Pouzivanie titulu - vase nazory a skusenosti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Frikso
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Pouzivanie titulu - vase nazory a skusenosti

Príspevok od používateľa Frikso »

Niektori ludia si lubia pisat bc pred meno. Vyzera to ozaj zle. Ked som komunikoval cosi s klientskou firmou a slecna na druhom konci sa podpisovala do mailu s bc. tak prve, co mi napadlo bolo, ze jednam s brigadnickou (studentkou) alebo niekym nedostudovanym.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

Ja titul nemam, nechcem a mat nebudem.
A ked niekedy komunikujem s Mgr's a podobny humanitno socialny shit tak mi je jasne ze titul by mi na hodnote moc nepridal :mrgreen:
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Jop ked aj vidim co u nas na firme mukluju aj Ing by si sa divil za par stovak, mozno vinimocne tisicku...
Staci sa trosku rozpozerat a ono oci sa uz otvoria sami, ti co su slepi za kazdu cenu tych presviecat nejdem :smt006
lumir
King
King

Príspevok od používateľa lumir »

ja zas nemam porsche. ale ani ho nechcem.. ved naco by mi aj bolo. na hovno spotreba, maly kufor :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ty si tiež z tých slepých, lebo za tým titulom vidíš len písmenka a predstavu že by mal zarábať viac. Potom sa mu smeješ, keď zarába ako ty. Ale mne tá výška dala omnoho viac ako len titul. Získal som tam vedomosti ktoré by som inde nezískal (a je jedno či ich v živote využijem, naučil som sa veci ktoré ma od malička zaujímali a to je hlavné), dala mi kopec priateľov a zážitkov a naučila samostatnosti. Keby mám firmu a prijímam človeka do práce, tak jasné že titul u mňa zaváži. A nie preto, že by mal vedieť viac. Možno viac nevie (ale to sa ukáže až pri pohovore). Ale je to pre toho človeka plus, lebo mi to hovorí, že dokázal napísať a obhájiť bakalárku a diplomku, a naučiť sa na dvoje štátnice. A teda je zodpovedný, cieľavedomý a podobne (teda ak nemá trenčiansky harward a podobné učilištia)
Takže do životopisu to rozhodne patrí. Inde ten titul netreba písať, lebo sa môže stať, že narazíte na takých ako hegy čo vám ho budú závidieť
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Okej kazdy mame skusenosti nejake, ja by som sa teraz pravdepodobne ubijal ucenim ktore mne nikdy neslo, vsetko som rad robil sam a sam zistoval co preco ako funguje a ucil som sa to co som chcel a to co ma bavilo to teraz aj robim a som so sebou spokojny. Na VŠ som chodil (STU FEI) a prvy rocnik mi stacil aby mi ad.1 nepreplo z 300 hodin matiky a fyziky ktoru teraz hadaj kolko vyuzivam ked sedim cely den za PC (wow, ono to ma google a kalkulacku).
Jednoducho niesom typ co sa uci to, co ini nadiktuju, ja sa rad ucim to co je dneska trendy, in, technologicky aktualne a v zivote vyuzitelne (koniec koncov naco ti je titul ked si sadnes za nejaky SAP app a skoci na teba ABAP programming a ty budes kukat jak tela ze ah to neni C++, co teraz)
A tituly nezavidim, skor tak uchylacky, mozno trosku podlo sa pousmievam nad Inzenyrmi za pokladnou v Tescu alebo na tych clankoch typu "Som inzinier a nemam robotu, Slovensko pomoooc)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

audiotrack napísal: Keby mám firmu a prijímam človeka do práce, tak jasné že titul u mňa zaváži.
A preto si firmu radsej nikdy nezakladaj, lebo sa na tomto titulohonicstve mozes riadne popalit.
Ale je to pre toho človeka plus, lebo mi to hovorí, že dokázal napísať a obhájiť bakalárku a diplomku, a naučiť sa na dvoje štátnice. A teda je zodpovedný, cieľavedomý a podobne (teda ak nemá trenčiansky harward a podobné učilištia)
Takže do životopisu to rozhodne patrí. Inde ten titul netreba písať, lebo sa môže stať, že narazíte na takých ako hegy čo vám ho budú závidieť
Napisat a obhajit bakalarku/diplomovku dokaze takmer ktokolvek, kto chce. Ja som v profesijnom zivote zodpovedny, ale bakalarku som pisal 3 dni, takze evidentne schopnost zvladnut nieco napisat nie je velmi smerodajna informacia.

