Čo je switch a čo je router a aký je medzi nimi rozdiel?
Čo je switch a čo je router a aký je medzi nimi rozdiel?
Ahojte chcela by som sa spýtať,čo je switch a čo je router a aký je v tom rozdiel.Viem že switch je vlastne rozdvojka na internet čo sa týka káblového pripojenia. A router súvisí s WIFI pripojením.Otec si raz kúpil notebook a chcel tam mať aj net tak sme kúpili switch a nevedela som tam zosynchronizovať IP adresy,ale potom sa to vyriešilo mobilným internetom.
Chcela by som o tom vedieť len bližšie informácie.Čisto len zo zvedavosti.
Chcela by som o tom vedieť len bližšie informácie.Čisto len zo zvedavosti.
Re: Čo je switch a čo je router a aký je medzi nimi rozdiel?
Rozdiel medzi smerovačom a prepínačom
Smerovač nie je to isté čo prepínač, ktorý fyzicky spája rôzne sieťové zariadenia bez ohľadu na obsah (bod určenia) prenášaných dát.
Na ilustráciu si môžeme predstaviť, že prepínače sú ulice a smerovač je križovatka so smerovými tabuľami. Každý dom na ulici má svoju adresu. Na križovatke sa poštár podľa smerových tabúľ rozhoduje, ktorým smerom musí ísť, aby sa dostal k adrese, kam má doručiť poštu.
Rozdiel medzi smerovačom a mostom
Premostenie a smerovanie sú podobné riadenia toku dát, ale pracujú pomocou rôznych metód. Premostenie sa prevádza na 2. (linkovej) vrstve, smerovanie na 3. (sieťovej) vrstve (L3) referenčného modelu ISO/OSI. Most teda smeruje rámce podľa ich hardvérovej MAC adresy, zatiaľčo smerovač (router) sa rozhoduje podľa IP adresy vnútri prenášaného datagramu. Klasický most preto nie je schopný rozlišovať siete. Z rôznych dôvodov sa však do mostov táto schopnosť implementuje, takže most môže ležať na okraji.
Pri projektovaní väčšej siete si musíme vybrať medzi premostením alebo rozdelením na rôzne podsiete prepojené smerovačmi. Pokiaľ je v routovanej sieti počítač fyzicky presunutý z jednej sieťovej oblasti do inej, musí mu byť pridelená iná IP adresa. Pokiaľ je počítač presunutý vnútri premostenej siete, nie je potrebné nič prekonfigurovávať.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Router#Roz ... na.C4.8Dom
Smerovač nie je to isté čo prepínač, ktorý fyzicky spája rôzne sieťové zariadenia bez ohľadu na obsah (bod určenia) prenášaných dát.
Na ilustráciu si môžeme predstaviť, že prepínače sú ulice a smerovač je križovatka so smerovými tabuľami. Každý dom na ulici má svoju adresu. Na križovatke sa poštár podľa smerových tabúľ rozhoduje, ktorým smerom musí ísť, aby sa dostal k adrese, kam má doručiť poštu.
Rozdiel medzi smerovačom a mostom
Premostenie a smerovanie sú podobné riadenia toku dát, ale pracujú pomocou rôznych metód. Premostenie sa prevádza na 2. (linkovej) vrstve, smerovanie na 3. (sieťovej) vrstve (L3) referenčného modelu ISO/OSI. Most teda smeruje rámce podľa ich hardvérovej MAC adresy, zatiaľčo smerovač (router) sa rozhoduje podľa IP adresy vnútri prenášaného datagramu. Klasický most preto nie je schopný rozlišovať siete. Z rôznych dôvodov sa však do mostov táto schopnosť implementuje, takže most môže ležať na okraji.
Pri projektovaní väčšej siete si musíme vybrať medzi premostením alebo rozdelením na rôzne podsiete prepojené smerovačmi. Pokiaľ je v routovanej sieti počítač fyzicky presunutý z jednej sieťovej oblasti do inej, musí mu byť pridelená iná IP adresa. Pokiaľ je počítač presunutý vnútri premostenej siete, nie je potrebné nič prekonfigurovávať.
http://sk.wikipedia.org/wiki/Router#Roz ... na.C4.8Dom
moc nechápem,ale nevadí. 
