točenie jednou kamerou

Grafika, webdesign, spracovanie videa a zvuku...
theDERRO
Amateur
Amateur

točenie jednou kamerou

Príspevok od používateľa theDERRO »

neviem či to sem dávam dobre, ale snáď... ale neviem či niekto budete vedieť... keď sa točí film- jednou kamerou.. takže to nieje z dielne stevena spielberga, ale skôr amatérsky, nízko rozpočtový film... tak sa ako točí.. príklad dialóg dvoch postáv... kamera zaberie ako jedna povie vetu... strih... otočí sa na druhú osobu, ktorá povie vetu... strih... zasa na tú prvú... strih... teraz sa dá takto kamera.... potom zasa sem... alebo sa točí iba výhradne celý dialóg niekoľkokrát po sebe a kamera sníma každý krát scénu z iného uhla...

ono sa na to dá odpovedať, že toč si ako chceš, každý si to robí po svojom... ale či náhodou neviete o niečom, čo o tomto niečo hovorí... ďakujem, k :plus:
weroro
Flash coder
Flash coder
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: točenie jednou kamerou

Príspevok od používateľa weroro »

Ja osobne by som niečo také urobil pomerne jednoducho: Natočil by som 2x tú istú scénu.
- najprv by som mal kameru natočenú na postavu 1 a nahral celý dialóg
- potom by som ten istý dialóg natočil odznovu ale už s kamerou natočenou na druhú osobu
- výsledné dve scény by som zostrihal dohromady podľa požiadavky
lekoklatik
VIP
VIP

Príspevok od používateľa lekoklatik »

Tak ako hovori weroro by som to robil aj ja.
Ked chces pripadne este ine zabery napriklad ze postava 1 hovori ale chces mat zaber na postavu 2 ako robi nejaku grimasu, tak by som tie grimasy dodatocne dotocil rovnakym sposobom.
Natocit jednou kamerou nie je zlozite, zlozitejsie je robit strih, a preto je vyhodne mat vytvoreny nejaky storyboard, aby si vedel kde co ako chces mat natocene a strihat este pred tym nez to zacnes tocit, aby si nemal zbytocne zabery, ale to je uz strih.
theDERRO
Amateur
Amateur

tak sa samozrejme dá- aj na viac ako dva krát- ak chcem väčší rozsah scény aj na 10 uhlov- na prvú osobu zpredu, u boku, na druhú tak isto, na obe postavy zpredu, zozadu, zboku,... ale myslíš, že ak by to bolo, tak ako som písal, čiže by nebol naraz celý dialóg, ale iba jednotlivé vety- každá zvlášť z iného uhla- a potom to celé pospájať, že by to mohlo mať nejaký "neprirodzený" výsledok... tým myslím, ak by "herci"- je jedno kto... neviedol priamy rozhovor, ale iba povedal jednu vetu, pauza, druhú vetu??

viem že som to vysvetlil na govno, ale snáď pochopíš čo tým myslím...
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Je lepšie točiť vždy celý dialóg, lebo potom to bude plynulé a dodatočne sa s tým dá lepšie pracovať. Keby si točil napr. každú vetu zvlášť, boli divné nie len reakcie a časovanie, ale aj prejav tých osôb, melódia vety a pod. Grimasy môžeš kľudne postrihať aj priamo z dialógu. Nemysli si, že každý dialóg natočíš na prvý krát, jeden budeš točiť aj 50x, kým to bude použiteľné.
theDERRO
Amateur
Amateur

ale aj ako hovoríte obaja... tak mi napadlo, že ak by som aj chcel mať dve postavy z veľa uhlov natočené- jeden dialóg, tak nieje potrebné ho celý natočiť 10 krát z iného uhlu, ale dalo by sa ho natočiť celý, povedzme na 3 razy, zo základných pokladov a ako píše lekoklatik, niektoré úseky rozhovoru, alebo pohľady- grimasy postáv natočiť zvlášť..

