disky v RAIDovom poli

Témy týkajúce sa procesorov, pamätí, grafických kariet, harddiskov...
atty
Novice
Novice

disky v RAIDovom poli

Príspevok od používateľa atty »

Zdravim,
mam taky jeden problem a kedze niesom v tomto moc zbehly snad mi niekto poskytne radu ktoru pochopim :)

Takze, ide o to, ze mam 2 hdd v RAID 0 (myslim ze je to toto oznacenie) teda informacie si delili tieto disky spolu. No a ide o to, ze to bolo na nejakej starej MSI MB a ta odisla. No a nastal problem, ak to chapem spravne, ze treba mi najst rovnaky radic, alebo ako sa to vola?? Proste viem ze ked tie disky(su urcite dobre) zapojim na inu MB tak to nepomoze.. Da sa to nejako rozbehat software-ovo, alebo videl som aj to, ze su aj zvlast karty na taketo veci... co myslite? Alebo je jedina moznost zohnat rovnaku dosku na akej to bolo? Sa mi zda ze radic bol promise..(ale to mozno trepem) Ide mi v podstate len o vybratie udajov z tych diskov..

Vdaka za kazdu radu.
vikko78
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: disky v RAIDovom poli

Príspevok od používateľa vikko78 »

pri veľkom šťastí, ti stačí len doska s rovnakom chipsetom, ale to ti nepoviem, či to bude 100%-né....najlepšie by bola tá istá doska...toto je velká nevýhoda RAID0
atty
Novice
Novice

hm a ked uz neviem presne aka to bola doska, da sa to nejako vycitat (po pripojeni) tych diskov? neexistuje nejaky emulator na RAID polia?

ako si to myslel, ze pri velkom stasti mi pomoze rovnaka doska? to by malo fungovat stopercentne nie?
problem je v tom odkial mam taku staru dosku zohnat. moze mat aj 10r...
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa uplink »

Nie nepojde to, musíš ich znova naformátovať a pred tým si vytvoriť si image disku, nie je iná možnosť. Aj keby to bola úplne identická doska, proste to nejde.

P.S.: Možno je na to software, čo to vie vyčítať aj z raidového poľa, ale zatiaľ som sa tým nezapodieval.
atty
Novice
Novice

takze pripojim obidva disky ku pocitacu, vytvorim image diskov, naformatujem a potom co?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Musíš mať najprv funkčné raidové pole. Tam kde bolo vytvorené, tam musíš mať disky, obidva. V RAID menu [obvykle F4] si pozri či sú spárované a zadané ako raidové pole, nie len single disky, nearraynuté. Potom nabootuj PC s tromi diskami, jeden kde budeš umiestňovať image a tie dva v raide. Nabootuj ho z nejakého image softvéru, napr. Acronis True Image. Tam si zvoľ že chceš z raidového poľa [má nejaký názov, moje sa volá invicta] spraviť image. Umiestnenie imagu zadaj na tretí disk. Počkaj pár hodín a keď to dorobí, v novom PC vytvor nové raidové pole, disky budú sformátované, minimálne vytvorením stratia nultú stopu a bude premazaná čistým MBR. Keď s Ti podarí vytvoriť takéto pole, tak ho jednoducho obnov cez Acronis True Image, alebo iný software opačným postupom, teda vytvor raidové pole [F4] nabootuj z ATi [acronis true image] a daj nakopírovať image disku do novovytvoreného raidového pola. That's it. Celý proces bude trvať asi dlhšie takže sa priprav že to nebude za pár minút hotové.

Tam je problém s tým, že na novom PC, alebo len s novou doskou nevie prideliť ten radič disky do pola [array] bez toho, aby im nezasiahol do MBR.

Možno to nejako ide, že si pozrie aký majú striping [veľkosť dátového bloku] a podľa toho sa posnaží vytvoriť raidové pole, ale nikdy sa mi to zatiaľ nepodarilo, aj keď je pravda že som vždy radšej nainśtaloval na novo všetko. Ak sa Ti to nejako podarí aj bez tej straty dát, daj vedieť, minimálne karma Ťa neminie :)
atty
Novice
Novice

Jej vdaka za pekny popis.
No zda sa, ze som co to pochopil.. Uz rano som nasiel zo dve firmy na zachranu dat, tak to dam spravit radsej odbornikom. No a potom ak to dobre dopadne a ja budem mat chut a cas, tak spravim podla tvojho postupu tuto vec. Celkom ma to zaujima...