Zložitejšie sa už nedalo ? 
ak chces mat viacero pocitacov napojenych na jeden internet, potrebujes router
switch je rozdvojka, velmi casto router v sebe obsahuje aj switch
dík už v tom mám jasnejšie 
Ide aj o rozsiahlosť siete. Pokiaľ treba aj WIFI, potom azda router, pokiaľ nie, stačí aj switch. Mám v sieti aj router aj viaceré switche. Ale to už azda nieje na doma. Na nete je dosť informácií o sieťach. Na 2 PC to nemá zmysel študovať.
skrátene:
HUB - pakety ktoré prijme, rozposiela na ostatné porty, bez ohľadu na IP
SWITCH - už na L2 vrstve pristupuje k MAC adresám a podľa nich distribuuje pakety. pokiaľ MAC nenájde, paket zahodí
ROUTER - slúži k prepojeniu podsietí a vysielacích domén (napr. LAN/WAN), chová sa podoble ako SWITCH.
ROUTER a SWITCH sú manažovateľné, HUB nie.
HUB - pakety ktoré prijme, rozposiela na ostatné porty, bez ohľadu na IP
SWITCH - už na L2 vrstve pristupuje k MAC adresám a podľa nich distribuuje pakety. pokiaľ MAC nenájde, paket zahodí
ROUTER - slúži k prepojeniu podsietí a vysielacích domén (napr. LAN/WAN), chová sa podoble ako SWITCH.
ROUTER a SWITCH sú manažovateľné, HUB nie.
v routeri nemusi byt AP, ten moze byt aj samostatnejarda.j napísal:Ide aj o rozsiahlosť siete. Pokiaľ treba aj WIFI, potom azda router, pokiaľ nie, stačí aj switch.
nemáš úplne pravdu záleží na tom aký internetbeardie napísal:ak chces mat viacero pocitacov napojenych na jeden internet, potrebujes router
router je inteligentnejšia krabička má svoj procesor pamäť a nejaký systém tokáže routovať jednotlivé pakety smerovať ich inteligentnejšie podla pridelení a pod.
a áno asi si myslel že router si dokáže naklonovať mac adresu a tváriť sa ako pôvodné pc z rozdielom že dalej už má viacej klientov ktorý pristupujú len po router.. ako bolo u internetu UPC na jedno PC a keď si chcel pripojiť iné pc tak si musel cez web sa prihlásiť
pisal som to tak, aby to pochopila
ach jaj jumper.
medzi routerom a switchom niet "skoro" rozdiel -
dokonca aj HUB má svoj jednochip, len rozdiel je - viď vyššie.
čo sa týka MAC, router k nej pristupuje až po nájdení IP vo svojej rotuing table. vtedy v rámci ARP protokolu zapíše do hlavičky svoju MAC ako zdrojovú, ďalej aj cieľovú, pôvodnú IP vymaže. potom smeruje daný paket/rámec na konkrétny port - do ďalšej siete. ak sa počas tejto činnosti niečo zmení - paket/rámec jednoducho zahodí.
beardie:
ak písať jednoducho, tak si jej mal rovno poradiť:
"ak máš ISP chello a pod, potrebuješ za modemom router (prípadne modemrouter), pretože podporuje DHCP"
"ak máš DSL, stačí za modemom aj HUB, pretože podpora DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) nie je podporovaná"
takže - niekedy menej je viac a naopak - niekedy viac je menej ...
medzi routerom a switchom niet "skoro" rozdiel -
dokonca aj HUB má svoj jednochip, len rozdiel je - viď vyššie.
čo sa týka MAC, router k nej pristupuje až po nájdení IP vo svojej rotuing table. vtedy v rámci ARP protokolu zapíše do hlavičky svoju MAC ako zdrojovú, ďalej aj cieľovú, pôvodnú IP vymaže. potom smeruje daný paket/rámec na konkrétny port - do ďalšej siete. ak sa počas tejto činnosti niečo zmení - paket/rámec jednoducho zahodí.
beardie:
ak písať jednoducho, tak si jej mal rovno poradiť:
"ak máš ISP chello a pod, potrebuješ za modemom router (prípadne modemrouter), pretože podporuje DHCP"
"ak máš DSL, stačí za modemom aj HUB, pretože podpora DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) nie je podporovaná"
takže - niekedy menej je viac a naopak - niekedy viac je menej ...
