Romovia na Slovensku
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Re: Romovia na Slovensku
inak ani vy ich v trnave az tak vela nemate 
-
KaptMichal
King
Ani v BA ich nie je nejak vela, ale su aj tam. Su aj v TT, relativne casto som tam chodieval a videl som ich az az. Samozrejme individua na stanici a dalsie ludske trosky... Raz rocne som na vychode a skusenosti mam osobne, a takisto teta je ucitelka na zakladke a ta ma skuseností aj pre hughita
. guess.whoo ty si nikdy nebol v inom meste ako v tom, v ktorom byvas? 
-
guess.whoo
Redeemer
praveze ano
pochadzam z okresu VK, byval som 2 roky v Trnave a teraz som v BA takze to mam s cim porovnavat
a poviem vam, ze sa na juh a vychod ani zdaleka nechytate 
-
KaptMichal
King
Fakt? Ja som si myslel, ze najviac ciganov zije v BA...
Alebo neviem co si tym prispevkom chcel povedat. 
toto si asi necital...Raz rocne som na vychode a skusenosti mam osobne, a takisto teta je ucitelka na zakladke a ta ma skuseností aj pre hughita
-
guess.whoo
Redeemer
nie ten prispevok som necital. Iba som narazal na to, ze ked niekto zije v mestach na zapade svk nemoze mat presnu predstavu co to znamena zit s nimi denno-denne.
-
KaptMichal
King
Predstav si, ja zijem na zapade (aj som sa tu narodil) a mam velmi dobru predstavu ako to na vychode vyzera.
-
guess.whoo
Redeemer
ale nemozes povedat, ze si si to zazil. A rozpravanie vs. realita su rozlisne veci
-
KaptMichal
King
Co som nezazil? Ako decko som bol na vychode mesiac z roka, zazil som toho dost, mam tam rodinu a aj keby som tam nechodil z rozpravania viem ako to tam vyzera. Celkom nechapem co chces tymto povedat?
//
Ake rozpravanie vs. realita?
//
Ake rozpravanie vs. realita?
-
guess.whoo
Redeemer
chcem tym povedat to, co som pisal uz predtym. Mnoho ludi nadava na romov, aki su neprisposobivi a pod. a pritom s nimi maju minimalny kontakt. Nijako som tym nereferoval na teba. Ludia, co pocuju nejaky pribeh v Tv alebo si o nom precitaju v novinach sa nad nim pozastavia na chvilu a potom par dni alebo tyzdnov si na to ani nespomenu.
Ale ludia, ktori s nimi byvaju v tesnom susedstve to maju ovela tazsie. Nejaky vypichnuty pribeh je nic proti tomu co sa deje v skutocnosti. Niekedy su to drobnosti, ale tie drobnosti sa nabaluju a stavaju sa neriesitelnymi.
Takze to je to porovnanie rozpravania a reality
Ale ludia, ktori s nimi byvaju v tesnom susedstve to maju ovela tazsie. Nejaky vypichnuty pribeh je nic proti tomu co sa deje v skutocnosti. Niekedy su to drobnosti, ale tie drobnosti sa nabaluju a stavaju sa neriesitelnymi.
Takze to je to porovnanie rozpravania a reality
-
KaptMichal
King
Tak by si mal byt rad, ze ludia zo "zapadu" sa o tuto problematiku zaujimaju dost.. 
Hegy: Napr. tam, kde nabrali Nemci za vojny presvedčenie (alebo aj u nás na SK) o škodlivosti Židov.
Moje skúsenosti s cigánmi sú také, aké som tu x-krát odpísal. Denne s nimi prichádzam do styku. Pochybujem, že čo i len polovica z vás, čo tu mudruje, cigánov stretáva častejšie. Možno tak na obrázku.
99,9%. Ako inak.
Arkan:
A jedna rada do života. Keď môžeš na moje príspevky (názory) kakať, tak na mňa ani nereaguj, určite ti za to nestojím.