ďakujem za pomoc, trocha mi to v tom čo potrebujem otvorilo oči :)

a ešte by som niečo mal, ale nechcem novú tému sem zbytočne nakydať... tak to dám sem...

koľko ludí je asi tak potrebných pre previzorný filmový štáb... keď to berieme tak, že kamera a kameraman je jeden, tak klapka a pod. nie sú potrebné- točí sa jednou kamerou iba to čo je potrebné- v tom sa ešte povedzme dá vyznať... zvukár- musí pri normálnych- nie super akčných scénach bať chlapík s mikrofónom, alebo stačí ten na kamere- kvalitný a dobrý... osvetlenie a maskér tiež nepočítam... a také niečo ako obsluha náhľadových monitorov tiež nie- berme to tak, že sa to dá pozrieť na obrazovke kamery alebo položiť napojený notebook na stôl nepotrebuje dalšieho člena... niekto kto by vedel povedať?? čo si myslí...
lekoklatik
VIP
VIP

theDERRO napísal:tak sa samozrejme dá- aj na viac ako dva krát- ak chcem väčší rozsah scény aj na 10 uhlov- na prvú osobu zpredu, u boku, na druhú tak isto, na obe postavy zpredu, zozadu, zboku,... ale myslíš, že ak by to bolo, tak ako som písal, čiže by nebol naraz celý dialóg, ale iba jednotlivé vety- každá zvlášť z iného uhla- a potom to celé pospájať, že by to mohlo mať nejaký "neprirodzený" výsledok... tým myslím, ak by "herci"- je jedno kto... neviedol priamy rozhovor, ale iba povedal jednu vetu, pauza, druhú vetu??

viem že som to vysvetlil na govno, ale snáď pochopíš čo tým myslím...
Ako hovori weroro, tu by som nevymyslal so sekanim v dialogu. Uplne presne to vystihol tym ze celkova tonina hlasu by sa urcite zmenila (sam mam jedno take video, kde som kvoli nedostatku casu nahraval zvuk v noci (unaveny) a rano (sviezi) a rozdiel bolo pocut totalne). A celkovo aj uhol pohladu by uz nebol rovnaky, aj keby si mal 2 stativy non-stop na rovnakej pozicii, clovek sa predsa len pohne. Proste to sa robi v postprodukcii tak, aby to vyzeralo ako dialog toceny s 50timi kamerami (strih).

Co sa tyka toho stabu, tak ako som ti uz vyssie spomenul, rozhodne si v prvom rade rozvrhni cely film scenu po scene. Vola sa to teda storyboard a ide v nom o to, ze na papier si nakreslis a napises kto co bude robit, kde bude stat (pripadne co hovorit), z akeho uhlu bude kamera (ano je mozne ze ta pocas nakrucania napadne nieco nove (experiment), ale zaklad by mal ostat v tom co si si pripravil (storyboard)), etc.. Proste aby si vedel kolko ludi na aku scenu potrebujes.
Co sa tyka zvukara, tak mikrofon v kamere je 100a1 ako externy mikrofon/externy mikrofon na kamere. To zalezi od toho co/kde chces tocit (hlucne prostredie, sepot, ...). Vsetko so vsetkym suvisi a pokial nechces aby to vyzeralo ako brak tak to neber tak profesionalne a neber si nejaky stab.
Priprava da zabrat a zoberie vela casu, ale bez poriadnej pripravy sa ti bude robit tazko pretoze na placi bude humbuk a nikto nebude vediet co ma robit, kdezto s prirpavenymi zabermi, scenarmi a vsetkeho co k tomu patri je to o 100% kvalitnejsie a hlavne menej stresujuce pri toceni.
theDERRO
Amateur
Amateur

storyboard mi je jasný... ono, to že si má teraz poškrabať ucho a ten si teraz odpiť z pohára neberiem za podstatné... ide o to koho- ako hercov- potrebujem a kde ich chcem mať.. teda aby som vedel čo na scénu potrebujem, aby sa vyhlo zmätkovaniu že chýba toto a toto... to je OK- ono nejdem písať aký som namakaný scenárista, ale na detaily a celkový rozvrh kto-čo-kde-kedy-ako-prečo mám rozpísané (teda rozpisujem) dosť podrobne...

tu si prejdem scenár a dá sa povedať že scény natáčania sú iba v troch tipoch exteriéru... (poznámka- asi došlo že sa bavíme o študentskom-nízko rozpočtovom filme- takže ani 10 hercov sa na scéne nestretne naraz)- hercov, nemyslím "komparzistov" čo iba prejdú, prípadne povedia AHOJ a odídu...

1. vnútri- dom/byt... takže ticho a nech štyria herci... kameraman a ja- ako režisér, samozrejme si nachystám scénu, takže aranžérku nepotrebujem, prípadne mikrofón na šibe tiež podržím...

2. niekde na ulici- chodníku= prechádzka alebo niekde na lavičke- tam už napríklad určitý hluk je...