Ahoj, takze skusim to popisat trocha z vacsej abstrakcie do nizsej a odkazovat sa do nejakych casti, nebude to uplne presne, aby si nemala v hlave "mizmaz" 
Kazde vec/clovek ma nejaku svoju adresu, ci je to rodne cislo, postova adresa alebo adresa zariadenia v sieti.
AK chce nieco s niecim komunikovat musi vediet jeho druhu adresu, alebo kde to dane zariadenie najde.
Pocitac zvykne mat tiez adresu zvycajne na fyzickej urovni a logickej urovni .
Tieto adresy sluzia na identifkovanie v globalnej sieti a v lokalnej sieti(broadcastova siet).
[velmi vysoka^n abstrakcia]
Ako zariadenia komunikuju cez siet ?
Priklad:
Stahujes svoju oblubenu hudbu, ktora ma 10MB. Po nadviazani spojenia sa ti zacne stahovat hudba. [Server strana]
Dany subor sa ti rozdeli na mensie casti, ktore sa volaju segmenty alebo datagramy, pridaju sa k rozdelenym datam dotatocne informacie napriklad port ...
Potom sa dana cast vnori do packetu, ktory k datam segmentu prida cielovu a zdrojovu IP adresu[logicka adresa] a dalsie dodatocne informacie.
Dalsim krokom ktory sa vykona packet sa vnori do ramca[frame], a prida dalsie informacie fyzicka adresa(MAC ADDRESA) a znova dodatocne informacie.
Nakoniec sa vsetky informacie enkoduju na bitovu uroven a su mediom poslane cez danu technologiu az k tebe.
[Ty strana]
Na tvojeje strane sa spravi uplny opak, bitove data sa dekoduju, frame sa skontroluje a ide sa hore az kym nie je segment a vyssie....
cely tento proces sa vola encapsulacia [server strana] a decapsulacia [Ty strana].
Pre viac informacii by som musel rozpitvavat ISO/OSI resp TCP/IP model, google pomoze.
A nejaky ilustrujuci obrazok:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:UDP_encapsulation.svg
[/velmi vysoka^n abstrakcia]
Ak zariadenie komunikuje v lokalnej sieti vid topologia:
//edit:pc3 a pc2 maju byt v swtichi len sa to pokazilo
Viacmenej im staci fyzicka adresa [MAC], ale novodobe systemy potrebuju aj logicku adresu takzvane "routed protocols"(IPv4,IPv6,..), takze dane zariadenie musi obsahovat aj logicku adresu pre komunikaciu medzi ostatnymi zariadeniami.
Takze blizime sa k tomu naco sluzi "switch"(prepinac).
Switch(prepinac) "switchuje"(prepina) informacie na zaklade fyzickej adresy, ktora sa nachadza na druhej vrstve ISO/OSI.
Switch pouziva MAC ADDRESS TABLE v ktorej su ulozene zakladne informacie, co sa tyka portu switcha mac adresy zariadenia ...
napriklad:
Hlupy switch ma zaujem len o "Mac Address" a "Port", ak pride poziadavka od PC1 aby komunikoval s PC2, ide to prave cez switch[vid nasa topologia]. Switch sa pozrie do svojej mac tabulky uvidi,ze pozadovana adresa sa nachadza na danom porte, tak informacie ktora prisla z portu, kde je PC1 prepne sa na port kde je PC2.
Switch kym naplni svoju MAC tabulku musi prejst viacerymi stavmi, to nebudem rozvadzat, ale zhruba ako sa uci, ak pride poziadavka na switch, ktory ma prazdnu MAC tabulku tak tu informaciu, ktora prisla na port odosle vsetkym portom odkrem toho, z ktoreho poziadavka prisla. Tym sa ulozia dane informacie do MAC tabulky, lebo zariadenia zacnu skor ci neskor komunikovat. Switch vie viacmenej o kazdej jednej adrese v danej broadcastovej domene[v jednej sieti v ktorej sa nachadza]
Rozdiel medzi switchom a hubom[koncetratorom] je nasledovny. Hub nema ziadnu tabulku nic inteligentne na zaklade coho by mohol niekam "smerovat/prepinat" data.