A samozrejme, pán kapitán tú predviedol svoju kompetenciu posudzovať globálnu situáciu a presviedča človeka, ktorý má zjavne väčšia skúsenosti a svoj pohľad. To platí aj pre článok, kde ide o obdobný príklad, ale proste Trnavčan a Bratislavčan to neakceptuje, lebo on pozná svoji pravdu a "jedna pani ho nezaujíma." Och, počkať, takáto jedna pani ho zaujíma, ale iba ak sa nakydá na cigánov ako na príčinu všetkého zla, to potom je daný článok totálne relevantný a treba ho okamžite poslať na hojko.
Ja som tu vždy opisoval svoje subjektívne a priame skúsenosti, nijako som nepopieral iné, zväčša negatívne na miestach, kde je situácia určite horšia z viacerých dôvodov ako v mojom okolí.
Moje skúsenosti s cigánmi sú také, aké som tu x-krát odpísal. Denne s nimi prichádzam do styku. Pochybujem, že čo i len polovica z vás, čo tu mudruje, cigánov stretáva častejšie. Možno tak na obrázku.
99,9%. Ako inak.
Arkan:
Víťazoslávne? Dal som ho tu, lebo je z istého hľadiska dôležitý a kvitujem tam názor tých ľudí. Inak zabudol som, že tu je dovolené dávať len články, kde sa na cigánov kydá. Polepším sa.vsak si smiesny, ty najdes clanok kde nejaka pani povie to co tebe vyhovuje a vitazoslavne ho sem das,
A jedna rada do života. Keď môžeš na moje príspevky (názory) kakať, tak na mňa ani nereaguj, určite ti za to nestojím.
Zase hláška - ako ty vieš, čo som ja zažil či zažívam? To si vyžaduje silný žalúdok na takéto tvrdenia, ktoré nie sú ničím podložené. Ale iba to o svedčí o zaslepenosti a strate súdnosti, ak dôjde k tejto téme a niekto si dovolí mať iný postoj.ale ono to je celkom sranda, ze chlapec zazil holy ***** a ide tu vsetkych poucovat, kazde tvrdenie "vyvratil" a podobne,
A samozrejme, pán kapitán tú predviedol svoju kompetenciu posudzovať globálnu situáciu a presviedča človeka, ktorý má zjavne väčšia skúsenosti a svoj pohľad. To platí aj pre článok, kde ide o obdobný príklad, ale proste Trnavčan a Bratislavčan to neakceptuje, lebo on pozná svoji pravdu a "jedna pani ho nezaujíma." Och, počkať, takáto jedna pani ho zaujíma, ale iba ak sa nakydá na cigánov ako na príčinu všetkého zla, to potom je daný článok totálne relevantný a treba ho okamžite poslať na hojko.
Ja som tu vždy opisoval svoje subjektívne a priame skúsenosti, nijako som nepopieral iné, zväčša negatívne na miestach, kde je situácia určite horšia z viacerých dôvodov ako v mojom okolí.
on s nimi denne prichadza do styku,v BA,tak to je asi nejaky lpr agent co vyciciava statny rozpocet a pobehuje po osadach.
To mate tak ked slovaci nadavaju na madarov tak takí su prevažne zo žiliny a ich hovorca janko slota
ludia im zavidia aj to malo co dostanu ako podporu preto ich nemaju radi tam kde s nimi nemaju kontakt,.. A argument ze prace je vsade dost ze cela odpadu ktory sa moze zozbierat
no ano je to odpad ktory robia prevazne biely preco by to mali upratovat nezamestnany?
zbieranie odpadkov nieje praca za ktoru by clovek bol odmeneny,.. V bratislave je aj obcianske zdruzenie ktore zbiera odpadky v okoli bratislavy ale robia to zadarmo pre vlasne potesenie 
-
Hotwire
Addict
Ja sa cudujem, ty cigos, ze dokazes vobec napisat suvislu vetu, lebo tie kraviny co potis vacsinou hranicia so zdravym rozumom. Odpadky ze tvoria vacsinou bieli? Tak vyjdi z tej svojej chatrce a poobzeraj sa tam u vas po osade, a zamysli sa nad tym co za pi*ov*** si tu napisal.
edit: a tu 700€ podporu vam tu nikto nezavidi, vy si ju proste nezasluzite, robenim 15tich deti a parazitovanim.
edit: a tu 700€ podporu vam tu nikto nezavidi, vy si ju proste nezasluzite, robenim 15tich deti a parazitovanim.