Suhlasim s hegym, titul nevyjadruje absolutne nic, maximalne tak schopnost memorovat, ale na absolventoch, ktori vychadzaju zo skol a je jedno ci z trencianskeho harwardu, alebo z FEIky je castokrat vidiet, ze ti ludia su v praxi nepouzitelni. Co z toho, ze maju v hlave (docasne) nejake informacie a v ruke cerveny diplom, ked prakticky su casto dobri akurat na umyvanie hajzlov, horsom pripade na vystavanie rady na UPSVaR?

Zamestnat cloveka podla kriterii nesuvisiach s konkretnou pracou, ktoru dany clovek bude vykonavat je absolutna ekonomicka samovrazda.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Hegy napísal:Okej kazdy mame skusenosti nejake, ja by som sa teraz pravdepodobne ubijal ucenim ktore mne nikdy neslo, vsetko som rad robil sam a sam zistoval co preco ako funguje a ucil som sa to co som chcel a to co ma bavilo to teraz aj robim a som so sebou spokojny. Na VŠ som chodil (STU FEI) a prvy rocnik mi stacil aby mi ad.1 nepreplo z 300 hodin matiky a fyziky ktoru teraz hadaj kolko vyuzivam ked sedim cely den za PC (wow, ono to ma google a kalkulacku).
Jednoducho niesom typ co sa uci to, co ini nadiktuju, ja sa rad ucim to co je dneska trendy, in, technologicky aktualne a v zivote vyuzitelne (koniec koncov naco ti je titul ked si sadnes za nejaky SAP app a skoci na teba ABAP programming a ty budes kukat jak tela ze ah to neni C++, co teraz)
A tituly nezavidim, skor tak uchylacky, mozno trosku podlo sa pousmievam nad Inzenyrmi za pokladnou v Tescu alebo na tych clankoch typu "Som inzinier a nemam robotu, Slovensko pomoooc)
dalo sa cakat, ze tu zacne takyto blby flame... Kto ti hovori, ze mas ist na vysku? Ked nemas taku potrebu, vies sa dobre zamestnat aj bez toho - good for you! Ale pohrdanie vseobecne vsetkymi vysokoskolakmi je debilizmus prvej triedy ;-)
a btw, k tomu SAPu/ABAPu... (offtopic jak oci)
1. nenazval by som to az take trendy a uz vobec nie technologicky aktualne :) ale je pravda, ze sa to bohuzial stale vo velkom pouziva
2. ako si prisiel nato, ze na to budem kukat jak tela? Po vyske som nastupil na poziciu ABAP developer, predtym som nikdy SAP ani nevidel, ABAP uz vobec, mesiac samostudia a potom som bez problemov zacal produktivnu pracu na projekte... Ked vies programovat, je ti jedno za aky jazyk ta posadia. Na vyske sme presli mnohymi technologiami ;-) By som chcel vidiet teba, ked nepoznas nic ine ako ABAP, ako sa budes tvarit ked ta posadia za C, C++, C#, Javu alebo specialitky ako Haskell, Lisp a pod.
3. Napriklad na kosickych univerzitach prebieha spolupraca s firmami, kde sa robia rozne kurzy, napriklad aj programovania v ABAPe, takze cely tvoj prispevok je jeden velky bullshit...
K dolezitosti matiky pre programatora, resp. inziniera sa ani nevyjadrujem... A mam pocit, ze sme dost off topic :) Pekny den!
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Som rad ze si dokazal exemplarny priklad tak obsirne zgeneralizovat (palec hore)
Nehadzem nikoho do jedneho vreca, na vyske kde som bol ja som skoro kapol od nudy tak som sa siel radsej nieco normalne naucit sam miesto tych zvastov.
Krasny den aj tebe :smt006
ps: (vidis bol si zrejme 5 rokov na VS a ajtak hned v prvej praci si sa musel mesiac zaucat ABAP...)
ps2: naopak skoly ako FTVS a ine telovychovne skoly uznavam, tu cloveka naozaj vybuduju a nasmeruju.
matki
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa matki »

hlavne nikto netvrdi, ze vybera kandidata IBA na zaklade dosiahnuteho vzdelanie. Je to len jedno z mnohych kriterii, zdaleka nie najdolezitejsie. Ak by som mal 2 porovnatelnych kandidatov, tak uprednostnim toho s titulom vzdy. Rovnako ak by som mal dvoch porovnatelnych kandidatov a jeden ma podobne konicky ako ja a druhy nie, tiez uprednostnim toho prveho, aj ked je to hlupe kriterium :D
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

matki vies jak som sa zapotil na prijmacom pohovore ked sme boli na vyberovom 2ja a ja sedlacik bez skoly vedla toho p. tutka Ing.(ktoremu by som nedal do ruky radsej nic uz len z toho jak vyzeral a vystupoval).
Ver ci never, toto bola skusenost ktora mi utvrdila vsetky moje nazory, skola mozno zavazi, niekde, mne zatial nikde. Mozno raz olutujem no do vtedy, 5rokov zivota pretrpenych... neviem ci sa to az tak oplati.
piton
King
King