Vid priklad, ak by sme namiesto switcha mali HUB, tak informacie z PC1 by nesli len k PC2 ale stale by boli "broadcastovane" na kazdy jeden port odkrem toho z ktoreho tie data pochadzaju by sa dane informacie poslali.
Bridge(most) je obdoba switchu(prepinaca), robi to iste, len nie je to na urovni hardwaru ale softwaru. Switch je premyslenejsia krabicka, ktora obsahuje ASICs(HW, ktory je navhrnuty na podporu danej cinnosti, [neviem to jednoducho vysvetlit]). Preto bridge je vykonovo pomalsie zariadenie, tym padom ma nejake vacsie limity ako switch.
Ako pocitac PC1 vie adresu PC2?
Pocitac PC1 posle takzvany ARP[Address Resolution Protocol] request je tam asi nieco take, Aku ma fyzicku adresu zariadenie s toutou logickou adresou [IPv4 adresa PC2], PC2 mu odpovie ak sa nenajde v sieti tak je nejaky TIMEOUT, mozes to vyskusat, ked budes testovat latenciu na neexistuju adresu v sieti. Som v sieti 192.168.1.0/24 a "pingujem" adresu 192.168.15 [ziadne zariadenie nema takuto adresu]. Aby sa predchadzalo nezmyselnemu opatovnemu sa pytaniu existuje arp tabulka, do ktorej sa zapisuju informacie, dana tabulka sa refreshuje za nejaky implicitny cas, neviem ako je to vo vsetkych OS.
Priklad arp tabulky:
PCO203-18.fit.vutbr.cz (147.229.176.198) at 00:1c:c0:51:23:25 on igb0 expires in 922 seconds [ethernet]
bda-boz.fit.vutbr.cz (147.229.176.1) at 00:04:96:1d:34:20 on igb0 expires in 1199 seconds [ethernet]
eva.fit.vutbr.cz (147.229.176.14) at 00:30:48:c3:6e:30 on igb0 permanent [ethernet]
winsql2.fit.vutbr.cz (147.229.176.10) at 00:0f:fe:76:5d:15 on igb0 expires in 1195 seconds [ethernet]
merlin.fit.vutbr.cz (147.229.176.19) at 00:15:17:6f:e8:36 on igb0 expires in 620 seconds [ethernet]
*Poznamka: ARP zaznam do ARP tabulky nemusi byt ziskany len ARP requeston, moze byt zapisany staticky.
** Switch,bridge, ani hub nemenia FRAME.
Router je zariadenie na vrstve L3 [tam kde su packety
)]. Router je sw zariadenie, ktore nepouziva ASIC[vacsina], ak vravime uz o routri, ktore pouziva ASIC uz sa to vola MULTI LAYER SWITCH [MLS].
Router pouziva routovaciu tabulku podla ktorej rozhoduje, kde dane data bude posielat.
Napriklad:
*nepatri to k nizsej topologii
Na zaklade danej smerovacej tabulke smeruje data do danej destinacii to znamena ak mame topologiu:
a PC1 chce komunikovat s PC2 [vie jeho IP adresu] preda to svojej DEFAULT GATEWAY ta sa pozrie do svojej smerovacej tabulke a ked neuvidi zaznam o sieti alebo sa tam nenachadza DEFAULT ROUTE dany packet zahodi.
Ak najde zaznam vie o ceste, ze sa nachadza na danom "porte/ipecke", tam odosle data ROUTER 2 sa pozrie do svojej routovacej tabulke ak je "LOKALNA=CONNECTED" tak ju posle na prislusny port. Router meni informacie vo FRAME(meni MAC ADRESU na nasledujuci frame atd, nie je to napln tohto informacneho "kurzu")[moze menit aj v packete].
Ako pocitac vie,ze ma odoslat informaciu cez siet prec, ked nevie jeho MAC adresu ako ju ma adresovat?
