Politika
Re: Politika
keby "si" opravili vytlky v celom state, tak ano, bol by nepotrebny
no a tych par polepenych map...
no a tych par polepenych map...
Áno, lebo ľudia majú v hlavách nastavené, že treba čakať, kým štát opraví. Takáto akcia je malinká a symbolická, na druhej strane pre dotyčných ľudí jedinečná skúsenosť a určite aj super pocit a hrdosť.
Celkovo ide o princíp a o to, že keby mali svoje okolie v rukách naozaj ľudia, tak takéto veci by boli vyriešené okamžite, lebo to, že si drbete dennodenne auto na ceste sa týka veľmi veľa ľudí. Ale keďže máme "samosprávy," "kraje" a "štát," tak stačí konštatovať, že nemáme peniaze, prípadne sa zmôcť na dočasné úpravy, ktoré sú mrhaním zdrojmi a časom.
Celkovo ide o princíp a o to, že keby mali svoje okolie v rukách naozaj ľudia, tak takéto veci by boli vyriešené okamžite, lebo to, že si drbete dennodenne auto na ceste sa týka veľmi veľa ľudí. Ale keďže máme "samosprávy," "kraje" a "štát," tak stačí konštatovať, že nemáme peniaze, prípadne sa zmôcť na dočasné úpravy, ktoré sú mrhaním zdrojmi a časom.
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Beardie je naivne mysliet si, ze bez statu by tu boli rozdrbane cesty, alebo ze by neboli vobec ziadne cesty. Hughito bude mat urcite ine vysvetlenie, ale ja si mysilm, ze ludia su motivovany hlavne ziskom a uzitkom a ak budu mat zisk aj uzitok z cesty, tak si ju postavia. Ak by aj nemali zisk, ci uzitok, tak minimalne by z rozbitej cesty mali dodatocne permanentne naklady za opravu auta, takze by tu cestu opravili tak ci tak. Ci aj doma cakas kym ti stat vysype smeti, alebo si ich chodis vysypat sam aby si sa nezgrcal v byte z tej spiny a smradu?
to su veci, ktore ludia robia automaticky bez toho, aby nad tym premyslali..
Ti isti ludia, co si nevidia za vlastny nos? Co napr. maju problem zaplatit 20korun u doktora, ale uz vobec nevidia suvislost so zadlzený zdravotnictvom a jeho splacanim? Alebo vianocne prispevky Vs zvysovanie dani a poplatkov? A takto by sa dalo dlho pokracovat. Bezny clovek nevidi suvislosti a ani ich nevie posudit, dokaze ponat tak prvy stupen dosledkov.co je dovod, preco sa aj u nas tak dobre dari populistom.
Smetny kos je moj, cesty su nase, nepriame vlastnictvo
Nehovorim, ze cesty by niekto neopravil, ved toto je jasny priklad, ze sa to deje, ale vztahovat jednu vynimku za standard, to je typicka hughitovina
Nehovorim, ze cesty by niekto neopravil, ved toto je jasny priklad, ze sa to deje, ale vztahovat jednu vynimku za standard, to je typicka hughitovina
-
TommyHot
Addict
beardie ak potrebujes cestu a nie je tu stat, ktory ti ju postavi/opravi (nieze by to teraz robil), tak tvrdis, ze budes chodit po trave aj keby ta to neskutocne zdrzuje a stracas na tom peniaze?
Tych vynimiek je malo, lebo si celkom neviem predstavit, ze Fero pride na frekventovanu cestu, zablokuje premavku a zacne tu cestu svojpomocne opravovat. Fizli by ho asi velmi rychlo zbalili. Tak ci onak som rad, ze si uvedomujes, ze verejne vlastnictvo je nefunkcny nezmysel (smetny kos je tvoj, tak si ho vysypes, cesta je nasa, tak mas u prdele
)
Tych vynimiek je malo, lebo si celkom neviem predstavit, ze Fero pride na frekventovanu cestu, zablokuje premavku a zacne tu cestu svojpomocne opravovat. Fizli by ho asi velmi rychlo zbalili. Tak ci onak som rad, ze si uvedomujes, ze verejne vlastnictvo je nefunkcny nezmysel (smetny kos je tvoj, tak si ho vysypes, cesta je nasa, tak mas u prdele
Ked budem cestu potrebovat, postavim si ju, ale potom bude moja, cize mozem vyberat myto, ktore pouzijem na zlepsenie kvality cesty. To iste robi aj stat. Nedosledne, nespravne, ale to nie je problem statu, iba dosadenych ludi, ktori tu cestu (stat) spravuju. Stat je v tom nevinne, my vsetci sme stat, aj ja, dokonca aj ty. A ak si nevieme upratat sami (napr vo vlade), tak tu bude bordel alebo rozdrbana cesta. Stale o tom istom.
-
TommyHot
Addict
Ved ty si vlastne anarcho-kapitalistabeardie napísal:Ked budem cestu potrebovat, postavim si ju, ale potom bude moja, cize mozem vyberat myto, ktore pouzijem na zlepsenie kvality cesty.