3. niekde kde je viac ludí- nákupné centrum...

ono viem, že viacej ludí, dá sa lepšie pracovať- ale keď máš lóve a točíš komerčný film... potom ešte za mikrofón- nemyslel som ten v kamere, ale externý na kamere- a nie nejaký za 2,99€ z tesca ale kvalitku.. s tým sa myslím v interiéri kde je klud dá točiť, a vonku- samozrejme sa nejedná o scény kedy je kamera 10 metrov od hovoriacich hercov ale pri nich- by sa dalo mať mikrofón na šibe...

to sekanie dialógu- na záver som to sekanie nemyslel takto, ale že celý dialóg v troch/štyroch uhloch sa dá celý, a že kvôli niekoľkým scénkam- kedy budú zabratý zo zadu a pod, netreba viesť znovu dialóg, ale iba konkrétnu časť- z tej si môžem vystrihnúť zvuk a dať tam ten z celkového dialógu- to je jeden príklad- ono netreba mi mať rozhovor mať natočený z 50tich uhlov, ale občas nejaká zmena pri striedaní pozície kamery by celkom bodla...
lekoklatik
VIP
VIP

Aj to kto sa kedy napije z pohara je celkom dolezite, ak to chces samozrejme zdoraznit, pripadne zmenit kameru. Ide ti o kameru, a tak je fajn zabery menit, mozno len malo, pre teba nepatrne, ale divak to vnima inak ako kameram, trosku menej, ako kamereman a detaily robia divy.

Nuz to je o tvojej sikovnosti, ako kde bude mat toceny rozhovor medzi postavami. Ale tak zaklad mas, my sme ti len potvrdili co si uz asi vedel, takze ta uz len poprosim aby si vysledny projekt nezabudol postnut aspon do tejto temy ;)
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

dialog sa toci tak ako bolo vysvetlene, ak mas nizky rozpocet a setujes kameru napr na stativ toci sa to presne tak ze sa toci jeden uhol cely a potom druhy

co sa tyka stabu, ked som ja tocil kratky amatersky pokus tak sme boli dvaja a stacilo to

pri dnesnej technike sa to da celkom zvladnut akurat sme museli napr jeden zaber opakovat aj 10 krat nie len koli tomu ze by mohol byt zly ale aj preto aby sme ho mohli zostrihat z viac uhlov

kedze tam nebolo hovorene slovo nepotrebovali sme externy mikrofon a samostatneho zvukara tak ako profi stab ale externy mikrofon na kamere resp fotaku, nakolko sme tocili na nikon 5d mark III

pri scenach v interiery si osvetlenie vies dat na stativ, tak isto aj kameru, no tam bude potrebny asi externy zvukar aby mohol priamo nahravat hovorene slovo

da sa to spravit aj o dvoch ludoch, akurat je s tym viac prace a opakovani zaberu...
theDERRO
Amateur
Amateur

lekoklatik napísal:Aj to kto sa kedy napije z pohara je celkom dolezite, ak to chces samozrejme zdoraznit, pripadne zmenit kameru. Ide ti o kameru, a tak je fajn zabery menit, mozno len malo, pre teba nepatrne, ale divak to vnima inak ako kameram, trosku menej, ako kamereman a detaily robia divy.
to samozrejme je jasné, že detaily robia divy- aj také že sa niekto napije alebo poškrabe... ak to má nejaký hlbší význam tak si to zapíšem, ale myslel som to tak, že tie detaily čo film posúvajú ďalej nie dejovo, ale "kvalitovo"- pracnejším spracovaním sa mi skôr hodia vymyslieť až pri usmernovaní hercov :) a potom to sem nezabudnem hodiť... ale tak skoro to asi šte nebude :D

//autoeditácia príspevku (26 Júl 2013, 13:25)
Polo-X napísal:
da sa to spravit aj o dvoch ludoch, akurat je s tym viac prace a opakovani zaberu...

práce s tým bude aj tak, ale ak ťa´film a filmová tvorba baví a zaujíma, určite ten typ námahy berieš inak :) ono keď pozháňam čo bude treba, nepôjdem hneď točiť, ale ešte aj poskúšam... čo sa dá... ale ďakujem všetkým za rady a keď vás trkne aj iba maličkosť, čo k tomu- ako radu alebo typ, skúsenosť a pod. môžete povedať, budem si to ceniť... :) a keĎ ešte niečo budem mať ohladne tohto na srdci, mám to hodiť sem, však??- aj keď to príklad o kamere nebude?? ďakujem :)
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

no kazdopadne zabery opakovat budes, my sme tocili na dva druhy kamier, no kamier... na go pro a na ten fotak co som spominal...