Hegy napísal:Som rad ze si dokazal exemplarny priklad tak obsirne zgeneralizovat (palec hore)
Nehadzem nikoho do jedneho vreca, na vyske kde som bol ja som skoro kapol od nudy tak som sa siel radsej nieco normalne naucit sam miesto tych zvastov.
Krasny den aj tebe :smt006
ps: (vidis bol si zrejme 5 rokov na VS a ajtak hned v prvej praci si sa musel mesiac zaucat ABAP...)
ps2: naopak skoly ako FTVS a ine telovychovne skoly uznavam, tu cloveka naozaj vybuduju a nasmeruju.
prepac, ale naozaj nechapem, co som generalizoval... :)
Prvy rok na vyske je tazky - eliminacny, kde sa vo velkom vyhadzuje. Matika, fyzika, pripadne elektrotechnika... az potom zacinaju odborne predmety. Hovorim o technike, konkretne FEI (nechcem generalizovat).
A co je na tom zle, ze som sa musel mesiac zaucat? Sak vysokoskolak nevie vsetko ;-) Keby som chcel, tak na vyske som mal prilezitosti dat si predmet administracia SAP a takisto chodit na kurzy ABAPu... potom by aj to zaucanie bolo kratsie, ale ja som nechcel :)

// 5 rokov zivota pretrpenych? :lol: to myslis akoze na vyske??? tak to vidno, ze nemas paru jak to tam chodi :)
matki
Light Professional
Light Professional

ale vsak znova, nikto netvrdi, ze ak nemas titul, nemozes byt absolutnou spickou vo svojom odbore. Ale ak zoberires porovnatelnych ludi, ten s titulom bude mat vyhodu.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

piton napísal: prepac, ale naozaj nechapem, co som generalizoval... :)
Prvy rok na vyske je tazky - eliminacny, kde sa vo velkom vyhadzuje. Matika, fyzika, pripadne elektrotechnika... az potom zacinaju odborne predmety. Hovorim o technike, konkretne FEI (nechcem generalizovat).
A co je na tom zle, ze som sa musel mesiac zaucat? Sak vysokoskolak nevie vsetko ;-) Keby som chcel, tak na vyske som mal prilezitosti dat si predmet administracia SAP a takisto chodit na kurzy ABAPu... potom by aj to zaucanie bolo kratsie, ale ja som nechcel :)

// 5 rokov zivota pretrpenych? :lol: to myslis akoze na vyske??? tak to vidno, ze nemas paru jak to tam chodi :)
Okej tak sa opytam inac v com je absolvent vysokej skoly inak specificky vzdelany ako ja, resp. v com je viac vhodny pre specificku pracovnu poziciu? (investoval som 5 rokov zivota, x penazi, y stresov, chcem vidiet navratnost)
matki nj tiez som si to zaryte myslel az do nejakej doby aj moj kolega co ma po 40tke a kedysi sa mu podarilo dat oldschoolovu FEIku sam povedal ze sice toho nelutuje ale bolo to zbytocne. Koniec koncov, scasti za to isto moze to ze dnes moze byt ING takmer kazdy hlupacik co dost diskredituje skutocnych geniov co si to zaluzia ale za to oni uz moc nemozu.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

Hegy napísal:Okej kazdy mame skusenosti nejake, ja by som sa teraz pravdepodobne ubijal ucenim ktore mne nikdy neslo, vsetko som rad robil sam a sam zistoval co preco ako funguje a ucil som sa to co som chcel a to co ma bavilo to teraz aj robim a som so sebou spokojny. Na VŠ som chodil (STU FEI) a prvy rocnik mi stacil aby mi ad.1 nepreplo z 300 hodin matiky a fyziky ktoru teraz hadaj kolko vyuzivam ked sedim cely den za PC (wow, ono to ma google a kalkulacku).
no vidíš, teba buď vyrazili alebo si odišiel sám. A práve preto ak na pohovor príde niekto kto tú školu dokončil, a niekto kto skončil po prvom ročníku, nie je o čom. Jasné že zoberiem toho čo skončil tú školu na ktorú si ty nemal. A ak vieš niečo čo on nevie, nevadí. Doučí sa. Ak si to zvládol ty, zvládne to aj on. Veď má lepšiu hlavu ako ty, lebo on tú školu na rozdiel od teba dokončil. To je základná filozofia pri výbere medzi dvoma ľuďmi - s titulom a bez.

