Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

kisser
Amateur
Amateur
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa kisser »

Páči sa mi, ako si dal hneď pri sebe: "Ked sa najde a potvrdi nieco nove, tak sa to automaticky prekruti a zakomponuje do nabozenstva, aby neostali pozadu.

Veda je pekna preto, ze si je vedoma omylu, a ked sa zisti, ze predchadzajuce tvrdenie bolo mylne, tak sa z neho pouci a bada dalej."
Ak ho spravne chapem, tak ide o to, ze nabozenstvo uci absolutnu pravdu z knihy, ktora je stara par tisic rokov a v povodnom uceni nebola spomenuta hromada veci a zapocitanych faktorov, ktore s v priebehu casu potvrdili. Takze z pravdy vznikol akurat jeden velky uzol.

Co sa tyka vyzkumu, tak potvrdit a vyvratit sa daju teorie, ak sa nieco prijme a odsuhlasi vedeckou verejnostou ako fakt ci dokaz, tak to sa uz nemeni. Kym to je v stadiu teorie ci hypotezy, aj ked je pravdepodobna, stale to nie je dokazana vec.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Hmm... takže som už vyše desať rokov kresťan a až teraz sa od nie kresťana (predpokladám) dozviem, že moje náboženstvo (keďže si ani ty ani Axo nešpecifikoval o ktoré ide) učí absolútnu pravdu. Great job, vďaka :) A čo keby som veril vo Vesmírnu ponožku a moja viera nebude mať žiadnu vieroučnú knihu a všetky ponaučenia sa budú odovzdávať ústne? Už rozumieš absurdnosti toho, čo si napísal?
kisser
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa kisser »

Nikdy a nikde som nevidel veriaceho akejkolvek viery, ktory by pripustil moznost, ze sa moze mylit. Na facebooku v jednej skupine sme diskutovali a slecna si je taka ista reinkarnaciou, ze svoje predstavy povazuje za skalopevnu pravdu.

- Boh je! Reinkarnacia plati! Karma!
- A nejake dokazy?
- BOH! Vsade okolo nas!
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ked sa veda mili, nie je to totalny omyl,ale skor nepresnost alebo neuplnost teorie/objavu. Akadmicka poda ma mechanizmy ako predchadzat bludom.

Co sa tyka biblie, nedavno som cital clanok o velkej potope, kedysi to cirkev povazovala za absoluznu pravdu, ked sa prislo nato, ze o tom niesu ziadne dokazy, zarzu s toho bola metafora, ked si mnoho ludi uvedomilo, ze to je metafora nicoho, tak sa s toho stala (citujem) "Ziva pravda". narozdiel od vedy si nabozenstvo prispobuje vlastne ucenie, na zaklade vycucania z prsta a sama sa nesnazi skumat vlastne tvrdenia. O tom su dogmy.
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

uplink:
Viď tých borcov čo meditujú v plienkach, potom sa zakopú pod zem a tam prežijú 500 rokov a pod. Alebo nejaký jap ninja, ktorý si vie uzdraviť rany len na základe nejakých myšlienkových pochodov, chi a pod.
:lol:
Verím že kedysi bola telepatia normálna, tak isto uzdravovanie dotykom.
:lol:

To relativizovanie vedy je tiež super. Áno, a všetko nám taja. :lol:
AXO
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa AXO »

Vypisane, vytlacene, zajtra odoslane. Davam to sem, ak by mal aj niekto iny zaujem, kludne pouzite text nizsie, samozrejme s vasimi udajmi.

:arrow:
STRANA 1

Od: Moja adresa a údaje
Dňa: 11.8.2013

Farský úœrad
Žilina-mesto
Ul. republiky 6
010 01 Žilina

VEC: Žiadosť o vykonanie zá‡pisu do matričnej knihy

V‡ážený pá‡n far‡ár,
týmto V‡ás žiadam o vykonanie úœpravy mô™jho zá‡znamu v matričnej knihe vo farnosti ŽILINA - MESTO, kde mi bola udelen‡á sviatosť krstu.

