nie tak celkom, ozonovú dieru sme si vybudovali rýchlejšie ako sa evolúcia ľudského druhu stihla prispôsobiť na niekoľkonásobne väčšie žiarenia ako pred 50 rokmi. Ale hej, do istej miery sa vie koža brániť kým to nepreháňame. Ale už samotné opalovanie je preháňanie.bashnator napísal:Nepouzivam nic, myslim, ze je to vsetko len marketing, koza sa proti UV ziareniu vie branit sama pokial to neprehaname samozrejme
Ako sa nespalit na slnku
-
audiotrack
VIP
- Kontaktovať používateľa:
Re: Ako sa nespalit na slnku
clovek sa slnku nevyhne,hlavne nie na dovolenke,tak je potrebne sa chranit proti spaleniu,nie je nic horsie ako sa spalit hned prve dni.Kvalitny krem je zaklad i ked pri extremoch ako piect sa na slnku niekolko hodin a este dobrovolne ani krem nepomoze 
som denodenne min 6-10hod na slnku bez kremov a pod od zaciatku roka koza sa prisposobila a som v pohodke teraz mozem byt na slnku stale a nezhorim max trosku cerveny a citim to jemne ale nic hrozne ako ked som studoval cez leto som sa dokazaal nenormalne pripiect
existuje aj nejaky suchy a neparfumovany opalovaci krem? nemusim ten pocit mastnoty ked sa natriem normalnym kremom 
Ja som minuly rok od neskorsej jari robil vuse vonku a to telo sa tak prisposobilo, ze ziadne kremy som nepotreboval, cierny som bol jak cigan.CHoBoT napísal:som denodenne min 6-10hod na slnku bez kremov a pod od zaciatku roka koza sa prisposobila a som v pohodke teraz mozem byt na slnku stale a nezhorim max trosku cerveny a citim to jemne ale nic hrozne ako ked som studoval cez leto som sa dokazaal nenormalne pripiect
Tento rok to bolo horsie. K praci v terene som sa dostal az nejako v maji, akurat som vystihol taku palavu, co dni predtym nebola, bez natretia som bol cely den na slnku, este 3 dni som nariekal potom.
Takze da sa. Ked sa tomu pokozka postupne vystavuje este, ked slnko nema taku intenzitu, tak sa pripravi aj na tie letne horucavy.
Pokial je koza vystavena slnku-Uv ziareniu- tak vzdy je DNA v pokozke poskodzovana./ak sa nekryjeme oblecenim,opal kremami a pod/.
Pravidelne opalovanie realativne nizkymi davkami UV sposobuje predcasne starnutie pleti,pigmentove skvrny a pod.
Pokial sa clovek pravidelne neopaluje a iba obcasne narazovo spali tak ma zase pre zmenu velku sancu ziskat melanom.
Pravidelne opalovanie realativne nizkymi davkami UV sposobuje predcasne starnutie pleti,pigmentove skvrny a pod.
Pokial sa clovek pravidelne neopaluje a iba obcasne narazovo spali tak ma zase pre zmenu velku sancu ziskat melanom.
ja pouzivam opalovaci krem vzdy ked viem,ze je sanca,ze budem dlho na slnku.Myslim,ze nastriekat na seba opalovaci krem,alebo mlieko nie je taky problem ako potom pretiet ked sa clovek spali.Par krat ked som robil na baraku sa mi podarilo tak spalit,ze som nemohol ani spat,tak si uz davam pozor.
Dakujem za rady a typy.Stym postupnym privykanim pokozky na slnko je to pravda,ale ja tu moznost nemam a solarko nepripada do uvahy.Takze ostava uz len nejaky kvalitny opalovaci krem.Skusim sa popytat v lekarni na znacky,ktore odporucate
ako uz bolo pisane toto nie je pravda, jedna sa o minuty v najsilnejsom cas od cca 12 do 15hod...Phase napísal:Pre zaujimavost doplnim ze ak je opalovaci krem faktor 12, znamena to, ze 12x predlzi dobu tvojho pobytu na slnku ako keby si nebol namasteny. Teda ak sa nenakremovany spalis za 30 minut, s faktorom 12 to bude trvat 6 hodin. Je to teda velmi individualne aky si citlivy
bashnator - nie je tomu tak, co pises...
su 4 typy pokozky od 1tky co je najviac citliva az po 4ku
bohuzial mam 1tku a teda typ s min pigmentom, coz sposobuje spalenie a zcervenanie koze na slnku, preto ak musim na slnko tak pouzivam 50tku faktor detsky opalovaci krem pretoze je ku kozi citlivejsi
taktiez kazde taketo vystavovanie sposobuje pigmentove skvrny casom, nokolko sa nedostatocny pigment nerozlozi rovnomerne a pri produkcii telo vytvori len akysi zhluk, skvrnu
no napriek tomu ak presiahnem urcity cas spalim sa aj tak...