inak čím to je, že na vysokoškolákov, školstvo, tituly a všetky tieto veci s tým spojené nadávajú vždy len tí, ktorých vyrazili z výšky? Nejaké komplexy? (teraz už čakám správu že jeho nevyrazili ale odišiel sám lebo "ho to nebavilo" a bla bla. Neodišiel by sám, vyrazili by ho. To je to isté)
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Vidis audiotrack, a ja teraz sedim kde sedim a ten "sok" bohvie co mozno este stale hlada :)
(podotykam na pohovore bol aj moj kolega co tu skolu pred 20r dostudoval a ten ma prakticky prijal)

2. Inflácia hodnoty diplomu na trhu práce - mnohí považujú diplom za nutnosť napriek tomu, že zamestnávatelia poukazujú na akútny nedostatok prakticky zručných kandidátov z odborných stredných škôl. Zároveň kvôli otáznej kvalite mnohých VŠ nepovažujú diplom za garanciu alebo signál kvality kandidáta. Výsledkom je, že absolventi VŠ sú nútení prijímať pracovné pozície, ktoré sú zvládnuteľné aj so stredoškolskou kvalifikáciou.

Nie nebavilo ma to, co ma nebavi nerobim. Moj zivot si vazim a robim len to o co mam zaujem, som za to dobre plateny a nepotrebujem k tomu VŠ.
matki
Light Professional
Light Professional

Pokial nemas fakt stastie na pracu, resp nie si freelancer, praca sa v mnohom podoba studiu. Tiez musis casto krat robit veci, ktora ta uplne nebavia, niekedy sa musis riadit procesmi, pre ktore nemas absolutne pochopenie, studovat musis snad cely zivot, stihat terminy ako na skuskach, ak si vo vacsej firme a nie majitel, budes musiet posluchnut autoritu atd atd. Ak to niekto zvladol v skole, pravdepodobne to zvladne aj vo firme. Ale znova, nie je to zaruka
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Chvala bohu mam pracu kde nado mnou nikto nestoji a nekaze mi co robit.
Vsetko robim sam, samostatne mam radost ze nieco budujem, ze tak silny koncern sa opiera o moje riesenia, pre mna okrem prace aj zmysel zivota, bavi ma to a to je pre mna dolezite.
Ak by som tuto robotu robit nemohol lebo nejsom ING tak vtedy by som si hlavou do steny trieskal, nemusim, co o niecom nasvecuje.
piton
King
King

Hegy napísal: Okej tak sa opytam inac v com je absolvent vysokej skoly inak specificky vzdelany ako ja, resp. v com je viac vhodny pre specificku pracovnu poziciu? (investoval som 5 rokov zivota, x penazi, y stresov, chcem vidiet navratnost)
na specificku poziciu nemusi byt o nic vhodnejsi... ked mas 5 rokov praxe - napr. konkretne v abape, tak jasne, ze absolvent nema sancu... Ale jeho vedomosti v mnohom presahuju specificke skilly ktore potrebujes na danej pozicii. On napriklad nema problem zmenit zamestnanie a po kratkom zauceni robit nieco uplne ine. A celkovo sa pozera na problemy komplexnejsim pohladom, nie jednoduchym a obmedzenym. Poznam ludi, co sekli zo skolou/vyhodili ich, ci uz hned v prvom semestri - tzv. DVD (do vianoc doma), alebo neskor, napr. po Bc. a su naozaj vymakani odbornici. Napr. vela je takych webdesignerov. ALE daj tomu webdesignerovi, co robi len php, JS a pod., nech zacne kodit nieco seriozne napr. do medicinskeho softweru a je strateny...

// to, ze je velky nedostatok kvalifikovanych vyucenych stredoskolakov je velka pravda, v odboroch stavbarstvo, elektrika apod. taktiez je pravda, ze aj vysokoskolaci, ktori si vybrali blby odbor nemusia najst uplatnenie... Ale v IT si myslim, ze VS je velky prinos. A stale ma zmysel. Poznam malo programatorov bez Ing. alebo Mgr. pred menom...
Napísať odpoveď