Keďže som absolvoval rímskokatolícky krst (v dobe keď som bol dieťa a teda nesvojprávny), som v cirkevných záznamoch stále vedený ako príslušník Rímskokatolíckej cirkvi. Za katolíka sa však už nejakú dobu nepovažujem a neželám si, aby som bol ako katolík vedený v akýchkoľvek záznamoch (štatistických ani cirkevných). Preto Vás úctivo žiadam o zaznamenanie tohto faktu v matričnej knihe, v ktorej sa nachádza záznam o mojom krste.

Ako prílohu k tomuto listu Vám zasielam mnou podpísané "Vyhlásenie o vystúpení z Rímskokatolíckej cirkvi" spolu so svojimi osobnými údajmi.

Na záver si Vás dovoľujem upozorniť, že právo na zmenu vierovyznania mi zaručuje Ústava Slovenskej republiky (čl. 24 ods. 1). Rovnako si Vás dovoľujem upozorniť, že informáciu o zmene, o ktorú Vás žiadam nemáte (podľa zákona 428/2002 Zb. zákonov o ochrane osobných údajov) právo šíriť ďalej (tzn. ani medzi príslušníkmi mojej vlastnej rodiny).

Bol by som Vá‡m veľmi vďačný, ak by ste ma o vybaven’í tejto žiadosti informovali na adresu uvedenœú vyššie.
S Ϝctou,

--------------------------------------------------

STRANA 2

VYHLÁSENIE O VYSTÚPENÍ Z RÍMSKOKATOLÍCKEJ CIRKVI
(ACTUS FORMALIS DEFECTIONIS AB ECCLESIA CATHOLICA)
JA, xxxx, TÝMTO FORMÁLNE VYSTUPUJEM Z RÍMSKOKATOLÍCKEJ CIRKVI A NEŽELÁM SI, ABY SOM BOL NAĎALEJ POVAŽOVANÝ ZA ČLENA RÍMSKOKATOLÍCKEJ CIRKVI.

VYHLASUJEM, ŽE SOM SI VEDOMÝ DÔSLEDKOV, KTORÉ Z TOHTO AKTU VYPLÝVAJÚ, A KTORɃ SA TÝKAJÚ PRIJÍMANIA CIRKEVNÝCH SVIATOSTÍ AKÝMI SÚ SVIATOSŤ EUCHARISTIE, SVIATOSŤ MANŽELSTVA, POMAZANIE CHORÝCH A POHREB.

POTVRDZUJEM, ŽE ROBÍM TOTO VYHLÁSENIE PRI PLNOM ZDRAVÍ A VEDOMÍ, A V PRÍTOMNOSTI SVEDKA, KTORÝ MÔŽE POTVRDIŤ PRAVOSŤ TOHTO DOKUMENTU.

Podpis:
Adresa:
Meno a priezvisko svedka:
Podpis svedka:
Adresa svedka:
Dá‡tum: 11. 8. 2013

DODATOČNɃ OSOBNɃ ÚDAJE
Meno a priezvisko:
Adresa:
Dá‡tum narodenia:
Matka:
Otec:
Podpis:
Provided by ZBOHOM.sk Bezbolestne vystupenie z rimskokatolickej cirkvi.
Stoporko
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Stoporko »

Keď si začal s katolíkmi: http://www.busjvh.net/ :D (stránka je robená ako irónia na isté veci, nie katolíkov všeobecne - niekedy trocha prehnaná, inokedy docela podarená)

