Vytocenie motora po obmedzovac

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
cheeseburger
Light Star
Light Star

Vytocenie motora po obmedzovac

Príspevok od používateľa cheeseburger »

Ahojte, chcel by som sa spytat na jednu vec, moze sa nejak poskodit motor, ak nebol este uplne zohriaty na 90, a bol vytoceny az po obmedzovac? Ide o beniznovy motor 1,6i v Octavii, ktora ma uz nabehane okolo 450 000km. Dakujem.
RATZINGER666
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Vytocenie motora po obmedzovac

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

moze, ak to budes robit casto... pred vytacanim auto vzdy uplne zohrej...
cheeseburger
Light Star
Light Star

Ono nikdy som to nerobil, len debil na emisnej to vytocil, a uz som pocul obmedzovac. :/ Diky za odpoved
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

ako ono uz ked bola teplotna rucicka "odlepena", tak to uz taky pruser nebol
cheeseburger
Light Star
Light Star

No bolo to tak zhruba na 70, potom jak to vytocil uz to bola 90ka. Hovorim, nikdy som netocil az po obmedzovac, a nejaky trtko mi to tam roztoci na plny kotol. Inak ciste pre zaujimavost, co sa s tym moze stat? Vadi motoru tocenie po obmedzovac aj pri prevadzkovej teplote?
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

OT: Emisná sa nemá robiť s teplým motorom? Emisnú som osobne absolvoval iba raz, ale človiečik ma upozorňoval, že keď budem stáť pred bránou, aby som nevypínal motor, aby bol motor zahriaty.

:)
Yos
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Yos »

Pri emisnej by mal byt urcite zahriaty a mal by na to upozornit.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

No má byť zohriaty na 80°C a keď píše, že mal zhruba 70°C, tak verím, že ani on ani technik neskúmal milimetre na budíku, či to má 71 alebo 79 a považoval motor za zohriaty.

Nie, nič sa nestalo. V lete máš benzín zohriaty prakticky do minúty po štarte a teplotu drží niekoľko hodín, čiže ak si tam prišiel a vypol motor, tak si v rade musel čakať aspoň 2 hodiny.
cheeseburger
Light Star
Light Star

Jop, dakujem za odpovede. Mozem sa este teda spytat pre zaujimavost co sa skodi pri takomto vytoceni motora? Su to vobec opravitelne veci? Alebo motor na odpis?
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

"sa skodi" vytocenie za studena nieje z jednorazoveho hladiska "skoda" ide o dlhodobe poskodzovanie trecich ploch v motore, zvysovanie trecich sil, extremne namahanie materialov a tesneni, neoptimalne vlastnosti oleja v nizkej teplote sposobuje zvysovanie trenia a v podstate ma suvis jedno s druhym a tretim ale nie v miere ze vytocim motor tak sa zadre ale casom mozu vznikat prasklinyk, vôle...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Olej sa nestihne zohriať na teplotu, kedy má optimálne mazacie vlastnosti, nevytvorí sa všade film, ale sú tam trhlinky. Spolu s tým, že valce spôsobujú trenie, obrusovanie atď sa porucha môže týkať veľa vecí od strácania sa oleja až po prasknutú hlavu valca, keď tomu fakt nakladáš.
ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ
Star
Star

Príspevok od používateľa ⓢⓐⓟⓛⓔⓡ »

ak sa nemýlim na autách ukazuje teplotu vody a nie motora, čiže motor ako taký sa zohreje a až potom sa otvorí termostat a začne chladenie motora, čiže ukazuje teplotu vody. Ak sa mýlim opravte ma. I keď neviem kde sa nachádza čidlo, či pred alebo za termostatom to by menilo situaciu.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

To nám je, myslím, dúfam, všetkým jasné, že to ukazuje teplotu vody a nie oleja. Ale zas netvárme sa, že v lete sa olej zohreje o hodinu neskôr ako voda. Skôr by som to počítal na desiatky...sekúnd.
Eras
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Eras »

ako hegy pisal + nie je ani dobre na hlavu, ked je rozhorucena a zrazu tam dojde studena voda... ale to nie je tvoj pripad na emisnej...
miky265
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa miky265 »

tak je tam viac faktorov čo sa deje a môže stat ale zakladna vec čo sa deje
olej je ešte nezahriaty husty neuroby žiadnu tenku vrstvu filmu takže bude väčšie trenie začne sa valce sa začnu pomaly obrusovat a motor straca na vykone

horši pripad - zakladna fyzika teple do studeneho a studene do tepleho :P proste vo valci začne vznikat velka teplota a okoloty blok motora hlava budu ešte studene kde pride velky napor tepla môžu prasknut - ale to mala šanca
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

begbeee napísal:Ale zas netvárme sa, že v lete sa olej zohreje o hodinu neskôr ako voda. Skôr by som to počítal na desiatky...sekúnd.
Tak to sa mýliš, oleju to napr. v mojom aute trvá približne raz tak dlho, ako vode :)
miky265 napísal:proste vo valci začne vznikat velka teplota a okoloty blok motora hlava budu ešte studene kde pride velky napor tepla môžu prasknut - ale to mala šanca
O tom, že by praskli kvôli teplu samotnému pochybujem, keď už tak kvôli tepelnej rozťažnosti...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

whisper napísal:Tak to sa mýliš, oleju to napr. v mojom aute trvá približne raz tak dlho, ako vode :)

O tom, že by praskli kvôli teplu samotnému pochybujem, keď už tak kvôli tepelnej rozťažnosti...
Mas vodou chladene turbo?
A hovorim ziadna drama sa NEDEJE motor neni z dreva, pokial to raz za rok vytocis na limiter za studena nic sa nedeje...
Horsie je to u turbomotorov... Tu turbo naozaj mozes pridret prakticky hned.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Hej, je vodou chladené. A z toho vytočenia ja drámu nerobím, len som opravil kolegu, že teplota oleja nekopíruje teplotu vody s rozdielom pár sekúnd, ale pár minút.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Čiže v lete sa mi voda zohreje za 3 minúty a olej za 6 ? To je ten markantný rozdiel?
Pretože ja vyjdem z domu na hlavnú cestu a kým opustím dedinu tak mám vodu na prevádzkovej teplote.
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Begbee: ak to zaokrúhlime, tak hej. Dnes som to sledoval a ja mám prevádzkovú teplotu vody podľa budíku tiež po cca 3km a olej som mal ešte len na 50°C. Čo už je samozrejme oveľa lepšie, než keď je studený, ale na prevádzkovú teplotu (80 a viac °C) sa dostal až po vyše 8km... Čiže na motore s turbom by som tomu pravidelne nenakladal skôr, ako po 10km v lete, 20km v zime.
Napísať odpoveď