zdieranie v praci?

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
Antichrist
Medium Star
Medium Star

zdieranie v praci?

Príspevok od používateľa Antichrist »

zdravim...je podla vas normalne ked pride za mnou majster (ktory nie je ani moj) o druhej poobede na konci zmeny a povie mi aby som ostal dlhsie a ak neostanem tak zajtra nepridem cez turniket?:D...
Grim
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: zdieranie v praci?

Príspevok od používateľa Grim »

...a čo chceš počuť?...nie je, ale robí sa to...
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Normalne nie, bezne asi ano, neviem.
Antichrist
Medium Star
Medium Star

no ja som v skusobnej dobe a uz som plateny za vykon...a mal som ostat dlhsie kvoli robote ktora nie je ani platena...takze tak...
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

aj si z blavy alebo KE (popripadne ine vacsie mesto) tak rychlo utekaj inde, toto budes mat bezne
ak niesi, tak mas smolu
Antichrist
Medium Star
Medium Star

nie som v leviciach...
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Nakoľko si v skúšobnej dobe a chceš si miesto udržať, tak to prekusni a zostaň trocha dlhšie. Pokiaľ je ten majster kamarát s nejakým tvojím nadriadeným, vedel by ti vybaviť veľmi rýchly odchod. A to by ti nemusel ani udať žiadny dôvod. Po skúšobnej dobe ak už budeš mať zmluvu či už na dobu určitú alebo neurčitú zostať nemusíš. Zamestnávateľ ti môže nariadiť, aby si zostal robiť nejaký nadčas, no je povinný ti ho uhradiť s 25% príplatok za prácu nadčas. No samozrejme je to obmedzené na určitý počet hodín ročne. U nás to tak normálne chodí, lebo konateľ sa bojí kontrol (firma je už veľmi známa asi na každom inšpektoráte práce tu na Slovensku).
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Robi sa to. Ty si v skusobnej dobe, takze nemas na vyber. Na taketo situacie maj nejaku vyhovorku (zubar, odvoz auta do servisu bla bla bla). Po skusobnej sa k tomu (ak nadcasy nemas v zmluve) postav normalne a nenechaj si skakat po hlave. Ja majstrovi otvorene poviem, ze danu robotu robit nebudem preto a preto (realne veci, pre ktore to proste robit nesmiem) a moze sa rozculovat kolko chce... Najviac zboznujem, ked mam robit robotu "lebo druhi nestihaju" pritom robime za rovnaky plat. Ale tak to chodi - ukazes, ze vies robit raz dva razy a nezbavis sa.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

energy00 napísal:Ty si v skusobnej dobe, takze nemas na vyber. Na taketo situacie maj nejaku vyhovorku (zubar, odvoz auta do servisu bla bla bla)
co zmeni ta vyhovorka? nic...
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

energy00 ani netreba mať nejakú výhovorku. Čo sa mňa týka, tak si konateľ otrel hubu o nesprávneho človeka a akýkoľvek nadčas alebo práca na doma, je z mojej strany nemožná. Reči typu, "v robote málo robíte a potom si beriete robotu domov aby ste ma na mne dobre zarobili a okradli ma" ja tolerovať nebudem a povedal som priamo na rovinu, že domov si viac žiadnu robotu nevezmem a nadčas nespravím, ani keby sa na hlavu postavil. A to som niekedy nemal problém s nadčasmi, ak sa jednoducho nestíhalo a taktiež som bol ochotný si prácu vziať aj domov, ak by to bolo treba. No mal takéto blbé reči a ešte aj hodne znížil cenu práce mimo pracovného času. Ja osobne som nemal viac čo riešiť.
energy00
King
King

ArkanoviTigrovi Zmeni asi to, ze ked mu majster povie, aby ostal a on zacne hapkat ze... ze....vlastne sa neda leboooooo...hmmm... a ked mu narovinu povie dovod preco sa neda, tak to vyznie lepsie. Mam to odskusane. :wink:

Noobsz DJ Ano, ja aj niektori moji kolegovia povieme nadriadenym na rovinu, ze nie a hotovo. Ale zase ked sa fakt nestiha a dajme tomu jedna operacia by spomalila vyrobu, tak jasne, ze mu vyhovieme, ale pod podmienkou, ze vyhovie aj on nam a zatial taketo oplacanie funguje (musis si naucit ;) ) Slabsie natury a vacsina zien stojacich za presvedcenim "hlavne, ze mame nejaku robotu" sa boji majstra, co im povie a ako sa to preukaze na nejakom primitivnom hodnoteni prace atd. A takymto pristupom robia stale viac a viac za rovnake peniaze a nikam sa neposuvaju, lebo "hlavne, ze mame nejaku robotu"..... sklopit zrak, drzat hubu a krok.
ArkanoviTigrovi
Zablokovaný
Zablokovaný

Príspevok od používateľa ArkanoviTigrovi »

energy00 napísal:ArkanoviTigrovi Zmeni asi to, ze ked mu majster povie, aby ostal a on zacne hapkat ze... ze....vlastne sa neda leboooooo...hmmm... a ked mu narovinu povie dovod preco sa neda, tak to vyznie lepsie. Mam to odskusane. :wink:
no ale ked ho chce vyhodit tak ho vyhodi tak ci tak :wink: ale darmo, dobra rada nad zlato :D
inak to si fakt potrebujes dopredu pripravit takuto trapnu vyhovorku? :D
sak to cloveka napadne v momente :D
energy00
King
King

Pozri, nebudem sa tu natahovat o to, ci hej, ci nie. Chcel radu - dostal. Chalan asi nema skusenosti s tym, ako to chodi.A zato, ze tebe tvoje vyhovorky nepomahaju, tak to nemusi automaticky platit vsade.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

energy00 napísal:Slabsie natury a vacsina zien stojacich za presvedcenim "hlavne, ze mame nejaku robotu" sa boji majstra, co im povie a ako sa to preukaze na nejakom primitivnom hodnoteni prace atd. A takymto pristupom robia stale viac a viac za rovnake peniaze a nikam sa neposuvaju, lebo "hlavne, ze mame nejaku robotu"..... sklopit zrak, drzat hubu a krok.
Toto by sa malo tesať do kameňa. Keď počujem, čo stvárajú so svokrou v práci a nebodaj to porovnám s matkou/sestrou (firmy) v západnej Európe tak sa mi chce plakať aký sú slováci sprostí a ako sa nechajú využívať.

To isté frajerka, tá síce nepracuje v montážnej hale, ale u súkromníčky, starej kur*y s jej dementným synom, ktorého celé povolanie a pracovné skúsenosti sú syn, tak sa mi chce plakať. "Každý mesiac prídete mimo pracovného času na brigádu 4 hodiny upratovať, keď sa vám nepáči môžete ísť." Nemajú dovolenky, ktoré im kvázi prepláca, PN neexistuje, stravné lístky/strava neexistuje, daňové priznanie je neviditeľné, na všetko je ospravedlnenie, že im dáva asi 150€ mimo papierovej minimálky. Keď jej hovorím, že je sprostá ako bagandža gitu, že tam robí, tak furt len mykne plecami, že kam má ísť, keď nie je robota inde. Ale aspoň sa jej to nepáči a sem tam sa ozve (potom je tá najhoršia, čo lavíruje medzi výpoveďou a zotrvaním), ale ostatné to berú ako že normálka - čo už vôbec nechápem.

Ale to je len o tom, že slováci majú strašne nízke právne povedomie a vôbec nepoznajú svoje práva (druhá vec, že vymožiteľnosť je malá) a boja sa ozvať. Keď sa niekedy rozprávame, tak napr. oni by radšej policajtovi zaplatili, lebo nevedia, že to vôbec nie je priestupok a podobne. Alebo im povedia, že výrobok sa nedá reklamovať, až keď im doma poviem, že načo majú práva, aký je zákon, zdrbem ich nech tam šmýkajú znova s tým a tým a zrazu sa reklamovať dá? A či veríte alebo nie, to nie sú úplne blbé..ich percentil v populácii by som hodnotil dosť vysoko.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

vsetko zavisi od toho ci si chces tu pracu za kazdu cenu udrzat alebo ti na nej az tak nezalezi. Je dost bezne ze clovek musi robit nad ramec beznych pracovnych povinnosti..
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

...zabudol si dodať, že na Slovensku.