No, preco mi zidia, černosi, arabi a aziati (v BA pozehnane) absolutne nevadia, mam ich v radach znamych a priatelov a este som nepocul o ziadnej aziatskej osade ktora by terorizovala susesedne dediny, mesta, kraje...hughito napísal:Hegy: Napr. tam, kde nabrali Nemci za vojny presvedčenie (alebo aj u nás na SK) o škodlivosti Židov.![]()
Pricom aziati mali podobne postavenie ako cigani.
Rozdiel je ze ti aziati si za tych par rokov vybudovali zazemie, podniky, obchody, stvrte a samostatne sa zaclenili medzi ludi, studuju skoly (nemyslim zeby to bolo vdaka tomu ze roky cucaju statny rozpocet).
Ked si dam k nim ako prikladu do protisvetla romsku komunitu... tak sa este cudujem ze najviac dotknutym ludom este neprdli nervy ako uz par znamym pripadom kde sa strielalo, zabijalo a ublizovalo, podotykam ze z nasledku tyranie, zhodou okolnosti (boh vie preco) romov.
Tipujem ta na studenta nejakej socialne zameranej skoly a vela citas knihy.
Nic v zlom hughito ale tu si na velmi zlej pôde na obhajovanie nevinnosti Romskej komunity na Slovensku, to mozes ist rovno do ZOO ucit opicky ako sa spravat.
-
guess.whoo
Redeemer
tak nie su vsetci rovnaki. Poznam vynimky, zarabaju, staraju sa o svoje domy, nekradnu a da sa s nimi aj prehovorit par slov. Je to ale skor vynimka potvrdzujuca pravidlo.
Stavat na Hitlerovej teorii je scestne a zaujate. Zidia a ostatne etnika nam v sucastnosti ziadny komunitne problemy nerobia. Poznam dokonca dost bielych ludi, ktori su casto horsi ako cigani. Avsak z globalneho hladiska je to prave ich komunita, ktora taha tento stat dolu vodou.
Neviem ci ste postrehli vcera v TV novinach na markize. Tusim tam bol udaj z roku 2003 o pocte romov na slovensku. Bolo to okolo 130 000.
Rok 2004 - 200 000...dnes ich je podla mna aj cez 700 000. Co myslis Hughito ak to takto pojde dalej kam sa dostaneme? Budeme stat, z ktoreho vsetci ujdu kvoli tomu, ze vsetky peniaze pojdu prave na podporu takychto parazitov.
Dostavaju nove byty, ktore zdevastuju za 5 rokov (aj skor, ale budiz). A co dostane clovek, ktory vystuduje, snazi sa usadit, zalozit si rodinu? Velke hovno..uver pre mladych? fasa
V skolach maju obedy za euro, pomocky zadarmo, staci ze tam chodi..co da kto mojmu dietatu za to, ze chodi do skoly a dosahuje vysledky? Pochvalny diplom na konci roka? mozem osrat takyto system.
A teraz mi povedz, kto je tu diskriminovany
Stavat na Hitlerovej teorii je scestne a zaujate. Zidia a ostatne etnika nam v sucastnosti ziadny komunitne problemy nerobia. Poznam dokonca dost bielych ludi, ktori su casto horsi ako cigani. Avsak z globalneho hladiska je to prave ich komunita, ktora taha tento stat dolu vodou.
Neviem ci ste postrehli vcera v TV novinach na markize. Tusim tam bol udaj z roku 2003 o pocte romov na slovensku. Bolo to okolo 130 000.
Rok 2004 - 200 000...dnes ich je podla mna aj cez 700 000. Co myslis Hughito ak to takto pojde dalej kam sa dostaneme? Budeme stat, z ktoreho vsetci ujdu kvoli tomu, ze vsetky peniaze pojdu prave na podporu takychto parazitov.
Dostavaju nove byty, ktore zdevastuju za 5 rokov (aj skor, ale budiz). A co dostane clovek, ktory vystuduje, snazi sa usadit, zalozit si rodinu? Velke hovno..uver pre mladych? fasa
V skolach maju obedy za euro, pomocky zadarmo, staci ze tam chodi..co da kto mojmu dietatu za to, ze chodi do skoly a dosahuje vysledky? Pochvalny diplom na konci roka? mozem osrat takyto system.
