Minimax

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
Viper
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Minimax

Príspevok od používateľa Viper »

Ahojte zaoberám sa trochu AI konkretne minimax-om a všetko šlo v pohode algoritmus chápem ale neviem ako vygenerovať game tree
napríklad pri piškôrkách (3x3) by som to mal urobiť tak že pôjdem polčko po poličku a postupne to tak generovať ako tu?
alebo je tu aj lepšia cesta?
Everhard
Light Expert
Light Expert

Re: Minimax

Príspevok od používateľa Everhard »

Ahoj. Ano presne tak. Vygenerujes strom vsetkych moznosti do nejake hlbky, cize strom niekolko poltahov dopredu a potom na tom strome zbehnes algoritmus MiniMax. Ja som programoval 3x3x3 piskvorky a bezny pocitac mi stihal do hlbky 3, aby to generovanie trvalo menej ako sekunda po kazdom tahu.
Mne dost pomohli tieto pseudokody. Je to minimax s AB orezavanim - http://www.ai.mit.edu/courses/6.034b/alpha-beta.html
Ale tvorba stromu tam nie je, a co pozeram svoje stare zdrojaky, tak ten strom som veru kodil ako strom - koren, a ten mal dalsie uzly:
- najprv som zobral hraciu plochu aktualneho stavu hry - reprezentacia ako pole 3x3 - toto bude korenom stroma
- najdes najblizsie volne policko, vlozis tam X/O podla toho koho tah nasleduje. Toto opakujes kym dorazis na posledne policko. Vzniklo ti niekolko synov korena.
- tych synov zase zbehnes a zase ti vytvori dalsich. rekurzivna funkcia, obmedzis to na hlbku pocet vnoreni. nepamatam si presne, ale tusim sposobom prehladavnim do hlbky.

Inak rada k heuristickej funkcii - spocitat sumu kolko roznych moznosti sa da este vyhrat z kazdeho jedneho policka v hracej ploche (cize z kazdeho policka pozries vsetky smery, a ak su tam 3 policka za sebou bud tvojho znaku/prazdne policko, znamena to +1 k sume). A odpocitat od toho tu istu sumu vypocitanu pre protihraca. To je ohodnotenie danej hracej plochy.

//autoeditácia príspevku (27 Júl 2013, 18:05)
Toto je pekny clanok: https://www.cs.tcd.ie/Glenn.Strong/3d5/ ... -notes.pdf
Viper
Medium Expert
Medium Expert
Používateľov profilový obrázok

Re: Minimax

Príspevok od používateľa Viper »

ok ďakujem za rady a aj článok :D :plus:
Napísať odpoveď