Kto sa dobrovoľne hlási do údernej jednotky Ábelov hnev? :smt067
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

javatar napísal:Kali - ani gravitacia nemusi byt objektivnym faktom, ako som postoval na niektorej z predoslych stran - je mozne, ze nase univerzum je len simulacia
Dohady a spekulacie. Ak aj v nejakej simulacii sme, ak aj volaky boh existuje, gravitacia je stale realnym objektivnym faktom, vsetko ostatne ktore pouziva slova ako nemusi, je mozne, moze byt, myslim si, su iba obycajne spekulacie hodne uz milionkrat spominanych vesmirnych ludoch.
stoporko napísal:No zaujímali by ma argumenty na podloženie tvrdenia, že je tým prekážka pre vývoj (čo takto hudba alebo umenie celkove - taktiež založené výlučne na emócii, je to prekážka pre vývoj ľudstva? Are you serious?)
Vysvetloval som v predoslom prispevku, skopirujem ti to cele:

Preto lebo objektivita pravdu hlada a snazi sa jej priblizovat, subjektivita ju pozna a tym sa este viac vzdaluje od objektivity, t.j hladaniu pravdy (a tu mame este vacsi paradox).

Poznat, vediet znamena realne a objektivne uplatnovanie skusenosti a informacii pre dalsi pokrok, t.j dalsie poznanie a vedenie (forma evolucie).

Viera, prameni z emocie a ta ma svoje korene v pudoch. Viera v tom pripade neni nicim inym len prirodzena ludska vlasnost ktora si zjednodusuje poznanie, clovek je tvor pohodlny, a viera toto pohodlie zabezpecuje azda najviac.

Clovek pre svoj vyvoj nesmie byt v pohodli, clovek pre svoj vyvoj potrebuje uz ako Nietzsche hovoril, istu davku utrpenia, jeho znaman citacia: Co ťa nezabije, to ťa posilni". Jak clovek ktory ma neobmedzeny pristup potravy, zabavy a rozkose, chradne fyzicky a dusevne (co vidiet aj na dnesnom svete), lebo nemusi vydat ziadnu namahu na jej ziskanie (to znamena ziskat skusenosti, fyzicku zdatnost atd atd), tak aj mysel ktora ma na vsetko odpoved (viera) a nevyzaduje si uz ziadne dalsie otazky a odpovede, len ochabuva.

Je to prirodny zakon, ktory sa tyka ludskeho ducha a viera ktora je polozena na subjektivnych zakladoch nie je nic ine len naplastou pre ludsku neschopnost.

Navyse tvoja analogia s umenim, neni vobec na mieste. Umenie je produktom prirodzenej ludskej tvorivosti ducha (treba chapat z biologickeho hladiska vacsi mozog, lepsie abstraktne myslenie, celkovo vyvynutejsia ludska psychyka), a emociu skor vzbudzuje jak keby z nej malo pochadzat. Umenie navyse nehlada odpovede, je skor spontanne a sluzi pre potesenie a nie ako uspokojujuca odpoved pre nevedomu mysel. Umenie je jedinecne, ale viera ma vzdy ten isty charakter. Tak isto za emociu mozme povazovat aj lasku a aj napriek tomu ze ma svoje korene v pude sexuality dokazala na nej vyrast taka funkcna jednotka ako je rodina.

