Peniaze navyše pri platení

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
rados915
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Peniaze navyše pri platení

Príspevok od používateľa rados915 »

Určite ste sa už každý stretli s týmto. Boli ste v nejakom obchode a platili ste napr. 7,04€. Väčšina ľudí, ktorí nezaplatia presne dajú okrem bankovky s vyššou nominálnou hodnotou ako je celková cena, v tomto prípade napr. 20€ aj tie drobné, 4 centy, aby im bola vydaná celá suma, t.j. 13€ a nedostali zbytočne veľa mincí.

Mňa zaujíma, či je obchodník povinný zobrať tieto štyri centy. V podstate to sú peniaze navyše, ktoré mu dáva zákazník a aj bez tých 4 centov zaplatí tou 20€ bankovkou svoj nákup.

Okrem toho sú tri typy zákazníkov:
1) prvý vám dá centy bez opýtania,
2) druhý sa opýta, či vám môže dať centy navyše,
3) tretiemu je to jedno, takže dostane 12,96€.

Takže musí obchodník zobrať od zákazníka všetky bankovky a mince, ktoré mu dáva, či ich môže odmietnuť, ak sú navyše?
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Re: Peniaze navyše pri platení

Príspevok od používateľa audiotrack »

nemusí, ale jemu je to úplne jedno aké mince má v pokladni. Uľahčí mu to vydávanie, tak väčšinou nemá námietky.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...zobrať ich musí, aj centy sú peniaze, ale rovnako ti ich môže vydať a ty ich tiež nesmieš odmietnúť...takže ak si zoberie len tú dvacku a centy tam nechá, ja to jedno, sťažovať sa nemôžeš...dal si mu možnosť uľahčiť vydávanie, ak ju neprijme (čo sa mi za celý život ešte nestalo, skôr naopak) tak je to jeho vec...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Grim napísal:...zobrať ich musí, aj centy sú peniaze, ale rovnako ti ich môže vydať a ty ich tiež nesmieš odmietnúť...takže ak si zoberie len tú dvacku a centy tam nechá, ja to jedno, sťažovať sa nemôžeš...dal si mu možnosť uľahčiť vydávanie, ak ju neprijme (čo sa mi za celý život ešte nestalo, skôr naopak) tak je to jeho vec...
čiže vždy keď som nechal tringelt som sa dopustil trestného činu alebo priestupku? Keď si z výdavku vezmem desiatkové centy a tie drobné medené šušne jej tam nechám že to je dobre tak sa mám modliť že za mnou v rade nestojí poliš a nedajbože ak majú kamery v prevádzke?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...to samozrejme nie, myslel som prípad, keď tebe predavač vydáva PRESNÚ sumu v drobných a ty povieš že to nechceš a aby ti vydal "lepšie"...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jeho/jej povinnosťou je mať v pokladni dostatok mincí a bankoviek v každej nominálnej hodnote. Akonáhle vidí že mu/jej dochádzajú, musí doplniť. Inak riskuje pokuty ak mu/jej príde námatková kontrola z inšpekcie.
Aj tak sa mi ale párkrát stalo, že mi vidali v menších ako som čakal. Vopred sa ale ospravedlnili. Keby to bol však nejaký extrém, tak ťa musí vopred upozorniť a dať ti možnosť na rozhodnutie či ten tovar teda chceš vôbec kúpiť. Takže nie, nie si povinný taký výdavok prijať. Hádam nebudem behať s mešcom "plieškov" len preto, že mi nemala z dvacky vydať 19€ inak ako v centoch
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...ale keď ty položíš ten mešec plieškov predavačovi na pult, tak je to v poriadku?...sem-tam sa ľudia vytešujú, ako videli/počuli, že niekto zaplatil pokutu centami a policajti to museli zobrať...
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

áno, je to v poriadku. Obchodný zákonník je orientovaný na zákazníka, nie na predajcu. Našiel by si v ňom veľa prípadov, ktoré by ťa odradili mať obchod.

(napr. my prevádzkujeme eshopy. Pri odstúpení od zmluvy do 7 dní sme povinný zákazníkovi vrátiť náklady na dopravu ktoré vynaložil pri posielaní tovaru späť. Jeden debil poslal 80€ stroj kurierom z východu za 150€ a my sme museli čušať, lebo mu to naše zákony dovolujú)
rados915
Guru
Guru

Príspevok od používateľa rados915 »

Kamarátka robila kedysi v novinovom stánku a hovorila mi, že je zákonom určené maximálne množstvo mincí, ktoré je povinná prijať. Len si nepamätám, koľko to presne bolo. Niečo mi hovorí, že je to max. 40 alebo 50 kusov mincí. Ak by dal niekto viac, má plné právo ich odmietnuť prijať.

//autoeditácia príspevku (30 Júl 2013, 9:14)
Takže keby som napr. v Tescu mal nákup za 15€ a predavačke dám mešec pravých slovenských zlatých 10 euro centov (pre menej zdatných v matike by ich bolo 150 kusov), tak ona je povinná ich zobrať a to bez slov? Je to extrémny príklad, ale verím, že v tomto bananistane by sa taký exot určite našiel.