Takze predstav si internet a teraz kazdy jeden pocitac by musel mat zaznam o kazdej jednej MAC adrese[fyzickej adrese] zariadenia v internete? OH NOOOOOOOOO!
Preto vznikol default gateway, ak OS zisti,ze chces komunikovat so zariadenim, ktore nie je v tvojej sieti [zisti to na zaklade sietovej masky a tvojej IP logickym binarnym ANDom], tak dane data adresuje na default gateway, ale mac adresu default gateway vieme zistit bud staticky alebo pomocou ARPu, takze sme zachraneny a internet funguje dalej. Dalej komunikacia je vysvetlena vyssie.
(pre dnes sa mi uz nechce pisat, ak by si mala dalsie otazky alebo by si ma chcela kontaktovat kludne cez private message)
***Poznamka vacsina veci je tu ohladom IPv4 pri IPv6 sietach je to trocha inak.
***Dane udaje su vysoka abstrakcia preto to nebrat velmi doslovne, sluzi to len na pochopenie zakladnych principov.
Kazde vec/clovek ma nejaku svoju adresu, ci je to rodne cislo, postova adresa alebo adresa zariadenia v sieti.
AK chce nieco s niecim komunikovat musi vediet jeho druhu adresu, alebo kde to dane zariadenie najde.
Pocitac zvykne mat tiez adresu zvycajne na fyzickej urovni a logickej urovni .
Tieto adresy sluzia na identifkovanie v globalnej sieti a v lokalnej sieti(broadcastova siet).
[velmi vysoka^n abstrakcia]
Ako zariadenia komunikuju cez siet ?
Priklad:
Stahujes svoju oblubenu hudbu, ktora ma 10MB. Po nadviazani spojenia sa ti zacne stahovat hudba. [Server strana]
Dany subor sa ti rozdeli na mensie casti, ktore sa volaju segmenty alebo datagramy, pridaju sa k rozdelenym datam dotatocne informacie napriklad port ...
Potom sa dana cast vnori do packetu, ktory k datam segmentu prida cielovu a zdrojovu IP adresu[logicka adresa] a dalsie dodatocne informacie.
Dalsim krokom ktory sa vykona packet sa vnori do ramca[frame], a prida dalsie informacie fyzicka adresa(MAC ADDRESA) a znova dodatocne informacie.
Nakoniec sa vsetky informacie enkoduju na bitovu uroven a su mediom poslane cez danu technologiu az k tebe.
[Ty strana]
Na tvojeje strane sa spravi uplny opak, bitove data sa dekoduju, frame sa skontroluje a ide sa hore az kym nie je segment a vyssie....
cely tento proces sa vola encapsulacia [server strana] a decapsulacia [Ty strana].
Pre viac informacii by som musel rozpitvavat ISO/OSI resp TCP/IP model, google pomoze.
A nejaky ilustrujuci obrazok:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:UDP_encapsulation.svg
[/velmi vysoka^n abstrakcia]
Ak zariadenie komunikuje v lokalnej sieti vid topologia:
Kód: Vybrať všetko
[SWITCH]----[PC1]
| |
[PC3] [PC2]
Viacmenej im staci fyzicka adresa [MAC], ale novodobe systemy potrebuju aj logicku adresu takzvane "routed protocols"(IPv4,IPv6,..), takze dane zariadenie musi obsahovat aj logicku adresu pre komunikaciu medzi ostatnymi zariadeniami.
Takze blizime sa k tomu naco sluzi "switch"(prepinac).
Switch(prepinac) "switchuje"(prepina) informacie na zaklade fyzickej adresy, ktora sa nachadza na druhej vrstve ISO/OSI.