Emocia ako taka neprekaza ludskemu vyvoju, prekaza mu iba ak je neovladatelna a zneuzivana na subjektivnom uspokojovani bez toho aby sa jedinec dokazal na skutocnosti pozret zo sirsej a objektivnejsej perspektivy (transcedentno). Neovladatelna nenavist a laska, chvilkove vasne a presvedcenia ktore tu a teraz naplnaju jeho potreby ktore su zalozene na zvieracich instinktoch a tak isto aj viera ktora je odpovedou nie preto ze by ju clovek mal mat, ale preto ze ju chce mat (samozrejme znova tu a teraz) a toto vsetko znaci viac jak nejaku duchovnu koktavost.
stoporko napísal:Prepáč, ale dnes je faktom, že príbeh o Adamovi a Eve je metafora? Ja si to MYSLÍM, neviem o nikom, kto by vtedy mohol žiť, prípadne má zápisky napísané z tej doby (prípadne tesne po nej) aby to mohol potvrdiť/vyvrátiť. Neviem o tom, že je to v nejakej cirkevnej doktríne ako povinný článok viery, ktorý je jednoznačne takto definovaný = dokáž mi opak, inak luháš.
Myslim si ze principu toho co som povedal si pochopil, len sa tu teraz malicherne tahas za slovicka. Dokazem ti to tym ze ludia ako Galileo Galilei alebo Giordano Bruno boli upaleny len koli tomu ze vystupili proti heliocentrizmu. Kadzemu vedeckemu objavu musi viera ustupit obzlvast ta krestanska, a stale viac a viac sa metaforizuje.
stoporko napísal:Myslím si, že by nemal byť vzťah medzi vierou a vedou. No vzťah medzi náboženstvom a vedou by byť mal. Teda náboženstvo by malo vysvetľovať svoje učenie na základe dosiahnutého vedeckého poznania (preto sa dnes v kostoloch napr. nevraví o anjelských vlasoch ale o gravitácii - čo bude o pár rokov, ak sa dokáže gravitón...kto vie?)
V tomot prekvapujuco suhlasim, ale to ma privadza k zaveru ze dnesne nabozenstva su uz davno za zenitom a vedecky su vyvratene. Mozno je cas na nove nabozenstvo.
uplink napísal:
Spoiler
keď si len hmota, telo, biologický stroj, ako je možné že Ťa tak veľmi ovplyvňujú neexistujúce veci? Ako je davová psychóza, stres, radosť, pokoj, chaos, smútok, žiaľ a iné? Ako stroj by si mal byť nad všetkými pocitmi predsa, nie? Mal by si ich vedieť bezpodmienečne a instantne ovládať. A keď Ti umrie rodič, súrodenec, alebo priateľka, či dieťa, tak by si nemal ani slzu vyroniť, lebo by si vo svojej "hmote" mal byť na vrchole. Ako je možné že to tak nie je? Prečo má každý človek podobný a zároveň odlišný software? Prečo niekto dokáže zabiť tisíce v priebehu sekundy a ani to s ním nehne a niekto nedokáže ani mravčeka rozpučiť? Však sme stroje, máme skoro identickú štruktúru a DNA, líšime sa len v adiafórnych veciach ako je výška, váha, množstvo tuku v tele, farba očí, vlasov, pigment, etc. Ale štrukturálne sme skoro identický. Orgány sedia, tvar, funkcia, všetko je veľmi príbuzné. Z čoho je teda tá diverzita? Keď sa narodí človek, tak by mal byť podľa všetkého tabula rasa a mal by sa správať podľa toho, ako ho naprogramovalo okolie. Ako je teda možné že ja nie som ekonóm [moja mama], ani programátor [aj vl. aj nevl. otec], ani matematický génius [môj vl. otec], nie som ani alkoholik, nie som ani sukničkár, nemám rád dokonca sex. Ako vznikla táto anomália? Som len stroj predsa a stroj by mal buď fungovať, alebo nefungovať, stroje sú binárne, aj zložité, vedia vykonávať viac funkcií, avšak ich diverzita nikdy nie je taká komplexná ako komplexnosť "psyché" človeka. Človek je jediný stroj na svete, ktorý dokáže obetovať svoj život za život druhého a zároveń jediný stroj na svete, ktorý dokáže spôsobiť hladomor na celom svete a ani to s ním nehne, možno bezsenné noci a hryzenie svedomia. Od kiaľ je teda tá diverzita, ak sme len biologické stroje?
Toto je vsetko vysvetlene v biologii mozgu a v chemickych reakciach v nom.
uplink napísal:Úspech: vedieť vrátiť späť čas, spomaliť, alebo zastaviť stárnutie na bunkovej úrovni, levitácia, teleportácia, cestovanie v čase, dosiahnutie genetickej nesmrteľnosti, mechanické augmentácie na úrovni biologických orgánov [e.g. oslepneš, tak Ti dajú oko, ktoré vidí 100x lepšie ako to ľudské, zlyhá Ti pečeň, dajú Ti takú s 200% efektivitou]. Jedným slovom veci, ktoré človek ešte nedosiahol, ale eventuélne, ak sa nezopakuje história a nezresetujeme sa, tak dosiahne.
Myslim si ze na poli genetickeho inzinierstva by sa nieco take dalo dosiahnut. Lenze ironiou je ze su to prave veriaci a iny humanisti ktory proti niecomu takemu vystupuju.

