Cestovanie po Srbsku
Cestovanie po Srbsku
Zdravim,
chystam sa toto leto na mensi vylet do Srbska a mam par takych turistickych otazok. Za prve, ako je to s bankomatmi? Dokazem si zo srbskych bankomatov so standardnou kartou od slovenskej sporitelne vybrat dinare? Ak ano, je za to nejaky poplatok navyse, alebo sa mi viac oplati riesit to v zmenarni na slovensku a celu hotovost si niest so sebou? Takisto by som sa chcel dozvediet nieco o srbskych zelezniciach. Neviete nahodou ako je to s preukazom ISIC, ci automaticky plati nejaka zlava, pripadne su tam nejake podobne zlavy?
A na zaver, co mi tam jednoznacne odporucate navstivit? Mesta, parky, hocico co vas zaujalo. Diky za vsetky odpovede.
chystam sa toto leto na mensi vylet do Srbska a mam par takych turistickych otazok. Za prve, ako je to s bankomatmi? Dokazem si zo srbskych bankomatov so standardnou kartou od slovenskej sporitelne vybrat dinare? Ak ano, je za to nejaky poplatok navyse, alebo sa mi viac oplati riesit to v zmenarni na slovensku a celu hotovost si niest so sebou? Takisto by som sa chcel dozvediet nieco o srbskych zelezniciach. Neviete nahodou ako je to s preukazom ISIC, ci automaticky plati nejaka zlava, pripadne su tam nejake podobne zlavy?
A na zaver, co mi tam jednoznacne odporucate navstivit? Mesta, parky, hocico co vas zaujalo. Diky za vsetky odpovede.
Re: Cestovanie po Srbsku
bankomaty - ked najdes ten, ktory berie tvoj typ karty si zahojeny. poplatok je bud 1,40€ mimo rodiny ERSTE, alebo v rodine ERSTE do 1€. podla ich stranky. Z praxe viem, ze v Chorvatsku da Kuny, v Bosne Marky, takze v Srbsku pusti dinare.
ISIC - zlava na zeleznici ti plati len v domacej krajine/tam kde bol vydany. pred 2 tyzdnami som siel na kongres do Brna a teta na okineku mi predala zlavneny listok po statnu hranicu a od nej cely.
do vlaku ber vela palenky, aby sa to teplo a vsetko dalo psychicku uniest
inak uzitocny pomocnik je Lonely Planet - West Balkan. Je sice zostrucneny, ale na hlavne pamiatky napomocny. V Ciernej Hore, Dubrovniku a Albansku bol na nezaplatenie
ISIC - zlava na zeleznici ti plati len v domacej krajine/tam kde bol vydany. pred 2 tyzdnami som siel na kongres do Brna a teta na okineku mi predala zlavneny listok po statnu hranicu a od nej cely.
do vlaku ber vela palenky, aby sa to teplo a vsetko dalo psychicku uniest
inak uzitocny pomocnik je Lonely Planet - West Balkan. Je sice zostrucneny, ale na hlavne pamiatky napomocny. V Ciernej Hore, Dubrovniku a Albansku bol na nezaplatenie
-
p4ra
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
Co sa tyka bankomatov, tak by som bol trosku opatrnejsi a popytal by som sa v banke. Ja som sice bol uz davno na sluzobnej ceste (Cierna Hora), ale viem, ze napr. American Express nebrali nikde v celej krajine, tak som sa dostal do problemov, ale zamestnavatel to vyriesil tak, ze mi poslal cash cez Western Union.
Celu hotovost by som si na tvojom mieste urcite so sebou nebral (jedine, ze by si si zobral tu paranoidnu penazenku - co sa dava pod tricko a okolo tela sa pripina), vzhladom na to, ze ak sa teda chystas vlakom, tak je to EC z BA (Avala), v ktorom sa potuluju kadejake individua. Vlak, ako taky je srbska suprava z vacsej casti, kde casto nejde klima, takze v tomto teple skutocne vela vody, resp. palenky, ako pise kolega hore. Zalezi na tebe.
Ak ides na tyzden, tak ani nemusis chodit nikam a staci ti Beograd. Je tam toho strasne vela, co sa da navstivit - Ada Ciganlija, Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, Vojni muzej (velmi popularne miesto - su tam casti zostrelenej F-117A), Skadarlija, Zemun, Kalemegdan, mauzoleum Josipa Broza Tita, Hram Svetog Save ... a mozem pokracovat velmi dlho.
Celu hotovost by som si na tvojom mieste urcite so sebou nebral (jedine, ze by si si zobral tu paranoidnu penazenku - co sa dava pod tricko a okolo tela sa pripina), vzhladom na to, ze ak sa teda chystas vlakom, tak je to EC z BA (Avala), v ktorom sa potuluju kadejake individua. Vlak, ako taky je srbska suprava z vacsej casti, kde casto nejde klima, takze v tomto teple skutocne vela vody, resp. palenky, ako pise kolega hore. Zalezi na tebe.
Ak ides na tyzden, tak ani nemusis chodit nikam a staci ti Beograd. Je tam toho strasne vela, co sa da navstivit - Ada Ciganlija, Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, Vojni muzej (velmi popularne miesto - su tam casti zostrelenej F-117A), Skadarlija, Zemun, Kalemegdan, mauzoleum Josipa Broza Tita, Hram Svetog Save ... a mozem pokracovat velmi dlho.
-
audiotrack
VIP
kedy si naposledy cestoval avalou? Ja som tým EC chodil dva roky z brna do BA (a tam prestup na rýchlik domov) a ani raz som tam nevidel indivíduum a ani raz nebola nefunkčná klíma. Asi ju teda vypínajú až od BA kde nastúpia indivídua
-
p4ra
Redeemer
Je pravda, ze som nesiel davnejsie, ale co som mal moznost ist parkrat, tak vzdy tam hrozne smrdelo, bol tam vydychany vzduch, klima nesla a kopec Rumunov a potmavsich cestoval. Ja len hovorim zo skusenosti. Mozno je to teraz ine.
No ja som bol prave z Ciernej Hory stastny - plati eurom a posobi v nej Erste a bankomaty beru Visa (Electron). preto som z tade viezol vacsi cash, lebo slovinska Erste podporuje Maestro a nemal som chut nechavat prachy za vyber...p4ra napísal:Co sa tyka bankomatov, tak by som bol trosku opatrnejsi a popytal by som sa v banke. Ja som sice bol uz davno na sluzobnej ceste (Cierna Hora), ale viem, ze napr. American Express nebrali nikde v celej krajine, tak som sa dostal do problemov, ale zamestnavatel to vyriesil tak, ze mi poslal cash cez Western Union.
-
p4ra
Redeemer
Ako pisem, bol som davnejsie (ukradli mi mobil, nefungovala mi karta), tak som nemal najlepsie skusenosti. Ale uz su to roky, tak pevne verim, ze sa to zlepsilo. Ja som ho nechcel nijako odradit, len sa podelit o skusenosti.
Super, dakujem za vsetky odpovede, urcite pomohli. Mam este jednu otazku. Neviete kolko stoji listok Bratislava-Belehrad (EC Avala)? Aspon priblizne.
-
p4ra
Redeemer
Do 90 EUR to stalo, ak sa nemylim.