Ja som ja. Nie som stat, nepodpisoval som ziaden suhlas s jeho vznikom, nevolil som ho, nedal som mu moc, takze prosim ta, nezvaluj na mna neschopnost etatistovbeardie napísal:To iste robi aj stat. Nedosledne, nespravne, ale to nie je problem statu, iba dosadenych ludi, ktori tu cestu (stat) spravuju. Stat je v tom nevinne, my vsetci sme stat, aj ja, dokonca aj ty. A ak si nevieme upratat sami (napr vo vlade), tak tu bude bordel alebo rozdrbana cesta. Stale o tom istom.
Nič ako verejné či kolektívne vlastníctvo neexistuje, práve to, že máme štát a súkromné vlastníctvo spôsobuje odcudzenie od týchto verejných statkov, ktoré slúžia všetkým. Je pekné hovoriť frázy o tom, že to je štátne a "štát sme my," ale to je úplný nezmysel odtrhnutý od reality. Nie je to naše, je to štátne a preto sa čaká, kým s tým "štát" čosi urobí. A ak nerobí, tak sa akurát tak nadáva, lebo áno, sú tam aj praktické, ale primárne mentálne zábrany. Preto je sympatické aj takéto malé popretie tohto súčasného stavu.verejne vlastnictvo je nefunkcny nezmysel
Áno, jasné, len tak si postavíš cestu a ešte aj budeš vyberať mýto.Ked budem cestu potrebovat, postavim si ju, ale potom bude moja, cize mozem vyberat myto, ktore pouzijem na zlepsenie kvality cesty.
Ty si nic, maximalne tak miniaturna sucast spolocnosti ktora vytvorila taky konglomerat ako je stat. Preco by malo zalezat na tvojom postoji, nazore a nejakom tvojom smiesnom odsuhlaseni? Realita je taka ze stat ta vobec nepotrebuje, naopak ty potrebujes stat, ked tvrdis opak zmen to a stat zlikviduj, zasvet tejto zemene zivot, kludne ho aj obetuj ak bude treba a som zvedavy ako prinutis ludi aby ta nasledovali, lebo tvoje vyplakavanie nad rozliatym mliekom mna zatial nijak nepresvedcilo.TommyHot napísal:Ja som ja. Nie som stat, nepodpisoval som ziaden suhlas s jeho vznikom, nevolil som ho, nedal som mu moc, takze prosim ta, nezvaluj na mna neschopnost etatistov
-
TommyHot
Addict
Ked ma tak velmi nepotrebuje, tak preco ma okrada?kali520 napísal:
Samozrejme, ak uvažujeme o jedincoch, tak môžeme skĺznuť k takýmto záverom. Ale aj tak mi moc nesedí takto uvažovať o štáte, je to moc abstraktné. Oveľa viac a lepšie to je vidieť na vzťahu vo firme/závode/v práci - zamestnávateľ (kapitalista) a zamestnanec. Samotný jedinec je nahraditeľný, môže byť vyhodený, nepredstavuje prakticky nijakú hrozbu. Ak to však dáme do plurálu, tak zistíme, že to zamestnávateľ je ten, ktorý je závislý na pracovnej sile zamestnancov. Práve toto je najväčšou slabinou kapitálu (a zároveň ale aj pohonným motorom) a preto sa práve na tento aspekt najviac priamo či menej priamo dbá, aby zostal zachovaný status quo.
co presne ti nevyhovuje na sukromnom vlastneni cesty?hughito napísal:Áno, jasné, len tak si postavíš cestu a ešte aj budeš vyberať mýto.![]()
Tieto predstavy sú naozaj mimo a hlavne všade napchatý ten ekonomický faktor komodity. Vidím, že ten "odideologizovaný" kapitalizmus sa na mysleniach ľudí už naozaj dostatočne podpísal.
Lebo sa nechas okradat.TommyHot napísal: Ked ma tak velmi nepotrebuje, tak preco ma okrada?
Ked davas do pluralu preco tam nedavas zamestnavatela, iba ho vypychnes ako nepotrebnu zlozku, zlozku autority ktora ti nezapada? Ak dame do pluralu celu fabriku aj so zamestnavatelom a vseckymi jej odeleniami a vybereime len jedneho robotnika je viac nedolezity ako ten zamestnavatel. Brojis proti hierarchii ktora je pre ludsku spolocnost nevyhnutna a prirodzena.hughito napísal:Ak to však dáme do plurálu, tak zistíme, že to zamestnávateľ je ten, ktorý je závislý na pracovnej sile zamestnancov.