Je mi jasne co chces cely cas povedat, a svojim sposobom aj suhlasim. Clovek by mal rast po fyzickej dusevnej ale aj materialnej stranke. Dnesny svet je priznacny hlavne vyvojom po stranke materialnej, cas ale ukaze ze to nestaci a aj tato dnesna civilizacia uz dosiahla svoj vrchol a sa zruti zvnutra tak ako kazda ina civilizacia v historii, hold to je ucel vsetkeho v prirode, vsetko sa rodi, zreje dozrjeva a nakoniec hnije.
uplink napísal:poznal si tých archeológov? Videl si sa s nimi osobne? Bol si s nimi keď vyberali dané veci a potom z nich písali učebnice? Robil si chemické rozbory? Ako vieš že to čo je na fotkách nie je fake? Ako vieš že to celé nie je konšpirácia a nie sú nájdené nejaké obrovské a prevratné archeologické nálezy, ktoré pred ľuďmi ako Ty a ja len taja?
uplink napísal:Narozdiel od Vás teoretikov si idem dané veci aspoň omakať rukami, pozrieť, alebo sa nad nimi zamyslím, pred tým než ich len slepo skonzumujem.
Je velmi zaujimave ze toto pises s takou davkou istoty, pricom sam napises nieco taketo, citujem: "Viď tých borcov čo meditujú v plienkach, potom sa zakopú pod zem a tam prežijú 500 rokov a pod. Alebo nejaký jap ninja, ktorý si vie uzdraviť rany len na základe nejakých myšlienkových pochodov, chi a pod."

Takze tie iste otazky smeuju aj na teba.
S.T.E.A.L.T.H
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa S.T.E.A.L.T.H »

http://www.videacesky.cz/navody-dokumen ... ou-vuli-ok

celkom zaujimave video mierne sa zaoberajuce slobodnou volou :)

edit

a este jedna vec, mozno ze niekoho zaujme :)
http://osel.cz/index.php?clanek=7073
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

To, že tie zážitky blízko smrti sa vedia vysvetliť racionálne sa predsa dávno vie. Ale tak pre špiritistov je ten článok určite vhodný. :)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Viera v nesmrtelnu dusu,boha,nabozenstvo,mystiku a pod. je jasnym dokazom toho ze clovek je iba biologicky stroj s urcitymi programami ktore ho riadia- nic ako slobodna vola neexistuje. Jeden z hlavnych dokazov preco nemoze jestvovat dusa je ten, ze kazdy clovek straca v spanku svoje denne vedomie. Ak by bol mozog iba nastrojom nejakej vecnej duse, tak vedomie by bolo v stave sebauvedomenia neustale aj vtedy kedy by mozog bol pod vplyvom drog ktore za beznych okolnosti vedomie potlacaju az do bezvedomia.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

gogo956 napísal:Jeden z hlavnych dokazov preco nemoze jestvovat dusa je ten, ze kazdy clovek straca v spanku svoje denne vedomie.
To nie je tak celkom pravda. Urcite si uz pocul o lucidnom snivani, pri ktorom si clovek uvedomuje, ze spi a sniva a vie vedome manipulovat snom. Neviem do akej miery je tento fenomen vedecky vysvetleny, ale ja ho praktizujem uz nejaky ten piatok. Samozrejme vacsina funkcii mozgu je v "spankovom rezime", to bez debaty.
gogo956
Redeemer
Redeemer

