Praca na dohodu - odvody
Praca na dohodu - odvody
Mam jednu otazku, hadam mi to niekto z tu pritomnych znalcov bude vediet osvetlit.
Robim teraz v jednej vacsej IT firme ako brigadnik, na dohodu. Mal by som ist od pondelka do druhej, mensej IT firmy robit k jednemu vzdialenemu znamemu tiez ako brigadnik, na dohodu. Ten znamy mi povedal, ze aby som povedal v prvej firme, ze koncim, nech za mna neplatia odvody oni, ale uz on s jeho firmou.
Lenze ja by som chcel si este podrzat aj tu staru pracu, teda cca tyzden chodit do obidvoch (casovo to stiham), nech zistim, ci ma ta nova praca bude bavit. Ak ano, ostanem v novej praci, ak nie, vratim sa do starej.
Moja otazka teda znie. Ked to takto spravim, ako to chcem, tak budu vlastne ten jeden tyzden za mna platit nejake odvody statu dve firmy, nie? Nebude to nejaky velky problem? Alebo je to len nejaka banalita, s ktorou sa nemusim zaoberat.
Ide mi o to, aby som neodisiel z tejto prace, pridem k nemu do jeho firmy a nahodou ma to nebude bavit, odidem odtial a ostane mi hovno, ani jedna praca.
Tak pls poradte ci sa to takto da, sediet ten tyzden na dvoch stolickach.
Robim teraz v jednej vacsej IT firme ako brigadnik, na dohodu. Mal by som ist od pondelka do druhej, mensej IT firmy robit k jednemu vzdialenemu znamemu tiez ako brigadnik, na dohodu. Ten znamy mi povedal, ze aby som povedal v prvej firme, ze koncim, nech za mna neplatia odvody oni, ale uz on s jeho firmou.
Lenze ja by som chcel si este podrzat aj tu staru pracu, teda cca tyzden chodit do obidvoch (casovo to stiham), nech zistim, ci ma ta nova praca bude bavit. Ak ano, ostanem v novej praci, ak nie, vratim sa do starej.
Moja otazka teda znie. Ked to takto spravim, ako to chcem, tak budu vlastne ten jeden tyzden za mna platit nejake odvody statu dve firmy, nie? Nebude to nejaky velky problem? Alebo je to len nejaka banalita, s ktorou sa nemusim zaoberat.
Ide mi o to, aby som neodisiel z tejto prace, pridem k nemu do jeho firmy a nahodou ma to nebude bavit, odidem odtial a ostane mi hovno, ani jedna praca.
Tak pls poradte ci sa to takto da, sediet ten tyzden na dvoch stolickach.
-
aughostino
Medium Professional
Re: Praca na dohodu - odvody
ak sa nemylim, ked nie si evidovany na urade prace tak si odvody platis sam
ja som este v skole ako student
-
TommyHot
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Pri pokuse druheho zamestnavatela zaevidovat ta na socialke vyjde najavo, ze ten tyzden si este pracoval u prveho zamestnavatela. Odvody sa platia len raz, takze druhy zamestnavatel za teba ten tyzden nezaplati.
-
aughostino
Medium Professional
ale v prvom prispevku to nevidimFrco napísal:ja som este v skole ako student
Super, takze vlastne nikto z toho nebude mat problemy, nebudu zbytocne platit odvody obaja, vdakaTommyHot napísal:Pri pokuse druheho zamestnavatela zaevidovat ta na socialke vyjde najavo, ze ten tyzden si este pracoval u prveho zamestnavatela. Odvody sa platia len raz, takze druhy zamestnavatel za teba ten tyzden nezaplati.
Nerozumiem sa celkom tomu, ale nesťahujú sa študentom odvody iba zo mzdy z vykonanej práce - napr.. ak za mesiac odrobí len týždeň a zarobí 100€, zamestnanec ale aj zamestnávateľ zaplatí odvody iba z týchto 100€?
-
TommyHot
Addict
Ano.p0s3r4_69 napísal:zamestnanec ale aj zamestnávateľ zaplatí odvody iba z týchto 100€?
Tak v tom prípade by som povedal, že to môže byť obom zamestnávateľom jedno... ak preruší chalan brigádu u jedného a začne pracovať u druhého, u prvého sa mu prestane priratávať mzda a tým pádom zamestnávateľ neplatí ani odvody, nie? Alebo tomu zle rozumiem? 