taktiez ak by si potreboval kulisy je dobre v malom rozpocte pouzit zelene platno, dost to pomaha a cloveku znalemu v editacii videa to moc roboty neda, takze aj tade vedie cesta...

ked si spomeniem ze nasa blbost co ma asi 2 minuty tusim sa tocila plne dva dni v exteriery a jeden zaber sa opakoval niekedy aj 20 krat... no je to makacka, co nezastupia ludia to musis zastupit opakovanim zaberu a snimanim ho z viac uhlov pre pripadny strih...

ono totiz vzdy lepsie mat natocene 3 varianty viac krat ako jednu jeden krat, ale to ti je urcite jasne

este ma napadlo, ze nie je zle mat cloveka co ti robi aj svetlo, v interiery to dokaze spravit stativ a lampa, na vonkajsok ak nemas profi vybavu pomoze aj velka plocha polystyrenu, pri spravnom uhle to naozaj urobi dost ;)
lekoklatik
VIP
VIP

Tato fcb page je velmi dobra ohladne prace na videu.
https://www.facebook.com/groups/pracanti/
theDERRO
Amateur
Amateur

vďaka moc :)

ono opakovanie záberov je jasná vec... a aj keď sa mi po 50. pokuse konečne niečo schopné, je potrebné ísť kludne dalších 50x aby som to mal do rezervy..

osvetlenie, vnútry nieje problém a vonku, takzvané "odrazové plochy" si viem zohnať... neviem či to je oficiálny názov, to je taký kruh, látka a plat, ako alobal.. určite poznáte a to sa dá aj vonku opreť o niečo- ak nemá kto držať alebo dať na statív- či už zvlášť, alebo na ten čo je kamera...

celkovo za kulisy... green screen poznám, to pomôže dosť... ale ako načo... ono keď chcem interiérovú scénu, a nemám kde natočiť, z jedno akých dôvodov, myslím, že ak je garáž, a otec, strýko, kamarát pomôže, dá sa štýl SUSEDIA, PANELÁK- ich kulisové byty niečo postaviť- nieje to najľahšie, ale aj to sa dá zvládnuť- samzrejme najlepšie je ísť do normálneho bytu- to bol príklad, že aj na takéto niečo som pripravený... :) - ale to je skôr ak by som točil akčnú scénu a niečo by malo búchať, horieť,.. podobne- ale to nebude.. :D

ono teraz sú prázdniny, takže nehovoríl som o tom, ale určite mi niečo pomôže aj škola :) či ž nejakou technikou, poučnou konzultáciou a pod. :)- nepýtal somsa doteraz, lebo nechcel som prísť bez ničoho... chcem pekne všetko- scenár do detailov, plán, premyslieť a potom uvidím :)

//autoeditácia príspevku (27 Júl 2013, 16:55)
ešte taká otázka za storyboard... príklad nejaká akčná scéna, tak tú by som vedel nakresliť- predstaviť si čo ako kde kedy, ale keď bude v scenári 5 minútová scéna dialógu, s tým že bude začínať s tým ako si sadnú na gauč, vezmú jedlo, zapnú telku a potom príde časť, kedy budú na seba iba 5 min pozerať a rozprávať a kamera bude stále striedať iba tri pozície- na osobu č.1, na osobu č.2 a tretí pohľad na obe.... to ako si mám nakresliť?? v takom prípade stačí dať, ak sa pozícia meniť nebude, iba jeden nákres na jeden typ záberu?? čiže jeden na jednu osobu, jeden na druhú a tretí na pohľad kedy sú tam obaja, ale sa má kresliť to isté stále dokola- koľko odpovedí a otázok, toľko obrázkov??
lekoklatik
VIP
VIP