TommyHot
ale lucidne snenie nie je ani nahodou rovnocenne dennemu vedomiu :) /zazil som to aj ja/
a hlavne neviem co take by na tom malo byt vedecky neobjasnene,nie je na tom nic extra zvlastne. Ak si si myslel ze si tym dosiahol nieco vynimocne, takta musim sklamat.
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Jasne, ze mu nie je rovnocenne, ale je to stale vyssia forma vedomia ako obycajny spanok.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Nie je na tom VOBEC nic zvlastne :) Ludsky spanok sa vyvinul zo zvieracieho ktory je menej hlboky a podstatne viacej prerusovany, pretoze si nemozu dovolit upadat do dlhodobeho bezvedomia. A clovek dokaze urcitym treningom si pridavat tam viacej vyssich spankovych cyklov ako je bezne /vid alfa,beta,vlny a pod/. :)
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Samozrejme, len som chcel reagovat na ten tvoj dokaz neexistencie duse. Ad1 neexistencia sa neda dokazat (da sa dokazat len existencia), ad2 aj ked si tiez myslim, ze dusa je len nabozensky konstrukt, tak je na to spanok velmi slaby argument, pretoze nestracas vedomie uplne.
gogo956
Redeemer
Redeemer

da sa dokonca nacvicit lahky spanok pri ktorom clovek nestraca pocit vedomia po celu noc a pritom sa clovek citi byt vyspaty.
Trenoval som to pc program ktory sa velmi podobal ucinku psychowalkmana.
zelovoc
Darca
Darca
Bydlisko: Nikto nikomu nie je taký zaviazaný, ako opice Darvinovi.
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa zelovoc »

gogo956 napísal:Viera v nesmrtelnu dusu,boha,nabozenstvo,mystiku a pod. je jasnym dokazom toho ze clovek je iba biologicky stroj s urcitymi programami ktore ho riadia- nic ako slobodna vola neexistuje. Jeden z hlavnych dokazov preco nemoze jestvovat dusa je ten, ze kazdy clovek straca v spanku svoje denne vedomie. Ak by bol mozog iba nastrojom nejakej vecnej duse, tak vedomie by bolo v stave sebauvedomenia neustale aj vtedy kedy by mozog bol pod vplyvom drog ktore za beznych okolnosti vedomie potlacaju az do bezvedomia.
akosi mi tato implikacia nedava logiku. nesuhlasim, ze clovek je biostroj. skor ludske telo je stroj a mozog pocitac.

co sa tyka drog -> sice nic tvrdsie od ganje som neskusal, ani ma to nelaka, ale nemam pocit, ze by spravna davka drogy vedomie potlacala, prave naopak, uplne meni vnimanie okolia, vnimanie reality. ak by mozog dokazal fungovat bez drogy tak ako pri pouziti drogy, co by potom bola realita?

ak v spanku stracas vedomie a zaroven hovoris, ze sa da nacvicit spanok pri plnom vedomi, aky dokaz neexistencie duse to je?
ja si skor myslim, ze telo a mozog je na to, aby dusa mohla existovat v tejto nasej forme kvazireality.
Polo-X
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Polo-X »

zalezi na tom aka droga, ako aplikovana a co si predstavujes pod pojmom potlacania vedomia...

ani drogy sa nedaju hadzat do jedneho vreca a maju rozne ucinky v roznych formach

no v podstate kazda posobi fyzicky na mozog a tym ovplyvnuje ako ju vnimame a vieme ze rozne drogy posobia na ine casti mozgu 8)
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ak sa chcete seriozne hadat co o dusi, mohol by naiekto napisat jej definiciu.
Napísať odpoveď