Aby vznikla fabrika je potrebny kapital, ktory vznikne z pracovnej sily. Pracovna sila musi tak isto vediet o svojej dolezitosti a hodnote inak nema dovod vytvarat kapital. Hodnotu jej dava kapital (zamestnavatel, tvorca, autorita), sama od seba ju nikdy neziska a je v podstate bezucelna a chaoticka. Pracovna sila a kapital su formy ktore sa navzajom potrebuju aby mohli funkcne a ucelovo existovat, su to formy pochadzaujce z cloveka samotneho, z jeho schopnosti a ich hodnoty ktore sam urcuje na zaklade svojich vlastnych potrieb a energie vynalozenej k ich ziskaniu.
beardie: A kde by si si tu cestu ako vystaval? V spojive medzi obcami? V koho záujme by to bolo, okrem teba?
kali: kapitalizmus tu máme pár sto rokov, nie je to nič nevyhnutné a prirodzené. Išlo mi to, že pracovať vo svoj prospech sa dá na rôznych úrovniach aj bez toho kapitalistu. Kapitalista sám o sebe by nebol kapitalistom. Taký pojem existuje iba preto, lebo tu máme ekonomický systém založený na slobodnej práci, ktorú ľudia predávajú na trhu za mzdu. Ale toto tu fakt nebudem rozoberať a opakovať už stokrát tu napísané v iných témach.
kali: kapitalizmus tu máme pár sto rokov, nie je to nič nevyhnutné a prirodzené. Išlo mi to, že pracovať vo svoj prospech sa dá na rôznych úrovniach aj bez toho kapitalistu. Kapitalista sám o sebe by nebol kapitalistom. Taký pojem existuje iba preto, lebo tu máme ekonomický systém založený na slobodnej práci, ktorú ľudia predávajú na trhu za mzdu. Ale toto tu fakt nebudem rozoberať a opakovať už stokrát tu napísané v iných témach.
-
TommyHot
Addict
To ci sa nechavam okradat a v akej miere tu nejdem riesit, kazdopadne ked sa mi snazi kradnut peniaze, asi ma potrebujekali520 napísal:Lebo sa nechas okradat.
Ak si si nevysimol tak ja vobec neobhajujem kapitalizmus.hughito napísal: kali: kapitalizmus tu máme pár sto rokov, nie je to nič nevyhnutné a prirodzené. Išlo mi to, že pracovať vo svoj prospech sa dá na rôznych úrovniach aj bez toho kapitalistu. Kapitalista sám o sebe by nebol kapitalistom. Taký pojem existuje iba preto, lebo tu máme ekonomický systém založený na slobodnej práci, ktorú ľudia predávajú na trhu za mzdu. Ale toto tu fakt nebudem rozoberať a opakovať už stokrát tu napísané v iných témach.
//autoeditácia príspevku (10 Júl 2013, 17:39)
Ked mi niekto nieco dava tak to berem a nezalezi natom ci to potrebujem alebo nie, a rovnako sa chova stat (preco by vobec nejakeho tommyhota potreboval ked tu ma dalsich 5 milionov ludi ktory moze okradat?). A ty si len niekde zabludil v tom svojom pometenom indiviualizme kde si sam nejak musis pripominat svoju vlastnu dolezitost, co je cisto individualisticko materialne vnimanie sveta, a to nejak nestaci. Ty si bohuzial pre teba sucastou spolocnosti kde hlavnu rolu nehraje tvoje "Ja" ale nase "My" a prave preto ty nie si okradany, ty dobrovolne davas.TommyHot napísal: To ci sa nechavam okradat a v akej miere tu nejdem riesit, kazdopadne ked sa mi snazi kradnut peniaze, asi ma potrebuje
kdekolvek, kludne aj medzi obcami, ak by to bol moj vlastny pozemokhughito napísal:beardie: A kde by si si tu cestu ako vystaval? V spojive medzi obcami? V koho záujme by to bolo, okrem teba?
kadial by podla teba radsej jazdili ludia, po statnej rozbitej alebo po mojej, par metrov od nej, aj keby sa za nu platilo?
zaviselo by to len od chcenia ludi usetrit cas a dat mi peniaze a samozrejme aj od dlzky cesty, kvoli par vytlkom nikto na platenu cestu prechadzat nebude, keby mali vytlky 3 kilometre a najblizsia obchadzka 30 kilometrov naokolo, hadaj co by si velka cast z nich vybrala
Posledné, čo by bolo v záujme ľudí by bolo jazdiť po bársjakej okreske za mýto. Samozrejme, jazdiť po štátnej a rozbite tiež nie je výhra, preto si v tom prípade, že by ľudia mohli priamo ovplyvniť dianie okolo seba viem predstaviť, že takáto vec by dostala prioritu, cesta by sa spravila a jazdili by po nej ľudia zadarmo.
kali: no používal si tam pojmy kapitál a pracovná sila, takže to logicky spájam s kapitalizmom. Síce, možno si pod pojmom kapitál myslel niečo iné ako ja, zrejme nejaký počiatočný zdroj "majetku."
kali: no používal si tam pojmy kapitál a pracovná sila, takže to logicky spájam s kapitalizmom. Síce, možno si pod pojmom kapitál myslel niečo iné ako ja, zrejme nejaký počiatočný zdroj "majetku."
len tak nahodou som sa preklikal