Urob si to tak, aby si sa pri natacani z toho ty vedel vyznat. Nakresli, rozpis, rozved si to aj na 50 A4-riek, len aby si vedel ked to budes robit co kde, aby si nemusel rozmyslat na mieste kde by si postavil kameru aby to vyzeralo dobre (tato moznost sa samozrejme nevylucuje lebo na mieste ta moze napadnut nejaky lepsi zaber, ale o tom som uz pisal).
theDERRO
Amateur
Amateur

ja sa v tom vysomárim, ale ak chcem nejakú pomoc, tak potrebujem aby si to mohol preštudovať aj niekto iný- či už so mnou alebo bezo mňa, ale kresliť rozhovorové scény vetu po vete je asi zbytočné...- stačí to vyriešiť poznámkou- pripísanou??- kedže kresliť budem iba najjednoduchší typ pajáca, a pohyb kamera prípadne postavy vyriešim šípkou, poznámky písať budem musieť- na určitých typ vecí (ako je že má ešte mokrú hlavu po sprche, a pod.)- bude stačiť ak dám tie tri obrázky ako sa pohlady budú striedať, zasvorkujem ich a pripíšem, že sa "budú počas celého rozhovoru striedať tieto tri pohľady" ?? ja by som to tak prijal, ale či to aj z pohľadu niekoho iného je to takto "akceptovateľné"... vďaka :)
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

ja som si storyboard kreslil aj ked uplne jednoduchy ale pomohol aj s poznamkami
co sa tyka troch zaberov mozu byt dostacujuce ale to zalezi od vysledneho efektu, niekedy staci aj jeden ked je dobre umiestneny a podla toho co sa deje pred kamerou, takze to musis posudit pri danom zabere
taktiez by som nezabudal na pohyb kamery, aby film dostal urcitu dynamiku, nie len stativove nehybne zabery....
theDERRO
Amateur
Amateur

nemyslel som len tri zábery ale tri uhly- teda počas 5 min rozhovoru sa každý uhol vystrieda možno 15 krát... a viac. na pohyb určite nezabúdam- keby boli iba statívové scény, bolo by to "suché" ale taký jemná pohyb kamery pri dialógoch mi viacej sedí na úvode- kedy si iba príklad sadajú a potom pri nejakých vetách- kedy chcem ničo zdôrazniť- aspoň v mojich očiach to tak prikorení scénu... osobne nemám rád moc strihov vo filme, kedy kamera nevydrží ani 3 sekundy na jednom mieste ale stále to skáče- v akčných-dynamických scénach áno, ale nie v dialógových... ale jediný typ záberu v dialógu mi príde nudný- iba ak nejde o scénu kedy idú po ulici a kamera ide na statíve pred nimi... to beriem za OK...

ešte rozmýšlam nad tým, či veci ako: čo má oblečené, že si lakuje nechty, že je bosý, dať do scenára alebo k poznámkam do storyboardu... to že sa poškrabe, napije, kýchne si dám do scenára na presné miesto, kedy sa to stať má, a asi bude lepšie keď aj hento dám do scenára a do storyboardovým poznámkam budú patriť iba určité vysvetlivky...
lekoklatik
VIP
VIP

Je dobre ked budes mat poznacene aj to co ma mat herec na sebe. Aspon nahmatkovo bude herec vediet ze na romanticku scenu nepride v zajeba**** monterkach od oleja. Kompromis s oblecenim sa da urobit (ked budes mat v scenari zelene tricko ale zelene tricko nikto nebude mat tak prepises ze ma postava modre tricko a ides).
Ale mam pocit ze to uz az moc rozoberas. Nieco napis/nakresli, precitaj si to, rozmyslaj co by si tam mohol hodit, pripadne odobrat a za behu sa ti budu vynarat riesenia/odpovede na tvoje otazky.

Ja mam napriklad este stale asi 3-4 rozpisane veci ktore som chcel vzdy natocit len som sa na to vykaslal lebo som sa venoval niecomu uplne inemu. Je to asi jedna A4-rka a je to v podstate len hrubo nacrtnute v slovach o co ide, ako by co mohlo byt (ked som dsotal dobry napad) a tak dalej. A keby som sa k tomu teraz vratil tak si to proste pomalicky skladam na papier alebo do PC co kde ako preco, kedy vlastne aj zistis, co vsetko potrebujes na natocenie takej a takej sceny, ci treba nieco kupit, vymysliet, oblbnut system a tak.
Proste to zacni pisat a ked uz budes ozaj v koncoch, tak hladaj pomoc na nete. Inak skus sam a uvidis ako sa ti bude darit ;)
theDERRO
Amateur
Amateur

nepoznáte nejaký film, taký "kvalitnejší"- nemyslím nejaký svetoznámi, ale celkovo dobrý film spracovaný točený jednou kamerou?? sám som našiel iba ZLO- ale ak ste videli ako kameru používali tak rozumiete,že to dobrý príklad nieje.
Napísať odpoveď