(reagoval som na audiov príspevok, ktorý medzičasom zmizol :D)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

ale to sa vzťahuje na jednu platbu. Keby som zákerná sviňa, kúpim si u nej žuvačku za 50centov a dám jej 50 centoviek. A akonáhle si to zráta a dá mi bločik, poviem že ešte jedny chcem, a dám jej ďalších 50 centoviek, lebo je to už druhá platba. A takto to môžem opakovať. Takže to je jeden z tých nedostatkov v zákone, že tam je napísané "pri jednej platbe". A opakovane si kupovať ten istý produkt mi žiaden zákone nezakazuje. Proste som si rozmyslel, že chcem dve a nie jednu žuvačku lebo som debil :)

tu je ten zákon: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 74:SK:HTML
čl. 11 nariadenia Rady (ES) č. 974/98
Od 1. januára 2002 účastnícke členské štáty vydajú mince označené v euro alebo centoch a vyhovujúce nominálnym hodnotám a technickým špecifikáciám, ktoré môže stanoviť Rada v súlade s druhou vetou článku 105a ods. 2 zmluvy. Bez toho, aby bol dotknutý článok 15, tieto mince sú jedinými mincami, ktoré majú vo všetkých týchto členských štátoch postavenie zákonného platidla. S výnimkou vydávajúceho orgánu a osôb osobitne určených vnútroštátnymi právnymi predpismi vydávajúceho členského štátu, žiadna strana nie je povinná prijať pri akejkoľvek jednej platbe viac ako 50 mincí.
//autoeditácia príspevku (30 Júl 2013, 9:17)
medzičasom som zmazal, lebo ten zákon sa vzťahuje na jednu platbu. A predtým ako som to napísal to nebolo jasné z môjho príspevku, že sa to dá takto odrbať
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

audiotrack napísal:jeho/jej povinnosťou je mať v pokladni dostatok mincí a bankoviek v každej nominálnej hodnote. Akonáhle vidí že mu/jej dochádzajú, musí doplniť. Inak riskuje pokuty ak mu/jej príde námatková kontrola z inšpekcie.
To je sice pravda, ale aj keby ti mal z coho vydat a da ti centy musis ich zobrat, resp nie je povinny ti davat nieco ine. Inak neviem ci to obmedzenie pouzit max 50 minci jednej hodnoty plati aj smerom k spotrebitelovi, alebo je tam ta horna hranicia posunuta este nizsie?
dalver
Medium Expert
Medium Expert

Príspevok od používateľa dalver »

Podľa § 17a ods. 1 zákona NR SR č. 566/1992 Zb. o Národnej banke Slovenska v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon") je v Slovenskej republike pri peňažných platbách v hotovosti zakázané bez zákonného dôvodu odmietnuť prijatie zákonných platidiel v ich nominálnej hodnote. To sa vzťahuje na eurobankovky a euromince všetkých nominálnych hodnôt. Zároveň je potrebné upozorniť, že ak niekto v rozpore s citovaným ustanovením zákona odmietne bez zákonného dôvodu prijatie zákonných platidiel, dopúšťa sa konania, ktoré napĺňa znaky skutkovej podstaty trestného činu podľa § 273 Trestného zákona (Ohrozovanie obehu peňazí).
V zmysle § 17a ods. 2 zákona sú právnické osoby a fyzické osoby v Slovenskej republike pri peňažných platbách vykonaných odo dňa zavedenia eura povinné prijímať zákonné platidlá, a odmietnuť ich prijatie môžu len podľa osobitných predpisov platných v eurozóne a v rozsahu vymedzenom týmito osobitnými predpismi, ako aj za podmienok ustanovených zákonom alebo inými osobitnými predpismi.
V zmysle uvedených európskych a slovenských právnych predpisov môžu fyzické osoby a právnické osoby (okrem NBS a bánk) pri jednej peňažnej platbe v hotovosti odmietnuť len prijatie platných zberateľských euromincí vyrobených z drahých kovov (§ 17a ods. 3 zákona). Okrem toho môžu fyzické osoby a právnické osoby (okrem NBS, bánk, iných vykonávacích inštitúcií pre prevody peňažných prostriedkov a pôšt) pri jednej peňažnej platbe v hotovosti odmietnuť aj prijatie viac ako 50 kusov euromincí [čl. 11 nariadenia Rady (ES) č. 974/98 z 3. mája 1998 o zavedení eura (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 10/zv. 01)].

audiotrack napísal: čiže vždy keď som nechal tringelt som sa dopustil trestného činu alebo priestupku? Keď si z výdavku vezmem desiatkové centy a tie drobné medené šušne jej tam nechám že to je dobre tak sa mám modliť že za mnou v rade nestojí poliš a nedajbože ak majú kamery v prevádzke?
http://www.sme.sk/c/6478679/prepitne-tr ... iznat.html
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

nenapísal si nič nové, iba to čo tu všetko odznelo.
A prečo si dal henten link po citácii na mňa nechápem. Toho priestupku sa dopúšťa pokladník (ale aj to nie po prijatí, ale po vhodení do pokladne bez zaúčtovania) a jemu hrozí pokuta. Nech si dá tringelt do vrecka a nie do pokladne. To nie je moja starosť
Napísať odpoveď