A teraz mi povedz, kto je tu diskriminovany
Cela hughitova teoria stoji na "vynimke potvrdzujucej pravidlo" to mu este neber...
hegy, na tvoje predpoklady, odhady a dojmy vzťahujúce sa k mojej osobe netreba ani reagovať, je to už naozaj prízemné.
Porovnávať ázijských prisťahovalcov s cigánmi je dosť mimo, ide o úplne odlišné kategórie.
Ani nám počas 2. svetovej vojny nevadili černosi či aziati, pretože absolútne nefigurovali v našich mysliach. To isté platí na margo cigánov. Keby také typy ľudia ako podaktorí tu žili niekde vo svete (alebo za vojny počas Hitlera), je celkom možné, že to "zlo" by sa menilo. Neboli by to už cigáni, ale Židia či prisťahovalci. Ale černosi, pod. ako v Amerike či JAR počas apartheidu.
Vôbec to nemusíme nazývať slovom rasizmus, lebo naozaj vám verím, že nevyznávate žiadne rasistické teórie v pravom slova zmysle, ako napr. kali. Ide o to, že u značného množstva populácie prevládajú predsudky, stereotypy a klesá úroveň kritického myslenia, ak sa začne hovoriť o skupine ľudí, ktorá sa líši nejakým znakom - v tomto prípade ide o farbu kože. Toto je fakt, s ktorým sa takmer DENNODENNE stretávam od rôznych ľudí, mladých, starších, priemerne či viac inteligentných. Tupé predsudky, stereotypné videnia a zmýšľanie.
guesswho:
Evaluácia programu obecných nájomných bytov v rómskych osídleniach.
Str. 29
Porovnávať ázijských prisťahovalcov s cigánmi je dosť mimo, ide o úplne odlišné kategórie.
Ani nám počas 2. svetovej vojny nevadili černosi či aziati, pretože absolútne nefigurovali v našich mysliach. To isté platí na margo cigánov. Keby také typy ľudia ako podaktorí tu žili niekde vo svete (alebo za vojny počas Hitlera), je celkom možné, že to "zlo" by sa menilo. Neboli by to už cigáni, ale Židia či prisťahovalci. Ale černosi, pod. ako v Amerike či JAR počas apartheidu.
Vôbec to nemusíme nazývať slovom rasizmus, lebo naozaj vám verím, že nevyznávate žiadne rasistické teórie v pravom slova zmysle, ako napr. kali. Ide o to, že u značného množstva populácie prevládajú predsudky, stereotypy a klesá úroveň kritického myslenia, ak sa začne hovoriť o skupine ľudí, ktorá sa líši nejakým znakom - v tomto prípade ide o farbu kože. Toto je fakt, s ktorým sa takmer DENNODENNE stretávam od rôznych ľudí, mladých, starších, priemerne či viac inteligentných. Tupé predsudky, stereotypné videnia a zmýšľanie.
Môžeš menovať? A čo tak sa obhliadnuť, koľko odvetných vrážd a ublížení sa udialo ("boh"vie prečo) na nerómov.Ked si dam k nim ako prikladu do protisvetla romsku komunitu... tak sa este cudujem ze najviac dotknutym ludom este neprdli nervy ako uz par znamym pripadom kde sa strielalo, zabijalo a ublizovalo, podotykam ze z nasledku tyranie, zhodou okolnosti (boh vie preco) romov.
guesswho:
Ako konkrétne?Avsak z globalneho hladiska je to prave ich komunita, ktora taha tento stat dolu vodou.
Dával som tu viackrát, síce už dávnejšie, vyjadrenie demografa k týmto jednoduchým záverom, aké predvádzaš.Co myslis Hughito ak to takto pojde dalej kam sa dostaneme? Budeme stat, z ktoreho vsetci ujdu kvoli tomu, ze vsetky peniaze pojdu prave na podporu takychto parazitov.