Pretože pri mojich pracovných skúsenostiach zo zahraničia som videl úplne iné prístupy. Je obedná prestávka, mám na ňu nárok, tak všetko nechám tak, je jedno, že malta zaschne v mešiačke, že lepidlo uschne, mám nárok na prestávku a tým to haslo. Koniec, idem.

Alebo mám takú a takú funkciu a mám spraviť jednoduchý úkon, doniesť fúrik a trocha lopatovať. Nie ja to robiť nebudem, lebo ja mám robiť iné (to je jedno, že hodinu už nemá čo robiť), pretože za to nie som platený a ak sa navyše niečo stane, na to som nebol preškolený BOZP a pod.

Posledný príklad, kým Litovčan sa išiel pokakať aby spravil veľa a robil 50% nad normu, tak domáci si ťukal na čelo, či mu ebe lebo zaplatené má za 100% normy a navrch príplatky nie sú, tak načo sa serie?

//autoeditácia príspevku (menej ako pred minútou)
Keby každý robil iba to, čo má zaplatené, tak v momente padne školstvo, zdravotníctvo a zrejme aj väčšina profesií pod priemernú mzdu.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Fuha, prejavovat loajalitu voci zamestnavatelovi nad ramec zmluvy, to je silne kafe. :lol:
Nech rovno zrusia minimalnu mzdu, nech je este vacsia "sranda" :| .
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

castokrat je to iba skuska od nadriadeneho ktory chce otestovat loajalitu a sikovnost podriadeneho a keby sa osvedcil a ziskal doveru tak by ho mozno dal na lepsie miesto /otazka je ci sa to financne nejako vyraznejsie oplati/. My na chudobnom Svk si velmi nemozme vyberat,pretoze prace je tu malo,alebo ked aj je tak oproti zapadnemu svetu je slabo zaplatena. Je na kazdom ako sa rozhodne,ale osobne si myslim ze pokial to moznosti dovoluju,je dobre skusit ist do zahranicia a zarabat uplne ine peniaze. Aprpo co poznam ludi, tak ti co boli aspon trochu sikovni tak su uz davno prec..

energy00

ono pri takejto "ochote" zo zamestnancovej strany sa lahko moze stat ze pri najblizsom prepustani bude prvy na rane. :wink:
Antichrist
Medium Star
Medium Star

ja som prvy mesiac dal dokopy 40 hodin nadcasov, oco sa rozpraval s jednym z kancelarie co je veduci skladu...vsetci ma vraj chvalili a nikto na mna nemal pripomienku...ked mi povedal majster vzdy som ostal a nevyhovaral som sa..dokonca som sam od seba prisiel do roboty hned prvu sobotu po nastupe aj ked som nemusel...to je tak, ze ked ukazes snahu a povies ze ostanes dlhsie tak henti darmozraci to budu postupom casu len zneuzivat ale ja si po hlave skakat nenecham aj ked som v skusobnej dobe...uz som tam dnes ani nesiel budu mi volat s personalneho a podpisem vypoved a v zivote tade ani okolo neprejdem...ja mam strojarinu s maturitou (aj ked to nie je ziadna vyhra) ale aby sa mi nejaky vyuceny automechanik, ktory robi zo seba majstra sveta vyhrazal tak to nie...
energy00
King
King

gogo956 Teraz ale odbočuješ od témy. Ak mi robotu zaplatia, tak kľudne ostanem dlhšie alebo aj na inom mieste (príklad: v práci sú dielne - v jednej je hlučné a v druhej nie. Prečo by som mal robiť v hlučnom, keď mi to nikto nezaplatí a škodí mi to ? ) a nieže mi zamestnávateľ povie : ostaň zadarmo, inak letíš.
Takže tu nejde o žiadnu, ako si to nazval ty, "ochotu" ale o zastávanie si svojich práv a nárokov.
Či ty ochotne robíš zadarmo, aby si niekto iný mädlil ruky pri počítaní ziskov ?
Napísať odpoveď