treba pouzivat faktor podla typu koze a casu na slnku... ak si koza trosku zvykne po prvom slnku je to lepsie, no u mna je to prechod spalenia a hojenia opakujuci sa proces...
na mna dokonca nefunguje ani solarko
ja mam skor druhy typ pokozky,opalim sa,ale velmi tazko a opalenie ani nevydrzi dlho.Travit extremne vela casu na slnku sa mi ani nechce a ani nemozem,kedze sa zvyknem vyhadzat pri pobyte na slnku,takze musim pouzit kvalitny opalovaci krem na citlivu pokozku
kvalitny opalovaci krem je zaklad.Rozdiel medzi UV ochranov pri faktore 30 a 50 nie je velky,je to naozaj iba o case,ktory mozte stravit na slnku.Takze nie vzdy plati,ze treba kupovat extremne vysoke faktory
bola som v lekarni a tiez mi doporucili Trioderm,je to novinka a ludia si chvalia,tak uvidime ako zareagujem ja
Ja som mal dlhodobo problém sa opáliť do hneda. Ale je to všetko o tom, ako svoje telo pripravíš. Aj telo si musí zvyknúť na slnko. Pokiaľ pôjdeš pár krát na slnko (po troche, 1-2 hod denne), tak je velký predpoklad, že po 2 týždňoch budeš voči slnku odolnejšia. Ja som sa vždy buď vôbec neopálil alebo sa fakt silno spálil. Čo čert nechcel, toto leto sa mi podarilo vybaviť si brigádu na betónovom kúpalisku. Prvé dni som bol na slnku 1-2 hodinu, zvyšok v tieni pod slnečníkom. Potom som postupne ten čas navyšoval. Teraz je to aj 6-7 hodín denne na priamom slnku a už som v klude, bez spálenia a úpalu. Najprv som používal Biodermu 30-ku, ako písal hojko, priplatíš si za značku, ale stojí to zato. Teraz už používam len nejaký tuctový opalovací olej 10-ku a telo si už na slnko zvyklo.
Ja sa max. kremuje (sprejujem) Nivea sprej UV 10, ked uz fakt pripeka. A to som kazdy den na slnku, ale neviem ci tato tema vyznam ved kazdy vieme co na koho plati.
Ako dlho to trvalo pokial si si takto privykol na slnko?hd_ napísal:Ja som mal dlhodobo problém sa opáliť do hneda. Ale je to všetko o tom, ako svoje telo pripravíš. Aj telo si musí zvyknúť na slnko. Pokiaľ pôjdeš pár krát na slnko (po troche, 1-2 hod denne), tak je velký predpoklad, že po 2 týždňoch budeš voči slnku odolnejšia. Ja som sa vždy buď vôbec neopálil alebo sa fakt silno spálil. Čo čert nechcel, toto leto sa mi podarilo vybaviť si brigádu na betónovom kúpalisku. Prvé dni som bol na slnku 1-2 hodinu, zvyšok v tieni pod slnečníkom. Potom som postupne ten čas navyšoval. Teraz je to aj 6-7 hodín denne na priamom slnku a už som v klude, bez spálenia a úpalu. Najprv som používal Biodermu 30-ku, ako písal hojko, priplatíš si za značku, ale stojí to zato. Teraz už používam len nejaký tuctový opalovací olej 10-ku a telo si už na slnko zvyklo.
Robím každý druhý deň, čiže 1 deň na slnku, druhý deň v chládku. Na slnku som bol najprv kratučko, potom som to navyšoval, stále však s prestávkami v podobe toho voľného dňa. Takto som to ťahal asi 12-14 dní, potom už to bolo v pohode, keď som chytil na kožu nejaký základ. Teraz už mi je jedno, či som na slnku cez deň 2 hodiny alebo 8 hodín.
ale aj toto je individualne od jedinca a typu koze... niekomu to trva kratsie nikomu dlhsie....
-
spojka13
Darca
- Kontaktovať používateľa:
najhoršie to je na fesťakoch... ja som toto leto každy druhy tyžden na neakom feste, a to sa slnku velmi nevyhneš...
postupne privykanie na slnko je asi ten najprirodzenejsi sposob,ale kde na to zobrat cas
.Vzdy hladame najjednoduchsie a najrychlejsie riesenie.
mam lepsi napad zostat v tieni a tak sa nespalis