Switch pouziva MAC ADDRESS TABLE v ktorej su ulozene zakladne informacie, co sa tyka portu switcha mac adresy zariadenia ...
napriklad:
Mac Address Table
-------------------------------------------
Vlan Mac Address Type Ports
---- ----------- -------- -----
1 0005.5e9e.d2e3 DYNAMIC Fa0/1
1 0090.21bd.827a DYNAMIC Fa0/2
1 0213.12ae.172b DYNAMIC Fa0/3
Switch kym naplni svoju MAC tabulku musi prejst viacerymi stavmi, to nebudem rozvadzat, ale zhruba ako sa uci, ak pride poziadavka na switch, ktory ma prazdnu MAC tabulku tak tu informaciu, ktora prisla na port odosle vsetkym portom odkrem toho, z ktoreho poziadavka prisla. Tym sa ulozia dane informacie do MAC tabulky, lebo zariadenia zacnu skor ci neskor komunikovat. Switch vie viacmenej o kazdej jednej adrese v danej broadcastovej domene[v jednej sieti v ktorej sa nachadza]
Rozdiel medzi switchom a hubom[koncetratorom] je nasledovny. Hub nema ziadnu tabulku nic inteligentne na zaklade coho by mohol niekam "smerovat/prepinat" data.
Vid priklad, ak by sme namiesto switcha mali HUB, tak informacie z PC1 by nesli len k PC2 ale stale by boli "broadcastovane" na kazdy jeden port odkrem toho z ktoreho tie data pochadzaju by sa dane informacie poslali.
Bridge(most) je obdoba switchu(prepinaca), robi to iste, len nie je to na urovni hardwaru ale softwaru. Switch je premyslenejsia krabicka, ktora obsahuje ASICs(HW, ktory je navhrnuty na podporu danej cinnosti, [neviem to jednoducho vysvetlit]). Preto bridge je vykonovo pomalsie zariadenie, tym padom ma nejake vacsie limity ako switch.
Ako pocitac PC1 vie adresu PC2?
Pocitac PC1 posle takzvany ARP[Address Resolution Protocol] request je tam asi nieco take, Aku ma fyzicku adresu zariadenie s toutou logickou adresou [IPv4 adresa PC2], PC2 mu odpovie ak sa nenajde v sieti tak je nejaky TIMEOUT, mozes to vyskusat, ked budes testovat latenciu na neexistuju adresu v sieti. Som v sieti 192.168.1.0/24 a "pingujem" adresu 192.168.15 [ziadne zariadenie nema takuto adresu]. Aby sa predchadzalo nezmyselnemu opatovnemu sa pytaniu existuje arp tabulka, do ktorej sa zapisuju informacie, dana tabulka sa refreshuje za nejaky implicitny cas, neviem ako je to vo vsetkych OS.
Priklad arp tabulky:
PCO203-18.fit.vutbr.cz (147.229.176.198) at 00:1c:c0:51:23:25 on igb0 expires in 922 seconds [ethernet]
bda-boz.fit.vutbr.cz (147.229.176.1) at 00:04:96:1d:34:20 on igb0 expires in 1199 seconds [ethernet]
eva.fit.vutbr.cz (147.229.176.14) at 00:30:48:c3:6e:30 on igb0 permanent [ethernet]
winsql2.fit.vutbr.cz (147.229.176.10) at 00:0f:fe:76:5d:15 on igb0 expires in 1195 seconds [ethernet]
merlin.fit.vutbr.cz (147.229.176.19) at 00:15:17:6f:e8:36 on igb0 expires in 620 seconds [ethernet]
*Poznamka: ARP zaznam do ARP tabulky nemusi byt ziskany len ARP requeston, moze byt zapisany staticky.
** Switch,bridge, ani hub nemenia FRAME.
Router je zariadenie na vrstve L3 [tam kde su packety
Router pouziva routovaciu tabulku podla ktorej rozhoduje, kde dane data bude posielat.