Este okrajovo: rozmyslal som, ze by som spravil diskove pole z tychto 2diskov a pouzil ho na system. Len mam 2 otazky. Ide o to, ze su to starsie ATA disky a tak rozmyslam, ze ci sa oplati kvoli rychlosti ich pouzit na raid v porovnani so SATA diskom? A dalsia vec co som sa docital, ze RAID 0 prinesie narast rychlosti pri vacsich suboroch, ale ked bude ako systemovy narabat s mansimi, tak sa to aj tak oplati?

PS:Tie disky su obidva Seagate BARRACUDA ATA IV ST340016A 40Gbytes..
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Neoplatí, sú už veľmi pomalé. Radšej jeden poriadny SATA. Taký FASS od WD Ti dá aj 220 sekvenčné čítanie a to je už čo povedať :)
holeckar
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa holeckar »

Zdravim, mam otazku. Mam vytvoreny RAID1 a preflashujem BIOS na novsi, cize by som mal dat obnovit DEFAULT SETTINGS, co sa stane s RAIDom? Budem ho musiet nejak obnovovat? S tym, ze nechcem ale prist o data! :)
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Skúsim zajtra pogoogliť tieto konverzie a písnem sem. Btw. tento týždeň to budem robiť ja sám, tak dám vedieť 100%. Škoda, v tejto oblasti mám ešte dosť medzier, vzhľadom na to že dosť veľa mojich klientov má práve raid0 v ich pc odo mňa :?
holeckar
Light Expert
Light Expert

Tak co si zistil? :smt006
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Ak prechádzaš z toho istého raid radiču na ten istý, v rôznej verzii, tak sa Ti raidové pole automaticky nadetekuje. [P6T > P67 Sabertooth]. Pohoda jahoda, bez chýb a s nárastom výkonu. Ak máš na novej doske iný radič, mal by byť aspoň novší ako starý. Vtedy treba zadefinovať typ raidu a veľkosť stripovaného bloku [kB]. Potom by si mal raid sám nájisť raidové pole. Tak isto je v mnohých raidmenu autodetekcia a iné, ako som kukal. Dúfam že Ti tým aspoň trochu helfnem.

P.S.: Nepokúšaj sa vytvoriť nové raidové pole bez autodetekcie! Stratíš všetky dáta z raidového disku a pôjdu obnoviť len treťostranovým softwarom!
holeckar
Light Expert
Light Expert

Diki moc :)

//autoeditácia príspevku (25 Júl 2011, 22:35)
Zdravim, da sa nejak v BIOSe, skontrolovat RAID0 a opravit chybu(y), bo mi "Intel Rapid Storage Technology" hlasi ... FAILURE ARRAY ... HDtune nehlasi ziadne chybne sektory, ale v S.M.A.R.T.e narasta hodnota "Current Pending Sector Count" z 0 na 61 a po kontrole HDtune narastlo z 61 ma 71 a nechce sa mi zalohovat data a vytvarat nanovo RAID0. Diki

//autoeditácia príspevku (02 Aug 2011, 16:55)
No nic, zalohoval som data a zrusil RAID :( Takze uz ficim bez RAIDu.
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Chalesnik »

Zdravim chcem sa opytat... chcel by som na serveri spravit RAID 1 ak by jeden disk odisiel tak data ostanu na druhom... no moja otazka je ze ci v raide musia byt disky rovnakeho typu alebo staci ze sa zhoduje velkost ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Nemusí sa zhodovať ani veľkosť, väčší sa prispôsobí menšiemu, avšak vrele neodporúčam použiť dva odlišné disky a už vonkoncom ak nie sú RE. [raid edition]
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

mozes sem hodit dake dva 500 gb alebo terove 2 .... myslel som ze redka od wd budu stacit nie ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Redy sú v pohode. Stačia bohate.
Chalesnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

ok dakujem este nieco ked dva disky budu v raide a treti dajme tomu 2tb nebude nebude to vadit ?
uplink
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Môžeš spraviť aj raid s paritou, ale ten Ti nepofičí na klasických kompoch a NASkách, len na špeciálnych radičoch. Potom Ti to pofičí len tak že raid1 + klasický disk v non-raide.
Napísať odpoveď