Tiež odvážne tvrdenie, ktoré určite nefunguje plošne. Vieš ho nejak potvrdiť?Dostavaju nove byty, ktore zdevastuju za 5 rokov
Kód: Vybrať všetko
7. Poškodzovanie a nedostatky bytov
Hádam najrozšírenejší mýtus a negatívny stereotyp spojený s bývaním Rómov je predstava, že príslušníci marginalizovaných rómskych komunít sami ničia príbytky, v ktorých žijú. Polemika o tomto mýte a jeho vznik je skôr v kompetencii antropológie.
Ale keďže tieto mýty ovplyvňujú aj tvorbu a implementáciu verejnej politiky – údajné ničenie vybavenia bytov bolo uvádzané ako dôvod pre zníženie minimálneho povinného vybavenia obecných bytov niž‐šieho štandardu s finančnou podporou štátu – rozhodli sme sa ich empiricky overiť. Anketári od respondentov zisťovali, či majú informá‐ciu o tom, že v hociktorom z obecných nájomných bytov, ktoré boli v skúmanom období postavené v obci a nasťahovali sa do nich prísluš‐níci miestnej marginalizovanej rómskej komunity, odstránili alebo zni‐čili obyvatelia niektorý z nasledujúcich súčastí vnútorného vybavenia bytov: umývadlo, sprchovací kút, splachovací záchod, lokálny systém vykurovania, vodovodné batérie, okná a ďalšie (nešpecifikované vyba‐venie). Aj tento mýtus sa ukázal ako nepravdivý. Tabuľka 1 uvádza počet zaznamenaných prípadov odstránenia alebo zničenia uvedeného vybavenia. Vidíme, že ide o ojedinelé prípady. Najčastejšie obyvatelia odstraňovali zariadenia na kúrenie, avšak sem boli zaradené aj prípady, keď namiesto odstráneného vykurovacieho zariadenia nainštalovali iné, ktoré im viac vyhovovalo (kapacitou, palivom a podobne).Str. 29
-
Hotwire
Addict
mna udivuje hughito, co vsetko tu dokazes vydavat za "relevantny zdroj" 
Preco moje, pretoze vacsina ludi uz asi stratila volu ti davat najavo ze asi nieje nieco v poriadku ked na fore kde figuruje tisice uzivatelov ti jediny nedokaze dat za pravdu?
Hras sa na svedka Jehovovho a ides nam vnucovat tvoju "pravdu"?
Myslis, ze ked tu budes davat linky tebepodobnych, fakt, (normalne by som povedal ze hadzes hrach o stenu ale ty nemas ani ten hrach s ktorym by si sa ohradil...) az sa cudujem ze ta to este bavi.
Na tvojom mieste by som migroval na ine diskusne forum, trebarz k privrzencom obdobnej sekty...
Ako hovorim, jedina vec co ta drzi nad vodou je fakt, ze sa nesmie urobit statistika kriminality rozdelena podla etnika, to by si sa tu asi dobrovolne zmazal ALEBO by si instatne spochybnil vysledky Statistickeho uradu SR, popripade tuto tabulku "znegoval" tvrdenim z jozkoferko.lubimeciganovblogspot.com s rozpravkou o ciganovi Deziderovi ktory prisahal ze nikdy nic neslohol.
Naco to je dobre
ja uz tusim ze zrejme si na tom budujes karieru alebo planujes ked odides zo skoly (som presveceny ze tie blabloly mas od nejakeho profesora humanneho predmetu).
Hras sa na svedka Jehovovho a ides nam vnucovat tvoju "pravdu"?
Myslis, ze ked tu budes davat linky tebepodobnych, fakt, (normalne by som povedal ze hadzes hrach o stenu ale ty nemas ani ten hrach s ktorym by si sa ohradil...) az sa cudujem ze ta to este bavi.
Na tvojom mieste by som migroval na ine diskusne forum, trebarz k privrzencom obdobnej sekty...
Ako hovorim, jedina vec co ta drzi nad vodou je fakt, ze sa nesmie urobit statistika kriminality rozdelena podla etnika, to by si sa tu asi dobrovolne zmazal ALEBO by si instatne spochybnil vysledky Statistickeho uradu SR, popripade tuto tabulku "znegoval" tvrdenim z jozkoferko.lubimeciganovblogspot.com s rozpravkou o ciganovi Deziderovi ktory prisahal ze nikdy nic neslohol.
Naco to je dobre