak to dávaš na účet tak v zmluve musí byť uvedený účet, na ktorý sa táto suma platí. Atď. Dobrá vec je poinformovať sa na možnosť, výmeny fabky, resp. zámku za svoj vlastný. Pokiaľ tam nie je bezpečnostný mechanizmus nejaký, či bezpečnostné dvere, tak stým nie je problém. Taktiež nech je určené, za akých podmienok môže prísť dotyčný, na kontrolu, aby si náhodou nebol preč z domu a on príde na byt. Malo by to byť po predchádzajúcej dohode (mail, telefon) a len za tvojej prítomnosti. To je štandardná vec, nič neobvyklého.
Pomerne veľa ponúk nájdeš na topreality.sk alebo kľudne bazos, ale ako vravíš skoro všetko je cez RK (realitky).
No tak ja to dam do porovnania s Kosicami
Taxiky v KE su skoro zadarmo ani moc nechapem ako z toho mozu existovat (3-3.5€ po celom meste???) v Bratislave jazda cez mesto moze byt v klude 5-15€ (ved iba nastupne byva 3,30€)
Co sa tyka potravin, ceny v retazcoch su podobne ak nie rovnake, takze standartne nakupy su to co inde.
Najom, ano, toto je dost problem, najom je tu drahy, da sa najst aj tak-aj onak, priatelka v KE byva v 1.izb byte a plati 150€, takmer tolko ja platim v BA za jednu izbu.
Ceny PHM su po celom Slovensku +/- rovnake, mozno vdaka Slovnaftu na zapade nejaky ten centik menej.
Ja chodim z prace obedovat do takej svojej vychytenej kantiny, menu od 3,20-3,80€ (polievka, hl.chod, 2dcl pitia, pecivo), solidne porcie, casto nedojem a to nejsom ziadne sparatko a jest mi chuti
)
Najdrahsie tu budu asi sluzby... (kultura, zabava, servisy...), to verim ze je citelne...
Ked som si dal v KE VYPUCOVAT auto za 10€ a bolo to spravene fakt na urovni, a bolo to v Auparku cize najom tam bol isto mastny, tak som sa citil ako maly boh. V kine v KE miniem sotva 15€ 2listky pukance a pitivo....
V tomto segmente je to citit najviac.
Naklady teda u mna:
150€ najom
50€ telefon
200€ auto
150€ strava
400€ zabava, kultura
blablabla
ja som fagan este rozhadzujem sa a uzivam si toho na co mam takze ja nejsom moc vhodny priklad, no pointa je taka ze skromny zivot sa tu da viest mimo toho najmu narovnako.
A parkovanie, byval som v Petrzalke, teraz som na Dlhych Dieloch, oboje 0bodov, permanentne obite auto, parkovanie stylom stoj kde sa zmestis a kde sa ta da obist......
Ruzinov je pokojny, kludny, parkovanie asi najlepsie zo vsetkeho..
Vyhybaj sa urcite oblastiam vo Vrakuni, hlavne Stavbarska ulica...
Taxiky v KE su skoro zadarmo ani moc nechapem ako z toho mozu existovat (3-3.5€ po celom meste???) v Bratislave jazda cez mesto moze byt v klude 5-15€ (ved iba nastupne byva 3,30€)
Co sa tyka potravin, ceny v retazcoch su podobne ak nie rovnake, takze standartne nakupy su to co inde.
Najom, ano, toto je dost problem, najom je tu drahy, da sa najst aj tak-aj onak, priatelka v KE byva v 1.izb byte a plati 150€, takmer tolko ja platim v BA za jednu izbu.
Ceny PHM su po celom Slovensku +/- rovnake, mozno vdaka Slovnaftu na zapade nejaky ten centik menej.
Ja chodim z prace obedovat do takej svojej vychytenej kantiny, menu od 3,20-3,80€ (polievka, hl.chod, 2dcl pitia, pecivo), solidne porcie, casto nedojem a to nejsom ziadne sparatko a jest mi chuti
Najdrahsie tu budu asi sluzby... (kultura, zabava, servisy...), to verim ze je citelne...