Napriklad:
*nepatri to k nizsej topologii
New-york-R1-B1-2#sh ip route
Codes: C - connected, S - static, R - RIP, M - mobile, B - BGP
D - EIGRP, EX - EIGRP external, O - OSPF, IA - OSPF inter area
N1 - OSPF NSSA external type 1, N2 - OSPF NSSA external type 2
E1 - OSPF external type 1, E2 - OSPF external type 2
i - IS-IS, su - IS-IS summary, L1 - IS-IS level-1, L2 - IS-IS level-2
ia - IS-IS inter area, * - candidate default, U - per-user static route
o - ODR, P - periodic downloaded static route
Gateway of last resort is not set
1.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
C 1.1.1.0 is directly connected, FastEthernet0/0
2.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
C 2.2.2.0 is directly connected, FastEthernet0/1
3.0.0.0/24 is subnetted, 1 subnets
O 3.3.3.0 [110/20] via 2.2.2.3, 00:03:35, FastEthernet0/1
5.0.0.0/32 is subnetted, 1 subnets
C 5.5.5.5 is directly connected, Loopback1
[PC1]-----------(ROUTER 1)------(ROUTER 2)-----------[PC2]
Ak najde zaznam vie o ceste, ze sa nachadza na danom "porte/ipecke", tam odosle data ROUTER 2 sa pozrie do svojej routovacej tabulke ak je "LOKALNA=CONNECTED" tak ju posle na prislusny port. Router meni informacie vo FRAME(meni MAC ADRESU na nasledujuci frame atd, nie je to napln tohto informacneho "kurzu")[moze menit aj v packete].
Ako pocitac vie,ze ma odoslat informaciu cez siet prec, ked nevie jeho MAC adresu ako ju ma adresovat?
Takze predstav si internet a teraz kazdy jeden pocitac by musel mat zaznam o kazdej jednej MAC adrese[fyzickej adrese] zariadenia v internete? OH NOOOOOOOOO!
Preto vznikol default gateway, ak OS zisti,ze chces komunikovat so zariadenim, ktore nie je v tvojej sieti [zisti to na zaklade sietovej masky a tvojej IP logickym binarnym ANDom], tak dane data adresuje na default gateway, ale mac adresu default gateway vieme zistit bud staticky alebo pomocou ARPu, takze sme zachraneny a internet funguje dalej. Dalej komunikacia je vysvetlena vyssie.
(pre dnes sa mi uz nechce pisat, ak by si mala dalsie otazky alebo by si ma chcela kontaktovat kludne cez private message)
***Poznamka vacsina veci je tu ohladom IPv4 pri IPv6 sietach je to trocha inak.
***Dane udaje su vysoka abstrakcia preto to nebrat velmi doslovne, sluzi to len na pochopenie zakladnych principov.
úroveň knajtovho príspevku
---------------------------------|
-----|
úroveň fóra
Trošku overkill knight
---------------------------------|
-----|
úroveň fóra
Trošku overkill knight
-
by majso
Light Expert
- Kontaktovať používateľa:
Kedže knajt potrebuje pochváliť za svoj zabitý čas a nikto sa k tomu nečiní, tak knajt chválim ťa a dúfajme, že dievča z toho nezblbne
k+
sa chvali ze daco vie... nechapem naco jej to bude imho
Bože to sa tu už človek nemôže nič spýtať?
Ďakujem za odpovede
Ďakujem za odpovede
Veľmi kvalitná odpoveď. Nie som si istý či je smerovaná bežným ľuďom. No rozhodne je smerovaná ľuďom čo študujú siete a nedávali pozor v škole alebo profesor nevedel danú problematiku správne vysvetliť. Keby sa našli ľudia čo dokážu takto kvalitne príspevky písať na toto fórum bolo by vhodné vytvoriť novú časť fóra nazvanú napríklad Škola poprípade Učebňa, alebo niečo podobné. U mňa máš veľké + a vedenie fóra by sa malo zamyslieť o vytvorení "Školy". Príspevky tejto kvality je škoda nechať iba v téme "Čo je switch a čo je router" lebo 99% ľudí si ho neprečíta iba s toho dôvodu že "vie" základný rozdiel medzi switchom a routrom. Ja osobne som ho tiež prehliadol upozornil ma na jeho kvalitu jeden známi (v šenku). No čo nato vravíte vedenie fóra? Áno viem že všetko sa človek dočíta na wiki. No veľa ľudí siahne skôr po hojko.com ako napríklad pepuss. Myslím že by sa potom veľa otázok ľudí dalo smerovať hneď na kvalitné články a ostatok by si ich našiel sám.
Vdaka za pochvalu, ale z mojho pohladu ta odpoved je taka "klasicka"(nic do hlbky, atd).
Kazdopadne, ak clovek je zvedavy odpoved skor ci neskor najde.
Kazdopadne, ak clovek je zvedavy odpoved skor ci neskor najde.