-
TommyHot
Addict
Zamestnavatel "zaplati" (v skutocnosti nic neplati a naklady presuva na zamestnanca, ale o tom potom) odvody za obdobie ktore u neho zamestnanec pracoval. Cize ak u jedneho zamestnavatela pracoval tyzden a u druheho 2 tyzdne, prvy zaplati odvody za tyzden a druhy za 2 tyzdne. Ide vsak o to, ze treba zamestnanca nahlasovat a odhlasovat zo socialky...
jasné, tak som to myslel, ale aj tak ďakujem za ozrejmenie 
Trochu to priblíž. Zaujíma ma, ako to myslíš. V skratke, jeden príspevok. Snáď malý off topic nebude vadiť.TommyHot napísal:v skutocnosti nic neplati a naklady presuva na zamestnanca, ale o tom potom
-
TommyHot
Addict
Zamestnavatel si vypocital, ze ho budes stat 1000 eur mesacne, ktore je ochotny minut za pracu, ktoru pre neho vykonavas. Je mu vsak jedno ci ti da 1000 eur na ruku, alebo ti da na ruku 700 z ktorych si ty zaplatis 100 a on tvojich zvysnych 300 posle statu (vypocty su len priblizne). Vo vysledku ho stojis stale rovnako, ale v druhom pripade svoje mzdove naklady presunul na teba a teda mas miesto 1000 eur mzdu len 600. Vola sa to Free lunch myth, kedy politicka banda nejakym zahadnym sposobom vtlkla ludom do hlav, ze sa da zdanit biznis. Rovnako ked dostavas gastro listky, tak dostavas o to nizsiu mzdu. Zamestnavatelovi je naozaj jedno, ci ti da v cistom 600 eur, alebo 550 eur cash a 50 eur v gastracoch. Stale ho stojis rovnako.
Video od Miltona Friedmana to pekne vysvetluje.
Video od Miltona Friedmana to pekne vysvetluje.
Vsetko zalezi od uhla pohladu. Je vidiet, ze si nikoho nikdy nezamestnaval. Zhanam zamestnanca, som ochotny za jeho pracu ho ohodntit sumou 1000 eur. Chcem mu dat 1000eur na vyplatu, resp povedzme cena prace za cinnost ktoru bude vykonavat sa pohybuje v takejto rovine.TommyHot napísal:Zamestnavatel si vypocital, ze ho budes stat 1000 eur mesacne, ktore je ochotny minut za pracu, ktoru pre neho vykonavas. Je mu vsak jedno ci ti da 1000 eur na ruku, alebo ti da na ruku 700 z ktorych si ty zaplatis 100 a on tvojich zvysnych 300 posle statu
1. Kolko moj zamestnanec dostane penazi? 750 cca
2. Kolko penazi ma to bude stat? 1350 cca
Cize mam 1000 eur na zamestnanca ale v reali ma nestoji 1000 eur a ani nedostane 1000 eur.
TommyHotPresne - ako pise test, zabudol si na superhrubu mzdu
-
TommyHot
Addict
Nezabudol som na superhrubu, pre lepsie pochopenie som ju vo vypoctoch vynechal. Vela ludi ani nevie, ze nejaka superhruba mzda existuje. To je samozrejme tiez naklad ktory zaplati len a len zamestnanec zo svojej ceny prace. To, ze to fyzicky plati zamestnavatel je absolutne nepodstatne.
test zamestnaval som
test zamestnaval som
Ako mozes povedat, ze je to nepodstatne? Zamestnancova praca je hodnotena na 1000 eur, nie na 1350. Preco by cela ta suma mala byt "jeho" podiel? Na zaklade coho to prisposobujes, ze vlastne su to zamestnancove peniaze ale neodvedie to akoze on, ale zamestnavatel?TommyHot napísal:To, ze to fyzicky plati zamestnavatel je absolutne nepodstatne.
test zamestnaval som
-
Andi_Cibula
Addict
A odkiaľ má zamestnávateľ tie peniaze ?
Zjavia sa ?
Či asi ich vytlačí alebo čo.
Tych 1000€ treba pocitat ako superhrubu. Potom z toho ale bude 550€ cista mzda pre zamestnanca. Lebo zamestnanec musi v tomto pripade vytvorit zisk > 1000€ a az potom bude zamestnavatel v pluse.
Samozrejme, ze zamestnanec vyprodukuje tovar/sluzbu a z toho peniaze... Akurat TommyHot sa nas tu snazi presvedcit, ze v skutocnosti zamestnavatel neplati odvody, ale strhne to zamestnancovi akokeby z platu - z jeho penazi.Andi_Cibula napísal:A odkiaľ má zamestnávateľ tie peniaze ?Zjavia sa ?
Či asi ich vytlačí alebo čo.