Ked som si dal v KE VYPUCOVAT auto za 10€ a bolo to spravene fakt na urovni, a bolo to v Auparku cize najom tam bol isto mastny, tak som sa citil ako maly boh. V kine v KE miniem sotva 15€ 2listky pukance a pitivo....
V tomto segmente je to citit najviac.
Naklady teda u mna:
150€ najom
50€ telefon
200€ auto
150€ strava
400€ zabava, kultura
blablabla
ja som fagan este rozhadzujem sa a uzivam si toho na co mam takze ja nejsom moc vhodny priklad, no pointa je taka ze skromny zivot sa tu da viest mimo toho najmu narovnako.
A parkovanie, byval som v Petrzalke, teraz som na Dlhych Dieloch, oboje 0bodov, permanentne obite auto, parkovanie stylom stoj kde sa zmestis a kde sa ta da obist......
Ruzinov je pokojny, kludny, parkovanie asi najlepsie zo vsetkeho..
Vyhybaj sa urcite oblastiam vo Vrakuni, hlavne Stavbarska ulica...
-
Hellboy248
Guru wannabe
Hegy: ktore taxi ma nastupne 3,30€? ceny v retazcoch musia byt rovnake, ano bratislava je sucast slovenska.
-
Grim
Darca
Hegy - a to si nevidel ceny za taxi v TT. 2,50€/ 1 jazda po meste...a že to nie je malé mesto...
http://www.taxi4you.eu.sk/cenniktaxi.html
A ked zoberiem exemplarnu jazdu ako priklad moju cestu do prace, tak taxi by vyslo na 11€ tam 11€ domov. V KE by som zaplatil 6€ tam aj naspat. To je myslim dostatocny kontrast.
to som myslel, ja tomu hovorim "nastupne" tak ci onak, je to suma ktoru urcite zaplatis a este si sa nepohol z miesta, kdezto v KE sa odvezes kam chces... (popripade ako Grim v TT za 2,50€...)Minimálne jazdné 3,80 €.
A ked zoberiem exemplarnu jazdu ako priklad moju cestu do prace, tak taxi by vyslo na 11€ tam 11€ domov. V KE by som zaplatil 6€ tam aj naspat. To je myslim dostatocny kontrast.
-
Hellboy248
Guru wannabe
nastupne a minimalne jazdne je rozdiel ..nastupne byva cca 0,60€ a je to cena ze vobec taxi prislo pre teba a ty si tam sadnes - kym minimalne jazdne znamena ze pojdes jednu ulicu, podla taxametru by si mal platit 2€ no musis dat tych 3,80€ ako v tvojom pripade ..
Ja viem aky je rozdiel, ale preco sa tu natahujeme o slovicka ked podstata veci je ajtak uplne ina 
Tam kde BA cena taxiku ZACINA tam cena KE taxiku KONCI. Tak to bolo myslene.
Tam kde BA cena taxiku ZACINA tam cena KE taxiku KONCI. Tak to bolo myslene.
-
mirak2
Hardcore addict
v nitre su taxiky za 2,90 odvoz vsade... neverim, ze taka vychytavka este neprisla do takej metropoly ako je bratyslafa
aka "vychytavka" nechapem, asi to bude tym ze cesta v BA moze byt 3km alebo 35km.
Moze trvat 7minut alebo aj 80minut.
Takto by muselo byt jazdne asi 10€ a to by sa nelubilo ludom co sa chcu previest oproti na sidlisko...
Moze trvat 7minut alebo aj 80minut.
Takto by muselo byt jazdne asi 10€ a to by sa nelubilo ludom co sa chcu previest oproti na sidlisko...
-
Hellboy248
Guru wannabe
existuju taxisluzby ktore maju napr. po centre bratislavy za 5€, ak ides mimo centra +2,3,4€ atd..no take ze dam xy€ a ide sa hocikam ako u vas neexistuje